Çözüldü✓ Güçlü Pcde Performans Düşüklüğü

gabcob

80+
Reaksiyon skoru
2
5070 ti
r7 7800x3d
32gb cl30 6000mhz ram
asus tuf b650 e anakart
1tb 10.000/7.000 ssd

bu sistemimde çok düşük performans alıyorum örnegin batlefield 6 oyununda hareketsiz şekilde 140 fps alırken koşmaya başlayınca ve aksiyona girince 90-100 fpsye düşüyor ve cs2 de dün 500 lerde fps alırken bugün 300 küsür alıyorum çok kararsız performans söz konusu. bilgili arkadaşlar tavsiye verebilirse sevinirim (bi kaç bios ayarı yapmıştım)

Tam ekranda mı oynuyorsun? öyle değilse bir dene fark varmı gözlemle. Birde bazı haritalarda fps düşer online oyunlarda normal bu arada, sen bunu single player oyunlarda test et. Atıyorum Kingdom Come Deliverance indir gir bir şehire bir yere save et bir rota çiz kendine o rotayı bir dolan. Sonra bios ayarlarını sıfırla (bir kaç ayar yapmıştım dediğin ayarları defaulta al) sonra tekrar aynı saveden aynı rotayla dolan bakalım fpsde bir fark olacak mı. En basit test yöntemi bu olur.

Sorun devam ediyorsa Ddu ile güvenli mod açıp ekran kartı sürücü kaldırma, ethernet kablosunu çekip tekrar kurma test etme. Chipset updateleme vs derken tonla şeye bakmak gerek ama önce bir yukarıda yazdığımı yap. Maksimum 30dk'nı alır. Oyun dosyalarınıda doğrulasan fena olmaz tabi, online oyunlarda zırt pırt update geliyor birşeyler bozuluyor. Sırasıyla bak bakalım, yanında olmadığımız için tak diye bulmamız zor.

Hocam, BIOS ayarlarına karşı X3D işlemciler biraz daha hassas. BIOS ayarlarını sıfırlayıp sadece EXPO profilini açarak bir daha denersen bence bir şeyler düzelebilir. Ayrıca BIOS'ta ReSize BAR ayarını kapattıysan da sıkıntı yaşayabilirsin.

Günden güne %50 FPS farkı da normal değil, hele ki senin sisteminde. Belki kasaya biri çarptıysa soğutmalarda sıkıntı olmuş olabilir; işlemci ve ekran kartı ısınıyor mu, onlara bak. Ya da arkada Armoury Crate gibi otomatik başlatma ile çalışan şeyler ve ekran üzerinde Discord, Steam overlay gibi üst üste binen şeyler varsa da FPS'de kararsızlık yaratabilir.

dediklerinizi yapacagım teşekkürler ve sıcaklıklarım hem işlemci hem ekran kartı ortalama 60 derecelerde

bios sıfırladım expo açık ve resize da açıktı zaten ancak yine aynı sorun mesela cs2 de hareketsiz duruyoken 500 fps alıyorum bi adam vursam 350ye düşüyor çok can sıkıcı

BIOS sıfırlayın ve bağlantıda önerdiklerimi yapın.

Bu arada CS2 çok istikrarlı bir oyun değil. Halen düzeltmeye çalışıyorlar, yeni motora tam anlamıyla geçmedi. Bu süreç biraz sorunlu geçiyor. Yani aldığınız FPS oranından bağımsız, %1 FPS çok düşüyor. Yani ben de 5700X 4060 ile 300 civarı alıyorum 180'lere falan aniden düştüğü çok oluyor.

BF6 keza çok da iyi çalışan bir oyun değil. BF6 için şu videodaki komutları ve ikinci videodaki ayarları yaparak oynamanızı öneririm.

İlk rehberdeki işlemci komutlarını 2042 ve BF6'da yapıyorum. İşlemci tüketimini %0-20 arası azaltıyor ve oyuna faydası oluyor. İkinci yöntemi yeni gördüm deneyeceğim. Ben gerçi o sorunu yaşamıyorum, ama deneyip bakacağım bazen faydası oluyor. BF serisi 5. oyundan beri böyle sorunlarla uğraşıyor, bilerek mi yoksa beceremiyorlar mı bilmiyorum çözemiyorlar. Bu sorunlar sadece işlemci tüketimi değil, oyunda merminin gitmeme sorununa da yol açıyor. Büyük ihtimalle sunucu bazlı da sorunları var.

Optimize ayar videosu da şu. Kanala da abone olmanızı öneririm. Her AAA oyun için ayar önerisi yapıyorlar.

Video ile uğraşmak istemezsen açıklamalarda direkt ayarları yazıyor. Her ayarı yapmak zorunda değilsin, mesela en aşağıdaki Worldrender görselliği bozabiliyor onu atlayın.

2026-05-21_17-55.webp

İnternette yaşanan dalgalanma sonucu oluşacak gecikmeler de FPS düşmesine yol açabilir. Bufferbloat testine bakın, eğer değerler kötüyse hız sabitlemek veya modem eskiyse yenilemek falan çok işe yarar.

Mesela Türk NET, Netspeed gibi küçük ISS kullanıyorsanız biraz pahalı ama ₺4800-5000 (galiba artmış) falan satılan Keenetic Hopper modeme geçmek bile hiçbir ayar yapmadan internet bağlantınızı %70 civarı istikrarlaştırır. Kendim Tenda modemden önce Keenetic Carrier geçtiğimde buna yakın bir iyileşme aldım, Hopper ise Wifi 6 için geçtim evde çünkü internete 5-6 tane kablosuz cihaz bağlanıyor. Geçince daha da istikrarlı bir bağlantı oldu.

Videodaki modemi önermiyorum, sadece modemin yazılımını anlayın diye bakmanızı öneririm. Arayüzü ve ayarları yapması basit. Hız sabitleme ve cihaza profil atama bile, o cihazda alacağınız gecikme oranlarını iyileştiriyor.

Turkcell ve Türk Telekom ise bu tarz modemlere izin vermiyorlar. Yöntemleri var bu arada Techolay kanalının videolarına bakabilirsiniz. Eğer küçük firma ise ve modemi iade etme hakkınız varsa edin. Kendiniz şu modemden alın. Ben fiber farklı marka modem kullanan 2-3 kişiye de önermiştim. Modem geçince internet tarafında aldıkları değerler çok iyi seviyelere geldi. Yani genelde insanlar düşük ama dengesiz pingin yaratacağı sorunları bilmiyor veya unutuyor. Bu tarz iyi yazılımlı modemlerde sabit ping alacağınızdan, ağ kaynaklı gecikmelerden yaşanacak FPS düşmelerinden de kurtulursunuz. Yani FPS düşmesi tamamen donanımdan yaşanmaz.

sorunum montaj hatası kaynaklıymış . montajı yapan arkadaş ekran kartını 1.bölmeye koymuş normalde tam performans için işlemciye en yakın olan bölmeye konulmalıymış kendim öyle yaptım ve sorunum çözüldü

Geri