Neler Yeni

VBIOS flaşlayarak RTX 2060 mobil GPU TDP değerini değiştirme

Katılım
23 Mart 2020
Mesajlar
334
Dahası  
Reaksiyon skoru
511
İsim
E.C.
Yasal Uyarı: Benzer konu Technopat Sosyal'de de var, o konuyu yazan kişi de benim. O mecrayı kullanmayı bıraktığım için ve daha fazla kişiye ulaşmak istediğim için konuyu buraya da açmaya karar verdim. Çalıntı konu vs. değil, merak etmeyin.

Öncelikle işlemi tamamen aynı şekilde gerçekleştirseniz bile GPU'nun olması gerektiği gibi çalışacağının garantisinin olmadığını belirterek başlamak isterim. NVIDIA'da değiştirilen BIOS'u imzalamanın veya NVFlash yazılımındaki imza kontrolünü atlatmanın bir yolu olmadığı için (henüz) başka bir laptopa ait GPU BIOS'unu flashlamamız gerek. Ayrıca laptop soğutmasının ve adaptörün artan gücü besleyebileceğinin de garantisi yok. Sonuçta tasarımına aykırı müdahale ediyoruz. Son olarak da TechPowerUp'ta bulunan BIOS'ların neredeyse hiçbirinin resmi olarak doğrulanmadığını da ekleyeyim. Başınıza gelecek her türlü olaydan Google Play Store sorumlu değildir, hatırlatmak isterim🙃

115W flashlayacak kişilerin GPU'su refresh model olmalı yoksa çalışmaz diyenler var yabancı forumlarda. Benim fikrimi soracak olursanız saçmalık🙂Yine de belirtmek istedim, kendim denemedim veya araştırma yapmadım.

  1. Öncelikle herhangi bir sorun olma ihtimaline karşı GPU-Z indirip şu anki BIOS'umuzu kaydedelim. Bunun için görselde sarıyla işaretli oka basıp kayıt etmek istediğiniz yeri seçmeniz yeterli.
    1. BIOS_kayıt.PNG
  2. NVFlash'ın BIOS ID kontrolü atlatılmış versiyonunu indirmemiz gerekiyor. Hemen alttaki linkten indirebilirsiniz. https://www.techpowerup.com/download/nvidia-nvflash-with-board-id-mismatch-disabled/
  3. Yine aynı siteden istediğiniz BIOS'u seçip indirin. Güç limiti maalesef yazmıyor, onu tahmin etmeniz gerekli. Boost hızı 1560 MHz olanlar 115W, 1350/1335 MHz olanlar ise 80-90W'dır muhtemelen. https://www.techpowerup.com/vgabios...&version=&interface=&memType=&memSize=&since=
  4. Aygıt yöneticisinden ekran kartına sağ tıklayıp devre dışı bırakın, her ihtimale karşı. İşimiz bitince aynı şekilde aktif edebilirsiniz.
  5. İndirdiğiniz .RAR içindeki .exe şeklinde NVFlash programını doğrudan Yerel Disk C'nin altına oluşturacağınız "nvflash" isimli klasörün içine çıkartın. Yine indirdiğiniz .ROM dosyasını da aynı klasöre atın. Bu şekilde olsun:
    1. klasör_ismi.PNG
  6. Sonra sol alttaki arama çubuğuna CMD yazıp yönetici olarak çalıştırın, alttaki komutla oluşturduğumuz nvflash klasörünü seçin. 5.adımı atladıysanız alttaki kod çalışmaz, NVFlash'ın bulunduğu dosya dizinine ulaşacak şekilde kodu düzenlemeniz gerekir.
    1. cd/nvflash
  7. Şimdi nvflash klasörü içindeyiz. Korumayı kapatmakla başlayalım. Alttaki kodu girin.
    1. nvflash --protectoff
    2. Ekran şu anda bu şekilde olmalı:
    3. komutlar.PNG
  8. Son olarak da alttaki kodu yazın.
    1. nvflash -6 (indirdiğiniz BIOS dosyasının adı).rom
    2. Örneğin "nvflash -6 232273.rom" şeklinde.
Size emin olup olmadığınızı soracak program, "y"ye basıp enterlayın. Emin olmak için bir kez daha sorabilir, yine "y" deyin. Sanırım bazı PC'lerde "y" yerine "YES" yazmanız isteniyor. Size söyler zaten program ne yazmanız gerektiğini. İşlem tamamlandığında "Firmware image has been updated ..." ve "a reboot is required ..." şeklinde iki mesaj çıkacaktır. Veya successful tarzı mesaj çıkacaktır. Başarılı veya başarısız olduğunu size söyler, merak etmeyin. Maalesef bu son adım için görsel yok elimde.

Sistemi yeniden başlatın, yeni BIOS'un tadını çıkarın. Herhangi bir sorun olursa yine aynı adımları takip edip ilk başta yedeklediğimiz orijinal BIOS'u flashlamayı deneyin. Intel HD Graphics üzerinden görüntü alabilirsiniz 2060'ta sorun çıkarsa, merak etmeyin.
 
Top Bottom