Mavi Ekran Your device ran into a problem and needs to restart Hatası

eylsbbh

80+
Reaksiyon skoru
34
2 ay önce buna benzer bi hata alıyordum bi şekilde youtubedan çözdüm sanmıştım fakat gene başladı son 2 gündür, arkadaşım ram veya ssd sorunudur diyor ne yapacağım. Herhangi bi oyuna girince değil bilgisayarda random brave, discord ya da spotifyda gezerken bi anda donuyor; spotifydan müzik çalıyorsa ses kesiliyor, mouse hareket etmiyor sonra müziğin sesi kesik kesik bozuk şekilde geliyor bir süre sonra bu ekrana atıyor.

WhatsApp Image 2026-03-26 at 21.18.39.webp

Hata kodunu sorgulattım uzun uzun yazmak yerine copy paste yapsam daha sağlıklı olur.

Windows'ta karşılaştığınız 0xEF hatası, teknik adıyla CRITICAL_PROCESS_DIED olarak bilinir. Bu durum, sistemin düzgün çalışması için hayati önem taşıyan bir Windows işleminin (örneğin csrss.exe veya wininit.exe) aniden durması sonucu oluşur.

İşlem durduğunda Windows "Ben bu organım olmadan yaşayamam" der ve sistem bütünlüğünü korumak için kendisini Mavi Ekran (BSOD) ile kapatır.

Bu Hataya Ne Sebep Olur?

Genellikle donanım ve yazılım arasındaki bir iletişim kopukluğu söz konusudur:

• Hatalı Sürücüler: Ekran kartı veya yonga seti sürücülerinin bozulması.
  • Bozuk Sistem Dosyaları: Önemli Windows dosyalarının silinmesi veya zarar görmesi.
  • Donanım Sorunları: RAM arızası veya HDD/SSD üzerindeki "bad sector" dediğimiz fiziksel hatalar.
  • Kötü Amaçlı Yazılımlar: Virüslerin kritik sistem işlemlerine müdahale etmesi.

Çözüm İçin Adımlar

Sistemi tekrar ayağa kaldırmak için şu yöntemleri sırasıyla deneyebilirsiniz:

1. SFC ve DISM Komutlarını Çalıştırın:Windows'un kendi kendini tamir etmesini sağlayın. Komut İstemi'ni (CMD) yönetici olarak açın ve şu komutları sırayla girin:
    • sfc /scannow
    • DISM /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth
  2. Sürücüleri Güncelleyin:Özellikle son yüklediğiniz bir cihaz varsa onun sürücüsünü kontrol edin. Aygıt Yöneticisi'nde sarı ünlem işareti olan bir donanım olup olmadığına bakın.
  3. Temiz Önyükleme (Clean Boot):Hata üçüncü taraf bir yazılımdan kaynaklanıyorsa, bilgisayarı sadece Microsoft servisleriyle başlatarak sorunun kaynağını daraltabilirsiniz.
  4. Donanım Kontrolü:Eğer hata sık sık tekrarlıyorsa, RAM'lerinizi test etmek için Windows Bellek Tanılama aracını kullanmanızı öneririm.

Not: Eğer bu hatayı bir güncelleme yaptıktan hemen sonra aldıysanız, "Güncelleştirmeleri Kaldır" seçeneği en hızlı çözüm olabilir.

Bu hatayı almadan hemen önce bilgisayarda özel bir değişiklik (yeni bir uygulama yükleme veya parça değişimi gibi) yapmış mıydınız? İsterseniz olay görüntüleyicisi günlüklerine bakmanıza yardımcı olabilirim.

Son düzenleme:
Hata kodunu sorgulattım uzun uzun yazmak yerine copy paste yapsam daha sağlıklı olur.

Windows'ta karşılaştığınız 0xEF hatası, teknik adıyla CRITICAL_PROCESS_DIED olarak bilinir. Bu durum, sistemin düzgün çalışması için hayati önem taşıyan bir Windows işleminin (örneğin csrss.exe veya wininit.exe) aniden durması sonucu oluşur.

İşlem durduğunda Windows "Ben bu organım olmadan yaşayamam" der ve sistem bütünlüğünü korumak için kendisini Mavi Ekran (BSOD) ile kapatır.

Bu Hataya Ne Sebep Olur?

Genellikle donanım ve yazılım arasındaki bir iletişim kopukluğu söz konusudur:

• Hatalı Sürücüler: Ekran kartı veya yonga seti sürücülerinin bozulması.
  • Bozuk Sistem Dosyaları: Önemli Windows dosyalarının silinmesi veya zarar görmesi.
  • Donanım Sorunları: RAM arızası veya HDD/SSD üzerindeki "bad sector" dediğimiz fiziksel hatalar.
  • Kötü Amaçlı Yazılımlar: Virüslerin kritik sistem işlemlerine müdahale etmesi.

Çözüm İçin Adımlar

Sistemi tekrar ayağa kaldırmak için şu yöntemleri sırasıyla deneyebilirsiniz:

1. SFC ve DISM Komutlarını Çalıştırın:Windows'un kendi kendini tamir etmesini sağlayın. Komut İstemi'ni (CMD) yönetici olarak açın ve şu komutları sırayla girin:
    • sfc /scannow
    • DISM /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth
  2. Sürücüleri Güncelleyin:Özellikle son yüklediğiniz bir cihaz varsa onun sürücüsünü kontrol edin. Aygıt Yöneticisi'nde sarı ünlem işareti olan bir donanım olup olmadığına bakın.
  3. Temiz Önyükleme (Clean Boot):Hata üçüncü taraf bir yazılımdan kaynaklanıyorsa, bilgisayarı sadece Microsoft servisleriyle başlatarak sorunun kaynağını daraltabilirsiniz.
  4. Donanım Kontrolü:Eğer hata sık sık tekrarlıyorsa, RAM'lerinizi test etmek için Windows Bellek Tanılama aracını kullanmanızı öneririm.

Not: Eğer bu hatayı bir güncelleme yaptıktan hemen sonra aldıysanız, "Güncelleştirmeleri Kaldır" seçeneği en hızlı çözüm olabilir.

Bu hatayı almadan hemen önce bilgisayarda özel bir değişiklik (yeni bir uygulama yükleme veya parça değişimi gibi) yapmış mıydınız? İsterseniz olay görüntüleyicisi günlüklerine bakmanıza yardımcı olabilirim.
olay görüntüleyicisi günlükleri
gözüken bir şey mi, nerden bakabilirim.
Güncellemeyi yapalı 1 hafta olmadı
Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:

İşim bitince yazdıklarınızı deneyeceğim

olay görüntüleyicisi günlükleri
gözüken bir şey mi, nerden bakabilirim.
Güncellemeyi yapalı 1 hafta olmadı
Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:

İşim bitince yazdıklarınızı deneyeceğim

Olay Görüntüleyicisi'ni Açma Yolları

• Kısayol: Klavyenizden Windows + X tuşlarına aynı anda basın ve açılan menüden Olay Görüntüleyicisi'ni seçin.
  • Arama: Başlat menüsüne tıklayıp arama kutusuna direkt olarak "Olay Görüntüleyicisi" yazarak da ulaşabilirsiniz.
  • Çalıştır: Windows + R tuşlarına basıp açılan kutucuğa eventvwr.msc yazıp Enter'a basabilirsiniz.

Mavi Ekran Hatalarını Bulma (Adım Adım)

Uygulama açıldıktan sonra binlerce kayıt arasında kaybolmamak için şu yolu izleyin:

1. Sol taraftaki panelden Windows Günlükleri (Windows Logs) klasörünü genişletin.
  2. Altındaki Sistem (System) seçeneğine tıklayın. (Yüklenmesi birkaç saniye sürebilir).
  3. Sağ taraftaki panelden "Geçerli Günlüğe Filtre Uygula..." (Filter Current Log) seçeneğine tıklayın.
  4. Açılan pencerede "Olay düzeyleri" kısmından Kritik ve Hata kutucuklarını işaretleyip "Tamam" deyin.
  5. Listede mavi ekranın yaşandığı saatteki kayıtları inceleyin. Özellikle "Source" (Kaynak) kısmında BugCheck veya Kernel-Power yazan kayıtlar doğrudan bu hata ile ilgilidir.

Ne Aramalısınız?

Bir hata kaydına tıkladığınızda alt taraftaki "Genel" sekmesinde şu tarz bir açıklama görmelisiniz:

"Bilgisayar bir hata denetimi sonrasında yeniden başlatıldı. Hata denetimi: 0x000000ef..."
Burada "Hata kodu parametreleri" veya "Neden olan dosya" gibi ifadeler (örneğin: ntoskrnl.exe, nvlddmkm.sys vb.) görürseniz, sorunun tam olarak hangi dosyadan veya donanımdan kaynaklandığını teşhis edebiliriz.

İsterseniz bulduğunuz "Kaynak" (Source) veya dosya isimlerini buraya yazın, birlikte ne anlama geldiklerine bakalım?

Geri