Sony A6000 shutter arızası nasıl çözülür?

Reaksiyon skoru
4
Merhaba,
Cihazımı yaklaşık 1 ay önce ikinci el olarak satın aldım. Aldığımda 25 bin shutter'daydı. Kozmetik olarak genel durumu iyiydi; sadece sağ tarafında çok küçük, ezik gibi duran bir detay vardı. Bir de tripod izi mevcut, onun dışında göze çarpan bir sorun yoktu. Bu bir ay boyunca cihazı sorunsuz kullandım, toplamda en fazla 2-3 bin fotoğraf çekmişimdir. Herhangi bir darbe, düşme ya da benzeri bir durum yaşamadım, yani sorun benden kaynaklı değil diye düşünüyorum. Sadece bir kez sensör temizliği için bir esnafa götürmüştüm, o kadar.

Geçenlerde parkta kuş fotoğrafı çekerken Shutter'dan garip bir ses geldi. Sanki kapanma sesi geldi ama açılma sesi gelmedi. Ekranda da "camera error. Turn Power off then on" şeklinde bir uyarı çıktı. İlk olarak cihazı kapatıp açmayı denedim, işe yaramayınca tuşlara bastım ama hiçbir tepki alamadım. Sonra bir banka oturup lensi çıkardım; perde kapanmıştı ama açılmamıştı, öylece kalmış gibiydi. Sensör görünmüyordu. O günden beri birçok şeyi denedim ama bir değişiklik olmadı.

Artık pes edip tamir seçeneklerini araştırmaya başladım. Bir kamera ustası buldum; Shutter'ın değişmesi gerektiğini ve işlemin 200 manata mal olacağını söyledi. (cihazı lensi ve çantasıyla birlikte 370 manata almıştım.) Bu fiyat bana biraz fazla gibi geldi ama shutter değişimi zaten pahalı bir işlem diye biliyorum.

YouTube'dan tamir videolarını izledim, shutter ünitesinin perde ve perde motoru olmak üzere iki parçadan oluştuğunu öğrendim. Bende sorun büyük ihtimalle motorda, çünkü perde sapasağlam duruyor ama cihazı açıp kapattığımda hiçbir hareket olmuyor. AliExpress'te motora baktım, yaklaşık 20 dolara satılıyor. Eğer parçayı alıp ustaya götürürsem, 50 manata da değiştirir diye düşünüyorum. Ama parçayı alırken nelere dikkat etmek gerekir, çok da emin değilim.

Şimdilik paylaşabileceğim bilgiler bu kadar. Bu makineden en az zararla kurtulmak istiyorum ama tamir edilse bile ileride tekrar sorun çıkmasından endişeliyim. Sizce nasıl bir yol izlemeliyim? Parçayı alırken nelere dikkat etmem gerekir?

Çok ucu açık bi soru. Parçayı alsan bile değiştirebilecek yer bulabilirmisin o bile belli değil. Bazı yerlerde öyle çalışmaz çünkü mantıken. 30k civarında shutter oerde arızasıda prk normal değil ki bu makineler neredeyse milyona kadar sorunsuz çalışabları oluyor. Daha önceki darbelerden vs etkilenmiş olmalı daha çok.
Elinizden ne kadar geldiğine bağlı tabi ben olsam bi açıp bakmayı tercih ederdim kendim.
Perde değişecek diyen tamirci arabalarda motor inecek usta diyenler gibide olabilir haliyle. Bilemezsiniz belkide bi kablo vs yerinden çıkmış olabilir atıyorum.
Parçada da olabildiğincw orjinal değilsede güvenilir yorumlarla vs olan bi ilandan almanızı tavsiye ederim.
Başka tamirciye götürdünüzmü bilmiyorum ama bence denemektede fayda var

Geri