Neler Yeni

Ryzen 5 5600 için soğutucu önerisi

Remi

80+ Silver
En İyi Cevap
1
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,699
İsim
Mustafa
İlgilendiği Kategoriler
Felsefe, Tarih, Müzik, Psikoloji
Merhabalar iyi forumlar, Ryzen 5 5600 için overkill bir soğutucu arıyorum. Normal şartlarda anakartım işlemcime nazaran daha zayıf kalan bir model olduğundan (a320) dolayı anakartın VRM slotlarına da hava üflemesi için hava soğutucudan yana tercihimi kullanmıştım. Deepcool Ak620 Digital modelinin siparişini verdikten sonra ani bir kararla anakartımı da yükselttiğim için (b550) hava soğutucunun VRM'lere üfleyeceği havanın sağlayacağı soğutmaya ihtiyacım kalmamış oldu. Biraz daha göze hitap etmesi için sıvı soğutma alternatiflerini de değerlendirmeye başladım. Ak620 Digital sürümün fiyatına yakın yani 2500 TL küsüre Ak620 performansına yakın hatta daha iyi performans sağlayacak sıvı soğutmalar bulabilir miyim? Bu konuda öneriniz ne olur? Kasam maksimum 240mm sıvı soğutma destekliyor.

MachiNe67

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
31
İsim
Egemen Düzgüm
Merhabalar iyi forumlar, Ryzen 5 5600 için overkill bir soğutucu arıyorum. Normal şartlarda anakartım işlemcime nazaran daha zayıf kalan bir model olduğundan (a320) dolayı anakartın VRM slotlarına da hava üflemesi için hava soğutucudan yana tercihimi kullanmıştım. Deepcool Ak620 Digital modelinin siparişini verdikten sonra ani bir kararla anakartımı da yükselttiğim için (b550) hava soğutucunun VRM'lere üfleyeceği havanın sağlayacağı soğutmaya ihtiyacım kalmamış oldu. Biraz daha göze hitap etmesi için sıvı soğutma alternatiflerini de değerlendirmeye başladım. Ak620 Digital sürümün fiyatına yakın yani 2500 TL küsüre Ak620 performansına yakın hatta daha iyi performans sağlayacak sıvı soğutmalar bulabilir miyim? Bu konuda öneriniz ne olur? Kasam maksimum 240mm sıvı soğutma destekliyor.
hocam kule tipi alsanız olmaz mı

Remi

80+ Silver
En İyi Cevap
1
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,699
İsim
Mustafa
İlgilendiği Kategoriler
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
hocam kule tipi alsanız olmaz mı
Kule tipi alabilirim benlik bir sorun yok hatta siparişini de verdim Ak620 Digital'in ancak biraz daha estetik duran bir şey istiyorum bu yüzden biraz daha sıvı soğutmalara yönelmek istiyorum sizin öneriniz ne olur

MachiNe67

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
31
İsim
Egemen Düzgüm
Kule tipi alabilirim benlik bir sorun yok hatta siparişini de verdim Ak620 Digital'in ancak biraz daha estetik duran bir şey istiyorum bu yüzden biraz daha sıvı soğutmalara yönelmek istiyorum sizin öneriniz ne olur
yani hocam kule tipi rahatlıkla yeter r5 5600 e ama ilerde ya da yakın zamanda islemci yükselticeksiniz sıvı sogutma daha mantıklı

Remi

80+ Silver
En İyi Cevap
1
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,699
İsim
Mustafa
İlgilendiği Kategoriler
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
yani hocam kule tipi rahatlıkla yeter r5 5600 e ama ilerde ya da yakın zamanda islemci yükselticeksiniz sıvı sogutma daha mantıklı
Ak620 zaten overkill bir soğutucu 5600 için almışken sıcaklıkları oda sıcaklığına düşürmeye çalışayım diyorum dediğim gibi estetik olarak bakıyorum sıvı soğutucu olarak benzer bütçede öneriniz var mı

MachiNe67

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
31
İsim
Egemen Düzgüm

salihonur

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
1
İsim
Salih Onur Zorlu
Kesinlikle kule tipi soğutucu tavsiye derim. Çok üst bir CPU kullanmadığın sürece de asla sıvı soğutmayı önermem.

Aynı işlemciyi OC olarak kullanıyorum. 10 aydır da Thermalright Peerless Assassin 120 Black TL-C12B ile kullanıyorum. Hem oldukça sessiz hem de oldukça serin tutuyor. Zaten soğutucu 250W'a kadar işlemci destekliyor. Yazın oda sıcaklığı 35-37C'leri (cihazlardan öötürü oldukça sıcak) bulduğunda dahi oyunlarda 60-65C'yi geçmedi ki fan devri yarı hızındaydı.

Gelelim neden kule tipini öneriyorum neden sıvı soğutmayı önermiyorum. Evimde benzer özelliklerde 2 tane oyun bilgisayarı var. Birinde MSI ML M240 var diğerinde kule tipi. Kule tipi üzerindeki ısıyı anlık olarak atabildiği için bilgisayar daha performanslı çalışıyor. Sıvı soğutma olan ise başta iyi iken sıvı sıcaklığı yükseldikten sonra tepkisi biraz yavaş oluyor. Ayrıca kule tipi soğutma, sıvı soğutmanın hemen hemen yarı fiyatındadır.

Genel olarak AMD işlemciler az güç tüketen işlemciler. Bu işlemcilerde genellikle sıvı soğutma ihtiyacı olmaz. Örneğin Ryzen 7900 65W, Ryzen 7900x3d 120W. Ryzen 7900 dahi kullansan sıvı soğutmaya çok ihtiyacın olmayacak. 7900x3d gibi veya grafik birimi dahil güç tüketimi 100W üzerinde olan işlemcilerde sıvı soğutmayı düşünebilirsin. Yine de kule tipi yetecektir.

İntel işlemcilerin maalesef güç tüketimi fazla. İntel giriş seviyesi bir CPU kullanmıyorsan sıvı soğutma da düşünülebilirsin.

Telefonunu Çıkra

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
456
İsim
A B
2500 TL küsüre Ak620 performansına yakın hatta daha iyi performans sağlayacak sıvı soğutmalar bulabilir miyim?
Çok zor. Hava soğutma en temizi ama aio istiyorum dersen senin kararın.
Benim denk geldiğim sadece şu iki deli var. Fiyatlarına göre saçma iyiler.
Bu ikili dışında Thermalright Frozen Edge gözüme çarptı ama hangisi daha iyidir detaylı araştırmadım.

İnceleme olarak sadece şunları bulabildim. Alttaki SS i de faklı bir konudan arakladım kaynak güvenilir mi bilmiyorum.
1739999505323.png

Remi

80+ Silver
En İyi Cevap
1
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,699
İsim
Mustafa
İlgilendiği Kategoriler
Çok zor. Hava soğutma en temizi ama aio istiyorum dersen senin kararın.
Benim denk geldiğim sadece şu iki deli var. Fiyatlarına göre saçma iyiler.
Bu ikili dışında Thermalright Frozen Edge gözüme çarptı ama hangisi daha iyidir detaylı araştırmadım.

İnceleme olarak sadece şunları bulabildim. Alttaki SS i de faklı bir konudan arakladım kaynak güvenilir mi bilmiyorum.
Alıntıyı görüntüle
Bu iki soğutucuyu görmüştüm aşırı aşırı iyi fiyatları ama kasamın desteği yok eğer çok uyguna 360mm destekli kasa bulursam düşünebilirim DeepCool LT520'ye rastladım fiyatları benzer ve performansı da iyi. Benim için hava soğutmada olur sıvı takıntım yok ama birazda estetik durmasını istiyorum dediğim gibi. Teşekkür ederim yorumun için biraz daha değerlendireceğim
Kesinlikle kule tipi soğutucu tavsiye derim. Çok üst bir CPU kullanmadığın sürece de asla sıvı soğutmayı önermem.

Aynı işlemciyi OC olarak kullanıyorum. 10 aydır da Thermalright Peerless Assassin 120 Black TL-C12B ile kullanıyorum. Hem oldukça sessiz hem de oldukça serin tutuyor. Zaten soğutucu 250W'a kadar işlemci destekliyor. Yazın oda sıcaklığı 35-37C'leri (cihazlardan öötürü oldukça sıcak) bulduğunda dahi oyunlarda 60-65C'yi geçmedi ki fan devri yarı hızındaydı.

Gelelim neden kule tipini öneriyorum neden sıvı soğutmayı önermiyorum. Evimde benzer özelliklerde 2 tane oyun bilgisayarı var. Birinde MSI ML M240 var diğerinde kule tipi. Kule tipi üzerindeki ısıyı anlık olarak atabildiği için bilgisayar daha performanslı çalışıyor. Sıvı soğutma olan ise başta iyi iken sıvı sıcaklığı yükseldikten sonra tepkisi biraz yavaş oluyor. Ayrıca kule tipi soğutma, sıvı soğutmanın hemen hemen yarı fiyatındadır.

Genel olarak AMD işlemciler az güç tüketen işlemciler. Bu işlemcilerde genellikle sıvı soğutma ihtiyacı olmaz. Örneğin Ryzen 7900 65W, Ryzen 7900x3d 120W. Ryzen 7900 dahi kullansan sıvı soğutmaya çok ihtiyacın olmayacak. 7900x3d gibi veya grafik birimi dahil güç tüketimi 100W üzerinde olan işlemcilerde sıvı soğutmayı düşünebilirsin. Yine de kule tipi yetecektir.

İntel işlemcilerin maalesef güç tüketimi fazla. İntel giriş seviyesi bir CPU kullanmıyorsan sıvı soğutma da düşünülebilirsin.
Biraz önü açık olsun diye düşünüyorum ileride upgrade planım olduğundan ya da komple sistemi satabilme ihtimalimden albenisi yüksek olan bir model tercih etmek istiyorum Thermalright modelleri biraz görünüş olarak sınıfta kalıyor maalesef ama öteki yorumlarınızda haklısınız yorumunuz için teşekkür ederim biraz daha değerlendireceğim seçenekleri

arifgngr11

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
150
İsim
Arif güngör
hocam kule tipi düşünürseniz ben şu an kullandığım Burst assasin veya pearless assasin önerebilirim bu işlemciye sıvı soğutma abartı olur ilerde yükseltmeyecekseniz. Ama görünüş olarak sizi tatmin etmez biraz absürt durur kasada orası da bir gerçek. Ama bütçe sorun değil estetik için alıyorum derseniz bu sıvı soğutma çok güzel görünüyor performansını videosunu izleyip değerlendirirsiniz.
(Linki örnek olarak attım daha ucuza vardır belki başka sitelerde.)

mucel

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
234
İsim
Muhammet Ali Seviptekin
hocam o işlemci için arkadaşların önerdiği hava soğutmalardan birini almanız yeterli sıvı soğutma hem gereksiz hemde bakımı daha zor

Telefonunu Çıkra

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
456
İsim
A B
kasamın desteği yok
360 desteğin yoksa AK620 ye muadil bir şey bulma ihtimalini unut derim. Ön tarafa takabiliyorsan oraya takabilirsiniz.
Belki şu videodaki 240 lıklar ilgini çekebilir.
Benim ilgimi çekenler şunlar :
> Aynı Enermax ın 240 ları da var ama ne kadar başarılı bilmiyorum.
> Deepcool seri isimlendirmesine dikkat et. LS,LE falan fark ediyor.
> Thermalright o bütçelerde gırla var. Gamepower lar gibi isimlendirmelerinden bir halt anlaşılmıyor maalesef. Bir tek Frozen Edge modelini biliyorum öyle diyim.
> Bir dönem sükse yapmış Bitfenix Cube modeli de var. Yanlış hatırlamıyorsan 360 lığı daha başarılıydı. 240 lığı şu anki piyasaya göre ne durumda takip edemedim.
>> Ve en önemlisi bilindik markalara mesafeli ol. Çoğu bilindik marka kaliteden ziyade marka adını sattığından kazık performans oluyor.

hocam kule tipi düşünürseniz ben şu an kullandığım Burst assasin veya pearless assasin önerebilirim bu işlemciye sıvı soğutma abartı olur ilerde yükseltmeyecekseniz. Ama görünüş olarak sizi tatmin etmez biraz absürt durur kasada orası da bir gerçek. Ama bütçe sorun değil estetik için alıyorum derseniz bu sıvı soğutma çok güzel görünüyor performansını videosunu izleyip değerlendirirsiniz.
(Linki örnek olarak attım daha ucuza vardır belki başka sitelerde.)

Hocam o model marka baiti. Zamanına bende gözüme kestirmiştim de belli başlı sorunları ve performans olarak fiyatına nazaran zayıf olduğunu gördüm.

Top Bottom