donanimci98
80+ Bronze
Hiç katılamıyorum maalesef. Okulda zaten aman aman bir şey öğretilmiyor ki. Veritabanları algoritmalar ver, yapıları vs vs . Bir de ee ile ortak dersler falan var.Alaylının bu kadar fazla olabildiği bir sektörde diploma bir miktar önemli olsa da mühendislik alanının ne olduğu kesinlikle önününü kesmez. Mülakata giriyoruz. Çocuk bilgisayar mühendisi sözde. Bom boş girip çıkmış. Junior diye neden ayırmak zor oluyor ki. Gayet de ayırt edici bir şey. Ben yavaştan mide kaymaya başladım, aldığım sorumluluklar neticesinde. Bilgisayar mühendisi olsam böyle bir kıyas olmayacak mıydı yani? Anlamsız geldi açıkçası. Sektöre hakimiyeti hangi dersle alıyor cidden anlayamadım. 1 senelik mühendis çıkıp da mide emir falan veremez. O tecrübesi yok olamaz da kusura bakma. Kaç senelik tecrübeniz var ve nerelerde çalıştınız bilemem ama baya saçmalık. Benim 3. şirketim şu an. Böyle bir dünya yok.Bilgisayar mühendisi yönetim tarafını elinde tutar. Yönetir, yazar, donanıma karar verir, yükselir, önü daha açıktır. Bilgisayar mühendisine junior yada senior diye ayırmak zordur. Alanı ve sektöre hakimiyeti daha fazladır. Bu yüzden emir almama noktasına gelme durumunda daha avantajlıdır. Junior düzeyinde elemanken, mid seviyesinde (+3 yıl) emir veren durumuna gelir.
Yazılım mühendisi yazar. Projeyi yönetir ama tam anlamıyla ekibi ele almaz. Üst yönetimde yeri daha azdır. Geleceği kodlama ve kodladığı yazılımın prod ortamda koşmasıyla ilgilenmektir. Yükselmesi zor, önü daha kapalı bir meslektir. Jnr., mid yada senior da olsa genellikle bir takımda yer alarak sürekli yazar. Kısaca elemandır.
Bilgisayar mühendisi eğer kendiaini geliştirirsen bir yazılım mühendisinin sorumluluklarını alabilir fakat bir yazılım mühendisi bir bilgisayar mühendisinin sorumluluklarını almakta zorlanır.
Örneğin sen donanım, sistemler ve sistem yazılımları ile ilgili uzmanlaşmış olmalısın. Sen (doğru yatırımı yapmak koşuluyla) geleceğin bir yönetici dayısın fakat yazılım mühendisi böyle değildir. Ben bir bilg. müh. olarak yazılım müh. olma, bilg. müh. ol dememdeki neden de tamamiyle bu.