Merhaba arkadaşlar. Öncelikle bu konu başlığında bahsedilen kart modelleri Msi Vanguard 5070 ti / Sapphire nitro+ 9070 XT ve sadece oyun amaçlı düşünen insanlar için fikir belirtiliyor. Kullanıcıların kafası çok karışık ellerinde sadece internetteki youtube video verileri ve youtuber performans testleri var fakat hala kullanıcılar hangisini alması gerektiğini kestiremiyor ve haklı olarak çok fazla kararsız kalıyor. Son birkaç aydır forumda ve diğer bütün forumlarda genelde ana başlık olarak atılan bu konuda bir fikir belirtmek istiyorum. Bu 2 kartı kullanıcı olarak test ettik. 2 sini ayrı ayrı kullandık ve üstünkörü bir kararı vardık. 5070 Ti. Peki neden 5070Ti ; öncelikle burada fanboyluk ya da bir marka savunuculuğu yapmıyorum. Yıllarca amd ekran kartları kullanıp memnun kalan birisiyim. Hatta rtx 40 serisine kadar mevcutta amd ekran kartı kullanıyordum. Fakat 50 serisine geçiş sırasında yapılan testlerde ufak bir detay bu süreçte 5070Ti ekran kartını şiddetle tavsiye ediyor. "Sıcaklık Değerleri" 2 Kartında detaylı test analizlerini ya da hangi oyunda kaç fps veriyor verilerini buraya atıp uzun uzun kafa şişirmek yerine kısaca söylemem gerekli olan şey performans olarak 9070XT, 5070Ti ekran kartından %5 ila 8 arası daha performanslı. Hatta bazı oyunlarda 5080 ekran kartıyla kapışıyor. Bu gerçekten muazzam performans veren fiyatına oranla resmen hileli bir ekran kartı. GPU ana sıcaklığı 55-60 dereceden yukarı çıkmıyor 30-35k bandında gerçekten muazzam performanslara ve GPU ana sıcaklığına ulaşan değer bunlar. Pratikte tam anlamıyla oyun oynayacak kullanıcılar için F/P bazında 10 numara 5 yıldız bir kart. Fakat gelelim bu kartın şahsi düşünceme göre neden tercih etmediğime. Öncelikle hikaye modu ağırlıklı oyun oynayan kullanıcılar için DLSS4 , FSR4 ile benzer özelliklere sahip bir teknoloji , fakat AMD nin FSR teknolojisini oyunlara getirme süresi gerçekten çok uzun süreçler barındırıyor. Nvidia kartlarda 7-8 yıllık oyunlarda DLSS4 varken , Amd kartlarda hala FSR2 ile takılan yeni nesil oyunlar var. İnsanlar FSR 3 beklerken direkt FSR4 e atlamak biraz hayal kırıklığı. Ben hikaye moduyla ilgilenmiyorum FSR ya da DLSS umrumda değil diyenlere ise 2 kartın performans ve fps analizlerinden sonra stress testi ve gaming değerli kapıştırıyoruz ve ne görelim. Kart memory sıcaklık değerini 90 derecede çalıştıyor üstelik bunu gaming modda yapıyor. Yani stress testinde falan bile değilken sadece oyun oynarken memory sıcaklıkları 90 derecelerde hotspot ise 80-85 derecelerde dolaşıyor. Bu gerçekten çok büyük bir hayal kırıklığıdır. GPU sıcaklığı ne kadar az olsa bile diğer sıcaklıkları muazzam derecede yüksek. Nvidia kanadına baktığımızda ise bu sıcaklıklar kabul edilebilir seviyede takılıyor. Nvidia hotspot sensörünü kaldırdı fakat thermal kameralar ile baktığımızda kartın en sıcak noktasının 64 derece olduğunu tespit ediyoruz , tabi ki bu yeterli bir veri değil sensör kadar netlik vermez ama bu sıcaklık 3 aşağı 5 yukarı bu sıcaklığa yakın değerlerde çıkacaktır. Hepimiz biliyoruz "sıcaklık" teknoloji ömrünü zayıflatan ve uzun vadeyi güçsüz kılan bir unsurdur. Bana soracak olursanız 9070XT muazzam bir karttır ama VRAM kalitesi Nvidia kartlara göre düşük bir karttır. Gelelim şimdi arasındaki fiyat farklarına. Tepe modeli 35-36.000 tl bandında satılıyor 9070xt nin , 5070 Ti kartlar ise rakibine göre 10.000 tl ve 15.000 tl yukarıda satılıyor. Performans farkı açısından asla ama asla değmeyecek bir fiyat farkı. Fakat sıcaklıklara baktığımız zaman bu kartı ben kaç yıl kullanacağım sorusunu kendinize sorup VRAM ve Hotspot sıcaklıklarını gördüğümüzde 30.000 tl ve üstü para verdiğim bir ürünü ben şahsi olarak bu sıcaklıklarda kaç sene kullanabilirim ? Bu ürün kaç sene bu performansta çalışır ? 90 derece VRAM ile 1-2 sene sonra uzun vadede bu kart bana arıza çıkarır mı ? kafada bir ton soru dönüyor. Nvidia kanadına geçtiğimizde ise %5 daha düşük performansa 15.000 tl daha fazla veriyoruz ama kartın absürt derecede sıcaklık değerleri yok. Yani kendimce vardığım sonuca göre ben Nvidiayı maraton koşucusu , AMD yi ise kısa mesafe koşucusu olarak görüyorum. Ve bunca test ve değer arasında %5-10 daha fazla performans yerine uzun vadede benim başımı ağrıtmayacak içimi rahat tutacağım bir ekran kartı tercih ediyorum. Umarım bu 2 kart arasında kalmış kişilere fikirler ekleyebilmişimdir. 2 adet görsel ekliyorum. O görsellerde 2 farklı firmanın modellerinin memory ve hotspot sıcaklıkları mevut. Kaynak : Techpowerup.