Ben bu durumun en büyük sebebinin al-satçıların işin b*kunu çıkarmış olması sebebiyle olduğunu düşünüyorum. İndirim günlerinde uygun fiyatlı ürünü dibine kadar alan bunlar. 15 adet stok var. Bot kurup siteden otomatik çeken bunlar. İkinci elde uygun ürün görünce pirana gibi alıp anında satışa çıkaran bunlar. Eee gariban bizler ne yapıyor. Fiyatlara bakıyor, çok diyor. Halbuki o ürün ilk seferde ihtiyaç sahibine uygun fiyatla gidecekti. Adam aldı. Karını koydu. Satacak. Sen mecburi ya pahalıya alacan ya almayacaksın.
İncehesapta bir ekran kartı uygun fiyatlıydı. Adamlar anında vakumladı. Üstüne ürün daha ellerine ulaşmadan 5-8 bin TL kar koyup sarı sitede satışa koydular.
Mesela sen normal bir vatandaşsın. İhtiyacın olan ürünü alacaksın, ihtiyacın olmayanı satacaksın. İkinci el sitesine bir giriyorsun. Satacağın ürüne bakıyorsun. 30.000 TL olması gereken ürün 40.000 TL'ye gördün. Demek ki piyasası bu ürünün, bu ülkenin enayisi ben miyim diyorsun. Sen de diyorsun 42.000 TL'ye satayım o zaman. Piyasada yükseliyor ve şu an yaşadığımız gibi b*ku çıkıyor normal olarak. Kimse ürünü alamıyor, piyasa durağanlaşıyor.
Bir de şöyleleri var. Misal ben 5 bin TL'ye bir ürün koydum. Bir eleman geldi. Abi 2,5k olur mu? Ben bunlardan anlamıyorum, çocuğuma topluyorum, karne hediyesi yapacağım, bu kadar bütçem var falan diyor. Vicdan yapıyorsun hali ile. Bir şunun profile bakayım dedim. Lan benim sattığım ürünü 6k dan satıyor herif. 2,5k dan 3k dan benden alacak. Gerçekten kullanmak isteyene 6k dan satacak. Bir de ticari zeka diye kendisiyle övünecek, Ne diyeceksin bunlara.
O yüzden piyasanın bu halde olmasının en büyük sebebinin AL-SATÇILARIN piyasanın içinden geçmesi olduğunu düşünüyorum. Buna önlem alınmadığı veya alınamadığı her süre bu işin bu şekilde artarak devam edeceğine de eminim.