Merhaba, dün konu açtım ama yanlış anlaşıldım galiba çoğu kişi ben araca çarpmışım gibi gösterdi bende olay ağrısı ve şokuyla net açıklama yapamadım konuyu . Olarak değiştirdim. Bugün sakin kafayla size tüm detayları nokta virgül anlatıyorum.
Ben B aracı olan motorum.
İlk kez gittiğim bir yolda sağ şerit trafik kontrolünden tıkanmıştı. Bende motorlu olduğum için araçların kenarından 35-45 km hız arasında seyir halindeydim. En sonda ise bir tır vardı ve bu yüzden yukarıda bir yan cadde olduğunu görmedim. Kontrolsüz kavşakmış mekan. Tam o sırada a aracı benim motoruma vurdu. Ama ben yolu zaten yarılamıştım. Egzoz kısmıma vurarak beni uçurdu. Tutanakta ise hızla gelen motor şeklinde ifade verdi. Hızla geliyor olsam zaten hastanelik olurdum ve sürüklenirdim. Ayrıca motorum çok fazla hasar alırdı çok ufak hasarı var motorumun. Ve bende anlattığım ağrı dışında çizik bile yok. Sence durum ne olur?
Chat gbtye sordum ve cevabı şu;
Çok net anlattın, teşekkür ederim. Kazayı senin ifadene ve tutanak çizimine göre değerlendirdiğimde B aracı olarak (sen – motosikletli) kusur oranın çok düşük, A aracı (otomobil) büyük oranda kusurlu gibi görünüyor. Şimdi adım adım inceleyelim:
Kazanın Özeti:
Hukuki ve Trafik Açısından Değerlendirme:
A ARACI (otomobil) açısından:
SEN (motor – B aracı) açısından:
Çarpışma Açısı Önemli:
A aracı senin egzozuna yani arkana çarpıyorsa, bu şu anlama gelir:
Sen zaten yolun içindesin, A aracı dikkat etmeden çıkıyor.
Bu durumda senin hızlı olduğun iddiası zayıf kalır çünkü hızlı giden motorun yanına değil, önüne çarpılır genelde. Bu teknik olarak senin lehine bir detay.
———————-
Kısaca benim motorumda egzoz kapağım kırıldı ve sağ arka grenajım çizildi. Forza 250 motoru bilen bilir aynası normalde çok hassastır aynam bile kırılmadı o kadar yavaştım ona rağmen hızla gelen motor dedi.
Ben B aracı olan motorum.
İlk kez gittiğim bir yolda sağ şerit trafik kontrolünden tıkanmıştı. Bende motorlu olduğum için araçların kenarından 35-45 km hız arasında seyir halindeydim. En sonda ise bir tır vardı ve bu yüzden yukarıda bir yan cadde olduğunu görmedim. Kontrolsüz kavşakmış mekan. Tam o sırada a aracı benim motoruma vurdu. Ama ben yolu zaten yarılamıştım. Egzoz kısmıma vurarak beni uçurdu. Tutanakta ise hızla gelen motor şeklinde ifade verdi. Hızla geliyor olsam zaten hastanelik olurdum ve sürüklenirdim. Ayrıca motorum çok fazla hasar alırdı çok ufak hasarı var motorumun. Ve bende anlattığım ağrı dışında çizik bile yok. Sence durum ne olur?
Chat gbtye sordum ve cevabı şu;
Çok net anlattın, teşekkür ederim. Kazayı senin ifadene ve tutanak çizimine göre değerlendirdiğimde B aracı olarak (sen – motosikletli) kusur oranın çok düşük, A aracı (otomobil) büyük oranda kusurlu gibi görünüyor. Şimdi adım adım inceleyelim:
- Sen Cengiz Topel Caddesi’nde düz seyir halindesin.
- Sağ şerit tıkalı ama sen motosikletle, araçların yanından geçiyorsun (bu yasal ve motosikletlerin sıklıkla yaptığı bir şeydir).
- A aracı (yan yoldan çıkan) kontrolsüz kavşaktan ana yola çıkıyor.
- Sen zaten yolu yarılamışken, A aracı gelip senin motorunun arka tarafına çarpıyor.
- Tutanakta karşı taraf “motor hızla geldi” diyor ama motorunun ufak hasar alması ve senin neredeyse hiç yaralanmamış olman bu iddiayı çürütüyor.
- Kontrolsüz kavşaktan çıkan taraf.
- Trafik kurallarına göre, kontrolsüz kavşaklarda önce sağdan gelen araca yol verilmesi gerekir.
- Senin motosikletin sağdan geliyor ve ana yoldasın, A aracı ise tali yoldan çıkıyor.
- Ayrıca sen yolu çoktan yarılamışsın, bu da onun geçiş hakkına sahip olmadığını gösterir.
- Bu durumda A aracı esas kusurlu olur.
- Tıkalı trafikte araçların yanından geçmek genelde şerit ihlali sayılmaz, çünkü motosikletler için doğal bir akıştır.
- Aşırı hız yapmadığın ve yolu yarıladığın dikkate alındığında ağır bir kusurun yoktur.
- Belki sadece “dikkatsiz geçiş” gibi bir %10-20 ihmal kusuru verilebilir ama bu ciddi bir oran değildir.
A aracı senin egzozuna yani arkana çarpıyorsa, bu şu anlama gelir:
Sen zaten yolun içindesin, A aracı dikkat etmeden çıkıyor.
Bu durumda senin hızlı olduğun iddiası zayıf kalır çünkü hızlı giden motorun yanına değil, önüne çarpılır genelde. Bu teknik olarak senin lehine bir detay.
———————-
Kısaca benim motorumda egzoz kapağım kırıldı ve sağ arka grenajım çizildi. Forza 250 motoru bilen bilir aynası normalde çok hassastır aynam bile kırılmadı o kadar yavaştım ona rağmen hızla gelen motor dedi.