Mevcut Masaüstü Bilgisyar Sistemim İçin Güncelleme Önerileri

Reaksiyon skoru
38
Arkadaşlar Sistemim;
  • Anakart: Asus B650m-r
  • İşlemci : Ryzen 7500F
  • Soğutucu: Kule Tipi Bakır Borulu Fan (Marka bilmiyorum)
  • Ram : Xpg Lancer Blade Black 16 GB 6000 Mhz CL48 (tek modül)
  • Ssd : Kioxia Exceria Plus G3 M2 SSD 1TB
  • Ekran K: MSI RX 6700 XT Mech 2X 12 GB Ekran Kartı
  • Psu :Cougar CGR-STX-600 600W 80+ Bronze
  • Kasa : Çok Eski bir kasa (Yan Kapağı Açık Kullanıyorum)
  • Monitör : AOC 24" G2460PF 1ms 144Hz Full HD
Monitörden de belli olacağı gibi 1080P yüksek ayarda hikayeli güncel oyunları oynuyorum. Oyunlarda drop kasma vs. olmuyor sıcaklık değerleride normal. Kasa çok eski olduğu için yan kapağı kapatmıyorum ben açık bir şekilde. Oyun oynarken çok ses yapıyor bende fanlardan şüphelendim tek tek dokunarak durdurdum fanları ekran kartının 2 fanını durdurdum ses var, İşlemci fanını durdurdum yine var, Kasa fanı 1 tane egsoz onu durdurdum yine var. Geriye bir tek PSU fanı veya yanlış giden bir şeyler var :D

Sorum şu;
Yükseltme yapmak istiyorum ama parça parça ve taksitle olabililir anca birden değil. İlk olarak PSU mu değişsem sizin fikirleriniz nedir. PSU araştırdım ve FSP Vita GM VITA-850GM Gen5.1 850 W buldum. Sizin önerileriniz nedir siz olsaydınız neler yapardınız. Ram fiyatları çok uçuk gibi şuan 16 idare ediyor. Bütçe aylık 3k taksit şeklinde genel bir bütçe ayıramam çünkü :)

upupupup

5-6 k lık gold psulu bir kasa + 9060 xt

şimdilik psu ve kasayı değişebilirson sonrası için
9060 xt ve 2k monitöre geçebilirsin bence
İlerdeki hedefim ekran kartı değişimi şuanlık 1080P üzmüyor hocam.
Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:

5-6 k lık gold psulu bir kasa + 9060 xt
Var mı kasa önerisi? Birde kasa içinden çıkan psu ne kadar sağlıklı olur ileriye dönük bir sistem yapmak istiyorum parça parça.

PSU fanını da değiştirebilirsiniz. Ben önceliği bellek tarafına ayırırdım. Büyük ihtimalle bellek fiyatları ucuzlamayacak ve daha garip markalar gelecek. Şu an satılan markalar gibi istikrarlı ve kaliteli olurlar mı muamma.

Zamların azalmama sebebini de yapay zekanın oluşturduğu kâra bağlıyorum. Şirketler için 100 kişi çalıştırmak yerine 10 kişi çalıştırıp iş yapmak her zaman daha fazla kârdır. Bu yüzden yapay zekayı bir balon olarak görmüyorum. Bellek zamları azalmadığı gibi diğer bileşenleri de vurmaya başlayacak.

Kısaca önce bellek alın, sonra PSU veya fan alın. Çünkü güncel AAA oyunlar 13-15 GB Belleği tüketiyorlar, zamlara rağmen oyun firmalarının oyunları optimize edeceğini falan da sanmıyorum. Yok ben indie oyun ve çok oyunculu oynuyorum diyorsan 16 GB uzun süre götürür. Ama AAA'da daha bu zamlar olmadan önce bile yetersiz kalmaya başlamıştı.

2026-02-06_16-18.webp

İlerdeki hedefim ekran kartı değişimi şuanlık 1080P üzmüyor hocam.

Var mı kasa önerisi? Birde kasa içinden çıkan psu ne kadar sağlıklı olur ileriye dönük bir sistem yapmak istiyorum parça parça.
öyle diyorsan hiç girme set işini ikisini ayrı almak daha iyi olur 7 k ya çözersin öyle de

PSU fanını da değiştirebilirsiniz. Ben önceliği bellek tarafına ayırırdım. Büyük ihtimalle bellek fiyatları ucuzlamayacak ve daha garip markalar gelecek. Şu an satılan markalar gibi istikrarlı ve kaliteli olurlar mı muamma.

Zamların azalmama sebebini de yapay zekanın oluşturduğu kâra bağlıyorum. Şirketler için 100 kişi çalıştırmak yerine 10 kişi çalıştırıp iş yapmak her zaman daha fazla kârdır. Bu yüzden yapay zekayı bir balon olarak görmüyorum. Bellek zamları azalmadığı gibi diğer bileşenleri de vurmaya başlayacak.

Kısaca önce bellek alın, sonra PSU veya fan alın. Çünkü güncel AAA oyunlar 13-15 GB Belleği tüketiyorlar, zamlara rağmen oyun firmalarının oyunları optimize edeceğini falan da sanmıyorum. Yok ben indie oyun ve çok oyunculu oynuyorum diyorsan 16 GB uzun süre götürür. Ama AAA'da daha bu zamlar olmadan önce bile yetersiz kalmaya başlamıştı.

Alıntıyı görüntüle
hayır hocam talep azalacak + yapılmakta olan fabrikalar var, 2027 başında yapımı bitecek.
şşu anda cl 30 kitler 10 k civarına sabitlendi gibi 2 aydır.

hayır hocam talep azalacak + yapılmakta olan fabrikalar var, 2027 başında yapımı bitecek.
şşu anda cl 30 kitler 10 k civarına sabitlendi gibi 2 aydır.
2 k değeri olan ram'e bütçe ayırmak bence mantıksız.

Arkadaşlar Sistemim;
  • Anakart: Asus B650m-r
  • İşlemci : Ryzen 7500F
  • Soğutucu: Kule Tipi Bakır Borulu Fan (Marka bilmiyorum)
  • Ram : Xpg Lancer Blade Black 16 GB 6000 Mhz CL48 (tek modül)
  • Ssd : Kioxia Exceria Plus G3 M2 SSD 1TB
  • Ekran K: MSI RX 6700 XT Mech 2X 12 GB Ekran Kartı
  • Psu :Cougar CGR-STX-600 600W 80+ Bronze
  • Kasa : Çok Eski bir kasa (Yan Kapağı Açık Kullanıyorum)
  • Monitör : AOC 24" G2460PF 1ms 144Hz Full HD
Monitörden de belli olacağı gibi 1080P yüksek ayarda hikayeli güncel oyunları oynuyorum. Oyunlarda drop kasma vs. olmuyor sıcaklık değerleride normal. Kasa çok eski olduğu için yan kapağı kapatmıyorum ben açık bir şekilde. Oyun oynarken çok ses yapıyor bende fanlardan şüphelendim tek tek dokunarak durdurdum fanları ekran kartının 2 fanını durdurdum ses var, İşlemci fanını durdurdum yine var, Kasa fanı 1 tane egsoz onu durdurdum yine var. Geriye bir tek PSU fanı veya yanlış giden bir şeyler var :D

Sorum şu;
Yükseltme yapmak istiyorum ama parça parça ve taksitle olabililir anca birden değil. İlk olarak PSU mu değişsem sizin fikirleriniz nedir. PSU araştırdım ve FSP Vita GM VITA-850GM Gen5.1 850 W buldum. Sizin önerileriniz nedir siz olsaydınız neler yapardınız. Ram fiyatları çok uçuk gibi şuan 16 idare ediyor. Bütçe aylık 3k taksit şeklinde genel bir bütçe ayıramam çünkü :)
İlk önce kasa sonra elindeki ramı satıp cl30 a geç ondan sonra şuan memnunsun zaten 9060xt fln geçme bence direkt 9070xt geçersin sistem şuan stabilse

Arkadaşlar çok teşekkür ederim mesajlarınız ve ilginiz için 🙏 Siteye giremedim işlerden dolayı. Kredi ödediğim ve ev geçindirdiğim için şuanlık ram ne kadar bana iyi gelecekse de imkan dahilinde alamam gibi. Elimdeki Rami satıp 2x16gb kit halinde ucuz bulursam belki. O zaman genel itibariyle tüm yorumları da hesaba katarsak PSU yu yenilemek en mantıklısı gibi sonra rami güncellerim son durum bu :)

evet, psu e tier görünüyor senin. tez vakitte değişsen iyi olur.

Geri