Neler Yeni

Vitesi Boşa Almak Yakıt Tüketimini Arttırırmı?

Dahası  
Reaksiyon skoru
135
İsim
Semih Özden
Merhaba arkadaslar
Boş yolda veya yokuş aşağı arabayla giderken bir yüksek vitese alıp gaz vermeden ilerlemekmi daha az yakar yoksa boşa almak mı. Duyduğum kadarıyla gaza basmadığımız sürece yakıt pompası içeriye yakıt ateşlemediğinden dolayı yakıt sarfıyatı olmuyormuş. Ne kadar doğru bilmiyorum. Cevaplarınızı bekliyorum.
Araba Ford Fusion 2004 1.6

dmns24

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
432
İsim
Sefa Duman
Bunu kendinde deneyebilirsin yokuş aşağı giderken boşa alıp anlık yakıt tüketimine bakarsan hala yakıt tükettiğini fark edeceksindir muhtemelen.

Dahası  
Reaksiyon skoru
135
İsim
Semih Özden
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
Bunu kendinde deneyebilirsin yokuş aşağı giderken boşa alıp anlık yakıt tüketimine bakarsan hala yakıt tükettiğini fark edeceksindir muhtemelen.
Kanka 2004 model forddan bahsediyoruz. Klima ve ABS dışında teklonojisi yok arabanın :D

Arthur61

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
92
İsim
Samet Albayrak
Araç boşa atılmaz, zamanında babam söylerdi oda sebebini bilmezdi veya teknik bilgisi olmadığı için açıklayamazdı. Araç boşa attığınızda aracın modeli yaşı bakımı vs göz önünde bulundurmak şartı ile başınıza bazı problemler gelebilir. Detayına girmeyeceğim.
Sorunun cevabına gelince araç boşta daha fazla yakar. Yeni nesil motorlarda örneğin 2000 model sonrası çoğu araçta cut off sistemi var . Yokuş aşağı giderken viteste bırakıp gazdan ayağınızı çekerseniz tüketim sıfır olur. Tekerden aldığı güç ile motor hareketini sağlayıp yakıtı sıfır yaptığını söylüyör üreticiler. Bu konuyu öğrenmek için cut off sistemini araştırabilirsiniz.
10 yıldır aktif araç kullanırım Araç bakımlı ve bilinçli bir şöför ile az yakabilir.

dmns24

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
432
İsim
Sefa Duman
Ön konsoldaki küçük ekranda felan gözükmesi gerekiyor fazla özellik gerektiren bir şey değil zaten bu

Dahası  
Reaksiyon skoru
135
İsim
Semih Özden
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
Ön konsoldaki küçük ekranda felan gözükmesi gerekiyor fazla özellik gerektiren bir şey değil zaten bu
Kanka vallaha yok adamlar hicbisi koymamıs arabaya. La sadece radyo var telefona bağlayamıyosun usb takamıyorsun. Araba cidden boşun boşu.
Mesaj otomatik birleştirildi:

Araç boşa atılmaz, zamanında babam söylerdi oda sebebini bilmezdi veya teknik bilgisi olmadığı için açıklayamazdı. Araç boşa attığınızda aracın modeli yaşı bakımı vs göz önünde bulundurmak şartı ile başınıza bazı problemler gelebilir. Detayına girmeyeceğim.
Sorunun cevabına gelince araç boşta daha fazla yakar. Yeni nesil motorlarda örneğin 2000 model sonrası çoğu araçta cut off sistemi var . Yokuş aşağı giderken viteste bırakıp gazdan ayağınızı çekerseniz tüketim sıfır olur. Bu konuyu öğrenmek için cut off sistemini araştırabilirsiniz.
10 yıldır aktif araç kullanırım Araç bakımlı ve bilinçli bir şöför ile az yakabilir.
Bunu bende duydum ama hangi nesilden sonra bu teklonojinin olduğunu bilmiyordum. Bizim araba için geçerlimi bir bakacağım. Teşekür ederim :)

dmns24

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
432
İsim
Sefa Duman
O halde boşa atma, boşta giden araç yakıt çekmeye devam eder

nurettinsevinc

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
390
İsim
Nurettin Sevinç
Boşa atarsanız aracın yakıt tüketimi yükselecektir. Yokuşun durumuna göre tehlike yoksa vites yükselterek daha hızlı ve az sarfiyat ile inebilirsiniz.

Dahası  
Reaksiyon skoru
50
İsim
Mehmet Alper Çalışkan
aracı boşa almak demek aynı zamada motor fren sistemini de boşa almak bundan dolayı da yakıt sarfiyatının da artması demek. Örnek vermek gerekirse yokuş aşağı inerken araç viteste ise motor freni de devrede demektir ki anlık yakıt tüketimi minimuma düşer. Kendi aracımda denediğimde viteste iken yokuş aşağı inerken anlık yakıt tüketimi sıfıra inerken, boşa aldığımda %1 değerini göstermektedir. Ayrıca boşa almakta şöyle bir durum var, aracın frenlerinin boşalması durumunda motor freni de devre dışı olduğu için kazaya sebebiyet verebilirsin ama viteste iken en azından motor freni de devrede olduğu için sıkıntı yaşamazsın. Sadece kırmızı ışıkta veya trafikte dururken aracını boşa almanı, bunların dışında viteste kullanmanı öneririm.

Arthur61

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
92
İsim
Samet Albayrak
Kanka vallaha yok adamlar hicbisi koymamıs arabaya. La sadece radyo var telefona bağlayamıyosun usb takamıyorsun. Araba cidden boşun boşu.
Mesaj otomatik birleştirildi:

Bunu bende duydum ama hangi nesilden sonra bu teklonojinin olduğunu bilmiyordum. Bizim araba için geçerlimi bir bakacağım. Teşekür ederim :)
Beyinli diye tabir edilen Elektronik Kontrol Üniteli (ECU) araçların çoğunda oluyor. 2005 ten sonraki bindiğim bütün araçlarda bu sistem vardı. Tam emin olamadğım için bütün araçlarda vardır diyemiyorum.

Dahası  
Reaksiyon skoru
135
İsim
Semih Özden
aracı boşa almak demek aynı zamada motor fren sistemini de boşa almak bundan dolayı da yakıt sarfiyatının da artması demek. Örnek vermek gerekirse yokuş aşağı inerken araç viteste ise motor freni de devrede demektir ki anlık yakıt tüketimi minimuma düşer. Kendi aracımda denediğimde viteste iken yokuş aşağı inerken anlık yakıt tüketimi sıfıra inerken, boşa aldığımda %1 değerini göstermektedir. Ayrıca boşa almakta şöyle bir durum var, aracın frenlerinin boşalması durumunda motor freni de devre dışı olduğu için kazaya sebebiyet verebilirsin ama viteste iken en azından motor freni de devrede olduğu için sıkıntı yaşamazsın. Sadece kırmızı ışıkta veya trafikte dururken aracını boşa almanı, bunların dışında viteste kullanmanı öneririm.
Tesekkür ederim detaylı cevabın için. Yokuş aşağı inerken arabanın deviri arttığı için hararet yaparmı diye endişeleniyordum. Motorda yanma devam etmiyorsa ısınacağı bir olayda olmuyor anladığım kadarıyla. :)

Top Bottom