🔥İndirim ASUS ROG 1200W 80+ Platinum - 11.780 TL

Onun sıcaklıkla pek alakası yok. Fan eğrisiyle alakalı daha çok. ENERMAX'ın güç kaynaklarında uyguladığı bir politika heralde. Fan eğrisini bilerek agresif ayarlıyorlar. Örnek vereyim: Lian Li RS1200G ile Platimax'ı karşılaştırayım. Platimax daha sesli bir ünite Lian Li'ye göre fakat ENERMAX daha serin çalışıyor.

Buradan cold test primary ve secondary heatsink'lere bakarsanız Lian Li tam yükte 65-70 dereceleri görmüşken, ENERMAX 55-60 aralığında kalmış. Arada 10 derecelik bir fark mevcut. Elektronikte derecelik fark fazlasıyla önemli olduğundan da ENERMAX muhtemelen bu şekilde tercih etmiştir.(Arrhenius kuralı'na göre en az %50'lik bir ömür artışı demek oluyor. Özellikle elektrolit kapasitörler için önemli bir detay.) Yoksa biraz fan eğrisini gevşetip daha sessiz yapabilir.

Tabii bu bir tahmin ama neredeyse tüm üst düzey ünitelerinde bu şekilde agresif fan eğrileri yapmaları bana pek tesadüf gelmedi.
o halde aslinda dogrusunu yapmislar ama kaliteli ve sessiz fan koymak yerine maliyet dusurmusler.

Benim Seasonic Focus+ Goldun 8 senedir fan sesini duymadim miladini tamamlamis olmasin :unsure:

o halde aslinda dogrusunu yapmislar ama kaliteli ve sessiz fan koymak yerine maliyet dusurmusler.

Benim Seasonic Focus+ Goldun 8 senedir fan sesini duymadim miladini tamamlamis olmasin :unsure:
Zaten Platimax tam üst düzeye tasarlanmış bir model değil. Eğer öyle olsaydı en azından fanı Hong Hua yapıp, filtrelemedeki 32 tane küçük elektrolit kapasitörü polimer yaparlardı.

Yani 8 yıl çok uzun bir süre. Daha önce hiç içi açılıp tozu alınmadıysa açılması şart. Normalde 1 yılda bir temizlenmesi lazım güç kaynaklarının. Garantisi yoksa bu arada tabii ki. Türkiye'den alındıysa bitmiş olması lazım. Teknobiyotik 6 yıl garanti veriyordu.

Onun sıcaklıkla pek alakası yok. Fan eğrisiyle alakalı daha çok. ENERMAX'ın güç kaynaklarında uyguladığı bir politika heralde. Fan eğrisini bilerek agresif ayarlıyorlar. Örnek vereyim: Lian Li RS1200G ile Platimax'ı karşılaştırayım. Platimax daha sesli bir ünite Lian Li'ye göre. Lian Li tam yükte 42 desibeli görmüş, ENERMAX ise 48 desibel fakat daha serin çalışıyor.

Buradan cold test primary ve secondary heatsink'lere bakarsanız Lian Li tam yükte 65-70 dereceleri görmüşken, ENERMAX 55-60 aralığında kalmış. Arada 10 derecelik bir fark mevcut. Elektronikte derecelik fark fazlasıyla önemli olduğundan da ENERMAX muhtemelen bu şekilde tercih etmiştir.(Arrhenius kuralı'na göre en az %50'lik bir ömür artışı demek oluyor. Özellikle elektrolit kapasitörler için önemli bir detay.) Yoksa biraz fan eğrisini gevşetip daha sessiz yapabilir.

Bu arada bu sese fanın türüde etken. ENERMAX double ball bearing kullnıyor. Çift bilyalı tasarımlar öbür fan türlerine göre biraz daha sesli oluyor.

Tabii bu bir tahmin ama neredeyse tüm üst düzey ünitelerinde bu şekilde agresif fan eğrileri yapmaları bana pek tesadüf gelmedi.
Yok hocam öyle değil işte. Bazı şeyler testlerle, incelemelerle değil direkt kullanıcı deneyimiyle öğreniliyor bizzat DFX 1350W ı kullanmış biri olarak söylüyorum.

Enermax %40 yüke kadar 0db diyor, %40 dan sonraki fan eğrisi de gayet iyi seviyede. İncelemeler de benzer şeyleri söylüyor ama hiç bir inceleme yapan kanalın bu ürüne 300-400W gibi düşük yükler verip acaba ne oluyor demiyor yani bunu incelemelerde göremezsin, bu gerçek hayatta kullanırken karşılaşabileceğin bir şey.

PSU 550W yüke kadar fan açmıyor, 550W ı geçersen de ortalama 17-18db den fan açarım diyor tamam güzel ama aynı PSU %40 yükü geçmeden iç devreleri ısınınca kaç rpm/db den fan açacağını söylemiyor işte tüm mesele burada başlıyor. Bu söylediğimi incelemelerde öğrenemezsin, direkt alıp kullanıp deneyimlemen lazım.

Enermax resmen demiş ki ''iç bileşenler ısınınca yük olmasa bile fan kısa süre max rpm dönsün'' tüm olay bundan ibaret...

Yok hocam öyle değil işte. Bazı şeyler testlerle, incelemelerle değil direkt kullanıcı deneyimiyle öğreniliyor bizzat DFX 1350W ı kullanmış biri olarak söylüyorum.

Enermax %40 yüke kadar 0db diyor, %40 dan sonraki fan eğrisi de gayet iyi seviyede. İncelemeler de benzer şeyleri söylüyor ama hiç bir inceleme yapan kanalın bu ürüne 300-400W gibi düşük yükler verip acaba ne oluyor demiyor yani bunu incelemelerde göremezsin, bu gerçek hayatta kullanırken karşılaşabileceğin bir şey.

PSU 550W yüke kadar fan açmıyor, 550W ı geçersen de ortalama 17-18db den fan açarım diyor tamam güzel ama aynı PSU iç devreleri ısınınca kaç rpm/db den fan açacağını söylemiyor işte tüm mesele burada başlıyor. Bu söylediğimi incelemelerde öğrenemezsin, direkt alıp kullanıp deneyimlemen lazım.

Yani o kısım farklı zaten. Biraz da inceleme yapan sitelerin test metodolojisiyle alakalı. Mesela Platimax'da Cybernetics tam yükte 35- 38 desibel ölçmüş ama Tomshardware 48 desibel ölçmüş. Bayağı farklılar. Bir de ortam sıcaklığıda etken buna. 30 derecedeki fan hızıyla 25 derecedeki fan hızı bir olmaz.

O kısımda fan eğrisiyle alakalı bu arada. Aynısı Raijintek cratos ATX 3.1 ve Cratos lite modellerinde de var. Düşük yüklerde fan birkaç saniyeliğine fullenip kapanıyor. Cratos'un ATX 3.0 modelinde yoktu böyle bir sorun mesela. Sıfır desibel normal çalışıyordu. Sonradan fan eğrisiyle oynamışlar muhtemelen bozmuşlar. Bunu kullanan kişilerden öğrenmiştik. İkincil hatlarda yük varsa bazı güç kaynakları sapıtabiliyor o konuda.

Zaten Platimax tam üst düzeye tasarlanmış bir model değil. Eğer öyle olsaydı en azından fanı Hong Hua yapıp, filtrelemedeki 32 tane küçük elektrolit kapasitörü polimer yaparlardı.

Yani 8 yıl çok uzun bir süre. Daha önce hiç içi açılıp tozu alınmadıysa açılması şart. Normalde 1 yılda bir temizlenmesi lazım güç kaynaklarının. Garantisi yoksa bu arada tabii ki. Türkiye'den alındıysa bitmiş olması lazım. Teknobiyotik 6 yıl garanti veriyordu.
Dis kismini arada temizlerim ama icini acmadim, biraz pasakli kaldim o konuda :) gozum keserse acip temizleyeyim.

Benim psunun 10 yil garantisi vardi ama yurticinde zaten her marka/modelde 2 yilla sinirli degil mi? olsa da isletmiyorlar ya cok zaman, urun garantisi isleri sorunlu ulkede. Seasonic yurtdisi kanadina yazmisligim var, hizlica cevap verip yonlendirme yapiyorlar.

Dis kismini arada temizlerim ama icini acmadim, biraz pasakli kaldim o konuda :) gozum keserse acip temizleyeyim.

Benim psunun 10 yil garantisi vardi ama yurticinde zaten her marka/modelde 2 yilla sinirli degil mi? olsa da isletmiyorlar ya cok zaman, urun garantisi isleri sorunlu ulkede. Seasonic yurtdisi kanadina yazmisligim var, hizlica cevap verip yonlendirme yapiyorlar.
Hayır, 2 yıl kısmı en az zorunlu garanti. Onun üstünde de olabiliyor. Seasonic'in eski distrübütörü'nün Akortek olması lazım. 3 yıl veriyorlarmış. Ben 6 yıl diye hatırlıyordum. Zaten her iki durumda da garantisi geçiyor. Garantisi bitene kadar açmayın o zaman. Global garanti hala devam ediyordur çünkü.

Burada konuşulmuş.

Yani o kısım farklı zaten. Biraz da inceleme yapan sitelerin test metodolojisiyle alakalı. Mesela Platimax'da Cybernetics tam yükte 35- 38 desibel ölçmüş ama Tomshardware 48 desibel ölçmüş. Bayağı farklılar.

O kısımda fan eğrisiyle alakalı bu arada. Aynısı Raijintek cratos ATX 3.1 ve Cratos lite modellerinde de var. Düşük yüklerde fan birkaç saniyeliğine fullenip kapanıyor. Cratos'un ATX 3.0 modelinde yoktu böyle bir sorun mesela. Sıfır desibel normal çalışıyordu. Sonradan fan eğrisiyle oynamışlar muhtemelen bozmuşlar. İkincil hatlarda yük varsa bazı güç kaynakları sapıtabiliyor o konuda.
Ben uzun süre önce aldım DFX 1350 yi geçen gün can sıkıntısından sisteme kurdum ve arkadaşın bahsettiği sorunu birebir yaşadım. 4080 ve 14600KF var ikisi de UV lu şekilde ortalama BF6 da 270W GPU, 90-110W da CPU güç tüketiyor total sistem güç tüketimi de 400W ya var ya yok ama fan ara ara dönüp kafa ütülüyor. Direkt söktüm ve eski A650GF ye geri döndüm, PSU bana mısın demiyor oyunlarda sesi duyulmuyor resmen.

Velhasıl ben artık iç bileşen, kalite vs. bakmıyorum. Hepsi aşağı yukarı benzer verimlilikte ve benzer kalitede, atıyorum A1000GS alan adamın sistem patlayıp kül olmuş da C1000 alan adam uzaya mı çıkmış? hiç bir farkı yok, benim için en birincil konu fan kalitesi ve nasıl çalıştığı o yüzden şuan PSU alıyor olsam daha fan konusunda 1 kere bile şikayetini duymadığım ASUS ve Corsair den şaşmam özellikle de Corsair PSU lar fan konusunda muazzamlar. RMe, RMx, HX serisileri özellikle al arkana bile bakma.

Geri