Neler Yeni

Öneri Nvidia Rtx5090 Yanma Problemleri

Göktürk ArdaHan

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,571
İsim
Arda doğan
Dostlar bugün yabancı kaynaklarda gördüğüm Rtx5090'ın yanma haberleri üzerine biraz tartışalım dedim
Nvidia'nın şuanda en güçlü ve en çok güç tüketen ve ısınan en üst düzey olan rtx5090 ekran kartının güç bağlantı girişlerinde ve pcıe kablosunda hatta psu'ya kadar uzanan yerden itibaren yandığını söyleyen haberler gördüm
Şimdi ben bir elektrikçiyim elektroniktende az çok anlarım bence burada yapılan yanlış kartların güç tüketimlerinin ve boyutlarının artmış olduğu şu dönemlerde pcıe besleme kablolarının kesitlerinin aynı kalması veya kalitesiz kablolar kullanılması veya plastiğin
kalitesiz olması IMG-20250212-WA0001.jpg
Buraya baktığımızda görüyoruz'ki pinlerin bulunmuş olduğu yerin etrafındaki koruyucu plastik erimiş
IMG-20250212-WA0003.jpg
IMG-20250212-WA0002.jpg
Burada ise psu'nun girişinin dahi eridiğini görüyoruz pekiya bunun sebebi sizce nedir?
Bence bunun sebebi soket yapısının ne kadar sıkı olsada bu güçte bir watt çekimine karşı pinlerin gevşek olması elektrik gevşekliği sevmez elektriği sorunsuz iletir ama bir ısıyı meydana çıkarır bu durumda orada kullanılan plastik ne kadar kaliteli olursa olsun erime söz konusudur kaçınılmazdır
IMG-20250212-WA0004.jpg
Burada kablonun mevcut ısısını ve yayılımını görüyoruz gördüğünüz gibi ısı en çok soketlerin girişlerinde mevcut ortalara doğru kabloda dağılmış pekiya bu neden benim görüşlerimce yapılan hesap hatalarından çünkü kartlar bu kadar fazla büyürken ve yüksek güç tüketimlerine sahip olurken elektriği ileten kablo ve soketlerin minimal seviyede tutulması ve istenilen yük çekimine göre ince ve zayıf kalmasından ötürü eğerki böylesi bir sorun varsa yeni bir soket yapısı ortaya koyacaksın senin soketlerindeki materyalin daha kalın ve malzeme içeriği daha sağlam bir yapıda olucak aynı zamanda kabloda ki burada gördüğünüz sonuçlar kasa içinde değil direk uzay montaj gibi masa üstüne kurduğumuz açık sistem montajı yani kasadaki parçaların sıcaklığı ile kasanın iç sıcaklığının olmadığı bir ortam direk ısının odaya yayıldığı bir ortam sen kartını büyütüyor ve güç tüketimini yükseltiyorsan hayla minimal yapı ile besleme soketleri inşa edemezsin ya soket çapını kablo çapını yükselticeksin yada her birim bağlantı başına tek pin yerine 2 pin vererek gücü dağıtacaksın sen orada istersen plastik.yerine alüminyum kullan yinede bu sorun ortaya çıkacaktır

HacıSOFU

80+ Titanium
Dahası  
Reaksiyon skoru
11,021
İsim
Hacı
Minnacık incecik kablo + söket kullanmalarını mantıklı bulmuyorum.
4 tane 8 pin yerine bi dene incecik kablo olunca akım çok fazla geçiyor bu da ısınma peşine de yanma sebebi.
Mesaj otomatik birleştirildi:

600w : 12v 50Amper akım yapar kabaca...
8 pinlerde ise 4 kablo kullansan her bi kabloya 12.5A dağılıyordu.

50 nerde 12.5 nerde.
Kablo daha ince - söket yüzey alanıda yarısı.
Yüzey alanı da az olunca söketlerde en ufak bi temassızda da yanıyor.

Umarım daha verimli bi besleme geliştirirler....

Son düzenleme:

Göktürk ArdaHan

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,571
İsim
Arda doğan
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
Minnacık incecik kablo + söket kullanmalarını mantıklı bulmuyorum.
4 tane 8 pin yerine bi dene incecik kablo olunca akım çok fazla geçiyor bu da ısınma peşine de yanma sebebi.

600w : 12v 50Amper akım yapar kabaca...
8 pinlerde ise 4 kablo kullansan her bi kabloya 12.5A dağılıyordu.

50 nerde 12.5 nerde.
Kablo daha ince - söket yüzey alanıda yarısı.
Yüzey alanı da az olunca söketlerde en ufak bi temassızda da yanıyor.

Umarım daha verimli bi besleme geliştirirler....
Umarım hayır böyle hem kullanıcıya hemde kendilerine ciddi maliyet oluyor bunlar manyetik alanı dahi hesaba katmıyorlar ben ölçtüm kasa kendi dış çapından 20cm ilerisine bile iletiyor manyetik alanı

HacıSOFU

80+ Titanium
Dahası  
Reaksiyon skoru
11,021
İsim
Hacı
Umarım hayır böyle hem kullanıcıya hemde kendilerine ciddi maliyet oluyor bunlar manyetik alanı dahi hesaba katmıyorlar ben ölçtüm kasa kendi dış çapından 20cm ilerisine bile iletiyor manyetik alanı
Manyetik alan işine gelene kadar o hoooo🤣🤣

ardaakahs

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
513
İsim
Arda Teksin
Dostlar bugün yabancı kaynaklarda gördüğüm Rtx5090'ın yanma haberleri üzerine biraz tartışalım dedim
Nvidia'nın şuanda en güçlü ve en çok güç tüketen ve ısınan en üst düzey olan rtx5090 ekran kartının güç bağlantı girişlerinde ve pcıe kablosunda hatta psu'ya kadar uzanan yerden itibaren yandığını söyleyen haberler gördüm
Şimdi ben bir elektrikçiyim elektroniktende az çok anlarım bence burada yapılan yanlış kartların güç tüketimlerinin ve boyutlarının artmış olduğu şu dönemlerde pcıe besleme kablolarının kesitlerinin aynı kalması veya kalitesiz kablolar kullanılması veya plastiğin
kalitesiz olması Alıntıyı görüntüle
Buraya baktığımızda görüyoruz'ki pinlerin bulunmuş olduğu yerin etrafındaki koruyucu plastik erimiş
Alıntıyı görüntüle
Alıntıyı görüntüle
Burada ise psu'nun girişinin dahi eridiğini görüyoruz pekiya bunun sebebi sizce nedir?
Bence bunun sebebi soket yapısının ne kadar sıkı olsada bu güçte bir watt çekimine karşı pinlerin gevşek olması elektrik gevşekliği sevmez elektriği sorunsuz iletir ama bir ısıyı meydana çıkarır bu durumda orada kullanılan plastik ne kadar kaliteli olursa olsun erime söz konusudur kaçınılmazdır
Alıntıyı görüntüle
Burada kablonun mevcut ısısını ve yayılımını görüyoruz gördüğünüz gibi ısı en çok soketlerin girişlerinde mevcut ortalara doğru kabloda dağılmış pekiya bu neden benim görüşlerimce yapılan hesap hatalarından çünkü kartlar bu kadar fazla büyürken ve yüksek güç tüketimlerine sahip olurken elektriği ileten kablo ve soketlerin minimal seviyede tutulması ve istenilen yük çekimine göre ince ve zayıf kalmasından ötürü eğerki böylesi bir sorun varsa yeni bir soket yapısı ortaya koyacaksın senin soketlerindeki materyalin daha kalın ve malzeme içeriği daha sağlam bir yapıda olucak aynı zamanda kabloda ki burada gördüğünüz sonuçlar kasa içinde değil direk uzay montaj gibi masa üstüne kurduğumuz açık sistem montajı yani kasadaki parçaların sıcaklığı ile kasanın iç sıcaklığının olmadığı bir ortam direk ısının odaya yayıldığı bir ortam sen kartını büyütüyor ve güç tüketimini yükseltiyorsan hayla minimal yapı ile besleme soketleri inşa edemezsin ya soket çapını kablo çapını yükselticeksin yada her birim bağlantı başına tek pin yerine 2 pin vererek gücü dağıtacaksın sen orada istersen plastik.yerine alüminyum kullan yinede bu sorun ortaya çıkacaktır
Paran var derdin var

Volkan:/

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,399
İsim
Volkan
kalitesiz olması Alıntıyı görüntüle
Alıntıyı görüntüle
Alıntıyı görüntüle
Alıntıyı görüntüle
Bu soketten 2 adet kullanılmalıydı diye düşünüyorum tek hattan o kadar yüksek güç vermek mantıklı değil 6-8-10 awg kablo kullanmıyorsanız

Göktürk ArdaHan

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,571
İsim
Arda doğan
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
Bu soketten 2 adet kullanılmalıydı diye düşünüyorum tek hattan o kadar yüksek güç vermek mantıklı değil 6-8-10 awg kablo kullanmıyorsanız
Aynen öyle amd'de hiç böyle bi sorun yaşayanıds görmedim amd ezz win👑 nvidia pay to game over rknckrjrjf

Dentista

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
64
İsim
Ahmet Anıl Erdemgil
Some kind a rich people problem. Her şey bir tarafa atx mühendisleri bir türlü sorunu çözemedi. Benim başıma gelse sanırım duruma bir tık öfkelenirdim, firmanın altına benzin döker orayı parlatırdım.

Silver Stone

80+ Bronze
En İyi Cevap
1
Dahası  
Reaksiyon skoru
514
İsim
Tayfun Balım
Direkt güç kablosuyla prize bağlansın display port veya thunderbolt kablosuyla da görüntü alalım uğraştırmasınlar artık.

4000 serisinde de ilk etapta erimeler yaşanmıştı. Yok ekran kartını konnektörü iyi bağlanmamış yok şöyle olmuş yok böyle olmuş dediler. 5090larda hem çift taraflı eriyen kablolar var. Dalga geçtiğimiz direkt prize bağlarlar artık dediğimiz olay gerçek olsa bu kadar sıkıntı çıkmazdı. Tabi benim bütçem bu kartları almaya uygun olmadığı için pek umurumda değil, bu kartlardan almayı düşünen arkadaşlar tepe model kartlar tercih etsin. Yanarsa garanti vs uğraşmayın.

Top Bottom