Yazılımcıyım çünkü

Sağ ol yine de.
Şimdi senin durumun yaygın olan giriş süreci zaten. Destek almaya takılma. Ben şu an mesela işim gereği bir projeye bakıyorum. Nerdeyse 10 yıldır işin içindeyim. 2. monitörde tüm ai agentlar açık

Developer'san sabab uyanıp pc başına geçince yaptığın işin %50'si belki bunu nasıl yaparım manuelinden bakayım, şunu şuraya nasıl ekleyeceğim stackoverflow'da ekleyen vardır, bunu hangi paketle hallederim ai'ya sorayım ile geçiyor. Yıpratıcı bir meslek zaten. Hiçbir şey bilmeyen biri de yapar ama aşırı sabır, dikkat, problem çözme yeteneği, araştırmacı ruh lazım. Bunlara ya sahip olman ya da zamanla kazanman lazım. Sonuç olarak yaptığın iş zaten farklı kaynakları yorumlayıp senden istenen problemi yorumlamak, çözmek olacak. Temel prensip bu.
Senin durumuna dönersek ilk adımlar böyle geçecek orası şaşmaz. Kısa bir süre harcadıysan problem yok. Sıkıntı tutorial hell denen illete düştüğünde başlar. Günümüzde adayların en çok takıldığı yer budur. Buradan kendini ne kadar çabuk dışarıya atarsan o kadar iyi. Benim sana yazdığım path çok basit gelse de kulağa ne olduğunu anladığında sonucunu göreceksin.
Daha geniş açıklayayım. Bir front-end dili veya back-end diline karar ver. Örnek javada karar kıldın. Git 3-4 tane kaynaktan java 101, sıfırdan java vb. videolarının 1-2 saatlik kısmını izle/oku. Sen seviyene uygun gördüğünü al. Bir hocanın sesi batar bir hocanın dili seviyenin ilerisinde gibi hissettirir sen hoşuna gideni seç birinin kaynak vermesini bekleme. (Güncel bir kaynak olsun ama). Sonra o kaynağın tamamını bitir. 1-2 ay geçir sıkıntı değil. Kodu dümdüz bakarak al kendi localinde yaz çalıştır. Sonucu gör. Üç beş bir şey değiştir. Devam et. Eğitimi tamamlayınca gidip bu sefer x kişisinden java eğitimi veya y kişisinden python eğitimi açma.
Bu aşamada yeni eğitimlere geçersen cehenneme hoşgeldin. En fazla bir tane daha bitir. Bu noktada proje uydur ve yap dedim ya inanılmaz basit dursa da bunu yaparsan iş biter. Çünkü %99'u burada eleniyor. Takıldığını düşünüp başka şeye geçer. İşten sıkılır. İlgisin kaybeder. Yapmaya hazır olmadığını düşünüp yeni bir eğitim açar. Udemy'den cart curt serisine başlar. İstersen burada herhangi bir bilgisayar mühendisliği bölümünden algoritma ve programlama dersi projelerini de alabilirsin. Ya da dediğim gibi kafandan bir şey salla. Önemli nokta, bir şey sallarken öğrendiklerinden yola çıkma. Tamamen atıyorum, kodu runlayınca mesela donanımarsivi.com'da o gün en çok mesaj atan on kullanıcıyı leaderboard gibi konsola yazan uygulama. Sen bu hedefi koyunca ne yapacağını bilemeyip zaten kaynaktan kaynağa zıplaman lazım. Beklenen senaryo bu zaten. Kendine "ulan ben bir siteden nasıl bir şey okuyacağım" diye sorup ordan buradan bakınıp "web scraping neymiş yaa" diyip "bunu javada neyle yaparım" "hm şu paketi kurayım" "oha gelen dataya bak buradan userları nasıl bulacağım" "aa jquery" "datayı aldık da bunu javada nasıl sıralayacağım konsolda nasıl göstereceğim" ... sonsuz şekilde böyle gidecek. Ve "üf burayı çözemedim neyse başka bir şey yapayım" dediğin anda sonlanacak.
Tamamladığında birkaç konu daha ekleyip yeni proje düşünürsün. Örneğin dünkü datayla da karşılaştırma eklesem diye düşünürsün ve ta daa veritabanı nedir nasıl kullanılır bir tabloyu javadan nasıl doldururum nasıl okurum bunların peşine düşersin. Sonra dersin yav ben bunu her gün runlayacak mıyım böyle. Bu program kendi kendine çalışıp her gün 23.59da günü çekse ya dersin hopp yeni konular yeni teknolojler. Öğrenmek bitmez zaten. İstediğin kadar kaynaktan, videodan vb. yararlanıp böyle 3-4 projeni (biraz daha geniş çaplı) sonlandır githuba atacak kıvama gelsin proje, iş bitmiştir. O noktada kendi yolunu da çizersin.