Çözüldü✓ RTX 5080 - Ultra Core 9 Tüm Grafik Ayarları Aynı FPS Değeri Veriyor Yardım!

Aquinas

80+
Reaksiyon skoru
35
Merhaba! Sorunu anlatmadan önce sistemim şu şekilde:

Monitör: XG27ACDNG 2K 360Hz QD-OLED Monitör

Kasa: MSI MEG PROSPECT 700R
Anakart: ASUS ROG STRIX Z890-H
İşlemci: Intel Core Ultra 9 285K
Ekran Kartı: Galax RTX 5080 EX-Gamer 1 Click OC
Ram: Patriot Viper serisi 2x16GB 7400MHz Toplam 32GB Ram
Sıvı Soğutucu: Arctic Liquid Freezer III 360
SSD 4TB ve HDD 12TB bunları es geçiyorum
PSU: ASUS ROG THOR 1200P (1200W)

Bu sistemi tanıdık ve bilgisayardan anlayan, teknik servis işi ile uğraşan bir abi sayesinde topladık. Kendisi parçaları tek tek kurup gerekli ayarlamaları da yapıp bana hazır şekilde teslim etti. Kendisinin işinin ehli olduğunu bildiğim için herhangi bir parça konusunda sıkıntı, sorun gibi bir şey yaptığını asla düşünmüyorum o konuda içim rahat lâkin 22 yaşında bir genç olarak her sorun veya soru sorma durumumda rahatlıkla yazamıyorum çekiniyorum. Böyle bir çekingenliğim olduğu için sizlere sormak ve bilgili forum üyeleri tarafından doğru bilgileri öğrenmeyi hedefliyorum.

Bu FPS sorunu şöyle bir şey. Öncelikle kesinlikle bilgisayar ısınmıyor. Hikayeli oyunlarda bütün grafik ayarlarını açıp 2K'ya aldığımda ufak da olsa bir sıcaklık hissediyorum tabii sıvı soğutmanın sıcak havayı üflediği kısımda.

FPS değerlerini sadece Valorant ve CS'de gördüğüm için bu ikisini örnek olarak alıyorum.

Valorant'ta:
2K En Düşük Ayarlar Yaptığımda ortalama 430 - 440 FPS alıyorum ------- 2K En Yüksek Ayarlar Yaptığımda yine aynı şekilde 430 - 440 FPS alıyorum.
- SANKİ BİR ŞEY LİMİTLİYOR, ACABA GEREKSİZ YERE YÜKSEK FPS ALMAK İÇİN BİLGİSAYAR BOŞ YERE ISINMASIN VE ÖMRÜ KISALMASIN DİYE BİR AYAR MI YAPILMIŞTIR BİLMİYORUM -
1080P En Düşük Ayarlar YİNE AYNI 430 - 440 FPS ------- 1080P En Yüksek Ayarlar YİNE AYNI 430 - 440 FPS

Valorant saçmalığını burada sonlandırıyorum ve CS2'ye geçiyorum.

Aktif olarak CS2 oynadığım için tekrar ayarları en düşük en yüksek falan yapıp kendimi yormayacağım aynı şeylerin olduğunu ve ortalama 360 - 400 FPS aldığımı belirtmek istiyorum.

Öyle saçma bir şey ki yani 1280x960 yapıp en düşük ayarlar yapsam da bu şekilde; 2K yapsam da aynı 4:3 - 16:9 falan yani ne yaparsam yapayım FPS hep kendini limitliyor.

Marvels Spider Man Miles Morales bütün ayarları en yüksekte 2K'da oynarken birkaç gün önce 1-2 kez takılma sorunu yaşadım. Bu takılma durumunu crack olmasından dolayı olduğunu düşünüyorum çünkü hep çok akıcı ilerliyor sadece birkaç gün önce biraz takılmalar oldu. Belki arkada birkaç güç yiyen şeyler açık olduğu için anlık olmuştur ama sonrasında hiç olmadı.

Yani uzun lafın kısası arkadaşlar benim bu durumu çözmem gerekiyor. Bilgisayarcı abi şuna benzer bir cümle kurdu:
"Bilgisayarın oyunda ne kadar yüksek FPS verirse versin, monitörünü kaç Hz kullanıyorsan o kadarını görebiliyorsun o yüzden kendini kasmana gerek yok Hz'inden fazlası gereksiz."

Etrafımdaki birkaç CS2 oynayan arkadaşlardan da "FPS değerin HZ'inden yüksek olduğunda input lag gibi durumlar ortadan kalkıyor, hareketlerin vs. daha hızlı oluyor oyun daha da akıcı geliyor." diyordu. Doğrusu nedir bilmiyorum, mümkün mertebe her yanıt geldiğinde tekrardan gelip cevap yazacağım. Yardımınızı istiyorum, bu durum nedir ve nasıl kapatılır?

Bir sorun var mı bilmiyorum ama son kısım için 500hz ekran varsa +500 alacaksın ki o sürekli 500 hz olarak yenileyecek fps zaten saniye başına kare, 500 de yenilenme hızı,yani evet atıyorum 600 fps fln alsan güzel olur, çünkü illa ara sıra drop oluyor fps bir anda düşüyor, atıyorum 400e. Kısa bir an olduğu için pek fark eder mi bilmem. Ancak bu yırtıklar oluşturabilir zaten bu yüzden sync var ya da böyle oto hz ayarı var uyumlu çalışmalarını sağlıyor. Onun dışında 2k monitör kullanıyorsun sanırım? 4k değil. 1080p ile 2k arasında %30 fln fark oluyor fps olarak ama CS ve Valorant işlemci odaklı oyun o yüzden grafik düşsende fark etmez belki zaten verebileceğini veriyordur ama Spider-man da fark hissetmen gerektiğini düşünüyorum ayarlar her şey ultra dimi?

Nvidia app yada kontrol panelinde FPS sabitleme gibi ayarlar vardır onları kontrol et

Bir sorun var mı bilmiyorum ama son kısım için 500hz ekran varsa +500 alacaksın ki o sürekli 500 hz olarak yenileyecek fps zaten saniye başına kare, 500 de yenilenme hızı,yani evet atıyorum 600 fps fln alsan güzel olur, çünkü illa ara sıra drop oluyor fps bir anda düşüyor, atıyorum 400e. Kısa bir an olduğu için pek fark eder mi bilmem. Ancak bu yırtıklar oluşturabilir zaten bu yüzden sync var ya da böyle oto hz ayarı var uyumlu çalışmalarını sağlıyor. Onun dışında 2k monitör kullanıyorsun sanırım? 4k değil. 1080p ile 2k arasında %30 fln fark oluyor fps olarak ama CS ve Valorant işlemci odaklı oyun o yüzden grafik düşsende fark etmez belki zaten verebileceğini veriyordur ama Spider-man da fark hissetmen gerektiğini düşünüyorum ayarlar her şey ultra dimi?
Her şey ultrada. RTX ayarı da dahil her şey açılıyor Spider Man oyununda. Ek olarak benim demek istediğim durum şu. Ben 200K para bayılmışım bu sistemi almışım. Eğer mantıken Hz ile ilgili değil ise 500Hz monitör alsaydım CS2’de bu fps’i alamadığım için boşa gidecekti. Bu sistemin CS2’de minimum 700FPS vermesi gerekmekte.

Ne ayar yaparsam yapayım hiçbir fark etmiyor FPS konusunda, bu çok garip bir şey. Eğer Hz’lik bir durum ise (ki öyle olduğunu düşünüyorum) Bir yerde ayarı olabilir kapatmak istiyorum. Tüm oyunlarda Vsync ayarı kapalı. Bir yerde bir ayar olmalı diye düşünüyorum. Belki monitörün Hz’ine göre bir fps’e limitliyordur ama haliyle sadece bir fikir yürütebiliyorum. Bildiğiniz bir ayar varsa kontrol edebilirim.
Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:

Nvidia app yada kontrol panelinde FPS sabitleme gibi ayarlar vardır onları kontrol et
NVIDIA App içerisinde CS2’yi senkronize edip en yüksek ayarları seçtiğimde yine limitliyor, en düşüğü seçtiğimde de limitliyor.

NVIDIA Denetim Masası’nda Güç Yönetimi Modu “Normal” olarak seçilmişti. Onu yüksek performans yaptığımda da bir şey değişmiyor.

Her şey ultrada. RTX ayarı da dahil her şey açılıyor Spider Man oyununda. Ek olarak benim demek istediğim durum şu. Ben 200K para bayılmışım bu sistemi almışım. Eğer mantıken Hz ile ilgili değil ise 500Hz monitör alsaydım CS2’de bu fps’i alamadığım için boşa gidecekti. Bu sistemin CS2’de minimum 700FPS vermesi gerekmekte.

Ne ayar yaparsam yapayım hiçbir fark etmiyor FPS konusunda, bu çok garip bir şey. Eğer Hz’lik bir durum ise (ki öyle olduğunu düşünüyorum) Bir yerde ayarı olabilir kapatmak istiyorum. Tüm oyunlarda Vsync ayarı kapalı. Bir yerde bir ayar olmalı diye düşünüyorum. Belki monitörün Hz’ine göre bir fps’e limitliyordur ama haliyle sadece bir fikir yürütebiliyorum. Bildiğiniz bir ayar varsa kontrol edebilirim.
Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:

NVIDIA App içerisinde CS2’yi senkronize edip en yüksek ayarları seçtiğimde yine limitliyor, en düşüğü seçtiğimde de limitliyor.

NVIDIA Denetim Masası’nda Güç Yönetimi Modu “Normal” olarak seçilmişti. Onu yüksek performans yaptığımda da bir şey değişmiyor.
1760266517204.webp

Bu bölümdeki max kare hızını kontrol ettinmi peki ?

Diğer oyunlarda farklı grafik ayarı ve çozünürlük değişerek fps değerlerine bak. eğer stabil değil düşüyorsa. ama valo, cs2 comp oyunlarda sabit kalıyosa vysnc açıkmı bir bak. birde sanmıyorum ama monitöründede vysnc hz sabitleme açık olabilir. onun dışında limitlemesinin bi anlamı yok.

Diğer oyunlarda farklı grafik ayarı ve çozünürlük değişerek fps değerlerine bak. eğer stabil değil düşüyorsa. ama valo, cs2 comp oyunlarda sabit kalıyosa vysnc açıkmı bir bak. birde sanmıyorum ama monitöründede vysnc hz sabitleme açık olabilir. onun dışında limitlemesinin bi anlamı yok.
Monitörün böyle bir özelliği olabilir mi ki acaba? Bilgisayarın gücünü limitleyebilir mi ki?

Monitörün böyle bir özelliği olabilir mi ki acaba? Bilgisayarın gücünü limitleyebilir mi ki?
sanmıyorum ama ihtimaller dahilinde olabilir. Vsync ve monitöründe bu tarz benzer bi teknoloji varsa ekran yırtılması yaşamamak için sabitleyerek akıcı deneyim yaşatmaya çalışabilir. kalitesiz monitörlerde bu tarz problem olmaz ama Oled monitörlerde bu tarz teknolojileri dayıyolar köküne kadar.

Geri