RTX 5060 8 GB vs RX 9060 XT 16 GB?

DenizGöksu

80+ Bronze
Reaksiyon skoru
162
sistemim imza da yazıyor arkadaşlar eğer başka bir sorusu olan varsa sistemle alakalı cevaplarım. Ekran kartını değişmeyi düşünmekteyim genelde Rainbow six Siege, Valorant tarzı rekabetçi oyunlar oynuyorum arada hikayeli oyunlarda oluyor tabii sizce hangisi daha iyi olur sisteme. şuanlık 1080p de oynayacğım oyunları onun da bilgisini vereyim. iyi geceler iyi forumlar

eeee.webp
R6 da yüksek ayarlarda 260 320 arası veriyo tabii ki 16gb vram li ekran kartı almak daha mantıklı

sistemim imza da yazıyor arkadaşlar eğer başka bir sorusu olan varsa sistemle alakalı cevaplarım. Ekran kartını değişmeyi düşünmekteyim genelde Rainbow six Siege, Valorant tarzı rekabetçi oyunlar oynuyorum arada hikayeli oyunlarda oluyor tabii sizce hangisi daha iyi olur sisteme. şuanlık 1080p de oynayacğım oyunları onun da bilgisini vereyim. iyi geceler iyi forumlar
9060xt tabikide

Aralarında çok fiyat farkı yok. Çok hikayeli oyun oynamıyorsan veya hikayeli oyunlarda 2-3 doku ayarını orta çekmek sorun yaratmıyorsa Nvidia al. Halen sürücü tarafında daha oturaklı ve Reflex gibi rekabetçi oyunlarda avantaj sağlayan yazılımları daha iyi. Reflex 2.0 da büyük ihtimalle gelecek.

Zaten bu bellek zamları genel olarak oyunlara da yansıyacak, sadece düz bellekler değil VRAM(konsol, ekran kartı vb.) içeren ürünler de zam yiyecek. Yani oyunlarda VRAM tüketiminde büyük düşüşler veya iyi optimizasyonlar görebiliriz. Zaten Steam en çok kullanılan kartlarda 3060-4060-5060 falan oluyor. Yani oyunlar da buna göre tasarlıyorlar. Ayrıca doku vb. kısıp post efektler ultrada çoğu oyun iyi gözüküyor. Yani görsellik dokudan çok efektlerle yansıtılıyor.

AMD tarafında bu VRAM kaynaklı sıkıntıları yaşamazsın. Ama sürücü tarafında halen oturaklı bir deneyim sağlamıyor. Yeni sürücü sorun yaşatır eskisinde dönersin yine sorun düzelmez. Unreal Engine oyunlarında Intel işlemci ve AMD kartları sorun üstüne sorun yaşıyor. Ben Arc Raiders gibi UE ile yapılan oyunları dert tasa ile uğraşmadan oynamak istiyorum diyorsan yine AMD sürücü tarafını düzeltmesini beklemen lazım.

AMD'nin yazılımsal tarafında Nvidia rakip olsa da çoğunda kağıt üstünde ve hep geriden takip ediyor. Belki bu yeni 90K yönelme sürecinin de meyvelerini bundan 1-2 yıl sonra vermeye başlayacak. Yapay zeka da maalesef bu firmaların odağını bozduğundan, burada Nvidia tercih et deme sebebim de bu yüzden oluyor. Nvidia oyunculara verebileceği her şeyi neredeyse vermiş durumda. Şu an o da daha çok yapay zekaya odaklansa da sorunu daha az.

Kısaca ben hikayeli çok oynamıyorum, oynarsam da doku vb. biraz düşürüp VRAM'e göre ayarlamak rahatsız etmez diyorsan Nvidia al. Derdin olmaz, çoğu popüler oyunda DLSS4, Reflex vb. kullanırsın. DLSS4 bu arada gayet iyi çalışıyor. Güncel oyunlar optimizasyonmu beceremediğinden artık her oyun bulanık. DLSS4 bu bulanıklığı da çözüyor, beğenmezsen DLAA kullanıyorsun. FSR ve XESS halen o konularda Nvidia kadar iyi değil.

Yok ben BF6, CoD senelik oynuyorum, en yüksek ayarda göreceğim ve sürücü sorunu yaşarsam uğraşırım diyorsan AMD al.

Böyle yazınca Nvidia fanboyu gibi gözükmüş olabilirim. Ama yıllardır Technopat, Techolay vb. insanlara yardım ettim. Forum ortamının artık birbirine salça olan gruplaşmalar, kendini herkesten üstün gören ama sadece laf sokmak veya aldığı ürünü(fanboy bile değil) savunmak için konulara damlayanlardan yorulduğumdan hesapları sildim. Halen buralardan kopamıyorum, Twitter, Instagram vb. gezmek yerine buralarda kafa dağıtıyorum diyelim.

Sorun yaşayanların da geneli AMD ekran kartlı kullanıcılar oluyor. Kas gücünden dolayı AMD o ısınan işlemci dönemi kadar sövmeseler de saç baş yoldurduğunu forumdaki insanlardan biliyorum. Bütçesi buna yetiyor veya bu ürünü aldığından hata yaptığına kendini ikna edemeyen arkadaşlarda inatla bu sorunlar yok gibi davranıp, belirtenleri Nvidia fanboyu olmakla itham ediyordu.

Gördüğüm bir şey varsa o da insanlar halen yüksek bellek iyidir kafasındalar. AMD öneren veya fanboyu olan arkadaşlar alınmasınlar şu videoyu da bırakayım. Kendimi desteklemek adına değil de 8GB belleğin sanki faciaymış gibi değerlendirilmesinin hatalı olduğunu anlattıkları için bırakıyorum.

Genel kullanıcıya zamanında 8 GB sistem belleği yetersiz dediğimizde laf yemiştik. Mesela şu an sistem belleği 32 GB değilse sorun yaşama ihtimaliniz çok olası ve ideal bellek 32 GB, 16 iş görür 8 GB tamamen yetersiz. Ama ben kartlardaki VRAM olayının bununla kıyas olduğunu düşünmüyorum. Halen yeterli olduğuna inanıyorum. Elbette AMD benzer bütçeye 16 GB VRAM veriyor ama götürüsü yokmuş gibi davranmamak lazım.

Oyun firmaları da bence bunu yeni ürünler satsın diye şişiriyor. Malum CoD Ghosts olayı vardır. Oyun 6 GB bellek olmayan sistemde çalışmazdı. Oysa ki 2 GB bellek tüketiyordu. Activision çok satıyor diye o dönem bellekler satılsın diye iş birliği falan yaptı ve elinde patladı. Mesela şu an UE5 ile yapılan ve optimizasyonu iyi olan(aslında model kalitesi daha düşük olan) oyunlar bile 13-15 GB sistem belleği ve yüksek VRAM tüketiyor. Belki ışıklandırma olmadan benzer görünen 2016-18 oyunları ise 3-5 GB VRAM ile bunu verebiliyor. Belki bu bellek zamları oyun optimizasyonlarına iyi yansır.

Son düzenleme:
Rekabetçi ağırlıklı oynuyorsan 3060 kalabilir aslında pek fark etmez senin için.

Vram farkı nedeniyle 9060XT çok çok daha iyi. Nvidia şu kartı 16 GB vramle çıkartsa ve fiyatı çok abartmasa en f/p kart olurdu

Hem saf güç hem de VRAM bakımından 9060 XT 16 GB daha iyi bir kart. Dolayısıyla ben olsam 9060 XT tercih ederdim.

Peki sizce 5060ti ile 9060xt arasındaki fiyat farkını ödemeye değer mi? (yaklaşık 4k)
Gördüğüm kadarıyla en ucuz 9060 XT 16 GB ve 5060 Ti 16 GB arasında şu an için 4700 TL var. Yani yaklaşık 4 değil 5K demek daha doğru olur. Bana göre aradaki farka değmez.

9060xt saf kas vram her açıdan üstün. Reflexi açınca e sporcu olmayacaksın zaten onun dışında 8 gb vram zaten yetersiz optimizasyonu harika olan oyunlarda belki yeterlidir ama az bişi bozuk olan ki bu dönemde çok bozuk oluyor oyunlar grafikleri düşüğe çekersin haliyle kendince para bağladığın sistemde ayarları düşüğe çekmek kötü hissettirir.

Tartışmasız 9060XT 16GB

Aynı fiyatta 9060XT daha mantıklı seçenek.
20-21 bandında 60ti 16 modelini yakalayabilirsen o daha mantıklı olur.

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç  

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,177,654
Üyeler
186,924
Son üye
Crowley37
Geri