Çözüldü✓ Ryzen 5 7600 açılışta ısınma sorunu

Reaksiyon skoru
0
Sistemi alalı 1 sene oldu hiç böyle bi sorun yoktu ancak farklı bi sebepten dolayı garantiye gönderdim. Geldikten sonra bilgisayar ilk açıldığında işlemci sıcaklığı kademeli şekilde 96 dereceye çıkıyor ve kademeli olarak tekrar düşüyor. Termal macun yeniledim sıvı soğutma bloğunu işlemciye temas ettirdim ancak sorun devam ediyor. Oyunlarda vs. hiçbir problem yok sadece uzun süre kapalı kalınca açtığımda bu sorunla karşılaşıyorum.

Sistem özellikleri;
Ekran kartı: gigabyte rtx4060ti
İşlemci:ryzen 5 7600
Soğutucu: cooler master masterliquid ml240 v2
Anakart:gigabyte b650m s2h

Ekler

• IMG_20251018_225453_734.webp
    IMG_20251018_225453_734.webp
    1 MB · Hit: 27
Sistemi alalı 1 sene oldu hiç böyle bi sorun yoktu ancak farklı bi sebepten dolayı garantiye gönderdim. Geldikten sonra bilgisayar ilk açıldığında işlemci sıcaklığı kademeli şekilde 96 dereceye çıkıyor ve kademeli olarak tekrar düşüyor. Termal macun yeniledim sıvı soğutma bloğunu işlemciye temas ettirdim ancak sorun devam ediyor. Oyunlarda vs. hiçbir problem yok sadece uzun süre kapalı kalınca açtığımda bu sorunla karşılaşıyorum.

Sistem özellikleri;
Görev yöneticisinden bak bakalım ne kullanıyo okadar işlemciyi.

Sistem özellikleri;
Cinebench tarzı programlarla yüke sokup yük altında kaç derecelere çıkıyor baktın mı? Windows açılırken anlık ısınması normal ama 96 lara çıkması normal değil, macunda değil de işlemci soğutucuda bi problem olabilir

Stres testini yaptım max 73 dereceye çıkıyor dediğim gibi sorun sadece ilk açılışta oluyor

başka bir soğutucu dene. olmazsa anakart sorunlu muhtemelen. vrm ler bozuk dengesiz elektrik dağıtıyor.

Elimde boşta soğutucu yok malesef garantiye de göndermek istemiyorum 1.5 ay bekletiyorlar

1-) Uzun süreden kasıt nedir, bunu bir açar mısınız ?

2-) BIOS güncellemesi yaptınız mı ?

3-) İşlemcinize " Curve Optimizer " işlemini yaptınız mı ? Bu işlem özellikle yükteki sıcaklıkları 10C kadar düşürüyor. Ama sizdeki o 96C sıcaklık oldukça anormal değerler.

Gelişmeleri buradan yazın, yardımcı olmaya çalışalım.

1-) Uzun süreden kasıt nedir, bunu bir açar mısınız ?

2-) BIOS güncellemesi yaptınız mı ?

3-) İşlemcinize " Curve Optimizer " işlemini yaptınız mı ? Bu işlem özellikle yükteki sıcaklıkları 10C kadar düşürüyor. Ama sizdeki o 96C sıcaklık oldukça anormal değerler.

Gelişmeleri buradan yazın, yardımcı olmaya çalışalım.
Hocam bilgisayarı akşam kapatıyorum sabah açıyorum ve işlemci ısısı 96ya kadar çıkıyor. Curve optimizer işlemi yapmadım zaten sistemi ilk aldığımda böyle bir sorun yoktu. Garantiden geldikten sonra bu sorun ortaya çıktı. Bios fb7e sürümünde görünüyor

Şöyle anlatayım size;

Anakartınız giriş seviyesi bir anakart. Sadece CPU fan soketi ve 2 tane daha sistem fanı için soket girişi bulunuyor. Sahip olduğunuz Cooler Master sıvı soğutmanın POMPA fanını yüksek ihtimalle sistem fanlarının bir soketine bağlamışlardır. Default olarakta o fan soketinin dönüş devrii düşük ise sizin sıcaklıklarınız bu yüzden anormal seviyelere çıkıyor.

Önce sıvı soğutmanın pompa soketi anakartta nereye bağlı onu bir kontrol edin. Bunun devamında hangi sokette takılı ise BIOS'a girip o fan devrini devamlı çalışacak şekilde % 100 yapın. Sıvı soğutmaların pompa devirleri her daim % 100 şekilde çalışmalı. Bence sorun tamamen bundan kaynaklanıyor.

Bu arada sistemi hazır mı aldınız yoksa kendiniz mi topladınız bilmiyorum ama sistemi toplamadan önce sizi anakart konusunda uyarmaları gerekiyordu. Çünkü sıvı soğutma alıyorsanız pompa soketi olan bir anakart almanız gerekiyor. Ya da giriş seviyesi bir anakart aldıysanız hava soğutma daha mantıklı.

Her neyse siz dediklerimi bir yapın, tekrar konuşalım.

Şöyle anlatayım size;

Anakartınız giriş seviyesi bir anakart. Sadece CPU fan soketi ve 2 tane daha sistem fanı için soket girişi bulunuyor. Sahip olduğunuz Cooler Master sıvı soğutmanın POMPA fanını yüksek ihtimalle sistem fanlarının bir soketine bağlamışlardır. Default olarakta o fan soketinin dönüş devrii düşük ise sizin sıcaklıklarınız bu yüzden anormal seviyelere çıkıyor.

Önce sıvı soğutmanın pompa soketi anakartta nereye bağlı onu bir kontrol edin. Bunun devamında hangi sokette takılı ise BIOS'a girip o fan devrini devamlı çalışacak şekilde % 100 yapın. Sıvı soğutmaların pompa devirleri her daim % 100 şekilde çalışmalı. Bence sorun tamamen bundan kaynaklanıyor.

Bu arada sistemi hazır mı aldınız yoksa kendiniz mi topladınız bilmiyorum ama sistemi toplamadan önce sizi anakart konusunda uyarmaları gerekiyordu. Çünkü sıvı soğutma alıyorsanız pompa soketi olan bir anakart almanız gerekiyor. Ya da giriş seviyesi bir anakart aldıysanız hava soğutma daha mantıklı.

Teşekkür ederim hocam şu an çalışıyorum akşam gidince bakacağım ve dönüş yapacağım.

Şöyle anlatayım size;

Hocam dediğiniz gibi çıktı. Sys_fan2 ye takmışlar pompayı onu 100 e çekince sorun ortadan kalktı. Elinize kolunuza sağlık yardımınız için çok teşekkür ederim

Sıcaklıklar ne durumda peki ? Misal yükte en fazla kaç derece oluyor oyunlarda ya da anlık yüklenmelerde falan ?

Son düzenleme:
Yeni mesajlar Yeni Konu Aç  

SON KONULAR

Çevrim içi yöneticiler

Forum istatistikleri

Konular
1,153,206
Üyeler
183,398
Son üye
hamitefecoskun
Geri