usta akp 2002-2010 döneminde gayet iyi bir performans sergiledi yani ekonomiyi yükseltti (tabi yapısal reformları durdurdu ne yazıkki) sonra duraksadı eğer akp bile 8 senede ekonomiyi iyi yapabiliyorsa gerçekten işini bilen adamlar gelirse 3-5 sene olur ekonominin düzelmesi bence. senin fikrin nedir? sence dediklerim doğrumu yanlışmı? eleştiri yaparsan sevinirim.
Sana kısaca şöyle açıklayayım. Aslında AKP hükümetinin başa geldiğinden beri yürüttüğü sürdürdüğü ekonomi modeli hatalı. Neden diye soracak olursan açıklayayım ;
Recep Tayyip Erdoğan , mevcut koalisyon hükümetinin ekonomi politikasını yerden yere vurarak başa geldi. Peki neydi model? Düşük kur yüksek faiz modeli. Ama geldiğinden beri uyguladığı o sürekli eleştirdiği Kemal Derviş'in ekonomi modelini devam ettirdi. Ama diyorsunki AKP 2002 - 2010 arası iyiydi. İyi olmasını sadece Tayyip Erdoğan'a bağlamak yanlış nedeni şu ;
1) O dönemlerde piyasada bolca ucuzdan dolar vardı. Kimi ülkeler bunu fırsat bilerek, eğitime , teknolojiye , bilime aktararak bunu sürdürebilirlik açısından gelecek nesile aktardı. Ve bu sayede ihracatlarını arttırarak ülke refahını fersah fersah ileriye taşıdı.
2) AKP hükümeti tam anlamıyla şunu uyguladı. Ucuzdan dolar var bolca hadi bunu yol köprü gibi ülkeye herhangi bir getirisi olmayan yatırımlara bağladı. Eğitim yok , teknoloji yok , teknolojinin herhangi bir dalınd AR-GE çalışması yok. Bu şekilde ülkeyi üretim değil tüketim toplumu haline getirdi.
3) Üretim olmadığında ve herşeyi ithal ederek tedariğini sağlayan ülkelerin ekonomilerin cari açık verir aslında bu nedir? ZARAR'dır. Bu makas yani cari açık makası git gide arttı.
4) Ekominin gücünü ne belirler? Para mı? Yol mu? Köprü mü? hayır tabikide. Ekonominin gücünü ve senin paranın gücünü o ülkenin üretimi belirler.
5) Bir ülkede 100 yumurta üretildi ve buna karşılık 100 TL bastı o ülkenin merkez bankası yumurtanın tanesi kaç TL? 1 TL. Sen eğer bu yumurtayı 100 adetten 200 adete çıkarırsan yumurtanın tanesi 50 kuruş olur. Ama yumurtayı 50 adete düşürürsen 2 TL olur. Asıl olan somut olan şey üretimdir. Para soyuttur kağıttır. Bir ülkede ne kadar çok para olması ekonomisinin iyi olduğu anlamına gelmez.
6) AKP hükümeti, üretimi bir kenara bırakıp tamamen ithal ederek bugün ülkenin hem cari açığını hemde döviz cinsinden borcunu fırlattı.
Aslında ekonomi iyi yönetiliyormuş gibi gösterildi ama hepsi yalandı. Fert başına düşen milli gelir yalan, enflasyon göstergeleri yalan , bütün ekonomik göstergeler yalan! Vee herşeyin bir sonu vardır sen bile bile lades dersen sonucu böyle olur. Ekonomi bir anda çökmez böyle böyle yavaş yavaş hata yapa yapa bu noktaya gelir ve bundan dönüşünde olmaz. Türkiye ekonomik olarak iflasın eşiğinde artık kaçarı yok. Bunun sancısını bütün millet çekecek. Bu denli tahribatın da düzelmesi 3-5 seneyle olmaz. Ben şunu söylüyorum Türkiye'nin önünde sıkı ekonomik poklitikasıyla sıkı mali politikalarla en az 10 senesi var. Evet disiplinli ve dirayetli şekilde sürdürülürse toparlanır ülke bak şaha kalkar demiyorum sadece toparlanır ama o süreç boyunca bu ülkenin vatandaşları ne yapamayacak? Araba alamayacak , teknolojik aletleri alamayacak , yani dövizle olan hiçbirşeyi kolay kolay alamayacak. Çünkü üllke olarak bu enflasyonu ve yüksek döviz kurunun ateşini ancak faiz arttırımıyla söndürebilir. Ama yüksek faiz demek istihdamın olmadığı yatırımın olmadığı bir ülke demektir. Bununla beraber ne yapılmalı? Yani yüksek faizle döviz kurunun tepesine balyoz gibi indikten sonra acilen yapısal reform paketini açıklamalı ve bunuda sürdürmeli. Ancak bu ülke düze çıkar.
Ve şunu hep söylerim... Türkiye'nin kısa vadede ekonomisini düzeltmek tarım ve hayvancılıktan geçiyor. Çünkü gıda sürekli arzı olan bir şey. İnsan araba olmadan yaşayabilir yada İphone 11 olmadan yaşayabilir ama gıda olmadan yaşayamaz. Bununla bitti mi? bitmedi. Ve süratle teknoloji alt yapısı oluşturulup global dünyada diğer markalarla rekabet edebilecek markaları yaratmaktır. Diğer türlü ülkenin bir Almanya yada bir Norveç veyahut İsveç olması imkansız...