ROG Ryujin 3 Extreme yetersiz mi? Artics Freezer III Pro'ya geçmeli miyim?

RohanR

80+
Reaksiyon skoru
4
Selam,

Sistemimde şu an Ryzen 7 9800X3D işlemciyi, ROG Ryujin 3 Extreme sıvı soğutucuyla kullanıyorum. Kasam ise ASUS TUF GT502 Plus, hava akışı oldukça düzgün, ön-arka fanlar yeterli, fan kontrolcüsü de var.

Ancak yaşadığım birkaç detay var ve sizin görüşlerinizi almak istiyorum:

🔧 Sistem Özeti:

• İşlemci: Ryzen 7 9800X3D
  • Soğutucu: ROG Ryujin 3 Extreme
  • Kasa: ASUS TUF GT502 Plus
  • Anakart: ASUS ROG STRIX X870A
  • Fanlar: 3 ön, 3 alt, 3 yan 3 sıvı soğutucu fanı +1 egzoz fan + kontrolcü
  • PBO Ayarları: PBO açık, kapalı değerler çok fark etmiyor.
🌡️ Sıcaklık & Performans:
  • Günlük kullanım boşta 48-52 derece ve oyunlarda: 60-70°C civarı
  • OCCT gibi stres testlerinde: 87-88°C'yi görüyor
  • Disable Current Limit açarsam: 95°C'ye dayanıyor ama 5.2GHz'e çıkmak yerine 5.190 civarında sabitleniyor
  • Undervolt denedim, +200 MHz verdim ama frekans yine sınırlı kalıyor. Soğutucu darboğaz mı yapıyor diye düşünmeye başladım.
❄️ Alternatif Soğutucu Adayım:

Artics Liquid Freezer III 360 Pro — Özellikle son testlerde ciddi soğutma başarımı var.

Ryujin'e göre 8-10°C fark atabiliyor bazı durumlarda. Hem pompa tasarımı hem VRM fan avantajı var gibi duruyor.

🤔 Sormak İstediklerim:
  1. Sizce Ryujin 3 Extreme, bu işlemci için artık yetersiz mi kalıyor?
  2. Liquid Freezer III Pro, bu sıcaklıkları gerçekten aşağı çeker mi?
  3. 5.2GHz'e çıkamama sorunu sadece sıcaklıktan mı kaynaklı olabilir yoksa anakart/BIOS tarafında başka kısıtlar da var mıdır?
  4. Değişim yaparsam gerçekten hissedilir bir fark alır mıyım?
Yorumlarınız ve tecrübeleriniz benim için çok değerli. Özellikle 9800X3D kullananlar veya Freezer III Pro'ya geçenlerin yorumlarını bekliyorum.

Teşekkürler şimdiden 🙏

Ekler

• IMG_0106.webp
    IMG_0106.webp
    981.3 KB · Hit: 15
  • IMG_0107.webp
    IMG_0107.webp
    740.6 KB · Hit: 12
  • IMG_0108.webp
    IMG_0108.webp
    568.9 KB · Hit: 15
  • IMG_2781.webp
    IMG_2781.webp
    340.7 KB · Hit: 16
  • IMG_2783.webp
    IMG_2783.webp
    585.1 KB · Hit: 13
  • IMG_2784.webp
    IMG_2784.webp
    492.4 KB · Hit: 13
  • IMG_0153.webp
    IMG_0153.webp
    461.2 KB · Hit: 14
  • IMG_0154.webp
    IMG_0154.webp
    861.3 KB · Hit: 12
  • IMG_0155.webp
    IMG_0155.webp
    485.6 KB · Hit: 12
  • IMG_0156.webp
    IMG_0156.webp
    446.4 KB · Hit: 14
occtde işlemci frekans düşürmesi ve bu kadar sıcak çalışması gayet normal diyebilirim, oyunlarda da gayet normal gözüküyor bence ek masrafa girip yeni sıvı soğutma almana gerek yok.

kendi deneyimimden örnek vereyim belki biraz içine su serpilmiş olur, 9800x3d, rog strix b850f, cooler master masterliquid 360 II, cooler master td500 v2 kasalı sistemimde seninkine benzer sonuçlar görüyorum. odamda klima yok ve yaşadığım şehir günlük 28-30 derece arasında oluyor.

öncelikle ben sistemi alır almaz donanim arsivinin 9800x3d pbo videosundaki ayarları kopyalamistim, maalesef benim silikon şansım pek yaver gitmedigi icin curve optimizerdan -30 girdigimde stres testinde pc donuyordu, test ede ede -25 e kadar dondugunu fakat -24 de occt testini sorunsuz geçtiğini gördüm. yinede garanti olsun diye -20 de kullanıyorum şuan ve sıcaklıklarimdan memnunum fakat ilk aldığım sıralar donanim arşivinin videosunu kopyaladigimdan dolayı -20 curve optimizer ve +200 mhz pbo ile kullaniyordum ve işlemci gereksiz yere ısınıyordu. örnek vermem gerekirse cs2 de minimum 65, ortalama ise 70-72 derecelerde geziyordu ve sıcaklık bu kadar fazla oluncada malum fan seslerini duymaya başlıyorsun.

bunun üzerine curve optimizerdan -20 yi tutup +200 mhz vermeyi bıraktım ve 5.2 ghz stock hızda çalıştırmayı denedim ve sıcaklık sorununu tamamen çözdüm. boşta 40-45 arası oyunlarda ise 50-55 derece arasında gidiyor şuan işlemci, çok nadiren 59-60 dereceleri görüyorum eğer saatlerce oyunu kapamadan oynarsam ama eskisine göre fanlar aşırı az dönüyor ve 55 derece ortalamada çalışması insani mutlu ediyor. hem 5.2 ile 5.4 ghz arasında gözle görülür bir performans kaybida hissetmedim, 10 derece serin çalışacaksa stock hızlarda çalıştırmaya cidden değer bence. occt stres testine gelecek olursakta cpu test kısmında extreme profilde 4.8 ghzlerde çalışıyor benimkide fakat biostan 80 derece termal limit koyduğum için en fazla 80 dereceye çıkıyor, bilgisayari aldigimda 80 derece limitteydi ve ellemedim şuan hala öyle kullanıyorum.

şimdi senin ısınma sorununa gelecek olursak öncelikle pbodan +200mhz vermemeyi dene, stock hızlarda çalışsın üstüne undervolt yap curve optimizer ile. ayrıca asus anakartlarda performance enhancement diye bi ayar oluyor o ayarda pboyu açıyor, o tarz ayarlar ne işe yarıyor diye isimlerini googledan aratıp kapatmayi falan dene belki sorun o yüzden olabilir. sormak istediğin başka bir soru olursada yanitlayabilirim
Hocam öncelikle teşekkür ederim ama pbo açık ile kapalı arasında ben de sıcaklıkta çok fark olmuyor ya da undervolt yaptığımda sıcaklık ve performans etkilenmiyor anlamadığım bir şekilde sizin sıcaklıklar iyiymiş benim oyunlar da 60 ile 70 arası genel de normal kullanımda 48 ile 52 derece arası 13 tane fan var kasa da ama akvaryum kasa ondan dolayı olabilir mi

Geri