Oyun yapmak istiyorum

Berat4123

80+
Reaksiyon skoru
38
arkadaşlar öncelikle merhaba yaşım 15 şimdiden yazılım veya oyun yapma tarzı şeyler yapmak istiyorum başlangıç için neler yapılabilirim

Oyun yapmak istiyorsan, hangi tür oyun (2D, 3D, mobil, PC, tarayıcı vs.) ve hangi seviyede (hobi, indie, profesyonel) yapmak istediğine bağlı olarak öğrenmen gereken programlar ve diller değişebilir. Ama genel olarak aşağıdaki konular ve programlar oyun geliştirme için temel kabul edilir:

🔧 Gereken Temel Beceriler ve Programlar

1. 🎮 Oyun Motoru

Oyun motoru, oyun yapımının kalbidir.
Oyun MotoruÖzellikleriÖğrenilmesi Gereken Dil
Unity2D ve 3D için çok güçlü, mobil & PC destekliC#
Unreal EngineAAA kalitesinde 3D oyunlar, grafik açısından güçlüC++ veya Blueprint (görsel programlama)
GodotAçık kaynak, hafif, özellikle 2D için idealGDScript (Python benzeri)
GameMaker2D oyunlar için basit ve hızlıGML (GameMaker Language)

2. 💻 Programlama Dilleri

Programlama bilmeden oyun yapmak çok kısıtlı olur. Şunlar en yaygın olanlardır:

• C# → Unity ile birlikte kullanılır.

• C++ → Unreal Engine için.

• GDScript → Godot için.

• Python / JavaScript → Basit oyun prototipleri veya web oyunları için.

3. 🎨 Tasarım ve Grafik Araçları

Görselleri hazırlamak için bu araçlar gerekir:

• Photoshop, GIMP → 2D grafik, sprite ve UI tasarımı

• Aseprite → Pixel art için birebir

• Blender → 3D modelleme ve animasyon (ücretsiz)

• MagicaVoxel → Voxel (küp) tarzı oyunlar için

4. 🔊 Ses ve Müzik Araçları

• Audacity → Ses düzenleme

• FL Studio, LMMS → Müzik üretimi

• Bfxr → Retro tarz ses efektleri

5. 🛠️ Seviye Tasarımı ve Planlama

• Tiled Map Editor → 2D harita tasarımı

• Trello / Notion → Proje yönetimi

• Figma → UI/UX tasarımı

📚 Nereden Öğrenebilirim?

• YouTube (örn: Brackeys, Code Monkey, GameDevTV)

• Udemy / Coursera: Unity & Unreal kursları

• Resmi dökümantasyonlar: Unity Docs, Unreal Docs

• Itch.io & Game Jams: Pratik yapabileceğin alanlar

🎯 Tavsiye Yol Haritası (Yeni Başlayan için)

1. Unity + C# öğren (2D ile başla)

2. Basit bir oyun klonu yap (örn: Flappy Bird, Tetris)

3. Asset kullanmayı ve kendi grafiklerini eklemeyi öğren

4. Basit UI ve ses efektleri ekle

5. Yayınla (itch.io veya Android için)

İstersen ne tür bir oyun yapmak istediğini söylersen sana özel bir öğrenme planı da çıkarabilirim.

arkadaşlar öncelikle merhaba yaşım 15 şimdiden yazılım veya oyun yapma tarzı şeyler yapmak istiyorum başlangıç için neler yapılabilirim
Oncelikle ' yazılım veya oyun yapma tarzı şeyler yapmak istiyorum' boyle bir tabir bence yanlis guzel kardesim. Karar vermelisin. Yazilim ve oyun sektoru kardes olsalar da apayri dunyalar. Hele hele oyun sektoru... Gercekten cok cileli bir meslek. Cunku oyun yapmak icin grafik/tasarim, kodlama, fizik gerekirse kimya, matematik vb bir cok materyali bilmen, asina olman gerekli. Oyle kalkip 'ben yapacagim' diyemez bir insan. Ama kalkip 'ya, ben su websitesini yapmak istiyorum. Ben su yazilimi yapmak istiyorum' diyebilirsin. Kaldi ki bahsettigim bu normal yazilimin bile tecrubeye ve bazi gereksinimlere ihtiyaci var.

Ben 15 senedir yazilim ile ugrasiyorum. Cok kez oyun yapmaya kalktim. Mesele yazilim ile bitseydi benden iyi oyun yapan yoktu. Yapamazsin demiyorum. Ogrenmen gereken cok sey var. Ve ciddi bir emek harcaman lazim. Sen ne yapmak istiyorsun onu once bir kararlastirir misin? Cunku yazilim dersen, sana o konuda yardimci olmaya calisirim. Eger oyun dersen. Youtube ve undemy tarzi ortamlar onerebilirim...

Oncelikle ' yazılım veya oyun yapma tarzı şeyler yapmak istiyorum' boyle bir tabir bence yanlis guzel kardesim. Karar vermelisin. Yazilim ve oyun sektoru kardes olsalar da apayri dunyalar. Hele hele oyun sektoru... Gercekten cok cileli bir meslek. Cunku oyun yapmak icin grafik/tasarim, kodlama, fizik gerekirse kimya, matematik vb bir cok materyali bilmen, asina olman gerekli. Oyle kalkip 'ben yapacagim' diyemez bir insan. Ama kalkip 'ya, ben su websitesini yapmak istiyorum. Ben su yazilimi yapmak istiyorum' diyebilirsin. Kaldi ki bahsettigim bu normal yazilimin bile tecrubeye ve bazi gereksinimlere ihtiyaci var.

Ben 15 senedir yazilim ile ugrasiyorum. Cok kez oyun yapmaya kalktim. Mesele yazilim ile bitseydi benden iyi oyun yapan yoktu. Yapamazsin demiyorum. Ogrenmen gereken cok sey var. Ve ciddi bir emek harcaman lazim. Sen ne yapmak istiyorsun onu once bir kararlastirir misin? Cunku yazilim dersen, sana o konuda yardimci olmaya calisirim. Eger oyun dersen. Youtube ve undemy tarzi ortamlar onerebilirim...
evet dedigin gibi ben yapcam demekle olmuyor cidden baya emek sarf etmek gerekiyo sadece baslangic icin tavsiye istedim internette olan kurslardan falan öneriniz varsa onları söyleyebilirsiniz yada başlangıç için şu tarz uygulamalar falan (scratch deneyimim var bi üst seviye önerebilirsiniz) birde hem oyun hemde basit siteler ve uygulamalar tarzı şeyler yapmak istiyorum

evet dedigin gibi ben yapcam demekle olmuyor cidden baya emek sarf etmek gerekiyo sadece baslangic icin tavsiye istedim internette olan kurslardan falan öneriniz varsa onları söyleyebilirsiniz yada başlangıç için şu tarz uygulamalar falan (scratch deneyimim var bi üst seviye önerebilirsiniz) birde hem oyun hemde basit siteler ve uygulamalar tarzı şeyler yapmak istiyorum
Gercekten genis bir yelpaze. Bak sunu sunu yap diyemeyecegim. Youtube uzerinden ilerlemeni gercekten tavsiye ederim. Ben ogrendigim seyleri makaleler ve video siteleri uzerinden, kitapsiz ve para odemeden ogrendim. Yapabilirsiniz.

Gercekten genis bir yelpaze. Bak sunu sunu yap diyemeyecegim. Youtube uzerinden ilerlemeni gercekten tavsiye ederim. Ben ogrendigim seyleri makaleler ve video siteleri uzerinden, kitapsiz ve para odemeden ogrendim. Yapabilirsiniz.
tamamdır en yakın zamanda başlayacağım tavsiye için teşekkürler

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç  

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,159,305
Üyeler
184,139
Son üye
Şahin Demirel
Geri