Forum Kültürünün Eskisi Gibi Olmaması

ddarkbrother20

80+ Silver
En İyi Cevap
1
Reaksiyon skoru
1,859
Herkese selam arkadaşlar. Bu biraz iç dökme yazısı gibi olacak. Yaklaşık 5-6 yıldır Türkiye'deki aktif forumlarda üyeliği bulunan ve arada bir girip vakit geçiren birisiyim. Özellikle forum kullanmaya başladığım ilk iki sene gerçekten çok muazzam hissettiriyordu. Her gün her müsait anımda foruma girip insanlarla iletişim kurup, onlara yardımcı olmak beni çok mutlu ediyordu. Bu arada da bilmediğim birçok şey öğreniyordum. Ancak son birkaç senedir içimden bunu yapmak hiç gelmiyor. Eskiden forumların daimi üyeleri olurdu ve hangi saatlerde aktif olacaklarını bile bilebilirdiniz. Öyle samimi ve yardımsever bir ortam vardı. Ancak şimdi neredeyse tüm forumlarda insanların amaçlarının birbirlerine yardım etmenin çok dışında olduğunu gözlemliyorum. Gerçekten teknik bir sorun yaşayan çoğu kişi sorununa bir yanıt bulamıyor. Forumda o sorunu gören ve o işten anlayan insanların olduğundan eminim ancak o kişiler(buna çoğu zaman ben de dahil) gidip şu bütçeyle hangi klavyeyi almalıyım postlarına yanıt veriyor. Ve teknik işlerin birçoğu burada yanıtsız bir şekilde bekliyor. Buna neyin neden olduğunu ve neden böyle olduğunu anlayamıyorum. Eskiye göre elimizde şu an daha fazla imkan ve teknolojik ürün var. Ancak o zamana göre birbirimize çok daha az yardım etmeye meyil ediyoruz. Bu konuda sizlerin de düşüncelerini merak ediyorum. Özellikle uzun süredir forumlarda vakit geçiren arkadaşlardan.

Birincisi eskisi gibi bu sektör yoğun talep altında değil. İkincisi o insanlar bir tık büyüdü ve başka işlerle ilgileniyor olabilirler. Bu iki durumdan çok etkilenen vardır.

Herkese selam arkadaşlar. Bu biraz iç dökme yazısı gibi olacak. Yaklaşık 5-6 yıldır Türkiye'deki aktif forumlarda üyeliği bulunan ve arada bir girip vakit geçiren birisiyim. Özellikle forum kullanmaya başladığım ilk iki sene gerçekten çok muazzam hissettiriyordu. Her gün her müsait anımda foruma girip insanlarla iletişim kurup, onlara yardımcı olmak beni çok mutlu ediyordu. Bu arada da bilmediğim birçok şey öğreniyordum. Ancak son birkaç senedir içimden bunu yapmak hiç gelmiyor. Eskiden forumların daimi üyeleri olurdu ve hangi saatlerde aktif olacaklarını bile bilebilirdiniz. Öyle samimi ve yardımsever bir ortam vardı. Ancak şimdi neredeyse tüm forumlarda insanların amaçlarının birbirlerine yardım etmenin çok dışında olduğunu gözlemliyorum. Gerçekten teknik bir sorun yaşayan çoğu kişi sorununa bir yanıt bulamıyor. Forumda o sorunu gören ve o işten anlayan insanların olduğundan eminim ancak o kişiler(buna çoğu zaman ben de dahil) gidip şu bütçeyle hangi klavyeyi almalıyım postlarına yanıt veriyor. Ve teknik işlerin birçoğu burada yanıtsız bir şekilde bekliyor. Buna neyin neden olduğunu ve neden böyle olduğunu anlayamıyorum. Eskiye göre elimizde şu an daha fazla imkan ve teknolojik ürün var. Ancak o zamana göre birbirimize çok daha az yardım etmeye meyil ediyoruz. Bu konuda sizlerin de düşüncelerini merak ediyorum. Özellikle uzun süredir forumlarda vakit geçiren arkadaşlardan.
Bomboş bir sebepten dolayı banladılar hepsini

harbiden bundan bir kaç yıl önceki adamların hiçbiri görünmüyor Kürşat abi bile
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

hepsi aynı sebeptenmi
Harbi birsürü insan vardı ben de eskilerdenim cok aktif olamıyorum gene ama airportta kasa beklediğimiz zamanlar oldu buradan arkadaşlarla. Şimdi pek göremiyoruz

Bunun bir kac sebebi var

1-Forum uyeleri yaslandi ve hayata atildi eskiden forum yas ortalmasi 17-40 arasiydi daha akli basinda ve bu konular ile ilgili insanlardi (yani bilgili) ama onlar hayata atildi ve malum TR server'i cok zor bu yuzden bazilari hayatta kalmaya calsiyor bazilarida hayatin tadini cikariyor vs...
ama suan forumun yas ortalmasi malesef 13-25 falan ve cogu da 18 den kucuk gozlemledigim kadariyla ve cogu teknoloji konusunda bilgisiz ve 2 maddede bahsedecegim tarzda konular acmak icin buraya giren veletler

2- Forumda genelde teknoloji ve gundem ve gelismeler veya fikir alisverisi yapilir vs.. ama malesef gunumuzde ki beyni yikanmis ergen kitle Forumu artik Reddit gibi kullaniyor acilan konulara bakin mesela (Sevgilimden ayrildim,kiza asigim acilmalimiyim,''Kuran'da Hata buldum xxx'') diye ergen ergen konular aciliyor malesef bu yuzden kitlede yavas yavas degisti vs...

3-Artik yapay zeka var bu yuzden daha hizlki cozum buluanbilyior genelde cunku zaten artik acilan cogu konudaki hatalar veya istenen seyler asiri basit seyler oluyor bilgisizlikten dolayi veya film oneri gibi bir sey istediyse AI daha iyi olabilyior bu konularda bu yuzden insanlar forumla ugrasmak yerine Yapay zekaya cozduruyor veya istiyor buda asil acilan konularida azaltti

4- Yeni nesil kimse kusura bakmasin ama asiri cahillesti bu yuzden gercekten yardim gerektiren bir konuda adama resmen bilgisayar kullanmayi ogretiyoruz cunku tek yaptigi valorant oynamak veya film anime izlemek vs. bu yuzden bilmiyorlar adama occt kur bak degerleri at desek yapamiyor o derece elamanlar var vs. bu yuzden kimsede ugrasmak istemiyor bizim zamanimizda ise Yapay zeka bile yokken videolar izleyerek forumlara vs. bakarak neyi nasil yapacagimizi kurcalayip ogreniyorduk pc'yi kullanmayi kendi kendimize ogreniyorduk bu yuzden bir sey istendiginde bilmesek bile ogrenipo veriyorduk daha hizli oluyordu ama nerde o gunler

aklima gelen sebepler bunlar

Bu Forum 2025 yılında zirvesini yaptı ondan sonra bazı kişiler ban aldı e haliyle forumda yavaş yavaş bitmeye başladı.

Yapay zeka var artık çoğu sorunu hallediyor. Bu noktada forumların üstündeki yük epey kalkti. Ben yanlış bilgilendirmemek için yüzde yüz emin olmadığım bir konuda mesaj atmıyorum yanlış bilgilenecegine boş kalsın.

Geri