İki monitörü de kullandım ikisi de iyi cihazlar. Sunduğun ölçümlerin, ghosting testlerinin doğru olduğuna neden inanayım? kendin mi yaptın bu testleri? Bu ölçümler yapıldığında hangi kamerayla çekim yaptın, oda sıcaklığı kaç dereceydi?G274QPX gibi her anlamda üstün bir modelle VX2780'i kıyaslayıp VX2780 seçiyorsan üzgünüm ama klasik Türk insanı aldıği malı övüyor işte. Monitörü kullanınca monitörden anlamış sanıyor kendini. Araba kullanınca kendini ralli şöförü ya da servis falan da sanıyor musun? Monitörün m'sinden anladığın yok.
Şu mesajlara cevap yazmak kendime hakaret gibi geliyor ama yazmak zorunda da hissediyorum çünkü anlamayan arkadaşlar bu yorumları okuyup inanabiliyor. Neyse.
VX2780 görüntü kalitesi anlamında kesinlikle G274QPX'ten iyi olamaz zira:
- Çok daha düşük kontrast (920vs1500).
- Çok daha düşük parlaklık (400vs500nit)
- Daha düşük gamutlar
A sahip.
Ghosting'e bakalım:
Alıntıyı görüntüleAlıntıyı görüntüle
Yahu ortalama tepki süresi 7ms. En kötü tepki süreleri VA panel gibi 20ms. Percent in window (Refresh rate compliance) %50'de. Bütün bunlara ek ufo testi ghostingggg diye bağırıyor. Sen diyorsun ki bu kadar yok. Yani trajik sadece bu. Tepki süresi; dolayısıyla ghosting 'in şansa bağlı bir unsur olmadığını, panel özelliğine bağlı olduğunu bilseydin bu adamda böyle çıktıysa kesinlikle sende de böyle olacağını bilmeliydin (Tabii aynı monitörün farklı panelli varyasyonları yoksa).
Bahsettiğin LCD'nin ısınınca daha hızlı tepki süresine sahip olduğu mevzusunu bu forumda yayan benim zaten. Ancak o arafaki fark o kadar az ki sen fark edemezsin bunu. Yalnizca ince strobe ayarı yaparken falan önemli o kadarcık fark. Bunu bilmiyorsun.
Yahu, 1500 kontrast ile 920 kontrastı ayıramamıssın arada %50 fark var. Gelmiş burada attiğın testler yanlış emin ol bilmem ne diyorsun. Benim attığım testler profesyonel cihazlarla iyi incelemeciler tarafından yapılan testler. İstersen aynı sonuçları alıp benim söylediklerimin aynısinı söyleyecek 3-5 inceleme daha atayım mı?
Yani siz bunu sihir büyü falan mı sanıyorsunuz? Söylediğin şey 150fps<60FPS gibi mantığa aykırı bir cümle. Anlayan biri baktığinda direk görüyor ve komik duruyorsunuz.
Edit: "İki monitörde de film açıp test ettiğimde VX2780 çok daha iyi duruyor" kısmını her okuduğumda tekrar gülüyorum. Monitörden anlayan biri bu cümleyi kurmaz çünkü. Arkadaşın ya her şeyi doğru gösteren bir referans monitörü var diger iki monitörü ona kıyaslayip bu sonuca ulaştı ya da gözünde colorimeter var bakınca ekranların değerlerini anında ölçüyor öyle anladi.
Edit2: Tepki süresi kısmında biraz hak verdim sonradan. VA panel gibi dedim ama ben süre olarak ona benzettim haberiniz olsun. Yoksa VA olsa beyaz değil siyah olurdu ghosting. Buradaki modelde ghosting fazla ama açık renk olduğu için gözle seçmekte zorlanmış olabilirsin. Ama gözle seçememen, tepki süresi gereken yerlerde yavaş olduğunu algılamadığın gerçeğini değişmez. Şuradaki rehberin sonunu okursan demek istediğimi anlarsın:
Rehber - Kötü/ucuz VA'larda yaşayacağınız sorunlar nelerdir? Yalnızca ghosting mi?
Forumda gördüğüm çok yanlış bilgilerden biri. 'Hikayeli oynayacaksan, film izleyeceksen VA al". Bazı kişiler için doğru olabilir bu öneri ama çoğu zaman yanlıştır. Çünkü VA'nın karanlık renklerdeki yavaş tepki süresi karanlık renklerin olduğu her yerde, hız gerekmeyen yerlerde bile sorun...forum.donanimarsivi.com
Kendi gözümle yaptığım testlerde pixel tepkisi anlamında G274QPX daha iyi. VX2780'de ghosting yok demiyorum, dediğimi iyi oku. Attığın testlerdeki gibi bir ghosting yok, güvenmiyorum. Uzaylının 3 gözünü, Ufo'daki her bir noktayı tek tek ayırt edebiliyorum. Oda sıcaklığım 22.5 derece. 10 derecede her türlü daha kötü bir sonuç alırsın, gözle de gayet fark edilebilecek bir konu. Kışın -5'de telefon kullandıysan bilirsin.
Kullanılan kamera, ray sistemi nedir hiç bir bilgi de yok. Telefonu elimle gezdirerek ben de çekeyim istersen, her türlü daha iyi gözüküyor.
Asya pazarına farklı panel gitmiş olma ihtimali de var, bunun da farkındasın, ısrarla bu ürüne değerleri budur demeni anlamıyorum. Kendin mi yaptın testleri?
Monitöre attığın tek laf kontrast ve ghosting konuları. Kontrast konusunda iki cihaz da 1000:1, G274QPX daha parlak fakat %100 parlaklıkta siyahları çöp oluyor. VX2780 %100 parlaklıkta bile daha derin siyahlar sunuyor.
Şu ana kadar sunduğun tüm kontrast ve ghosting bilgileri ne yazık ki yanlış. En azından kontrast konusunda ürünün teknik özelliklerine bakabilirdin.
Ayrıca VX2780'den nefret ediyorum, 1.5 yıl sonra kronik titreme problemleri göstermeye başladı, yabancı forumlarda da bunu yaşayanlar var. Alınmayacak bir ürün.
Sana tavsiyem kullanmadığın bilmediğin ürün hakkında yorum yapma.