Neler Yeni

Kanal istanbul nedir ? ne işe yaricak ? neden yapılıyor ?

LineaTurco

80+ Gold
Dahası  
Reaksiyon skoru
3,101
İsim
Zeki Müren
Bazen, benimle dalga geçtiğinizi düşünüyorum. Hocam, deprem doğal afettir. Ona da mı Erdoğan sebep oluyor. Ölen insanları nasıl geri getirsin?

Bunu kentsel dönüşüm gibi düşün. Evleri yıkmadan, yenisini dikemiyorsun. Muhalefet sağolsun, kentsel dönüşüm gibi bir hareketi bile kötülüyor. İnsanlar cehaletinden kentsel dönüşüme onay vermiyorlar. Onayını almadan da, evini yıkıp yerine yenisini dikemiyorsun. Fakat deprem olduğunda, insanların itiraz edecek durumu kalmıyor.

Erdoğan, kentsel dönüşümü ilk duyurduğundaki haberlere bak. Halkın evine gidip, neredeyse yalvarıyordu onay vermeleri için. Depreme dayanıklı evlere ihtiyaç olduğunu anlatmaya çalışıyordu. Fakat yine de karşı çıkıyorlardı.

Hocam, buna kesinlikle parti olarak bakarım. 2009 yılına kadar, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) gibi çok gerekli bir kurum yoktu ülkemizde. Önceki hükümetler kurmamıştı. 29 Mayıs 2009'da, Ak Parti hükümeti kurdu. AFAD sayesinde, bu gibi doğal afetlere gecikmeden, en doğru müdahaleyi yapabiliyoruz.

Belediye tek başına o kadar yardımı yapamayabilir. Fakat hükümetin bütçe yetersizliği söz konusu olamaz. Halkın başına doğal afet geldiğinde, devlet orada olmalıdır. 99 depremini yaşayan insanlarla konuş, araştır bakalım. Deprem olduktan kaç gün sonra devlet müdahale etmiş?

Türkiye'nin deprem tarihini araştırmanı öneririm. Söylediğin şeyin doğru olmadığını görürsün.

99 depremini ele alalım. O dönemin hükümeti, halkın deprem için gönderdiği yardım paralarıyla memur maaşı ödedi. Çünkü kasada memura ödenecek para yoktu. Dönemin bakanı, Recep Önal itiraf ediyor bunu. Yardım malzemeleri ve çadırlar, deprem bölgesine geldiğinde kullanılmaz hâle gelmişti. Küflenmiş, eskimiş, yıpranmışlardı. Yetkililer, depreme kadar bu yardım malzemelerin hiç bakım yapmamışlardı...

Resmî rakamlara göre, depremde 18 bin 373 kişi hayatını kaybetti, 48 bin 901 kişi de yaralandı. 5 bin 840 kişi de kayboldu. 365 bin bina hasar gördü.

Hocam, deprem her hükümet döneminde olur. Bunu engelleyebileceğimiz bir teknoloji yok. Önemli olan, hükümetin depreme nasıl müdahale ettiğidir. Deprem anında ne yaptı, deprem sonrasında ne yaptı? Bunu konuşmamız, eleştirmemiz ve eksikleri varsa söylememiz gerekir. Bunları yapmazsak, hatâlarımızdan ders çıkaramayız.

Ak Parti hükümetinden önce, ülkemizde gerçekleşen depremleri yazıyorum. Ak Parti'nin yaptığı gibi, önceki hükümetler de deprem sonrasında bölgeyi tekrardan inşâ etti mi sence?

27 Aralık 1939'da Erzincan'da 7,9 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Bu depremde 32.968 kişi öldü, yaklaşık 100.000 kişi yaralandı. Kışın en şiddetli günlerinde meydana gelen bu felaketin, ardından ülke çapında yas ilan edildi. Yardım konvoyları, soğukla da mücadele eden depremzedelere ancak iki gün sonra ulaşabildi.

20 Aralık 1942'de Tokat'ın Niksar ve Erbaa ilçelerini etkileyen 7 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Yaklaşık 3000 kişi yaşamını yitirdi, 6300 kişi yaralandı.

26 Kasım 1943'te, Samsun'un Ladik ilçesinde 7,2 büyüklüğünde deprem meydana geldi. 4kişi yaşamını yitirdi.

1 Şubat 1944'te Bolu'nun Gerede ilçesinde 7,2 büyüklüğünde deprem meydana geldi. 3959 kişi öldü, çok sayıda insan evsiz kaldı.

18 Mart 1953 yılında Çanakkale Yenice'de 7,2 büyüklüğünde deprem meydana geldi. 265 kişi yaşamını yitirdi.

25 Nisan 1957'de Fethiye açıklarında, 7,1 büyüklüğünde deprem meydana geldi. 67 kişi yaşamını yitirdi.

25 Mayıs 1957'de Bolu Abant'ta 7,1 büyüklüğünde deprem meydana geldi. 52 kişi yaşamını yitirdi.

19 Ağustos 1966'da Muş Varto'da 6,9 büyüklüğünde deprem meydana geldi. 2396 kişi öldü, 1489 kişi yaralandı.

22 Temmuz 1967'de Adapazarı Mudurnu'da 6,8 büyüklüğünde deprem meydana geldi. 89 kişi yaşamını yitirdi.

28 Mart 1970'de Kütahya Gediz'de 7,2 büyüklüğünde deprem meydana geldi. 1086 kişi öldü,1260 kişi yaralandı.

6 Eylül 1975'de Diyarbakır Lice'de 6,6 büyüklüğünde deprem meydana geldi. 2385 kişinin öldü.

24 Kasım 1976'da Van'ın Muradiye ilçesinde 7,5 büyüklüğünde deprem meydana geldi. 3840 kişi yaşamını yitirdi, birçok kişi yaralandı.

30 Kasım 1983'te ise Erzurum ve Kars'ta 6,9 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Depremde bin 155 kişi öldü, bin 142 kişi yaralandı.

13 Mart 1992'da Erzincan ve Tunceli'de 6,8 büyüklüğünde deprem meydana geldi. 653 kişi yaşamını yitirdi. Yaralı sayısıysa 3850 olarak belirlendi.

1 Ekim 1995'te, Dinar'da 7,5 büyüklüğünde deprem meydana geldi. 90 kişi yaşamını yitirdi.

27 Haziran 1998'de Ceyhan'da 6,2 büyüklüğünde deprem meydana geldi. 146 kişi yaşamını yitirdi.

Van depremi diyorsun; depremden önceki Van'ın ve depremden sonraki Van'ın görsellerine bak bakalım. Devlet bölgeyi nasıl geliştirmiş. En yakın dönemimizde olan, İzmir depreminde bile devlet anında olay yerine müdahale etti. Yıkılan binaların yerine, depreme dayanıklı ve daha planlı binalar dikiliyor.
Söylediği şeylerin hepsini çökertirsen sendeyim

mert savage

80+ Silver
En İyi Cevap
3
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,216
İsim
mert
İlgilendiği Kategoriler
Dizi , müzik , bilgisayar donanımları , oyun hesap satışları , league of legend , okul , eğitim , giyim.

BIGGZ

80+ Bronze
Bir tv programında (adını hatırlayamadım şuan) kanal istanbul depremi tetikler değil mi hocam gibi bir soru sormuştu sunan kişi

Ordaki adam da hayır ne alakası var cevabını verince sunan kişi susup kalmıştı

Ona çok gülmüştüm :d

''Wolfred!ghT

80+ Bronze
En İyi Cevap
1
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,420
İsim
''Wolfred!ghT
Kimse ne için yapılacağını bilmediği projeyi sadece destekledikleri ideolojideki kişinin(siyasetçinin) dediğine göre ya savunuyor ya gömüyor.

Samet38

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
2,033
İsim
Samet Samet
Kimse ne için yapılacağını bilmediği projeyi sadece destekledikleri ideolojideki kişinin(siyasetçinin) dediğine göre ya savunuyor ya gömüyor.
Açıkcası konuda ki bütün cevapları okudum.Okumadan önce çok bir bilgi sahibi değildim ve çok destekliyesim de yoktu. @Fevkelade1i yazdıklarını okudum ve gayet mantıklı bir şey olduğunu düşündüm.Arkadaş kaynaklarıyla attığı için daha da çok güvendim ve dedikleri de doğru.
AKP tarafı genel de destekliyor ne olduğunu bilse de bilmese de.CHP tarafı ise çoğu kişi desteklemiyor ve yanlış buluyor(çoğunluk olarak konuşuyorum içlerinde bizlerden çok daha fazla bilen kişilerde mevcuttur).Eminim ki iki tarafın da destekleyenlerinin çokta bir bilgisi yok sosyal medya üzerinden duydukları okuduklarını(yanlış doğru onlar için fark etmez) görüyorlar ve ona göre karar veriyorlar.

Dahası  
Reaksiyon skoru
3,914
İsim
Emir Yusuf
Ama ikisi de önlem almıyor bu yardımları düşünmek yerine adam akıllı evler yapılsa kimse yardıma ihtiyaç duymaz ama kimse uğraşmıyor İstanbulda'ki binaların en az %60'ı kentsel dönüşüme girmeli yoksa bu deprem işi her zaman devlete zarar olur basit çözümünü yaparsak işimizi zorlaştıran kısımlarla karşılaşmayız
İstanbul'un en az %60'ı kentsel dönüşüme girmeli diyorsun ancak bir düşün bakalım sence ne kadar mantıklı bu söylediğin. Bunun için ayrılacak kaynağı bir düşün. Daracık gecekondu mahallelerine girerek onca evin yıkılmasını bir düşün ve tekrar sorgula. Bunun yapılmasının ne kadar zor olduğunu herkes biliyor ve bundan dolayı yeni ve düzgün yerleşim yerlerine depreme dayanıklı binalar yapmaya kaynak ayırmak her zaman daha mantıklı.
Mesaj otomatik birleştirildi:

Amerika yıllardır Karadeniz'e savaş gemisi sokmaya çalışıyor ancak önünde engel olarak montro var boğazlardan geçemediği için kanal istanbul işlerine yarayacak verecek parasını sokacak Karadeniz'e gemilerini yapılması ülke güvenliğini tehlikeye atıyor bence yapilmamali.
onlarca olumlu argümanı ve getiriyi bırakıp geçişinin bizim elimizde olduğu bir kanalı sırf elin amerigalısının savaş gemilerinin geçmemesi için karşı çıkmak çok yanlış bir düşünce
Mesaj otomatik birleştirildi:

Zamanında yapılan hataların telafisi olmuyor maalesef
Ayrıca muhalefet partileri kentsel dönüşüme destek vermiyorlar diyorsun ama ekrem imamoğlunu her gördüğüm zaman deprem hakkında konuşuyorken görüyorum.
hmm deprem bütçesini %65 düşüren kişiden bahsediyoruz değil mi? tamam

Son düzenleme:

memz

80+ Silver
En İyi Cevap
2
Doğanın dengesi bozulabilir Bence SADECE İSTANBUL halkı için bir oylama yapılmalı ve oy oranına göre Kanal yapılmalı/yapılmamalı.
işte mantıklı bir fikir bunu yapsalar çok makbule geçer

Excator23cm

80+ Gold
Tek eksisi ekolojik dengenin bozulması bu sorunu da ağaç dikerek halledilebilir. Depremi tetiklediği falan yok çünkü kanal, depremin en zayıf olduğu yere yapılıyor.
Deprem ya da doğa vs bu yapılmama amacı değil asıl amacı sözde möntro antlaşmasında imzalandığ üzere boğazlardan herkes geçebilir gibi bir yasaya karşı üretilmek istenmiş. Panama veya süveş kanalı ile karşılaştırılıyor ama iki kanalda yolu kısaltırken bizim kanal istanbul 15km yolu uzatıyor. Tek artı tarafı belki sıra beklemek istemeyenler orddan geçer ama hem paraları gidecek hem meafe uzayacak hemde daracık yollardan geçmeye çalışacaklar saçma yanı ise Erdoğanın her gemiyi ordan geçirebileceğini düşünmesi bu proje sadece rant için yapılmaktadır zamansız projedir yapma fikri berbat fikirdir.

Dahası  
Reaksiyon skoru
3,914
İsim
Emir Yusuf
Deprem ya da doğa vs bu yapılmama amacı değil asıl amacı sözde möntro antlaşmasında imzalandığ üzere boğazlardan herkes geçebilir gibi bir yasaya karşı üretilmek istenmiş. Panama veya süveş kanalı ile karşılaştırılıyor ama iki kanalda yolu kısaltırken bizim kanal istanbul 15km yolu uzatıyor. Tek artı tarafı belki sıra beklemek istemeyenler orddan geçer ama hem paraları gidecek hem meafe uzayacak hemde daracık yollardan geçmeye çalışacaklar saçma yanı ise Erdoğanın her gemiyi ordan geçirebileceğini düşünmesi bu proje sadece rant için yapılmaktadır zamansız projedir yapma fikri berbat fikirdir.
15km ekstradan, beklemeden gitmek mi? Yoksa 2-3 gün bekleyip milyonlarca dolar zarar edip 15km kestirme gitmek mi?

Arda22

80+ Gold
Dahası  
Reaksiyon skoru
13,963
İsim
Arda
İlgilendiği Kategoriler
Hazır Sistem Konularına etiketlerseniz sevinirim :)
Steam
Lionn!
Discord
Mostafa Mohamed 9932
Birde üstünden köprü yapılacak diye biliyorum ordanda para kazanmaya çalışıyor.

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç      

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,046,183
Üyeler
165,939
Son üye
FrqheR
Top Bottom