Anakartın çok giriş seviyesi, arkada PUBG açıkken bir de 4K falan video izliyorsan CPU, GPU tüketimi iyice artıyordur. Mesela şu an video açtım, tarayıcı görev yöneticisinde 4K video %30-50 arası CPU tüketiyor. Tabii donanım hızlandırma da açık bir miktar da GPU tüketiyor. Arkada da optimizasyonu bozuk The Quinfall açık.
Belirtmemişim sağ taraftaki siyah ekranda CPU %60 yazan tarayıcının görev yöneticisi. Tarayıcı seçiliyken SHIFT+ESC kısayolu ile açabilirsin. Böylece girdiğin sitelerin ne kadar kaynak tükettiğine bakabilirsin. Eğer iyi bir reklam engelleyiciniz yoksa, rastgele sitelerde arkada çalışan reklam işlemleri, hatta yer yer mining yapan hizmetleri olan siteler var. Bu siteler sistemi ekstra yoracaktır. Görselde öyle bir siteye girmediğim gibi, Edge izleyici koruması, güvenlik koruması (eğer site çok bilinen değilse veya performansa etki eden şeyler varsa bu güvenlik modu siteyi bayağı kısıtlıyor, performansa da katkısı var), Ublock Origin ve Privacy Badger yüklü. Privacy Badger'da bayağı gereksiz şeyi engellediğinden siteler atıyorum 500K bellek tüketiyorsa, bu uzantılar ile rahat 200K civarına düşüyor.
Alıntıyı görüntüle
Ayrıca işlemci soğutucun kule tipi değil. Bu da anakarta bir faydası yok demek. VRM (mosfet) soğutucusu olmayan bir anakartta, hem oyun hem video izlerken mosfetler ısınıyordur. Bu da sistemde stutter yaşatacak kadar zorlar, bellek, işlemci veya ekran kartı iletişimi sekteye uğrar ve hata verebilir.
Yani bence sıcaklık kaynaklı tek sorun mosfetlerin ısınması olacaktır. Bu da hem oyun hem arkada bir video izlenme ile olabilecek şeyler. Unreal Engine oyunları da ne olursa olsun kasa içini en çok ısıtan oyunlar oluyorlar. Hazır sistem satan sitelerde bütçeden kısmak adına en boş anakartları iteliyorlar. Bu tarz sorunları mesela kule tipi soğutucun olsa bile CoD ve BF6 garanti stutter alarak da yaşayabilirdin, ben bu oyunlarda kasa yan tarafı açık değilken yaşıyorum. Benim de sorun kasaya soğutma anlamında bir faydası olmayan sıvı soğutmadan kaynaklanıyor.
Ben sorundan bağımsız her türlü bir kule tipi soğutucuya geçmeni öneririm. Şu an uygun fiyatlı ve senin işlemcin için de fazlasıyla yeterli şu ürün var öneririm. Pazarama aboneliği ilk ay ₺1 olması lazım. Kupon veriyorsa üyelik alıp daha da uyguna alabilirsiniz.
Thermalright Assassin X 120 Refined SE TL-C12C 4 x 6mm Isı Borulu AMD Uyumlu Hava Soğutucu ürününü kampanyalı fiyatlar ile satın al. Şimdi tıkla Thermalright Assassin X 120 Refined SE TL-C12C 4 x 6mm Isı Borulu AMD Uyumlu Hava Soğutucu fırsatlarını kaçırma.
www.pazarama.com
Kasanın camını açın, açık kısmı hava atacak şekilde masa vb. bir miktar uzaklaştırın. Sonra yukarıdaki senaryoyu tekrar uygulayın, oyun arkada açıkken video izleyin yani.
Eğer restart atmazsa ya oyun esnasında video izlemeyin ya da düşük çözünürlükte izleyin. Ben bir de tarayıcı için dandik bir reklam engelleyiciniz varsa kaldırıp yerine Ublock Origin yüklemenizi öneririm. Chrome hariç neredeyse her tarayıcı UO destekliyor. Chrome'da ise Lite sürümü var, o da yeterli.
uBlock Origin is a free, open-source ad blocker. Block ads on YouTube, Twitch, and across the web with low CPU and memory usage. Available for Firefox, Chrome, Edge, and more.
ublockorigin.com
Yukarıdaki testten sonra ayrıca bağlantıda önerdiğim genel güncelleme kontrolü ve ince ayarları yapın.
Arkadaşınızın sistem özelliklerini de yazar mısınız?
FPS atıyorum 120-130'lardan ani 70-80'e düşüyorsa bellek kaynaklı olabilir. PUBG eski bir oyun olsa UE4 en sorunlu ve bu sorunlarını halen tam anlamıyla çözememiş oyunudur. Takip etmedim ama UE5 geçtiyse ekstra ağırlaşmıştır. Gerçi UE5'in de UE4 ile gelen bazı sorunları çözmüşlüğü var.
Bellek kaynaklıysa arka planda çalışan uygulamaları azaltalım. İsterseniz aşağıdaki yöntemleri uyguladıktan sonra bana özel mesajdan yazın, gereksiz uygulamaların otomatik başlamasını kapatayım, tarayıcı, Discord, Spotify ve Steam gibi popüler...
Bu arada isterseniz Teamviewer ile bağlanıp ince ayarları yapabilirim. Ekstra olarak tarayıcı vb. için de ayar yapabilirim. Onları görsellerle anlatmak bir tık uzun sürüyor, özel mesajdan TW ID ve şifre yazarsanız yardımcı olabilirim.