BIOS sıfırlayın ve bağlantıda önerdiklerimi yapın.
Arkadaşınızın sistem özelliklerini de yazar mısınız?
FPS atıyorum 120-130'lardan ani 70-80'e düşüyorsa bellek kaynaklı olabilir. PUBG eski bir oyun olsa UE4 en sorunlu ve bu sorunlarını halen tam anlamıyla çözememiş oyunudur. Takip etmedim ama UE5 geçtiyse ekstra ağırlaşmıştır. Gerçi UE5'in de UE4 ile gelen bazı sorunları çözmüşlüğü var.
Bellek kaynaklıysa arka planda çalışan uygulamaları azaltalım. İsterseniz aşağıdaki yöntemleri uyguladıktan sonra bana özel mesajdan yazın, gereksiz uygulamaların otomatik başlamasını kapatayım, tarayıcı, Discord, Spotify ve Steam gibi popüler...
Bu arada CS2 çok istikrarlı bir oyun değil. Halen düzeltmeye çalışıyorlar, yeni motora tam anlamıyla geçmedi. Bu süreç biraz sorunlu geçiyor. Yani aldığınız FPS oranından bağımsız, %1 FPS çok düşüyor. Yani ben de 5700X 4060 ile 300 civarı alıyorum 180'lere falan aniden düştüğü çok oluyor.
BF6 keza çok da iyi çalışan bir oyun değil. BF6 için şu videodaki komutları ve ikinci videodaki ayarları yaparak oynamanızı öneririm.
💡 Boost your FPS in Battlefield 6 - DO THIS If you’re experiencing stuttering or packet loss in BF6 , try enabling XMP ( called DOCP on ASUS motherboards, under the AI Tweaker ta
steamcommunity.com
Guide: Optimizing Performance for Older CPUs (aka 9th Gen Intel or AMD) To all fellow players who are stuck on older platforms like 9th gen Intel or AMD and are facing a **CPU bottleneck**. After
steamcommunity.com
İlk rehberdeki işlemci komutlarını 2042 ve BF6'da yapıyorum. İşlemci tüketimini %0-20 arası azaltıyor ve oyuna faydası oluyor. İkinci yöntemi yeni gördüm deneyeceğim. Ben gerçi o sorunu yaşamıyorum, ama deneyip bakacağım bazen faydası oluyor. BF serisi 5. oyundan beri böyle sorunlarla uğraşıyor, bilerek mi yoksa beceremiyorlar mı bilmiyorum çözemiyorlar. Bu sorunlar sadece işlemci tüketimi değil, oyunda merminin gitmeme sorununa da yol açıyor. Büyük ihtimalle sunucu bazlı da sorunları var.
Optimize ayar videosu da şu. Kanala da abone olmanızı öneririm. Her AAA oyun için ayar önerisi yapıyorlar.
Video ile uğraşmak istemezsen açıklamalarda direkt ayarları yazıyor. Her ayarı yapmak zorunda değilsin, mesela en aşağıdaki Worldrender görselliği bozabiliyor onu atlayın.
İnternette yaşanan dalgalanma sonucu oluşacak gecikmeler de FPS düşmesine yol açabilir. Bufferbloat testine bakın, eğer değerler kötüyse hız sabitlemek veya modem eskiyse yenilemek falan çok işe yarar.
Mesela Türk NET, Netspeed gibi küçük ISS kullanıyorsanız biraz pahalı ama ₺4800-5000 (galiba artmış) falan satılan Keenetic Hopper modeme geçmek bile hiçbir ayar yapmadan internet bağlantınızı %70 civarı istikrarlaştırır. Kendim Tenda modemden önce Keenetic Carrier geçtiğimde buna yakın bir iyileşme aldım, Hopper ise Wifi 6 için geçtim evde çünkü internete 5-6 tane kablosuz cihaz bağlanıyor. Geçince daha da istikrarlı bir bağlantı oldu.
Videodaki modemi önermiyorum, sadece modemin yazılımını anlayın diye bakmanızı öneririm. Arayüzü ve ayarları yapması basit. Hız sabitleme ve cihaza profil atama bile, o cihazda alacağınız gecikme oranlarını iyileştiriyor.
KeeneticOS 3.7'den itibaren güncellenen Trafik Sınıflandırma Motoru, IntelliQoS uygulamasının temelini oluşturmaktadır. Bu hizmet, 2.200'den fazla uygulamanın ve 470 uygulama katmanı protokolünün İnternet trafiğinin tanımlanmasına yardımcı olur. Uygulamalar arasında Slack, Google Meet, PUBG...
blog.keenetic.com.tr
Turkcell ve Türk Telekom ise bu tarz modemlere izin vermiyorlar. Yöntemleri var bu arada Techolay kanalının videolarına bakabilirsiniz. Eğer küçük firma ise ve modemi iade etme hakkınız varsa edin. Kendiniz şu modemden alın. Ben fiber farklı marka modem kullanan 2-3 kişiye de önermiştim. Modem geçince internet tarafında aldıkları değerler çok iyi seviyelere geldi. Yani genelde insanlar düşük ama dengesiz pingin yaratacağı sorunları bilmiyor veya unutuyor. Bu tarz iyi yazılımlı modemlerde sabit ping alacağınızdan, ağ kaynaklı gecikmelerden yaşanacak FPS düşmelerinden de kurtulursunuz. Yani FPS düşmesi tamamen donanımdan yaşanmaz.