Neler Yeni

Platon- Devlet Kitabını Okuyan Var Mı?

Dahası  
Reaksiyon skoru
175
İsim
Oğuzhan
Kitabı okumaya basadim fakat bu kitabı okurken 0.5 hızında okuyorum idrak etmesi zor bir kitap olarak geldi bana bir cümlede bin cümlelik bilgiyi insana aktarıyor kitap çok güzel bir şey bu fakat pek yavaş okuyunca sikiliyorum haliylede kitabı okumayı bırakıyorum eizce devam etmelimiyim pek birsey anlamadım kelimeleri derinlemesine konuşuyorlar.

Edmond_Dantes

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
501
İsim
Onur
Kitabı okumaya basadim fakat bu kitabı okurken 0.5 hızında okuyorum idrak etmesi zor bir kitap olarak geldi bana bir cümlede bin cümlelik bilgiyi insana aktarıyor kitap çok güzel bir şey bu fakat pek yavaş okuyunca sikiliyorum haliylede kitabı okumayı bırakıyorum eizce devam etmelimiyim pek birsey anlamadım kelimeleri derinlemesine konuşuyorlar.
Devam et. Felsefe kitapları öyledir hocam roman okur gibi okunmaz. Zaten kitap okumanın zihni geliştirdiğini sağır sultan bile biliyor tamam ama nasıl geliştiriyor? Düz roman gibi okuduğumuzda değil elbette.
Örneğin o kitapta mağara alegorisi anlatıldığında kitabı bırakıp kendi düşüncelerine dalarsın cehalet ile bilgeliğin farkını ve filozofların toplumdaki sofist rolünü imgeleştirdiği bu anlatımı düşünürsün. İşte asıl zihin gelişimi bu anlarda olur.
Böyle böyle okunduğu için de yeri gelir 5 sayfayı 5 saatte okursun :) hiç önemli değil.
Mesela felsefeye giriş kitaplarından ilyada ve odisea destanını okumak için muhakkak önünde Sema Sandalcının sözlüğü açık olması lazım. Ben onu okurken masaya kitabı koyuyordum bilgisayardan ctrl f ile sözlükten ara oku anla et vesaire derken bir sayfa 20 dk sürüyordu 😂
Mesaj otomatik birleştirildi:

Bi şans ver devam et kitaba baktın hiç anlamıyorsun demek ki zamanı değil senin için. Ben onu ilk 14 yaşında merak edip okumaya kalktım baktım hiçbir şey anlamıyorum kelimeleri okuyorum sadece beyinden geçmiyor 😂 bıraktım. Seneler sonra tekrar elime aldığımda anlayabilmiştim.

Dahası  
Reaksiyon skoru
175
İsim
Oğuzhan
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
Devam et. Felsefe kitapları öyledir hocam roman okur gibi okunmaz. Zaten kitap okumanın zihni geliştirdiğini sağır sultan bile biliyor tamam ama nasıl geliştiriyor? Düz roman gibi okuduğumuzda değil elbette.
Örneğin o kitapta mağara alegorisi anlatıldığında kitabı bırakıp kendi düşüncelerine dalarsın cehalet ile bilgeliğin farkını ve filozofların toplumdaki sofist rolünü imgeleştirdiği bu anlatımı düşünürsün. İşte asıl zihin gelişimi bu anlarda olur.
Böyle böyle okunduğu için de yeri gelir 5 sayfayı 5 saatte okursun :) hiç önemli değil.
Mesela felsefeye giriş kitaplarından ilyada ve odisea destanını okumak için muhakkak önünde Sema Sandalcının sözlüğü açık olması lazım. Ben onu okurken masaya kitabı koyuyordum bilgisayardan ctrl f ile sözlükten ara oku anla et vesaire derken bir sayfa 20 dk sürüyordu 😂
Ben en iyisi en baştan başlayayım.

Umarım bu son en batan başlayaşım olur Ahmet Arslanın ilkçağ felsefesine geçicem

Meter90ss

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
633
İsim
Mete C. E.
Platon devlet kitabını ( yaşınız eğitiminiz nedir bilmiyorum) okuyup anlamak kolay değildir.
Aslında genel olarak felsefe kitaplarını anlamak kolay değildir.
Terimlerin karşılıklarını bilmek gerekir ve her çeviri yanlıştır mottosu işler.

Ahmet cevizci vb. yazarlar felsefeye giriş için önemlidir. Ama onlarda okurun anlayacağı dilde sadeleştirir veyahut yorum katarlar.
Felsefe tarihi ile başlamanızı öneririm.
Keza Ahmet Arslan’ın serisi Ahmet cevizciden kat be kat iyidir.

Önerim yabancı yazarların yazdığı ama Türkçe’ye çevrilmiş derlemeleri okumanız.

İlginizi çeken kitap olursa linkiyle atarsanız linki yoksa kitap adı, yazar varsa çeviren ( hatta yayıneviyle) yardımcı olurum gördükçe.

Çoğu kitap lise, sıradan okuyucu ve lisans & alan öğrencisi & araştırmacısı için farklı şekilde yazılır, basılır.
Çoğu bilim metninde de bu şekilde zaten.

Platon, diyaloglar.
Felsefe terimleri sözlüğü, bedia akarsu.
Ahmet Arslan ilk çağ felsefe tarihi (4 ya da 5 kitap sanırım)
Matematik’e ilgiliyseniz, teo grünberg sembolik mantık.
Sözel & sosyal alan ilginizi çekiyorsa dünya tarihi william h. Mcneill

Dediğim gibi ilginize & eğitim durumunuza göre yazarsanız önerebilirim. Ve şu yukarıdaki liste bile herhalde birkaç bin tutuyordur.
Hayırlı akşamlar, iyi okumalar.

Dahası  
Reaksiyon skoru
175
İsim
Oğuzhan
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
Ben okumadım lakin Ahmet Cevizci Felsefe Tarihine de başlangıç için harika diyorlar.
32 kitabı derlediği kitapmı hocam
Mesaj otomatik birleştirildi:

Platon devlet kitabını ( yaşınız eğitiminiz nedir bilmiyorum) okuyup anlamak kolay değildir.
Aslında genel olarak felsefe kitaplarını anlamak kolay değildir.
Terimlerin karşılıklarını bilmek gerekir ve her çeviri yanlıştır mottosu işler.

Ahmet cevizci vb. yazarlar felsefeye giriş için önemlidir. Ama onlarda okurun anlayacağı dilde sadeleştirir veyahut yorum katarlar.
Felsefe tarihi ile başlamanızı öneririm.
Keza Ahmet Arslan’ın serisi Ahmet cevizciden kat be kat iyidir.

Önerim yabancı yazarların yazdığı ama Türkçe’ye çevrilmiş derlemeleri okumanız.

İlginizi çeken kitap olursa linkiyle atarsanız linki yoksa kitap adı, yazar varsa çeviren ( hatta yayıneviyle) yardımcı olurum gördükçe.

Çoğu kitap lise, sıradan okuyucu ve lisans & alan öğrencisi & araştırmacısı için farklı şekilde yazılır, basılır.
Çoğu bilim metninde de bu şekilde zaten.

Platon, diyaloglar.
Felsefe terimleri sözlüğü, bedia akarsu.
Ahmet Arslan ilk çağ felsefe tarihi (4 ya da 5 kitap sanırım)
Matematik’e ilgiliyseniz, teo grünberg sembolik mantık.
Sözel & sosyal alan ilginizi çekiyorsa dünya tarihi william h. Mcneill

Dediğim gibi ilginize & eğitim durumunuza göre yazarsanız önerebilirim. Ve şu yukarıdaki liste bile herhalde birkaç bin tutuyordur.
Hayırlı akşamlar, iyi okumalar.
İlk önce Devlet'i bitirmek amacım kitap çok derin her ne kadar tam anlamasamda tekrar en başından okuyunca anlayacağımı dusunuyorum pek fazla sayfa okumadım zaten ayrıca bir eleştirim olucaktı Dünya tarihini william h. Mcneillden değil H.G.Welsden okumanı tavsiye ederim matematiğe hiç ilgim yok hocam Metafizik Quantum fiziği hakkında kitap önerirseniz sevinirim.

Son düzenleme:
Yeni mesajlar Yeni Konu Aç      

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,075,809
Üyeler
170,925
Son üye
kayradı
Top Bottom