Rehber Raijintek Cratos Lite 850W modeli nasıldır?

Herkese merhabalar.
Bugün yeni çıkmış bir model olan Raijintek Cratos Lite 850W modeline göz atmak istedim. Özellikle bu model şu anda bayağı ucuz olduğundan dolayı fazlaca kişi satın almış. Fakat ne aldıklarını bilmiyorlar. Onların kafalarındaki bazı soru işaretlerini götürmek için böyle bir konu açmak istedim. Ne yazık ki fotoğraflar kısıtlı ve açılar çok iyi değil. Ancak eldeki bilgilere göre fena görünmüyor.


Başlamadan önce fotoğrafları paylaşan @bgrrcn’a teşekkür ederim. Bu konuda gerçekten çok yardımcı oldu. Ayrıca kondansatörün markasını öğrenmemde destek olan Andar Han hocama da teşekkür ederim.


Tabii ki normal rehber gibi olmayacak. Teker teker neler değiştirilmiş neler yapılmış onları fotoğraflardan elimden geldiğince değinmeye çalışacağım.

Öncelikle genel yapı ile başlayalım.

-Cratos-

1760689323877.webp


Raijintek Cratos 850W modelinin iç yapısı genel hatlarıyla bu şekilde. Kullanılan kapasitörler ise Rubycon ve Nippon Chemi-Con karışımı.


Raijintek cratos LİTE 850W

-APFC -

Cratos lite 5 apfc.png





Gördüğünüz gibi Lite modeli de benzer bir yapıya sahip. İlk fark edeceğiniz detay muhtemelen soğutucu tasarımının değişmiş olması; oldukça küçültülmüş. Bunun dışında PFC bobininin boyutu da küçülmüş görünüyor. Bulk kapasitörün markası ise maalesef belli değil. Bridge rectifer'lar sanırım yanda yani yine aynı yerde duruyor.

1758283207508.png


PFC bobini buradan daha net görünüyor. Boyutunun düşürüldüğü biraz daha belli oluyor. Ayrıca soğutucuya bağlı mosfetler neredeyse birebir aynı duruyor yalnız modelleri muhtemelen farklıdır.

1758283290528.png

1758283498479.png



-Secondary side-

-Cratos lite-

1758282730842.png




İkincil kısım bayağı benzer yapıda. Hatta 12v transformatörü birebir aynı sanırım. Bunun dışında ilk dikkat çeken şeylerden birisi kapasitörlerin farklılığı olmutur. İlk başta bunları chengX sanmıştım. İyi kide yanılmışım. Değilmiş.


-Elektrolit Kapasitörler-


1758285262150.png



Kapasitörler muhtemelen Toshin Kogyo firmasına ait. Logoloları uyuşuyor. Bunun dışında listelerinde baktığımda UFWE adında bir model göremedim. Yalnız ona aşırı derecede benzeyen UTWE serisini var. Muhtermelen onun varyasyonu bir model.

1758285420871.png


Toshin Kogyo üreticisi japon bir üretici. Nippon chemi con ve rubycon kadar kaliteli olmasada gayet güzel seçim denebilir.

Buradan parçaların kısıldığını anlayabiliyorsunuz zaten.

-Polimer Kapasitörler-

1758285629390.png

1758285674699.png



RL 330 16v Q28


Malesef üreticisini bulamadım. Bilen birisi varsa yazarsa müteşekkir olurum.​


-Genel yapı-

Genel yapısı cratos modeline benzer. Mosfetlerin soğutucusu bile neredeyse birebir aynı. PCB tasarımı içinde aynı şey söylenebilir.

-Cratos lite-

1758288697811.png


-Cratos-

1758288718528.png


Gördüğünüz gbi neredeyse birebir aynı. Yalnız sağdaki bileşenden kısma yapılmış. Lehim yerleri boşta.


-Cratos lite-

1758293143740.png


-Cratos-

1758288820325.png


Lite modelinde de ripple filtrelemesi için ferrit halka kullanılmış.

-Cratos-

1758288960518.png


-Cratos lite-

1758288917109.png


Supervisor IC’nin değiştiğini görebilirsiniz. Zaten PCB’nin sağ ve üst kısımları (yani kabloların bulunduğu bölüm) modüler olmadığından dolayı farklı tasarlanmış. Bunun dışında aşağıdaki küçük kapasitör de Lite modelinde yer almıyor. Bu farklılıklardan kısıntılar açıkça belli oluyor.​


-EMI Filtresi-

-Cratos lite-

1758292220422.png


-Cratos-

1758292296217.png



Giriş kısmı genel olarak benzer görünse de tasarımda değişiklikler yapılmış. Normalde Cratos modelindeki EMI filtresinde, sağdaki bobin yatırılmış durumda. Muhtemelen lite modelinde bypass rölesinin yerine bobin bobinin yerinede bypass rölesi geçmiş.

Bu arada röle olduğunu Bgrrcn teyit etti; PSU açılıp kapanırken röle sesi duyulabiliyor.


-Fan yapısı-

-Cratos lite-


1758290047821.png

BOK BDH12025S Rifle bearing.

1758290089887.png

Fotoğraf, aynı fanı kullanan bir PSU’nun Cybernetics testine ait. Fan tipi Rifle Bearing yazıyor lakin sayfada fluid dynamic olarak geçiyor. Açıkçası hangisi dorğudur bilemiyorum. Fanın içini açmak gerekli.

1758290394402.png




-SONUÇ-

Genel hatlarıyla bakıldığında, durum fena değil. Japon kondansatör ibaresi, filtrelemedeki elektrolit kapasitörler için geçerli; bulk kapasitörlerde ve polimerlerde geçerli olup olmadığını bilmiyorum. Sitede ripple değerleri 12V için 120 mV, 5V için 50 mV ve 3.3V için 50 mV olarak verilmiş. Yani en azından ATX sınırları içinde olduğunu söyleyebiliriz.

Alınabilirliği konusunda ise şu anlık bir yorum yapamıyorum. Bu incelemedeki asıl amacım, ürünü almış kişilerin kullandıkları PSU hakkında biraz bilgi sahibi olmalarını sağlamak. Kullanılan platform aynı değil, fakat benzer özellikler taşıyor. Muhtemelen S-MZ platformunun bir varyasyonu şeklinde olabilir.

Aşağıda Cratos modelinden farklarını görebilirsiniz.

-Cratos lite-

🔻 Modüler değil
🔻 Soğutma blokları küçültülmüş
🔻 PFC bobini küçültülmüş (sanırım)
🔻 Kondansatörler: Nippon Chemi-Con ve Rubycon yerine Toshin Kogyo, RL(markası belli değil) kullanılmış
🔻 Belirli entegreler eksik
🔻 Fan türü: Hydraulic bearing yerine Rifle Bearing olabilir
🔻 EMI filtresi tasarımı değiştirilmiş (muhtemelen)
🔻 Bulk kapasitörler değiştirilmiş​
 
Son düzenleme:
Çok iyi bir inceleme olmuş hocam ağzınıza sağlık 1200W cratos modelini 7k ya gördüm hepside onu almayı düşünüyorum üzmez değil mi?
 
Çok iyi bir inceleme olmuş hocam ağzınıza sağlık 1200W cratos modelini 7k ya gördüm hepside onu almayı düşünüyorum üzmez değil mi?
Hayır, üzmez muhtemelen. Kullananlardan kötüleyen birisine denk gelmedim.
 
B+ veya a segment mi oluyor hocam hangi segmentte olduğunu bilmiyorum ama a diye hatırlıyorum
B+ veya A- olur muhtemelen. Enermax gibi onunda transient response performansı muazzam değil.
 
B+ veya A- olur muhtemelen. Enermax gibi onunda transient response performansı muazzam değil.
Üzmez diyorsan eğer cratos modelini alacağım benim psu yu 3.5 a felan satsam 3.5k koymuş olurum üzerine
 
Bu arada bugün gaming gecesi var. Belki iyi bir şey gelebilir.
Hocam bugün almıyacağım biraz beklemem lazım kitap felan aldım hâlâ ihtiyacım olan kitaplar var çok açıldık bütçede 1-2 aya düşünüyorum ama
 
Yeni mesajlar Yeni Konu Aç  

   

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,154,167
Mesajlar
10,401,447
Üyeler
183,530
Son üye
fevzicanakbltt
Geri
Top