Prime95 Testini ciddiye almalı mıyım?

F.A. Idoll

80+ Bronze
En İyi Cevap
3
Reaksiyon skoru
978
Arkadaşlar elimde Gold Sample ( R3 3100 ) bir işlemci bulunmakta. ( Stok soğutucu )
Ben bu işlemciye 1075 voltaj vererek 4200 frekansında AIDA64 ile FPU testine soktum. 14 Dakika sonucunda sabit 82 derece elde ettim. Herhangi bir sıkıntı çıkmadı bu test aşamasında.
Daha sonrasında bu şekilde bir süre kullandım işlemcimi ve bir sorunla karşılaşmadım. Fakat bugün Fortnite oyununu oynayınca bilgisayarımın kapandığına tanıklık ettim.
( Daha öncesinde de UV + OC'lu bir şekilde defalarca oynamıştım fakat bu gün böyle bir şey ilk kez geldi başıma )

Sonrasında Prime95 yazılımı ile ben işlemcimi teste sokmaya karar verdim. Bir yandan Afterburner ile sıcaklıkları takip ederken diğer yandan ise testi başlatmıştım. 6 Dakika sonucunda 72 dereceyi gördü ve sistemim kapanmıştı. Daha sonrasında +18 voltaj ekleyerek denemeye karar verdim. Ve yine aynı sonuçlarla karşılaştım. Bu şekilde voltajı arttırarak denemeye başladım en son geldiğim nokta 1150 voltaj olmuştu. Sıcaklıklar 9. Dakika sonucunda 77 dereceyi görmüştü. Ve aniden 77'den 89'a fırlayan sıcaklık beni şaşırttı. Bu gidişat ile 92 dereceyi görmüştü. Sistem kapanmadı fakat ben Prime95'i kapattım ve muhtemelen de kapanmaya adım adım yaklaşmıştı. Anlam veremediğim, ben voltajı 1100 yapsam da 1200 yapsam da aynı sorunu yaşıyordum. Stabil bir şekilde ilerleyen sıcaklık birden tavan yapabiliyordu. ( Sadece Prime95 testinde )

Buraya kadar okuyup, yardımcı olmaya çalışan herkese teşekkürlerimi sunar ve iyi bir gece geçirmesini dilerim.

Son düzenleme:
Stok soğutucu eli kolu bağlıyor.
Neyse. Kullandığınız ayarları aynen bırakın sadece voltajı biraz yükseltin ve testi tekrar açın.
Hocam CTR 2.0 ile yapmış olduğum testte bana bu ayarları önermişti :
Alıntıyı görüntüle
Bende aynen bu ayarları BIOS'a işledim.
Ve 10 dakikalık Prime95 ile ''Blend'' test sonuçları :
Alıntıyı görüntüle
Sizce voltajı düşürmeli miyim?
Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:

Şunu da ekliyeyim. Bu ayarlar ile AIDA64'de de test yapmıştım. 88 dereceye kadar çıkmıştı 3 dakika sonucunda.

Hocam CTR 2.0 ile yapmış olduğum testte bana bu ayarları önermişti :
Alıntıyı görüntüle
Bende aynen bu ayarları BIOS'a işledim.
Ve 10 dakikalık Prime95 ile ''Blend'' test sonuçları :
Alıntıyı görüntüle
Sizce voltajı düşürmeli miyim?

Şunu da ekliyeyim. Bu ayarlar ile AIDA64'de de test yapmıştım. 88 dereceye kadar çıkmıştı 3 dakika sonucunda.
CTR testi sadece fikir veriyor.
Önerdiği ayarlar eski sürümdekinden daha dengesiz.

Prime95 testinden geçebiliyor, biraz voltajı düşürebilirsiniz ya da frekansı arttırabilirsiniz.
Ek olarak ikinci ve dördüncü çekirdeklerin cidden iyi görünüyor.

CTR testi sadece fikir veriyor.
Önerdiği ayarlar eski sürümdekinden daha dengesiz.

Prime95 testinden geçebiliyor, biraz voltajı düşürebilirsiniz ya da frekansı arttırabilirsiniz.
Ek olarak ikinci ve dördüncü çekirdeklerin cidden iyi görünüyor.
Mesela ne kadar arttırıp düşürebilirim?
İşlemciyi en çok kullanan oyunlarda bile 72 dereceyi geçmesin istiyorum.
Bu arada hangi oyunda test yapmamı önerirsin :
- CS : GO
- Fortnite
- R6
- GTA 5
- Borderlands 3

Sizce hangisi daha çok yorar bu işlemciyi?

Mesela ne kadar arttırıp düşürebilirim?
İşlemciyi en çok kullanan oyunlarda bile 72 dereceyi geçmesin istiyorum.
Gittiği yere kadar.
Testte thread'lerden biri düşene kadar frekansı arttırabilirsin.

Ek olarak bu testte aldığın sıcaklık değerlerine oyunlarda yaklaşamazsın bile. Dediğim gibi bu test çok ağır. Bu yüzden voltajı düşürmene gerek yok.

Test sonrası oyuna girip sıcaklığa baktığında ne demek istediğimi daha net anlayacaksın.

Neden herhangi bir bilginiz olmadan konuşuyorsunuz ? Belki arkadaşın işlemcisi ısınıyordu uv yapmak istedi ne malum.
10 fps bazı oyunlarda büyük farktır

Bazı kişiler mobilden bakıyor işlemcinizi yazarsanız
Mobilde imza gözüküyor ama
tabletten giriyorum

Gerek yok daha yüksek bir ekran kartı takarsanız( işlemcinin besleyemeyeceği) o zaman kafa patlatırsın. Ve bu işlere bulaşmadan önce derin araştırmalar yap. Işlemci sıcaklık sıçramaları risk teşkil ediyor. Prime 95 ağır ve güzel bir test. Aida64 ile sıcaklıkları kontrol edersin. Vrm ve chipset sıcaklıklarını da takip et chipset 50 derece sınırın olsun. Vrm 55. Büyük ihtimalle bu değerlere erişmeden anakartının overclock potansiyelinin sınırlarına gelmiş olursun.

Frekansı yükseltip test yapabilirsin. Sıcaklık 3-2 dereceden daha çok artmayacaktır.
4300 yaptım aynı voltajda 6. dakikada PC iptal oldu.
şimdi 4225 ile 1130v verdim bakalım yiyecek mi.

Voltaj değerini değiştirmezsen sıcaklık çok minimal değişiklilik gösterir.
Frekansı yükseltip test yapabilirsin. Sıcaklık 3-2 dereceden daha çok artmayacaktır.
Alıntıyı görüntüle
10 Dakika sonucunda 1130v ile test bitti fakat benim merak ettiğim bir şey var.
Bu video da adam UV sonrası en fazla 80 derece gördük diyor. 10 Dakikalık test sonucunda.
2500x daha çok ısınan bir işlemci diye biliyorum. Bende mi anormallik var yoksa onda mı anlayamadım.

Son düzenleme:
Bu video da adam UV sonrası en fazla 80 derece gördük diyor. 10 Dakikalık test sonucunda.
2500x daha çok ısınan bir işlemci diye biliyorum. Bende mi anormallik var yoksa onda mı anlayamadım
Video'ya göre yorum yapamayız.
Yaptıkları testleri ve sonuçları da bilemiyoruz.
Ortam koşulları da ek olarak farklı.

Bir şey diyemeyiz.

Video'ya göre yorum yapamayız.
Yaptıkları testleri ve sonuçları da bilemiyoruz.
Ortam koşulları da ek olarak farklı.

Bir şey diyemeyiz.
Alıntıyı görüntüle
Tamı tamına 10 dakika yaptım testi. 1115v 4225mhz olarak denedim.
Fakat anlamadığım bir şey var. Önceden ben yine bir voltaj düşürme işine girişmiştim ve deniyordum aynen bu şekilde. 10 Dakika sonucunda bir şey olmamıştı yine fakat ben az daha bekleteyim dedim. Sıcaklık ise 92 dereceyi geçmemişti ve 10 dakikayı biraz geçmek için beklettim ve daha sonra kapanmıştı bilgisayarım. Bunu ciddiye almalı mıyım? Yani yine 10 dakika değil de 15 dakika bekletsem kapanırsa diye endişe ediyorum.

1100v 4225mhz 8. dakika da gitti. 1115v Yaptım bende, sanırım böyle kullanıcam. Fazla zorlamiyim daha diyorum.

Son düzenleme:
Yeni mesajlar Yeni Konu Aç  

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,179,925
Üyeler
187,268
Son üye
emirhaan052
Geri