Zulkovic
80+
- En İyi Cevap
- 1
- Reaksiyon skoru
- 19
Herkese iyi forumlar. Aldığım Asus ROG Strix XG27AQWMG Oled monitörü kendi çapımda yaptığım incelemesini sizinle paylaşmak istedim. 2 3 ay boyu bir oled arayışım oldu. Parlak kaplamalı ve siyahları gerçekten siyah olan, gün ışığında mor olmayan bir oled istediğimi farkettim araştırdıkça. XG27AQWMG gözüme kestirmiştim ama stokları yoktu, 2026 Nisan ayında yani 2 ay önce Vatan Computerda stoğu gelince paraf kampanyasıyla birleştirip taksit yaparak aldım. Allah daha güzellerini isteyen kardeşlerime nasip etsin. İlk oled deneyimim oldu bundan önce MSI 180hz IPS kullanıyordum. IPS'den Olede geçince cidden renk ve siyahlık farkı hissediliyor. Temiz bir görüntü var karşınızda farkediyorsunuz. Malzeme kalitesi çok iyi zaten Rog Strix modellerde çok kalitesiz parça kullanmıyorlar, kasası veya ayaklık öyle kırılacakmış gibi kalitesiz plastikten değil. Ayaklığı metalden yapılmış. Monitör masada sallanmıyor gayet sağlam duruyor. 137 saat kullanmışım. İyisiyle kötüsüyle incelememi paylaşıcam yeri gelicek fikirlerinizi de alıcam benim de anlamadığım noktalar oldu çünkü bu monitörde.
Özellikler
Panel Tipi: 4. Nesil Tandem WOLED
Ekran Yüzeyi: TrueBlack Glossy™ (Parlak) ekran.
Ekran Boyutu: 26.5 inç
Çözünürlük: 2560 x 1440
Yenileme Hızı: 280 Hz
Tepki Süresi: 0.03 ms GTG
Tepe Parlaklık: HDR modunda 1.500 cd
1 x DisplayPort 1.4 (DSC destekli)
2 x HDMI 2.1
2 x USB 3.2 Gen 1 Type-A1 x Kulaklık Jakı
Monitörün altındaki kırmızı göz logosunda yakınlık sensörü var Oled Care adı altında yanmayı önlemek için konulmuş, monitör başından kalkınca kapatıyor ekranı gibi gibi. (tabi açıp kapatılabiliyor veya mesafe ayarı yapılabiliyor.)
Bunların dışında, yukarı aşağı ayar, sağa sola öne arkaya dönme eğme, pivot, 3 yıl Asus Oled garanti, Oled yanması önlemeleri, piksel temizleme, ekran kaydırma gibi tüm yanma önlemeler var klasik.
Bakmak isteyen için de kendi sitesi: https://rog.asus.com/tr/monitors/27-to-31-5-inches/rog-strix-oled-xg27aqwmg/
Arkasında o fena duran ROG logosu var argb güzel bi ambiyans katıyor.
Kutu içeriği
DisplayPort Kablosu
HDMI Kablosu
Mikrofiber Bez
Güç Kablosu
ROG Kılıfı
ROG Sticker
USB Type-B'de USB Type-A'ya kablo
VESA Montaj Kiti
Görüntü
Öncelikle güzelliklerinden başlayalım kötüleri de anlatcam
Renkler harika. Parlaklık yüksekliği gerçekten HDR ile bir insanın gözünü ağrıtacak seviyeye çıkıyor diyebilirim. Aydınlık bir odadaysa ful parlaklıkta gayet memnun eder. Ki benim odam genelde karanlık. %20-%30 parlaklık ayarıyla kullanıyorum öyle diyim. Film izlerken veya oyun oynarken beni baya memnun etti. Aşağıya fikir olması açısından bikaç görselini ekliyorum.
Yazı netliğine gelirsek:
Gray Banding
Tandem Woled monitörlerin kroniği olan gri bantlaşma malesef benimkinde de mevcut. Kimisi şans işi diyor ips'in ışık sızması gibi, kimisi her tandem woledde var diyor net bilgim yok ama benimkinde olduğu kesin. Ben böyle kullanmaya okeyim aldığım panel tipinin kroniği olduğunu bilerek aldım göz ardı edeceğimi düşünerek aldım, şahsen göz ardı ediyorum film oyun dizi çok göze batmıyor. (Dipnot geçeyim CS2 de smoke içindeyken gözüme batıyor smoğun içi gıpgri olduğu için
) Böyle forum sayfaları, youtube ana ekranı, whatsapp pc uygulaması gibi özellikle gri olan yerlerde göze batıyor biraz.
Benim farkettiğim sorun
Bu monitörde bir sorun farkettim, sorun mu dersiniz teknolojinin azizliği mi dersiniz bilemem. Monitör film izlerken veya oyun oynarken 3-4 dakikada bir saliselik olarak göz kırpar gibi ekran kararıp geri geliyordu. Ciddi paralar olunca bu oled monitörler baya canım sıkıldı. Youtube videosu olarak sorunu ekliyorum. @Tayfunns monitör konularında fikirlerinizi gördüm hocam özellikle bu sorun hakkında fikir olursa beklerim.
Sorunu çözmek için denediğim şeyler:
DDU driver silme güncel driver yükleme
HDMI kablo ile bağlama
Ekran kartının diğer portlarını deneme
Monitörün diğer portlarını deneme
Monitör ayarlarını default'a çekme
Monitör ayarlarında uyarlanabilir parlaklık açma
Yenileme hızını değiştirme
Çözünürlük değiştirme
Ve bulduğum çözüm şu oldu:
Monitör üzerinden HDR'ı açmak. Yapay zeka bu soruna VRR yani nvidia kart için G-sync açıktır oled flicker yaşıyosun falan diyordu ama g-sync kullanmıyorum ayrıca bu oled flicker olarak bile geçmiyor olabilir. Kendimce denedim ve HDR'ı açtığımda sorun çözüldü. Sanırım olay şu HDR kapalıyken ekran kartım görüntüyü eski teknoloji olan SDR ile işliyordu, film izlerken özellikle alt yazı ortaya çıktığında bu anlık göz kırpma oluyordu, bunu gemini'ya yazdıgımda şunu dedi; Görüntü normalde SDR iken altyazı HDR moduyla işleniyor ve anlık görüntü teknolojisi değişiminden kaynaklı olarak göz kırpyıor monitör. Oyunda da aynı şekilde bir chat geldiğinde veya videosunu eklediğim gibi windows ses tekerleği ortaya çıktığınada anlık göz kırpıyor monitör. Bu da aynı şekilde SDR - HDR geçişinden kaynaklı gözüküyor. Açık konuşayım oledi alana kadar HDR bi kere bile kullanmadım ve böyle bir teknoloji azizliğine şaşırdım, HDR kullanmaya zorlandım diyebiliriz
Neyse sonuç olarak monitörden HDR'ı açtığımda ekrana işlenen tüm görüntü HDR moduyla işlendiği için hiçbir göz kırpma olmuyor şükür. Benim anladığım ve bulduğum yöntem bu tabii ki.
Mükkemmel sorunsuz monitör diye bişey yok hatta kusursuz teknolojik alet de yok günümüzde. QD oledin de kendine has dertleri var IPS in de var. Elinizdekiyle mutlu olmak önemli günün sonunda. Umarım incelemem birilerine fikir olur yorumlarınızı tecrübeleriniz beklerim.
Özellikler
Panel Tipi: 4. Nesil Tandem WOLED
Ekran Yüzeyi: TrueBlack Glossy™ (Parlak) ekran.
Ekran Boyutu: 26.5 inç
Çözünürlük: 2560 x 1440
Yenileme Hızı: 280 Hz
Tepki Süresi: 0.03 ms GTG
Tepe Parlaklık: HDR modunda 1.500 cd
1 x DisplayPort 1.4 (DSC destekli)
2 x HDMI 2.1
2 x USB 3.2 Gen 1 Type-A1 x Kulaklık Jakı
Monitörün altındaki kırmızı göz logosunda yakınlık sensörü var Oled Care adı altında yanmayı önlemek için konulmuş, monitör başından kalkınca kapatıyor ekranı gibi gibi. (tabi açıp kapatılabiliyor veya mesafe ayarı yapılabiliyor.)
Bunların dışında, yukarı aşağı ayar, sağa sola öne arkaya dönme eğme, pivot, 3 yıl Asus Oled garanti, Oled yanması önlemeleri, piksel temizleme, ekran kaydırma gibi tüm yanma önlemeler var klasik.
Bakmak isteyen için de kendi sitesi: https://rog.asus.com/tr/monitors/27-to-31-5-inches/rog-strix-oled-xg27aqwmg/
Arkasında o fena duran ROG logosu var argb güzel bi ambiyans katıyor.
Kutu içeriği
DisplayPort Kablosu
HDMI Kablosu
Mikrofiber Bez
Güç Kablosu
ROG Kılıfı
ROG Sticker
USB Type-B'de USB Type-A'ya kablo
VESA Montaj Kiti
Görüntü
Öncelikle güzelliklerinden başlayalım kötüleri de anlatcam
Yazı netliğine gelirsek:
Gray Banding
Tandem Woled monitörlerin kroniği olan gri bantlaşma malesef benimkinde de mevcut. Kimisi şans işi diyor ips'in ışık sızması gibi, kimisi her tandem woledde var diyor net bilgim yok ama benimkinde olduğu kesin. Ben böyle kullanmaya okeyim aldığım panel tipinin kroniği olduğunu bilerek aldım göz ardı edeceğimi düşünerek aldım, şahsen göz ardı ediyorum film oyun dizi çok göze batmıyor. (Dipnot geçeyim CS2 de smoke içindeyken gözüme batıyor smoğun içi gıpgri olduğu için
Benim farkettiğim sorun
Bu monitörde bir sorun farkettim, sorun mu dersiniz teknolojinin azizliği mi dersiniz bilemem. Monitör film izlerken veya oyun oynarken 3-4 dakikada bir saliselik olarak göz kırpar gibi ekran kararıp geri geliyordu. Ciddi paralar olunca bu oled monitörler baya canım sıkıldı. Youtube videosu olarak sorunu ekliyorum. @Tayfunns monitör konularında fikirlerinizi gördüm hocam özellikle bu sorun hakkında fikir olursa beklerim.
Sorunu çözmek için denediğim şeyler:
DDU driver silme güncel driver yükleme
HDMI kablo ile bağlama
Ekran kartının diğer portlarını deneme
Monitörün diğer portlarını deneme
Monitör ayarlarını default'a çekme
Monitör ayarlarında uyarlanabilir parlaklık açma
Yenileme hızını değiştirme
Çözünürlük değiştirme
Monitör üzerinden HDR'ı açmak. Yapay zeka bu soruna VRR yani nvidia kart için G-sync açıktır oled flicker yaşıyosun falan diyordu ama g-sync kullanmıyorum ayrıca bu oled flicker olarak bile geçmiyor olabilir. Kendimce denedim ve HDR'ı açtığımda sorun çözüldü. Sanırım olay şu HDR kapalıyken ekran kartım görüntüyü eski teknoloji olan SDR ile işliyordu, film izlerken özellikle alt yazı ortaya çıktığında bu anlık göz kırpma oluyordu, bunu gemini'ya yazdıgımda şunu dedi; Görüntü normalde SDR iken altyazı HDR moduyla işleniyor ve anlık görüntü teknolojisi değişiminden kaynaklı olarak göz kırpyıor monitör. Oyunda da aynı şekilde bir chat geldiğinde veya videosunu eklediğim gibi windows ses tekerleği ortaya çıktığınada anlık göz kırpıyor monitör. Bu da aynı şekilde SDR - HDR geçişinden kaynaklı gözüküyor. Açık konuşayım oledi alana kadar HDR bi kere bile kullanmadım ve böyle bir teknoloji azizliğine şaşırdım, HDR kullanmaya zorlandım diyebiliriz
Neyse sonuç olarak monitörden HDR'ı açtığımda ekrana işlenen tüm görüntü HDR moduyla işlendiği için hiçbir göz kırpma olmuyor şükür. Benim anladığım ve bulduğum yöntem bu tabii ki.
Mükkemmel sorunsuz monitör diye bişey yok hatta kusursuz teknolojik alet de yok günümüzde. QD oledin de kendine has dertleri var IPS in de var. Elinizdekiyle mutlu olmak önemli günün sonunda. Umarım incelemem birilerine fikir olur yorumlarınızı tecrübeleriniz beklerim.
Son düzenleme: