Rehber Rampage FP M850-80PB 850W Güç Kaynağı kullanılabilir / alınabilir mi?

yusuf7878

80+ Silver
En İyi Cevap
1
Reaksiyon skoru
1,299
Herkese selamlar. Rampage üzerine yaptığım kapsamlı araştırmanın ardından, belirli modellerin OEM üreticilerini ve teknik arka planlarını ortaya çıkarmayı başardım. Bugün de M850-80PB modeli hakkında kısa ama doyurucu bir bilgilendirme paylaşmak istiyorum. Umarım ilginizi çeker.

İlk başta kasasına baktığınızda zaten kolaylıkla ayırt edilebileceğini siz de fark edebilirsiniz. Garip bir kasası var çünkü.

1764418277956.webp

Sonrasında bu delikli tasarımı genelde Gamdias kullandığı için önce onların ürünlerinde aradım; fakat denk gelmedi. “Acaba kim üretiyor?” derken bu kez V-Line Formula markası karşıma çıktı. Kendileri üretici değil; OEM üzerinden üretim yaptırıp satıyorlar. 1000W Gold modellerinin üreticisi SANR ve bu modellerde kullanılan platform Raijintek Cratos ile Enermax D.F.X'te yer alan SM-Z platformuyla aynı.

1764418284243.webp

Bu serinin tam olarak hangi üreticiden çıktığından ise emin değilim; ayrıca modüler ve modüler olmayan şeklinde birden fazla varyasyonu bulunuyor.

1764418291207.webp

Modüler.

1764418298762.webp

Modüler olmayan versiyon.

Şimdi ne olduğunu anlanığınızı varsayıyorum. İncelemeye geçelim.

DİKKAT! Bu incelemedeki amaç genel yapıyı gözlemlemek. Rampage'in kullandığı iç bileşenler daha farklı olabilir. Sadece iç platform aynıdır. Bu sebeple bunu bilerek incelemeyi okuyun.

1. Bölüm: Dış Tasarım – Etiket Bilgileri ve Kablolar
-Kablo Yapısı-
-Kablolar-

2. Bölüm: İç Tasarıma Genel Bakış – Fan Yapısı
-İç Yapı-
3. Bölüm: Primary Side – EMI Filtresi
4. Bölüm: PWM katı
-Bulk kapasitörler-

-Bridge rectifier-
-PWM kontrolcü-
-PFC devresi-

- Ana Mosfetler-
5. Bölüm: Secondary Side
-Oplikatörler-
-5VSB hattı-

6. Bölüm: Filtreleme ve Regülasyon Bölümü
-Filtreme-

-Regulasyon Tipi-
-Gloop-
7. Bölüm: Genel Değerlendirme
-Regulasyon-

-Verimlilik-
-Ripple Değerleri-
-Korumalar-
-Fan Hızları ve Ses Testleri-

-Lehim Kalitesi-

-Doğrultma yöntemi-
8. Bölüm: Testler - Sonuç

1764418186779.webp

1764418195736.webp

1764418204650.webp

Etiket kısmından 12v hattında bir sıkıntı olduğunu siz de fark edebilirsiniz. Oldukça düşük bir değer vaat ettiğine göre. Bu da ünitenin grup regulasyon kullanma ihtimalini arttırıyor fakat kullanmıyor.

- Kablo Uzunlukları ve kablolar -

1× ATX 24-pin ana güç kablosu:
50 cm
1× CPU (8-pin SSI) kablosu:
İlk konnektöre: 61 cm
İkinci konnektöre +15 cm (toplam ~76 cm)
1× PCIe 5.0 (12VHPWR) kablosu: 60 cm
2× PCIe 2.0 kablosu:
İlk PCIe konnektörüne: 55 cm
İkinci PCIe konnektörüne +15 cm
1× SATA + Molex kombine kablo:
İlk SATA konnektörüne: 50 cm
İkinci SATA’ya +15 cm
Üçüncü SATA’ya +15 cm
Molex’e +15 cm
1× SATA + Molex kombine kablo (alternatif dizi):
İkinci SATA’ya +15 cm
Molex’e +15 cm
Son Molex’e +15 cm

Gariptirki 12VHPWR koymuşlar güç kaynağına. Ayrıca ATX 3.1 ile uyumlu olduğu yazılmış.

1764418165160.webp

Fan modeli yok. Özel üretim olabilir ama pek sanmıyorum. Muhtemelen üstüne yalnızca etiket yağıştırılmış. Hidrolik bir fan olduğu yazıyor kendi sitesinde. Pek sanmkıyorum orası ayrı...

-İç Yapı-

1764418135247.webp

İç kısıma baktığınızda durumun çok vahim olmadığını siz de görebilirsiniz. DC-DC devresi mevcut, EMI filtresi çift aşamalı ve bulk kapasitör Japon yapımı; TK Toshin Koygho markasına ait.

1764418117049.webp

EMI filtresinde boş yerler mevcut. 1 tane X kapasitörü eksik. MOV bulunmuyor. Belki 1. EMI filtresinde olabilri lakin belli değil. Bu sebeple yok sayacağım. Filtrede 1 adet X kapasitörü 2 adet common chocke bobin ve 2 adet y kapasitörü bulunuyor. 1. aşamada ise muhtemelen 2 adet y kapasitör 1 adette X kapasitörü vardır.

1764418109875.webp

PWM katının yerleşimi biraz garip. Muhtemelen PCB'yi küçültmek için bu şekilde yapılmış. APFC var tabii ki.

-Bulk kapasitörler-

1764418082910.webp

1764418089257.webp

Model: Nichicon GG serisi 390uF 400V 105 derece.

390 mikrofarad 850W düşük lakin zaten ünite 750W'lık sayılabilir. Yine düşük oluyor ama... neyse. Nichicon markası 1 numara japon üreticiler arasında olan bir marka. İyi bir seçim.

-Bridge rectifier-

1764418070751.webp

Bridge rectfier modeli belli değil lakin saçma bir şekilde soğutucuya oldukça yakın olmasına rağmen bağlanmamış. Eksi olarak değerlendirilebilir amperi düşük kalıyorsa.

-PWM kontrolcü?-

1764418047365.webp

Model: GR7M0?

EST markasının bir ürünü. Bu marka, Turbox’ta da kullanılıyor. PWM kontrolcü olmayabilir; PWM kontrolcü muhtemelen PCB altında yer alıyor. Herhangi bir datasheet bulunmuyor. Turbox’u incelerken de bunu bulamamıştım.

- PFC devresi-

1764418017459.webp

PFC devresi 1 adet boost diyot ve 2 adet anahtarlama için mosfetden oluşuyor. Normal.

1764418005253.webp

PFC bobinin boyutu yeterli duruyor.

- Ana Mosfetler-

1764417997533.webp

2 adet mosfet ile anahtarlama yapıyor. Yani topoloji olarak double forward.

1764417990267.webp

Ana trafo yeterince büyük duruyor.

-Optokuplörler-

Malesef belli olmuyor. Muhtemelen PCB'nin altında kalıyorlar.

-5VSB hattı-

1764417975933.webp

5VSB hattındaki kapasitörler Hangcon markasına ait. İyi değil. 5VSB hattını yine EST entegresi besliyor olabilir. Muhtemelen öyle ama belli değil.

1764417891025.webp

Genel yapısı idare eder gibi duruyor.

-Filtreme-

1764417857567.webp

Geri kalan yeşiller Hangcon'a ait. İyi değiller.

1764417850187.webp

Kuang Jin Enterprise Co.'ya ait kapasitörler bulunuyor yoğunlukta. Bunlar Cougar STC600 modelinde de varlar. Hiç iyi değiller. Bu tarzdaki kapasitörlere C(r)apXon lakabını takıcağım bundan sonra 😀

1764417842238.webp

Cougar STC600

-Regulasyon Tipi-

1764417830633.webp

Ünitede DC-DC bulunuyor.

-Gloop-

1764417809669.webp

1764417816378.webp

1764417822499.webp

Gloop genelde doğru yerlere dökülmüş.

-Regulasyon-

1764417798002.webp

12v: %4 fazla sapma.
5v: %4 azalarak sapma.
3.3v: %5'in üzerinde azalarak sapma.

Cross load testlerinde çok iyi olmasda geçmeyi başarıyor. Yani regulasyon performansı pek de üst düzey sayılmaz. Özellikle 3.3v kanalının sapması %5'in üzerinde. Ayrıca 12v kanalı boştayken fazla artıyor. Evet, fazla artmasıda kötü bir şey tabii ki.

-Verimlilik-
Verimlilik konusunda pek iyi bir model değil. Düşük yüklerde hiç iyi değil özellikle.

-Ripple Değerleri-
Elde test verisi bulunmuyor ama pek iyi değildir.

-Korumalar-
Korumalar tam anlamıyla belli değil. Yalnızca sitede yazan bilgiler var elde.

1764417789939.webp

Ana korumalar yer alıyor. OTP'den bahsedilmemiş.

1764417771128.webp

1764417778209.webp

Fan eğrisi oldukça sert. 300W yüke kadar 38 desibellerde geziyor. 500W'dan sonra 40dBa 700w civrında zaten 54 desibeli buluyor. Yani ses performansı bayağı kötü.

-Lehim Kalitesi-

Elde PCB'nin alt kısmının fotoğrafı yok.

-Doğrultma yöntemi-

1764417761340.webp

Muhtemelen 4 adet skotty diyot ile veyahut mosfet, skotty diyot karışımyla doğrultma yapıyor.

Sonuca gelirsek: Alınır mı? Hayır. Neden derseniz, yapı kalitesi iyi değil. Regülasyon performansı ‘eh işte’ seviyesinde. Ripple testleri yok. Gürültü anlamında oldukça kötü. Verimlilik konusunda da beklentilerin altında. Fiyatı ampage'in kendi sitesi üzerinde şu anlık 3300TL. Ki pahalı sayılır çünkü o fiyatların yakınında Raijintek Cratos Lite 850W modeli yer alıyor.

Ayrıca dediğim gibi rampage'in kullandığı iç bileşenler farklı olabilir.

Aşağıda beğendiğim ve beğenmediğim kısımları belirttim; oradan detayları okuyabilirsiniz.

-Beğendiğim kısımlar-
Bulk kapasitör kalitesi iyi seviyede.
12v kanalının regulasyonu berbat değil.
12x6? bulunuyor.
Modüler.

-Beğenmediğim kısımlar-
Genel yapı kalitesi iyi değil.
Verimlilik konusunda iyi değil.
OTP bulunmuyor.
MOV gözlemleyemedim. Bu sebeple prizden gelebilecek ani voltaj dalgalanmalarına karşın savunması yok. Clamping değeri düşük Gerilim korumalı priz ile kullanın.
12v hattında çok fazla kayıp mevcut. 850W gibi gösterilsede 750W'lık bir ünite. Maksimum 800W.
3.3v kanalının regulasyon performansı kötü.

Tierlist üzerinde olsaydı şu şekilde olurdu muhtemelen:

1764419812471.webp

Son düzenleme:
mükemmel inceleme
nzxt nin 750 w lik modli ile kıyaslandığında hangisi daha iyi kalıyor
NZXT filtrelemedeki kapasitör ve regulasyon performansında daha üstün. Rampage'in bulk kapasitör olarak Nichicon ve PCI-e 5.1 ATX 3.1 avantajı var. Bir de tabii ki Rampage iç bileşenlerde değişiklik yapmış olabilir. O yüzden tam net değil. Ama genel yapısı bu şekilde.

Herkese selamlar. Rampage üzerine yaptığım kapsamlı araştırmanın ardından, belirli modellerin OEM üreticilerini ve teknik arka planlarını ortaya çıkarmayı başardım. Bugün de M850-80PB modeli hakkında kısa ama doyurucu bir bilgilendirme paylaşmak istiyorum. Umarım ilginizi çeker.

İlk başta kasasına baktığınızda zaten kolaylıkla ayırt edilebileceğini siz de fark edebilirsiniz. Garip bir kasası var çünkü.

Alıntıyı görüntüle

Sonrasında bu delikli tasarımı genelde Gamdias kullandığı için önce onların ürünlerinde aradım; fakat denk gelmedi. “Acaba kim üretiyor?” derken bu kez V-Line Formula markası karşıma çıktı. Kendileri üretici değil; OEM üzerinden üretim yaptırıp satıyorlar. 1000W Gold modellerinin üreticisi SANR ve bu modellerde kullanılan platform Raijintek Cratos ile Enermax D.F.X'te yer alan SM-Z platformuyla aynı.

Alıntıyı görüntüle

Bu serinin tam olarak hangi üreticiden çıktığından ise emin değilim; ayrıca modüler ve modüler olmayan şeklinde birden fazla varyasyonu bulunuyor.

Alıntıyı görüntüle

Modüler.

Alıntıyı görüntüle

Modüler olmayan versiyon.

Şimdi ne olduğunu anlanığınızı varsayıyorum. İncelemeye geçelim.

DİKKAT! Bu incelemedeki amaç genel yapıyı gözlemlemek. Rampage'in kullandığı iç bileşenler daha farklı olabilir. Sadece iç platform aynıdır. Bu sebeple bunu bilerek incelemeyi okuyun.

-Kablo Yapısı-
-Kablolar-

-İç Yapı-
-Bulk kapasitörler-

-Bridge rectifier-
-PWM kontrolcü-
-PFC devresi-

- Ana Mosfetler-
-Oplikatörler-
-5VSB hattı-

-Filtreme-

-Regulasyon Tipi-
-Gloop-
-Regulasyon-

-Verimlilik-
-Ripple Değerleri-
-Korumalar-

-Lehim Kalitesi-

-Doğrultma yöntemi-

Alıntıyı görüntüle
Alıntıyı görüntüle
Alıntıyı görüntüle

Etiket kısmından 12v hattında bir sıkıntı olduğunu siz de fark edebilirsiniz. Oldukça düşük bir değer vaat ettiğine göre. Bu da ünitenin grup regulasyon kullanma ihtimalini arttırıyor fakat kullanmıyor.

- Kablo Uzunlukları ve kablolar -

1× ATX 24-pin ana güç kablosu:
50 cm
1× CPU (8-pin SSI) kablosu:
İlk konnektöre: 61 cm
İkinci konnektöre +15 cm (toplam ~76 cm)
1× PCIe 5.0 (12VHPWR) kablosu: 60 cm
2× PCIe 2.0 kablosu:
İlk PCIe konnektörüne: 55 cm
İkinci PCIe konnektörüne +15 cm
1× SATA + Molex kombine kablo:
İkinci SATA’ya +15 cm
Üçüncü SATA’ya +15 cm
Molex’e +15 cm
1× SATA + Molex kombine kablo (alternatif dizi):
İkinci SATA’ya +15 cm
Molex’e +15 cm
Son Molex’e +15 cm

Gariptirki 12VHPWR koymuşlar güç kaynağına. Ayrıca ATX 3.1 ile uyumlu olduğu yazılmış.

Alıntıyı görüntüle

Fan modeli yok. Özel üretim olabilir ama pek sanmıyorum. Muhtemelen üstüne yalnızca etiket yağıştırılmış. Hidrolik bir fan olduğu yazıyor kendi sitesinde. Pek sanmkıyorum orası ayrı...

-İç Yapı-

Alıntıyı görüntüle

İç kısıma baktığınızda durumun çok vahim olmadığını siz de görebilirsiniz. DC-DC devresi mevcut, EMI filtresi çift aşamalı ve bulk kapasitör Japon yapımı; TK Toshin Koygho markasına ait.

Alıntıyı görüntüle

EMI filtresinde boş yerler mevcut. 1 tane X kapasitörü eksik. MOV bulunmuyor. Belki 1. EMI filtresinde olabilri lakin belli değil. Bu sebeple yok sayacağım. Filtrede 1 adet X kapasitörü 2 adet common chocke bobin ve 2 adet y kapasitörü bulunuyor. 1. aşamada ise muhtemelen 2 adet y kapasitör 1 adette X kapasitörü vardır.

Alıntıyı görüntüle

PWM katının yerleşimi biraz garip. Muhtemelen PCB'yi küçültmek için bu şekilde yapılmış. APFC var tabii ki.

-Bulk kapasitörler-

Alıntıyı görüntüle

Alıntıyı görüntüle

Model: Nichicon GG serisi 390uF 400V 105 derece.

390 mikrofarad 850W düşük lakin zaten ünite 750W'lık sayılabilir. Yine düşük oluyor ama... neyse. Nichicon markası 1 numara japon üreticiler arasında olan bir marka. İyi bir seçim.

-Bridge rectifier-

Alıntıyı görüntüle

Bridge rectfier modeli belli değil lakin saçma bir şekilde soğutucuya oldukça yakın olmasına rağmen bağlanmamış. Eksi olarak değerlendirilebilir amperi düşük kalıyorsa.

-PWM kontrolcü?-

Alıntıyı görüntüle

Model: GR7M0?

EST markasının bir ürünü. Bu marka, Turbox’ta da kullanılıyor. PWM kontrolcü olmayabilir; PWM kontrolcü muhtemelen PCB altında yer alıyor. Herhangi bir datasheet bulunmuyor. Turbox’u incelerken de bunu bulamamıştım.

- PFC devresi-

Alıntıyı görüntüle

PFC devresi 1 adet boost diyot ve 2 adet anahtarlama için mosfetden oluşuyor. Normal.

Alıntıyı görüntüle

PFC bobinin boyutu yeterli duruyor.

- Ana Mosfetler-

Alıntıyı görüntüle

2 adet mosfet ile anahtarlama yapıyor. Yani topoloji olarak double forward.

Alıntıyı görüntüle

Ana trafo yeterince büyük duruyor.

-Optokuplörler-

Malesef belli olmuyor. Muhtemelen PCB'nin altında kalıyorlar.

-5VSB hattı-

Alıntıyı görüntüle

5VSB hattındaki kapasitörler Hangcon markasına ait. İyi değil. 5VSB hattını yine EST entegresi besliyor olabilir. Muhtemelen öyle ama belli değil.

Alıntıyı görüntüle

Genel yapısı idare eder gibi duruyor.

-Filtreme-

Alıntıyı görüntüle

Geri kalan yeşiller Hangcon'a ait. İyi değiller.

Alıntıyı görüntüle

Kuang Jin Enterprise Co.'ya ait kapasitörler bulunuyor yoğunlukta. Bunlar Cougar STC600 modelinde de varlar. Hiç iyi değiller. Bu tarzdaki kapasitörlere C(r)apXon lakabını takıcağım bundan sonra 😀

Alıntıyı görüntüle

Cougar STC600

-Regulasyon Tipi-

Alıntıyı görüntüle

Ünitede DC-DC bulunuyor.

-Gloop-

Alıntıyı görüntüle
Alıntıyı görüntüle
Alıntıyı görüntüle

Gloop genelde doğru yerlere dökülmüş.

-Regulasyon-

Alıntıyı görüntüle
12v: %4 fazla sapma.
5v: %4 azalarak sapma.
3.3v: %5'in üzerinde azalarak sapma.

Cross load testlerinde çok iyi olmasda geçmeyi başarıyor. Yani regulasyon performansı pek de üst düzey sayılmaz. Özellikle 3.3v kanalının sapması %5'in üzerinde. Ayrıca 12v kanalı boştayken fazla artıyor. Evet, fazla artmasıda kötü bir şey tabii ki.

-Verimlilik-
Verimlilik konusunda pek iyi bir model değil. Düşük yüklerde hiç iyi değil özellikle.

-Ripple Değerleri-
Elde test verisi bulunmuyor ama pek iyi değildir.

-Korumalar-
Korumalar tam anlamıyla belli değil. Yalnızca sitede yazan bilgiler var elde.

Alıntıyı görüntüle

Ana korumalar yer alıyor. OTP'den bahsedilmemiş.

Alıntıyı görüntüle

Alıntıyı görüntüle

Fan eğrisi oldukça sert. 300W yüke kadar 38 desibellerde geziyor. 500W'dan sonra 40dBa 700w civrında zaten 54 desibeli buluyor. Yani ses performansı bayağı kötü.

-Lehim Kalitesi-

Elde PCB'nin alt kısmının fotoğrafı yok.

-Doğrultma yöntemi-

Alıntıyı görüntüle

Muhtemelen 4 adet skotty diyot ile veyahut mosfet, skotty diyot karışımyla doğrultma yapıyor.

Sonuca gelirsek: Alınır mı? Hayır. Neden derseniz, yapı kalitesi iyi değil. Regülasyon performansı ‘eh işte’ seviyesinde. Ripple testleri yok. Gürültü anlamında oldukça kötü. Verimlilik konusunda da beklentilerin altında. Fiyatı ampage'in kendi sitesi üzerinde şu anlık 3300TL. Ki pahalı sayılır çünkü o fiyatların yakınında Raijintek Cratos Lite 850W modeli yer alıyor.

Ayrıca dediğim gibi rampage'in kullandığı iç bileşenler farklı olabilir.

Aşağıda beğendiğim ve beğenmediğim kısımları belirttim; oradan detayları okuyabilirsiniz.

-Beğendiğim kısımlar-
Bulk kapasitör kalitesi iyi seviyede.
12v kanalının regulasyonu berbat değil.
12x6? bulunuyor.
Modüler.

-Beğenmediğim kısımlar-
Genel yapı kalitesi iyi değil.
Verimlilik konusunda iyi değil.
OTP bulunmuyor.
MOV gözlemleyemedim. Bu sebeple prizden gelebilecek ani voltaj dalgalanmalarına karşın savunması yok. Clamping değeri düşük Gerilim korumalı priz ile kullanın.
12v hattında çok fazla kayıp mevcut. 850W gibi gösterilsede 750W'lık bir ünite. Maksimum 800W.
3.3v kanalının regulasyon performansı kötü.

Tierlist üzerinde olsaydı şu şekilde olurdu muhtemelen:

Alıntıyı görüntüle

Eline sağlık :D C tiere koymak diğer C tier psulara ayıp olur gibi duruyor C- falan olur gibi.

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç  

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,169,306
Üyeler
185,703
Son üye
Ressime32
Geri