Hocam aylardır her gün 1 tane paylaşıyorum ama paylaş paylaş bitmiyor adım çıktı forumda her geçen gün yeni çelişkiler ortaya çıkıyor yarın cok daha garip bir konuya değinicez sizide görmek isterim
Hocam aylardır her gün 1 tane paylaşıyorum ama paylaş paylaş bitmiyor adım çıktı forumda her geçen gün yeni çelişkiler ortaya çıkıyor yarın cok daha garip bir konuya değinicez sizide görmek isterim
Dinlerin hiç birine inanmadığım için aslında beni pek ilgilendirmiyor benim tek fikrim dinlerin insanların hayatta kalması ve yaşama amacı edinmesi için yapılmış bir araç olarak görmem. Önceki konularda da demiştim dinler olmasa çoğu insanın yaşama amacı kalmıyor ve yaşama amacı olmadan yaşamaya çalışmak büyük bir yüktür. Sahip olacağın dini sen seçmiyorsun yaşadığın yer seçiyor burda sert müslümanım diye geçinenlerin çoğu farklı bir kültürde yaşasa belki hristiyan olacak.
Çelişki mi? Kuranı Kerim’in dili retoriktir bu farklar okurken daha fonatik olması içindir.Arapların şiirlerde uzmanlığı bilinir.Kuran insan yazımı olmasa bile İnsanların etkilendiği dili ,sanatı Allah bilir.
Kuran net mesaj veren bir kitap olmaktan çok retorik yapar.Vicdanın kalpte olduğu yazması da bilimsel bir iddia değil,retoriktir.İnsanların heyecan vs gibi durumları kalbi dinlenerek anlaşıldığı için Kalp duyguların organı olmuştur.
Günümüzde sanatın ve felsefenin gelişmeme nedeni bu materyalist kafayla her retoriğe saçma eleştiriler getirilmesidir.Sonuç ise tuvale bantlanan muz
Her şeye kudreti yeten bir tanrının düz cümleler kuracağına süslü ve şiirsel bir mesaj yollaması ve gelecekte anlaşılabilen ayetler göndermesini bekliyorum ve Kuran bunu karşılıyor.Bak tek ayette bigbang ve evrim var:
Enbiyâ Suresi, 30. Ayet (Büyük Patlama/Birleşik Evren Modeli Yorumu):
• "İnkâr edenler görmediler mi ki, gökler ve yer bitişik iken biz onları ayırdık ve her canlı şeyi sudan yarattık? Hâlâ inanmayacaklar mı?"
Arkadaşlar hani sadece kuru dikenden başka yiyecek yoktu. ? Başka yiceklerde varmış.Bu çelişki hatası değil midir sizce de yoksa baska bir olay mı var ?
Senin pavyonlarda tebliğ yapan tarikatçılardan farkın ne şimdi? İnan diyen mi var Kuranı Müslüman gibi yorumla diyen mi var? İstersen uzaylı kitabı olarak yorumla kimin umurunda.Yukarıda da yazdığım gibi retorik dilden dolayı siz ateistler çok güzel manipülasyon yaparak bu konularda cahil olan insanları kandırıyorsunuz.Neymiş bir yerde dikenli ot başka yerde kan yazıyormuş.Bu çelişki değil ki cehennemin katmanları olabilir öncesinde anlatılan hak yiyenlerden firavunlardan bahsediyor olabilir.Kimisine sadece kuru dikenli ot kimisine kan olabilir.Ayette üçü de tek tip cehennem ehlinedir gibi bir anlam çıkıyor mu çıkmıyor.Bir tutarsızlık yok.
Öyle bir konuşuyorsunuz ki sanki bu forumda sadece içinden elektrik akımı geçen cihazlar konuşuluyor.Burası bir tartışma, doğru bilgiyi edinme platformu.Farkettiysen kocaman konu dışı katagoriside var.Madem objektif olucaz aynı şeyi git müslüman dini konuları açan kimselerde yazsana.Kardeş kuranda hergün yeni mucizeler çıkıyor sende ozaman imana gel kardeşim burda neyi anlatmaya çalışıyorsun desene onlarda bana dediğin gibi ?
Senin pavyonlarda tebliğ yapan tarikatçılardan farkın ne şimdi? İnan diyen mi var Kuranı Müslüman gibi yorumla diyen mi var? İstersen uzaylı kitabı olarak yorumla kimin umurunda.Yukarıda da yazdığım gibi retorik dilden dolayı siz ateistler çok güzel manipülasyon yaparak bu konularda cahil olan insanları kandırıyorsunuz.Neymiş bir yerde dikenli ot başka yerde kan yazıyormuş.Bu çelişki değil ki cehennemin katmanları olabilir öncesinde anlatılan hak yiyenlerden firavunlardan bahsediyor olabilir.Kimisine sadece kuru dikenli ot kimisine kan olabilir.Ayette üçü de tek tip cehennem ehlinedir gibi bir anlam çıkıyor mu çıkmıyor.Bir tutarsızlık yok.
Kocaman konu dışı katagorisini görmüyormusun ? Madem burda dini konu açmak yasak müslümanlarada aynı tepkiyi verdin mi burada ?Cehennemin katmanları olabilir demissin.Olabilirlerle bu iş yürümez hoca ayette ne yazıyorsa o kafana göre anlam çıkarmayacaksın.Ayette üçü de tek tip cehennem ehlinedir gibi bir anlam çıkmıyor demişssin ama ayette her yicek farklı katmanlar ve farklı kimseler içindir diye bir anlamda çıkmıyor sorun burada.
Arkadaşlar hani sadece kuru dikenden başka yiyecek yoktu. ? Başka yiceklerde varmış.Bu çelişki hatası değil midir sizce de yoksa baska bir olay mı var ?
Öyle bir konuşuyorsunuz ki sanki bu forumda sadece içinden elektrik akımı geçen cihazlar konuşuluyor.Burası bir tartışma, doğru bilgiyi edinme platformu.Farkettiysen kocaman konu dışı katagoriside var.Madem objektif olucaz aynı şeyi git müslüman dini konuları açan kimselerde yazsana.Kardeş kuranda hergün yeni mucizeler çıkıyor sende ozaman imana gel kardeşim burda neyi anlatmaya çalışıyorsun desene onlarda bana dediğin gibi ?
Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:
Kocaman konu dışı katagorisini görmüyormusun ? Madem burda dini konu açmak yasak müslümanlarada aynı tepkiyi verdin mi burada ?Cehennemin katmanları olabilir demissin.Olabilirlerle bu iş yürümez hoca ayette ne yazıyorsa o kafana göre anlam çıkarmayacaksın.Ayette üçü de tek tip cehennem ehlinedir gibi bir anlam çıkmıyor demişssin ama ayette her yicek farklı katmanlar ve farklı kimseler içindir diye bir anlamda çıkmıyor sorun burada.
Doğru bilgiyi inatla reddediyorsun sana kaç kişi açıklama yapti peki hala neden kabullenmiyorsun gayet mantıklı açıklamalar yaptilar cok az bir şey kafa yorarak kendinde bu tarz durumların cevabını kafanda bulabilirsin bu şeye benzer ortaokulda mecaz anlam cümleleri bul derler mesela orda nasıl kafa yorup mecaz anlamlı cümleleri mantık kullanarak buluyorsan burdads kafana takılan sorulari bulabilirsin
Ne rage baiti dini bir soru soruyorum ben anlamıyor musun.tabii ki türkce uzmanı olacaksın dikkatli okuyacaksın öyle ahmetin mehmetin yazdığı bir kitap değil bu tanrının yazdığı kitap kuranı kerim.Rage bait olsaydı amacım islama saldırmak aşağılamak olsaydı kaç aydır çoktan banlarlardı beni.Ama gel görki bana bel altı yada spam laf atan müslümanlar ceza uyarı alıyor hep.
Bu sorunuz Kuran-ı Kerim'deki farklı ayetlerin nasıl anlaşılması gerektiği ile ilgili önemli bir konuya işaret ediyor. Bahsettiğiniz ayetler şunlar:
"Onlar için kuru dikenden başka bir yiyecek yoktur." (Gaşiye suresi 6) (Arapçası'nda geçen kelime "darî'" dikenli bir bitki türüdür.)
"Kanlı irinden başka bir yiyecekleri de yoktur." (Hakka suresi 36) (Arapçası'nda geçen kelime "ğıslîn" yara ve irin yıkantısı/cerahati olarak anlaşılır.)
"Doğrusu zakkum ağacı cehennemliklerin yemeğidir." (Duhan suresi 43) ("Zakkum" ise cehennemde biten, tadı son derece acı ve iğrenç bir ağaçtır.)
Bu ayetlerdeki farklı yiyecek türlerinin geçmesi, genellikle bir çelişki olarak değil, birbiriyle uyumlu farklı durumlar, zamanlar veya azap çeşitleri olarak açıklanır. İşte yaygın açıklamalar:
Farklı Azap Türleri/Aşamaları: Cehennemdeki azaplar ve dolayısıyla yiyecekler de tek tip olmayabilir. Farklı günahkârların azapları farklılık gösterebileceği gibi, aynı kişinin azabı da zaman içinde veya duruma göre değişebilir.
Darî' (Kuru Diken): Bazı cehennemliklerin veya belli bir zamanda yiyeceğinin bu olduğu, bu yiyeceğin ne besleyici ne de doyurucu olduğu (Gaşiye, 88/7) belirtilir. Bu, açlıklarını gidermeyen, sadece acı veren bir azap unsurudur.
Zakkum: Daha genel ve en çok bahsedilen cehennem yiyeceklerinden biridir. Bu yiyecek de erimiş maden gibi karınlarda kaynar (Duhan, 44/45-46), son derece rahatsız edicidir.
Ğıslîn (Kanlı İrin): Bu da özellikle günahkârların yaralarından akan, tiksindirici ve acı verici bir yiyecek/içecek olarak zikredilir.
Mecazi Anlamlar ve Nitelendirmeler: Bahsedilen maddeler, bildiğimiz dünyevi yiyeceklerden çok, cehennem azabının bir parçası olan, boğaza tıkanan, karınları yakan ve tiksinti veren azap unsurlarının isimleridir. Bu isimler, farklı acı ve ıstırap şekillerini vurgulamak için kullanılmış olabilir. Örneğin, Darî' o iğrenç yiyeceğin dikenli, boğaza takılan yönünü; Ğıslîn ise irin ve cerahat şeklindeki iğrençliğini; Zakkum ise kökeni cehennem olan zehirli bir ağaç olduğunu ifade ediyor olabilir.
"Başka Yoktur" İfadesinin Bağlamı: Gaşiye suresi 6. ayetteki "Başka yiyecek yoktur" ifadesi, o anki duruma, o kişilere veya o mekandaki yiyeceklere özel bir durum olarak yorumlanabilir. Yani o azap ortamında, arzulanan lezzetli ve besleyici bir yiyecek yerine sadece o iğrenç şeyin (darî'nin) bulunduğunu, o nitelikte bir besinin yokluğunu vurgulamak içindir. Yoksa cehennemde hiçbir şekilde başka bir şeyin bulunmayacağı anlamına gelmez. Nitekim Kur'an'ın bir bütün olarak ele alınması, cehennem yiyecek ve içeceklerinin birden fazla çeşidinin olduğunu gösterir.
Sonuç olarak, İslam alimleri bu durumu genellikle bir çelişki olarak değil, cehennemdeki azapların ve yiyeceklerin çokluğunu, çeşitliliğini ve dehşet verici farklı biçimlerini ifade eden, birbirini tamamlayan ayetler olarak yorumlarlar. Her bir ayet, o korkunç akıbetin farklı bir yönünü ortaya koymaktadır.