Amd Vs Nvidia Linç Yeme Zamanı

Herkese selamlar,

Uzun zamandır forumda dönen körü körüne Nvidia övme ve AMD’yi yerin dibine sokma furyasını hayretle izliyorum. Kendi bütçesine göre mantıklı olanı seçmek yerine, Nvidia kartına hak ettiğinden fazla para bayılmış ve sırf bu yüzden vicdanını rahatlatmak için her konuda AMD’ye çamur atan "marka amigoları" için bu yazıyı yazma gereği duydum.

Görmek istediğinizi görüp, işinize gelmeyeni görmezden geldiğiniz şu ezber maddeleri tek tek masaya yatıralım

1. DLSS vs FSR Safsatası

DLSS fark atıyor muhabbeti artık eskide kaldı. Güncel teknolojilere baktığımızda (DLSS ve FSR son sürümleriyle) görüntü kalitesinde oyundan oyuna değişmekle birlikte birbirine çok yakın bir performans ve görsellik sunuluyor. Bazı oyunların entegrasyonunda FSR daha stabil ve keskin sonuçlar verirken, bazısında DLSS bir tık öne geçiyor. Aradaki fark artık mikroskopla aranacak cinstenken, bunu bir ölüm kalım meselesi gibi anlatmayı bırakın.

2. VRAM Cimriliğini Görmezden Gelmeniz

Nvidia’yı överken aynı bütçede AMD’nin 16 GB VRAM sunduğu yerde, Nvidia’nın insanlara 8 GB veya 12 GB VRAM dayatmasını görmezden geliyorsunuz. Bugün saf kas gücüne tonla para döktüğünüz o Nvidia kartlar, güncel oyunlarda VRAM sınırı yüzünden kaplamaları geç yüklüyor, anlık takılmalar yapıyor ya da doğrudan çöküyor. AMD ise verdiğin paranın karşılığında sana geleceğe yönelik, kafanın rahat edeceği yüksek bir bellek havuzu sunuyor. Akıllı tüketici geleceğe yatırım yapar, markaya değil.

3. Sürücü (Driver) Meselesi

Sanki tüm AMD kartlar kutudan çıktığı gibi kullanılmaz durumdaymış gibi davranmanız tam bir komedi. AMD sürücülerinin geçmişte ve bazen günümüzde Nvidia’ya oranla daha fazla uğraştırabildiğini hepimiz kabul ediyoruz, bunu AMD kullananlar da saklamıyor zaten. Ama bu durum Nvidia’yı kusursuz yapmaz. Her yeni Nvidia sürücüsünden sonra forumların "FPS’im düştü, ekranım gitti, eski sürücüye nasıl dönerim?" başlıklarıyla dolduğunu hepimiz görüyoruz. Kul yapısı yazılımda iki tarafın da sorunları var, algı yapmayı bırakın.

4. AMD Software vs Nvidia App

Sisteme tamamen hakim olmak isteyen; başka hiçbir üçüncü parti programa (MSI Afterburner vs.) ihtiyaç duymadan ekran kartına, fan eğrisine, ince ayarlarına ve undervolt/overclock işlemlerine doğrudan müdahale etmek isteyenler için AMD Software açık ara çok daha gelişmiş ve üstün bir yazılımdır. Fabrikadan biraz yüksek voltajla çıkan bir AMD kartı, kendi arayüzünden yapacağın iki tık ince ayarla (UV) Nvidia’dan daha serin ve az yakar hale getirebiliyorsun. Nvidia App ise son güncellemeyle nihayet hesap zorunluluğunu kaldırsa da hâlâ düz, basit ve donanıma derinlemesine müdahale ettirmeyen bir arayüzden ibaret.

5. "AMD Kartla İş Yapılmaz" Balonu

Öyle bir anlatıyorsunuz ki, sanki AMD kart takılı bilgisayarda Premiere Pro, DaVinci veya Blender açınca bilgisayar patlıyor. Yok öyle bir şey. AMD kartlar iş konusunda sadece Nvidia’nın CUDA/OptiX ekosistemi kadar agresif bir render hızı veremez, hepsi bu. AMD kart kullanınca render alamayacak mısın? Bal gibi de alacaksın. Donanımsal kod çözücüler (Encoder) ve AV1 desteği AMD tarafında da canavar gibi çalışıyor. Profesyonel stüdyo işletmiyorsan, evinde kendi çapında içerik üreten, kurgu yapan veya hobiyle uğraşan bir adam için renderın 5 dakika yerine 7 dakika sürmesi hiçbir şey ifade etmez. Aradaki devasa fiyat farkıyla sistemin işlemcisini veya RAM’ini yükseltmek çok daha mantıklıdır.

6. Ray Tracing (Işın İzleme) Takıntısı
Nvidia fanlarının bir diğer sığınağı da Ray Tracing performansı. Evet, Nvidia donanımsal olarak ışın izlemede daha önde, buna kimse itiraz etmiyor. Ama dürüst olalım; orta ve giriş segment ekran kartı alan kaç kişi Ray Tracing açıp 40-50 FPS'lerde sürünerek oyun oynamak istiyor? Rekabetçi oyunlarda zaten yüzüne bakmadığınız, hikayeli oyunlarda ise açtığınızda FPS'i yarı yarıya düşüren bir teknoloji için kartın saf kas gücünden ve VRAM'inden feragat etmek ne kadar mantıklı? AMD saf kas gücüyle o oyunları yalayıp yutarken, sırf 'yansımalar biraz daha parlak olacak' diye fahiş fiyatlar ödemek akıl kârı değil."

7. Nvidia Alırsan İkinci Elde Rahat Satarsın" Efsanesi
"Bir de 'Nvidia yatırım aracıdır, ikinci elde hemen satılır' kafası var. Arkadaşlar, biz bilgisayar bileşeni alıyoruz, çeyrek altın değil. Teknolojik bir ürünü 'ileride satarken rahat ederim' diye bugün daha az VRAM ve daha düşük saf performansla satın almak tamamen mantık tutulmasıdır. Sen bugün aldığın karttan tam performansla, donma kasma yaşamadan yararlanamadıktan sonra, 3 yıl sonra ikinci elde hızlı satılsa ne olur, satılmasa ne olur? Akıllı adam donanımı gelecekteki alıcısı için değil, bugünkü kendi konforu için alır.

Özetle;

Amd nin geride kaldığı konular var mı tabii ki var ama 9070xt yerine 5070 5060 seçilecek kadar bir geride kalmışlık yok
Cebinizden fazla para çıktı diye burada Nvidia amigoluğu yapıp insanları yanlış yönlendirmeyin. Parayı sokakta bulmayan, bütçesini düşünen ve aldığı paranın karşılığında maksimum oyun performansı, isteyen adam için AMD bugün taş gibi bir alternatiftir ve gayet de mantıklı bir tercihtir.

Objektif olmaktan korkmayın. Herkese iyi forumlar.
bunları bilenler amd alıyor hocam zaten, aksini iddia edenlere laf anlatmaya çalışmanız duvara konuşmaktan farksız

temmuzda 9070xt ile gaming genden 9600x sistem dizdim arkadaşıma 1 yıla yaklaşıyor 1 kere yanlış driver kurmaya çalışmış aradı düzelttik 1 kerede alan wake de wattman yemiş sebebide driver üstünden kafasına göre yaptığı oc ayarları sorunsuz kullanıyor daha hata almadı bu mevzu Nvida içinde geçerli daha az olsada nvidia cephesinde de kartlarda sorun yaşayan eskiye göre arttı arkadaşın dediği gibi forumda görüntü gitti fpsler düştü driver siliniyor konuları nvidia cephesinde artmaya başladı inkar edemezsiniz ben niye fazladan 10-15 verip alayım o hint kumaşı sorunsuz mu forumun geneli oyun amacıyla kullanıyor sistemi veya ona göre sistem diziyor zaten work station sistem kuranlarda soruyor NVİDİA alıyor yüksek işlem hacmi olacaksa nvida alınmalı fakat bütçe kısıkken oyun için sistem dizeceksen niye kendini zora sokasın ramı 32 yerine 16 yapasın nvidia için veya ssd den anakartta model kırasın ne mantığı var bunun

Ben kendi deneyimimi söyleyeyim şu ana kadar hep Nvidia kart kullandım bundan 2 yıl önce ikinci el 6700xt ekran kartı baktım kendi kasamla gittim taktım ekran kartını ddu çalıştırdım AMD sürücüsünü kurdum Girdim oyuna kasım kasım kasılıyordu ve ben hiç ayar dahi değiştirmedim Ondan öncesinde bende gtx780 ti vardı ve onunla 60 fps alıyordum o ayarlarda Ondan sonra da amd'nin Yüzüne bakmadım

dipnot:işlemcide amd kullanıyorum işlemcide çok başarılılar
GTX780ti li sisteme o kartı takarsan darboğazdan yerinde duramaz dsıjhgju

tabii ki 5070ti ile 9070xt aynı fiyatta olsa zaten herkese 5070ti önerirdik aradaki fiyat farkı oranı kadar performansta fark yok siz 9070xtden memnun değil misiniz
Ya fiyatına göre hakkını veriyor. 1440p de oynamadığım oyun kalmadı çok şükür. elimden bir sürü ekran kartı geçti 9000 serisinde AMD gerçekten üst zirveye oynamış. ama açıkça konuşmam gerekirse hala 40 fırın ekmek yemeleri lazım. hala yer yer bazı hataları ile uğraştırıyor. geneldede hataların %80 ni driver kaynaklı. artık biraz para harcayıp driver işini çözmeleri lazım. önerirsem AMD tarafında sadece 9000 serisi öneririm açıkçası. 2. el bulunursada 7000 serisi onun dışı yok.

Ya fiyatına göre hakkını veriyor. 1440p de oynamadığım oyun kalmadı çok şükür. elimden bir sürü ekran kartı geçti 9000 serisinde AMD gerçekten üst zirveye oynamış. ama açıkça konuşmam gerekirse hala 40 fırın ekmek yemeleri lazım. hala yer yer bazı hataları ile uğraştırıyor. geneldede hataların %80 ni driver kaynaklı. artık biraz para harcayıp driver işini çözmeleri lazım. önerirsem AMD tarafında sadece 9000 serisi öneririm açıkçası. 2. el bulunursada 7000 serisi onun dışı yok.
genelde her ne kadar model ile alakası olmadığı söylensede sapphire pulse modellerinde nedense daha fazla sorun yaşıyor insanlar xfx merc nitro plus taichi gibi modellerde hiç kimsenin sorun yaşadığını görmedim daha belkide ben kaçırmışımdır ama sapphire pulse model olarak hep bir şikayet görüyorum

shhhhh hocam bu konuda mantıklı düşünmek, sorun çözmek, sorunun kaynağını bulmak yasak gtx 780 ti nvidia olduğu için iyiydi babaydı oyunu 60 fps açıyordu 6700xt pis kokan amd çöpü olduğu için kastı kendini ele verdi arkadaş en doğrusunu yapmış konu tartışmaya kapalı .

7.madde de ufak bir sıkıntı var o kartın hızlı gitmesi veya pay biçilmesi AMD nin geçmişteki başarısızlıklarındandır şuan taş gibi firma ve bu mevzu apple samsung muhabbetinden farksız gözümde apple piyasasının düşmeme sebebi marka satmasıydı günümüze gelince Samsung çok daha iyi cihazlar yapıyor ve piyasası artık düşmüyor şimdi buradaki apple ve samsungu AMD NVİDİA olarak değiştirip okuyabilirsiniz
Olay cihazların ömrü ve algısı ile alakalı. AMD kartların genelde birkaç sene sonra sorunları ortaya çıkıyor şikayetler artıyor insanların da alma hevesi kalmıyor. Örneğin zamanında RX 5000 serisi çıktığında da AMD devrim yaptı bu seri sorunsuz diyorlardı şuan ikinci eline bulaşmayın şu şu sorunu var diyorlar, sonra 6000 serisinde de aynısı oldu. Nvidia daha güvenli liman gibi geliyor insanlara şuan GTX 1660 Süper bile kronik bir sıkıntıya sahip değil çünkü.

Dersen bu ilerde değişir, evet olabilir. Samsung o işi yavaş yavaş çözüyor mesela. Yıllardır 2 sene sonra kasmaya başlayan berbat bir arayüzleri vardı ve zorla dayattıkları Exynos işlemcileri leşti, şuan yazılımı büyük ölçüde toparladılar birçok üst seviye cihazda Snapdragon işlemciye geçtiler ve bu cihazların değerine yansıyor. Apple da telefon dünyasının güvenli limanı, insanlar şuan kaç yıllık iPhone 11in bile kullanılabilir durumda olduğunu biliyor. Bu da iPhone 15 gibi cihazların değerini canlı tutuyor.

Yok ? 6000 serisi pis mi hocam yada kokuyomu neden dışlıyorsunuz xtxh çipli bi 6900xt yi çoğu kart deviremez kusura bakmayın

Kanzi daha düşük FPS alıyorum ama wattman yemiyorum anlarsın ya ( kullandığı tek AMD rx570). Konunun yarısına kadar okudum ama tamamen haklı olduğunu biliyorum. Bunları birilerine anlatırken AMD fanboyu diyorlar 😄 o yüzden kimseye bir şey anlatmıyorum artık yaşayarak öğrensinler 😃

genelde her ne kadar model ile alakası olmadığı söylensede sapphire pulse modellerinde nedense daha fazla sorun yaşıyor insanlar xfx merc nitro plus taichi gibi modellerde hiç kimsenin sorun yaşadığını görmedim daha belkide ben kaçırmışımdır ama sapphire pulse model olarak hep bir şikayet görüyorum
Yok bu arada. en çok problem yaşanan fabrika çıkışlı model Asus Prime modeli. hem undervolt atarken hemde az bi ayar bile kurcalasan direk crash yiyor. OEM paketlerdede kimse istemediği için zorla satılıyor. Pulse modeli performans olarakda crash olarakda çok daha az sorun yaşatıyor.

Yok bu arada. en çok problem yaşanan fabrika çıkışlı model Asus Prime modeli. hem undervolt atarken hemde az bi ayar bile kurcalasan direk crash yiyor. OEM paketlerdede kimse istemediği için zorla satılıyor. Pulse modeli performans olarakda crash olarakda çok daha az sorun yaşatıyor.
hiç xfx merc taichi nitro plusda sorun söyleyen gördün mü ben görmedim ondan soruyorum normalde insanlar modellerle alakası yok diyor ama bana var gibi geliyor

YİĞİDO GEL 5600X 32GB ramli sistemim var. 9800x3d 64gblık sistem gelir 6700xt ekran kartını takalım darboğazı anca o şekilde yeneriz jdkdjdjdjdj

Geri