rahmandogan
80+
Dahası
- Reaksiyon skoru
- 0
- İsim
- Rahman
Belirtmek isterim mantığını çözmek için chatgpt desteği aldım ama bu sistemi nasıl yapabilirim
evimde bulunan dizel bir jeneratör var bunun için sana bir kaç bir şey soracağım
ChatGPT:
Tabii, dizel jeneratörünüzle ilgili ne sormak istersiniz?
Şunu dedin:
şimdi benim evimde 9,5 kwa jeneratörüm var buna elektrikler kesilince otomatik çalışması için bir devre yapmam gerekli bunun için bana bir bilgi verirmisin
ChatGPT:
9.5 kVA'lık dizel jeneratörünüzü Elektrik kesintisi sırasında otomatik olarak devreye sokmak için bir ATS (Automatic Transfer Switch - Otomatik Transfer Şalteri) kullanmanız gerekiyor. Bu devre, elektrik kesildiğinde jeneratörün otomatik olarak devreye girmesini ve elektriğin geri geldiğinde jeneratörü kapatmasını sağlar.
İşte otomatik çalışma için izlemeniz gereken adımlar:
1. ATS (Otomatik Transfer Şalteri)
Şunu dedin:
peki şimdi buraya kadar her şey tamam fakat şöyle ki bizim evimizde şebeke elektriği yok ve güneş paneli yani aküler ve inverter var sonuçta eve 220 volt giriş var fakat aküler bitince elektrik bitmiş olacak haliyle otomatik sistemde jeneratör devreye girecek buraya kadar bir sorun yok inverter akıllı invertör jeneratör elektriği verince inverter otomatik açılacak ve jeneratör hemen kapanacak ben istiyorum ki elektrik bittiğinde jeneratör devreye girsin ve akülere takviye yapması için 1 saat çalışsın istiyorum bunu nasıl yapabilirim yani elektrikler kesildi jeneratör devreye girdi jeneratör aküleri doldurmaya başlayacak ve 1 saat çalışsın istiyorum bunu nasıl yapabilirim
ChatGPT:
Evinizdeki güneş paneli sistemi ve aküler için jeneratörün 1 saat süreyle otomatik çalışmasını ve ardından kapanmasını sağlayacak bir sistem oluşturabilirsiniz. Bunu sağlamak için zamanlayıcı röle ve voltaj sensörü gibi ek bileşenlere ihtiyacınız olacak. İşte bu sistemi nasıl kurabileceğinize dair bir rehber:
1. Gerekli Malzemeler
peki şimdi bana bu sistemin şemasını çizermisin
Yukarıdaki şemada, otomatik jeneratör devreye alma sisteminin ana bileşenleri ve bağlantıları gösterilmiştir:
Şemada Gösterilen Bileşenler
evimde bulunan dizel bir jeneratör var bunun için sana bir kaç bir şey soracağım
ChatGPT:
Tabii, dizel jeneratörünüzle ilgili ne sormak istersiniz?
Şunu dedin:
şimdi benim evimde 9,5 kwa jeneratörüm var buna elektrikler kesilince otomatik çalışması için bir devre yapmam gerekli bunun için bana bir bilgi verirmisin
ChatGPT:
9.5 kVA'lık dizel jeneratörünüzü Elektrik kesintisi sırasında otomatik olarak devreye sokmak için bir ATS (Automatic Transfer Switch - Otomatik Transfer Şalteri) kullanmanız gerekiyor. Bu devre, elektrik kesildiğinde jeneratörün otomatik olarak devreye girmesini ve elektriğin geri geldiğinde jeneratörü kapatmasını sağlar.
İşte otomatik çalışma için izlemeniz gereken adımlar:
1. ATS (Otomatik Transfer Şalteri)
- Fonksiyon: ATS, şebeke elektriği kesildiğinde jeneratörü başlatır ve güç kaynağını jeneratöre geçirir. Şebeke elektriği geri geldiğinde ise otomatik olarak güç kaynağını şebekeye geri döndürür.
- Kurulum: ATS, jeneratör ile elektrik panosu arasına bağlanır. Jeneratörünüzle uyumlu bir ATS seçtiğinizden emin olun (9.5 kVA kapasitesine uygun olmalı).
- Jeneratörünüzün elektrik kesildiğinde otomatik olarak çalışabilmesi için bir marş motoruna bağlı bataryaya ihtiyacınız var.
- ATS, şebeke kesildiğinde bu marş motorunu tetikleyerek jeneratörü başlatır.
- Yakıt Seviyesi: Jeneratörünüzün yakıt seviyesinin yeterli olduğundan emin olun. Düşük yakıt seviyesi sensörleri varsa, ATS ile uyumlu bir şekilde çalışmasını sağlayın.
- Hava ve Yağ Sensörleri: Bazı jeneratörlerde yağ basıncı ve hava filtre sensörleri olabilir. Bu sensörlerin düzgün çalıştığından emin olun.
- ATS'yi kurarken bir elektrik teknisyeninden veya profesyonel bir uzmandan yardım almanızı öneririm. Yüksek voltajla çalışmak tehlikeli olabilir.
- Genellikle bağlantı şeması şu şekildedir:
- Şebeke giriş kabloları ATS'ye bağlanır.
- Jeneratör çıkış kabloları ATS'ye bağlanır.
- ATS'nin çıkışları evin elektrik panosuna bağlanır.
- Jeneratörün marş motoru, ATS üzerinden tetiklenir.
- Montaj tamamlandığında sistemi test edin. Elektriği manuel olarak kesin ve ATS'nin jeneratörü otomatik olarak başlatıp başlatmadığını kontrol edin.
- Şebeke geri geldiğinde jeneratörün kapanıp kapanmadığını test edin.
Şunu dedin:
peki şimdi buraya kadar her şey tamam fakat şöyle ki bizim evimizde şebeke elektriği yok ve güneş paneli yani aküler ve inverter var sonuçta eve 220 volt giriş var fakat aküler bitince elektrik bitmiş olacak haliyle otomatik sistemde jeneratör devreye girecek buraya kadar bir sorun yok inverter akıllı invertör jeneratör elektriği verince inverter otomatik açılacak ve jeneratör hemen kapanacak ben istiyorum ki elektrik bittiğinde jeneratör devreye girsin ve akülere takviye yapması için 1 saat çalışsın istiyorum bunu nasıl yapabilirim yani elektrikler kesildi jeneratör devreye girdi jeneratör aküleri doldurmaya başlayacak ve 1 saat çalışsın istiyorum bunu nasıl yapabilirim
ChatGPT:
Evinizdeki güneş paneli sistemi ve aküler için jeneratörün 1 saat süreyle otomatik çalışmasını ve ardından kapanmasını sağlayacak bir sistem oluşturabilirsiniz. Bunu sağlamak için zamanlayıcı röle ve voltaj sensörü gibi ek bileşenlere ihtiyacınız olacak. İşte bu sistemi nasıl kurabileceğinize dair bir rehber:
1. Gerekli Malzemeler
- ATS (Otomatik Transfer Şalteri): Jeneratörün devreye girmesi için.
- Zamanlayıcı Röle: Jeneratörün belirli bir süre çalışmasını sağlamak için.
- Voltaj Sensörü / Düşük Voltaj Rölesi: Akülerin voltaj seviyesini izlemek için. Voltaj düşük seviyeye düştüğünde jeneratörü başlatacak.
- Marş Motoru Kontrol Rölesi: Jeneratörün başlatılmasında kullanılan röle.
- Düşük Voltaj Tespiti: Akülerin voltajı kritik bir seviyeye düştüğünde, düşük voltaj rölesi tetiklenir. Bu röle, jeneratörün çalışmaya başlaması için ATS'yi tetikler.
- Zamanlayıcı Röle Devreye Girişi: Jeneratör devreye girdikten sonra, zamanlayıcı röle çalışmaya başlar. Bu röle, jeneratörün ne kadar süreyle çalışacağını kontrol eder.
- Belirlenen Süre Sonrası Kapanma: Zamanlayıcı röle 1 saatlik süreyi tamamladığında, jeneratör otomatik olarak kapanır ve sistem normale döner.
- Voltaj Sensörü Bağlantısı: Voltaj sensörünü veya düşük voltaj rölesini akü grubuna bağlayın. Voltaj belirli bir eşik değerinin altına düştüğünde tetiklenecek şekilde ayarlayın.
- Zamanlayıcı Röle Ayarı: Röleyi 1 saatlik süreye ayarlayın. Bu süre boyunca jeneratör çalışmaya devam edecek.
- Zamanlayıcı Röle ve ATS Bağlantısı:
- Voltaj sensörü düşük voltaj algıladığında, ATS'yi tetikleyerek jeneratörü başlatır.
- Aynı anda, zamanlayıcı röle de devreye girer.
- 1 saatlik süre sonunda, zamanlayıcı röle jeneratörü kapatır.
- Akıllı şarj kontrol cihazı veya akıllı jeneratör kontrol cihazı kullanabilirsiniz. Bu cihazlar, hem akü voltajını izleyebilir hem de jeneratörü programlanabilir sürelerde otomatik olarak başlatıp kapatabilir.
- Bazı inverterler, akülerin voltajını izleyerek belirli voltajlarda jeneratör tetikleme özelliğine sahiptir. Eğer inverterinizde bu özellik varsa, jeneratörün çalışma süresini oradan da ayarlayabilirsiniz.
- Sistem kurulumunu tamamladıktan sonra, tüm işlevlerin doğru çalıştığından emin olmak için manuel test yapın.
- Düşük voltaj seviyesinde jeneratörün devreye girdiğini ve 1 saatlik süre sonunda otomatik olarak kapandığını test edin.
peki şimdi bana bu sistemin şemasını çizermisin
Yukarıdaki şemada, otomatik jeneratör devreye alma sisteminin ana bileşenleri ve bağlantıları gösterilmiştir:
Şemada Gösterilen Bileşenler
- Battery Bank (Akü Grubu): Sistemin enerjisini sağlayan bataryalar.
- Inverter: Akülerin DC gücünü 220V AC'ye çevirir.
- ATS (Automatic Transfer Switch): Jeneratör ve inverter arasında geçişi kontrol eder.
- Generator: Elektrik kesildiğinde veya batarya seviyesi düştüğünde devreye girer.
- Voltage Monitor (Voltaj İzleme Rölesi): Batarya voltajını izler ve kritik seviyeye ulaştığında ATS'yi tetikler.
- Timer Module: Jeneratör çalışmaya başladıktan sonra belirli bir süre (örneğin 1 saat) boyunca çalışmasını sağlar ve ardından jeneratörü kapatır.
- Main Load: Evde kullanılan elektrik yükünü temsil eder.
- Batarya ve inverter doğrudan bağlıdır.
- Inverter çıkışı ATS'ye bağlıdır ve bu bağlantı elektrik kesildiğinde jeneratöre geçiş sağlar.
- ATS, bataryaların düşük voltajını algılayarak jeneratörü çalıştırmak için Voltaj İzleme Rölesi'ne bağlıdır.
- Zamanlayıcı Modül, jeneratörün ne kadar süre çalışacağını kontrol etmek için ATS ile bağlantılıdır.
- Ana yük, ATS'nin çıkışına bağlıdır, böylece hem inverter hem de jeneratörden gelen güçle beslenebilir.