8GB VRAM'in 2025'te Yetersiz Oluşu!

Kullanım amacına bağlı dostum genelleme yapamazsın . Ben 1 yıl önce 1660 Super kullanıyordum yanlış hatırlamıyorsam 6 Gb idi . Yani beni fazla fazla karşıladı render'da aldım , forzada oynadım , ağır grafikli oyunda açtım .
Senin amacın her oyunu 4k Max'ta açmak ise tamam yetersiz ama 1080 p oyunculuk için şuan en basitinden 2060 super yetiyor . İnsan bir yerde dur demeli . 4K Max'ta açmayıver canım nolacak ?
Neye yetiyor kime yetiyor hangi kart icin yetiyor onemli. Dediklerimi okusaydiniz boyle bir şey demezdiniz, 2060superdeki veya 5050deki 8gb'ı değil, 1080pde gucu fazlasiyla yeten kartta(5060) neden 8gb sınırı var onu konusuyoruz. Kimse 1660 supere neden 6 koymuslar demiyor. 4k max ne alaka ayrıca?

Kullanım amacına bağlı dostum genelleme yapamazsın . Ben 1 yıl önce 1660 Super kullanıyordum yanlış hatırlamıyorsam 6 Gb idi . Yani beni fazla fazla karşıladı render'da aldım , forzada oynadım , ağır grafikli oyunda açtım .
Senin amacın her oyunu 4k Max'ta açmak ise tamam yetersiz ama 1080 p oyunculuk için şuan en basitinden 2060 super yetiyor . İnsan bir yerde dur demeli . 4K Max'ta açmayıver canım nolacak ?
dostum 1080p de forced rt li bir oyunu oyna bakalım 2060s te ne olacak 1080p oyunculuk için 8gb vram yetersiz ayrıca

Yeni alınacaksa 16gb vramli kart almakta fayda var, zaten elde 8gb varsa uzun süre götürür. Çoğu oyun 8gb sınırda vram kullanıyor high kalitede.

8gb ram 1080p için “günümüz”de yetmez

Ama 1080p de ben sadece rekabetçi oyun oynarım başka hiçbir oyun oynamam beceremem diyenler için “kullanımdan ötürü” yeterlidir.

Apex oyna yeter
Cs2 oyna yeter
Valo lol oyna yeter

Ha bunlar dışında başka oyun oynarsan “seve seve” o grafikleri kısacaksın post processing dokuları vs kısacaksın tüketimi dizginleyeceksin

Ama dlss, frame gen, rt açtığın 1080p li bir oyunda kesinlikle yetmez.

Oynadığım online oyunda dlss quality, çoğu ayar high ultra arası ve frame generation açık şekilde kullanıyorum 9.4 gb a varan kullanım yapıyor ekran kartı 1080pde

Ayrıca yeter diyen arkadaşlar neye göre yeter diyor? Teknoloji gelişiyor oyunlardaki grafikler gereksinimler gelişiyor ama gpu vram tüketimi sabit mi kalacaktı ne sanıyodunuz? 2010 lu yıllarda değil 8gb ekran kartı, 2gb ekran kartı bile lükstü (hatırlamazsınız yaşınız yetmez)

Gtx 580 gibi high end gpu bile 1.5gb a sahipti ve o döneme göre grafikleri hayvan gibi olan crysis 2 ve bf bad company 2’de bile yeterli geliyordu. Millet o kartlarla 64vs64 bf3 oynadı neyden bahsediyosunuz? 4gb ekran kartı bile yok gibi bir şeydi oyun bilgisayarlarında kullanılmazdı 😃

Yıl olmuş 2026 8gb tabikide 1080p ye bile yeterli gelmeyecektir. Rtx 30 serisi çıktığında rtx 3070 in 10 değil 12 gb olması rtx 3080 in ise 16gb olması gerektiğini söylüyordu herkes. 3060ti’a 8gb ne falan diyordu millet

Son düzenleme:
2025 te milletle tartışıyorduk konu için hala bunun tartışması mı dönüyor

16gb yetmiyor 8gb mı yetecek. Gerçi şu an piyasada bir haberler dolaşıyor. Nvidia vram kullanımı 5 kat azalttı diye. Kolpa diye düşünüyorum şahsen.

16gb yetmiyor 8gb mı yetecek. Gerçi şu an piyasada bir haberler dolaşıyor. Nvidia vram kullanımı 5 kat azalttı diye. Kolpa diye düşünüyorum şahsen.
O da abartı da azaltılabilir. Nvidia azalttığında oyun motorları da o taktikleri uygularlar. Bu arada kullanıma bağlı, bazı insanlar 2-3 ayarı ortaya çekip gayet hoş gözükecek şekilde oyun oynayabiliyor. VRAM'dan çok 1080P'i artık çekilmez yapan bulanıklık sorunu, DLAA, DLSS veya FSR vb. bunu da çözüyor. Ayrıca donanım anketlerinde halen VRAM yüksek, konsolda 12 GB VRAM'e göre yapılan oyunlar orta, yüksek karışık çalışıyor. Yani isterlerse 8 GB VRAM'e göre de yapılabilir. Sadece AAA tüketmeyen biri için bile 8 GB VRAM yeterli.

Asıl çözülmesi gereken Unity, Unreal vb. mağazadan bir şeyler alıp oyun yapanlar için, o mağazadaki yüksek dokuları sıkıştırma ile aynı kalitede sunma. İnternette görsellere yaptıkları optimizasyonun aynısını yapacaklr. Böylece atıyorum düz bir UE, Unity oyunu 5-6 GB VRAM tüketiyorsa, o tüketim 3-4 GB düşecek. Bunlar yapılamaz şeyler değiller ve inanın firmalara da kâr sağlar.

Yani VRAM mevzusunu bu kadar kafaya takmayın. Müşteri oyun firmalarını, iyisini görüp ayıplamalı. Mesela Crimson Desert en yüksek ayarda 6-7 GB VRAM tüketiyor, evet bazı görsel hataları var ama oynarken gayet hoş duruyor. Sadece video kaydı ve fotoğraflara yansıyor bu sorunlar daha çok. War Thunder oyunlarının motoru da mesela çok hoş gözüküp iyi optimize olanlardan ki, Çinlilerde o motorun farklı bir adla Unreal, Unity gibi ücretsiz versiyonu var. Keza Godot Engine veya bir sürü bireysel geliştiricinin yaptığı ücretsiz motorlar var. Çoğu indie artık Godot falan kullanıyor. Bu rekabet arttıkça sadece Nvidia ve AMD değil, oyun motorları da bu sıkıştırma veya low poly bir şeyi 1-2 ayarla daha hoş göstermeyi yapacaklar ki DLSS 5'de bunun ilk örneklerinden aslında.

Israrla 8GB 1080p high-ultra'ya yeter diyenlere birkaç oyun göstereyim.

Alıntıyı görüntüleAlıntıyı görüntüleAlıntıyı görüntüleAlıntıyı görüntüleAlıntıyı görüntüleAlıntıyı görüntüleAlıntıyı görüntüleAlıntıyı görüntüleAlıntıyı görüntüleAlıntıyı görüntüleAlıntıyı görüntüleAlıntıyı görüntüle

Bu saydıklarım oyunlardan bi o kadar daha sayılabilir uğraşılsa. 1080p high-ultra gaming hedefleyenler için, günümüzde bile sınır değer olan 8GB VRAM'i önermenin bir mantığı yok. Güzel bir fiyata alınmadığı sürece tavsiye edilmemeli. Sıfır kanadında yüzüne bakılmamalı. 2025 çıkan bir kart alıp sıfır futureproofing düşüncesiyle alıp kullanmanın bir mantığı yok. Yeni oyunlar UE5 motorunu kullanıyor ve optimize olmadan çıkıyor, kullanıcıyı önemsemiyor üretici. Texture kısmadan bir çok AAA oyunda VRAM bottleneck yiyorsunuz. Bunun savunulacak bir tarafı yok.

En popüler olan 5060'dan biraz bahsedeyim. 5060 eğer en azından 10GB VRAM'e sahip olsaydı 4060'e göre çok güzel bir gelişme olurdu ve kesinlikle tavsiye ederdim. 60 serisi bu adamların entry seviyesi değil, kartın hedefi zaten 1080p ultra gaming. Mesela 5050'ye 8GB koymalarına laf edemem asla. Giriş seviye bir kart için 8GB gayet yeterli. Ancak 1080p ultra'da rahat oynatabilecek güçte bir karta VRAM sınırı koymanın bir mantığı olamaz. 5060ti ve 9060xt 8gb saçmalığını konuşmaya bile gerek yok zaten.

Umarım 6060 8GB VRAM ile çıkmaz :cry:
2026'da 16 bile yetmiyor...
Post automatically merged:

Giriş seviye 9060xt/5060 gibi kartlar 12gb
Orta seviye 5070/9070 gibi kartlar 16gb
Orta ustler 5080/5070ti gibi kartlar 24gb
5090 gibi kartlar ise 32gb olmalı.
Bu listede buna uyan tek kart 5090.

2026'da 16 bile yetmiyor...
Post automatically merged:

Giriş seviye 9060xt/5060 gibi kartlar 12gb
Orta seviye 5070/9070 gibi kartlar 16gb
Orta ustler 5080/5070ti gibi kartlar 24gb
5090 gibi kartlar ise 32gb olmalı.
Bu listede buna uyan tek kart 5090.
Ortada bellek krizi yokken bile vramde cimrilik yaptılar, bu ram krizi devam edicek gibi görünüyor bence 6000 serisi de aynı vram kapasiteleriyle çıkacak daha da kısmasınlar da kriz nedeniyle :kekw:

Geri