BlueVoyage
80+
- Reaksiyon skoru
- 3
o halde aslinda dogrusunu yapmislar ama kaliteli ve sessiz fan koymak yerine maliyet dusurmusler.Onun sıcaklıkla pek alakası yok. Fan eğrisiyle alakalı daha çok. ENERMAX'ın güç kaynaklarında uyguladığı bir politika heralde. Fan eğrisini bilerek agresif ayarlıyorlar. Örnek vereyim: Lian Li RS1200G ile Platimax'ı karşılaştırayım. Platimax daha sesli bir ünite Lian Li'ye göre fakat ENERMAX daha serin çalışıyor.
Buradan cold test primary ve secondary heatsink'lere bakarsanız Lian Li tam yükte 65-70 dereceleri görmüşken, ENERMAX 55-60 aralığında kalmış. Arada 10 derecelik bir fark mevcut. Elektronikte derecelik fark fazlasıyla önemli olduğundan da ENERMAX muhtemelen bu şekilde tercih etmiştir.(Arrhenius kuralı'na göre en az %50'lik bir ömür artışı demek oluyor. Özellikle elektrolit kapasitörler için önemli bir detay.) Yoksa biraz fan eğrisini gevşetip daha sessiz yapabilir.
Tabii bu bir tahmin ama neredeyse tüm üst düzey ünitelerinde bu şekilde agresif fan eğrileri yapmaları bana pek tesadüf gelmedi.
Benim Seasonic Focus+ Goldun 8 senedir fan sesini duymadim miladini tamamlamis olmasin