Ram CL değeri nasıl öğrenilir?

orhankoz

80+
Reaksiyon skoru
18
Merhaba, yıllar önce hazır sistem bir pc almıştım ve yıllardır başına hiç geçmiyordum diyebilirilm. Artık işim gereği bazen bilgisayar lazım oluyor ve bilgisayarıma ram takviyesi yapmayı düşünüyorum.

Ben bilgisayarımda bulunan ramin CL16 değerinde olduğunu sanıyordum. Hatta ramin marka ve modelini internete yazdığınız zamanda CL16 olarak çıkıyor.

Ancak CPU-Z programından baktığımda CL değeri 18 olarak gözükmekte. Ben yanlış yerden mi bakıyorum? İnternette herkes bu kısımda ne yazıyorsa CL değeri o'dur diye yazmış.

CPU-Z programında CL18 gözüküyor ancak ramin modelini internette arattığım zaman CL16 olarak çıkıyor. Hangisi doğru %100 nasıl öğrenebilirim?

cpuz ram.webp

Bu kısımda CAS# Latency (CL) kısmından bakıyorum.

ram marka.webp

Ancak burda yazan ramin marka ve modelini internetten arattığımda CL16 olarak gözüküyor.

bios ta yazıyor genelde bazı ramlerin üstündede yazıyor

Cpu-z programının yanlış gösterme ihtimali var mıdır? Bilgisi olan birisi yardımcı olursa sevinirim. Cpu-Z’ye göre mi alayım yoksa CL16 mı alayım?

1000083390.webp

Thaiphoon burner programı ile rame ait her bilgiyi hatta OC eidceksinz içindeki çiplere dahil herşeyi öğrenebilirsiniz

Ramler düşük mhzde kullanılıyorsa Cl değeri artabilir.
Bende 3200 MHz cl16 var
2666 mhzde kullanıyorum cpuz'de cl18 gösteriyordu
3200mhz çektim cl16 oldu

Ramleri çıkar üzerinde yazar en mantıklısı

Ramler düşük mhzde kullanılıyorsa Cl değeri artabilir.
Bende 3200 MHz cl16 var
2666 mhzde kullanıyorum cpuz'de cl18 gösteriyordu
3200mhz çektim cl16 oldu

Ramleri çıkar üzerinde yazar en mantıklısı
Sanırım en mantıklı cevap bu hocam. Çünkü ramin modelini internete yazdığımda bütün sitelerde CL16 olarak gözüküyor ancak programda değer farklı çıkıyor. Dediğiniz gibi mhz değerinden kaynaklı olabilir. Ram üzerine baktım yazmıyor ne yazık ki. Yorumunuz ve yardımınız için teşekkür ederim.

Sanırım en mantıklı cevap bu hocam. Çünkü ramin modelini internete yazdığımda bütün sitelerde CL16 olarak gözüküyor ancak programda değer farklı çıkıyor. Dediğiniz gibi mhz değerinden kaynaklı olabilir. Ram üzerine baktım yazmıyor ne yazık ki. Yorumunuz ve yardımınız için teşekkür ederim.
Bios ayarlarına girip XPM A bazılarında EXPO var onu açarsanız normal değerinde görünecektir.

Çekip deneyebilirsin istersen

Cpu-z programının yanlış gösterme ihtimali var mıdır? Bilgisi olan birisi yardımcı olursa sevinirim. Cpu-Z’ye göre mi alayım yoksa CL16 mı alayım?
O attığın ekran RAMin güncelde çalıştığı hızı gösterir, eğer RAM ne destekliyor bakmak istersen SPD sekmesine geç orada temel hız ve XMP profili açık haldeki hızı (CL değerleri ile) yazar seni ilgilendiren kısım XMP olan değerler.

O attığın ekran RAMin güncelde çalıştığı hızı gösterir, eğer RAM ne destekliyor bakmak istersen SPD sekmesine geç orada temel hız ve XMP profili açık haldeki hızı (CL değerleri ile) yazar seni ilgilendiren kısım XMP olan değerler.
Ekran Alıntısı.webp

Spd kısmı bu şekilde hocam. Xmp kısmına bakarsak eğer dediğiniz gibi CL16 oluyor doğru mudur?

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç  

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,200,462
Üyeler
190,752
Son üye
emyralways
Geri