Lenovo loq Leptobumdaki 2 sorun için yardım

The_efec

80+ Bronze
Reaksiyon skoru
111
Merhaba arkadaşlar,

Lenovo LOQ 15IAX9 (Type 83GS) 4060 8gb-i5 12450hx-16gb ram- 500gb + 1tb m2 model laptopumda iki temel sorun yaşıyorum ve tecrübelerinize danışmak istiyorum:

1. Battery Drain (Prizde Pil Azalması): Oyun oynarken 170W adaptör yetersiz kalıyor ve pil yüzdesi düşüyor. Forumlarda bu sorun için 230W adaptör değişimi yapıldığını okudum ancak okulum ve işim gereği bilgisayarı servise gönderip günlerce bekleme şansım yok. Cihazı servise göndermeden sadece adaptör değişimi yaptıran var mı? Süreç nasıl işliyor?
  2. RAM Yükseltmesi: Cihazda şu an 16 GB RAM var. Oyun oynarken arkada tarayıcı, uygulama ve Discord açık olduğunda takılmalar (stuttering) yaşamaya başladım. RAM’i 32 GB’a yükseltmek bu takılmaları çözer mi, yoksa sorun başka bir kaynaklı olabilir mi?

Not: battery draini azaltmak için throttlestop üzerinden işlemcime undervolt yapıp kullanıyorum.

Lenovo LOQ AMD kullanıcısıyım.

1. durumu daha yaşamadım. Finallerim olmazsa birkaç oyun deneyip emin olacaktım

2. hocam bu laptop 12 gb ram vardı, sadece oyun açık olduğu halde RAM yetmiyordu. Yanına bir tane daha 12 ekledim performansı genel bir iyileşti. Eğer ramın tek modül 16 olduğuna eminseniz yanına 16 daha almanız iyi olur.

Shutter yaşadığınızda RAM kullanımı %100 mü? Değilse işlemciden de olabilir. RAM 32 yapmak yine de rahatlatır.

bence daha cok dert etmen gereken sorunlar var, mesela 12450hxlerin anakartinin yanmasi gibi de neyse
16 aydır kullanıyorum bi sorun yaşamadım sadece bu hafta işlemcinin 100 derece olduğunu fark ettim termal macunu kurumuş onu değiştirdim max 75 80 derecelerde dolanıyor bilmiyorum.

Ayrıca undervolt kullanmaya devam edin bence. Aşırı elektrik kullanımında VRM'ler zayıf olduğu için anakartı yakabilirsiniz.
Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:

16 aydır kullanıyorum bi sorun yaşamadım sadece bu hafta işlemcinin 100 derece olduğunu fark ettim termal macunu kurumuş onu değiştirdim max 75 80 derecelerde dolanıyor bilmiyorum.
İşlemci sıcaklığından değil anakart yüzünden zaten. İşlemci tam kapasiteyle uzun süre çalışınca oluyor. Anakart ısındığı için.

https://www.n11.com/urun/kingston-i...t=1daoycx8_1drl9spo&adj_campaign=Akakce_Genel bu ram laptobum için uyumlumudur peki ? ek olarak n11 den almaya biraz çekiniyorum sahte ürün vakası olabilir diye ama yorumlarda orjinal yazmış birisi.

pc de deneyimliyim ama laptop ramlerinde ne olur bilmiyorum yani 2 farklı ram
Hocam 32 ye yükseltmek sistemi bana göre aşırı rahatlatır, yani şuan çoğu oyun 8-12GB arası ram yiyor artık. Ram modülü olarak MHz ve Volt doğru olduğu sürece sorun çıkmaması lazım ama CPU-Z indirip gerekirse aynı modülün 2. elini almak daha mantıklı.

https://www.n11.com/urun/kingston-i...t=1daoycx8_1drl9spo&adj_campaign=Akakce_Genel bu ram laptobum için uyumlumudur peki ? ek olarak n11 den almaya biraz çekiniyorum sahte ürün vakası olabilir diye ama yorumlarda orjinal yazmış birisi.

pc de deneyimliyim ama laptop ramlerinde ne olur bilmiyorum yani 2 farklı ram
Bu gereksiz fazla olur hocam bence boşuna para harcamayın ama alırsanız bir zararı olmaz. Laptopunuzun işlemcisi max. 4800MHz RAM çalıştırabiliyor. 4800MHz CL40 herhangi bir ram uyumlu çalışacaktır.

Link:https://www.n11.com/urun/crucial-ct...t=1daoycx8_1drl9spo&adj_campaign=Akakce_Genel

Hocam 32 ye yükseltmek sistemi bana göre aşırı rahatlatır, yani şuan çoğu oyun 8-12GB arası ram yiyor artık. Ram modülü olarak MHz ve Volt doğru olduğu sürece sorun çıkmaması lazım ama CPU-Z indirip gerekirse aynı modülün 2. elini almak daha mantıklı.
Voltaj standart hocam 1.1V DDR5 için.

Geri