Görseldeki 14999 kullanım değeriyse evet bellekten yaşanıyor. Bu arada bellekten yaşanmıyorsa bile, genel olarak Windows 11, arka plan uygulamaları (Discord, Spotify vb.), yan ekranda açılan tarayıcı ve oyun dahil olunca 16 GB bellek sınırda kalıyor. Bu kullanım için 32 GB şart biraz.
Yazılımsal olarak da bağlantıda önerdiğim yazılımlar ile sistemi taratıp, PUBG yazan konuda önerdiğim şekilde güncellemeleri ve ince ayarları yapın. Yazılımsal olarak bunların da bir nebze katkısı olur.
Termal bakımlarını yapmadıysanız yapın. BIOS sıfırlayın, BIOS için ayar konusunu en aşağıda bıraktım.
Virüs olma ihtimaline karşın AdwCleaner, Malwarebytes ve Kaspersky bağlantıdaki aracı ile sistemi taratın. Kaspersky ücretsi deneyin değil, ortadaki seçeneği indirin. Tüm uygulamaları yönetici olarak çalıştırın. Malwarebytes kurulumlu, diğerleri kurulumsuz. Önce AdwCleaner, sonra Malwarebytes ve en son Kaspersky ile tararın ve temizleyin. İşlemler bitince hepsini kaldırabilirsiniz.
Download Malwarebytes AdwCleaner 2026 for free to remove adware, bloatware, unwanted toolbars, and other potentially unwanted programs (PUPs) from your Windows PC. AdwCleaner destroys adware and restores your PC's performance.
www.malwarebytes.com
...
Ayrıca oyunlar için ayar videoları, Steam rehberleri veya tartışmalar kısmında stutter falan yazıp, insanların tavsiyelerine de bakın. Oyunlara özel spesifik çözümler olabiliyor. Mesela bazı oyunlarda DX12 kapatıp DX11 çevirmek falan daha istikrarlı bir deneyim sağlayabiliyor.
FPS Guide to help you achieve a smoother gameplay experience. (Includes INI tweaks)...
steamcommunity.com
Mesela Marvel'da biri son güncellemeden sonra biraz sorun yaşamış. Biri de HD doku paketi gibi bir şeyi kaldırınca oyun daha sorunsuz çalışıyor yazmış.
I've never had problems on this game now after the update its a stuttering mess
steamcommunity.com
Yani olay basit anahtar kelime ile Steam, Reddit vb. araştırma yapmak.
steamcommunity.com
Marvel için Reddit'de stutter hakkında bir başlık. Yorumları falan inceleyin bir sürü farklı çözüm önerisini buralardan bulabilirsiniz.
Ek olarak ağ bağlantınızın kalitesi de stutter yaratabilir. Kabaca ağ bağlantınız istikrarsızsa, sunucu ile iletişiminiz kötüleşir ve karakter böyle geriye atar veya ışınlanır gibi olur. Oyun ve donanım bu senaryoyu doğru tahmin edemediğinden anlık FPS düşmesi yaşatabilir. Ama tabii bunun netten olduğunu anlarsınız. O konuda da ISS Türk NET, Netspeed tarzı harici modem izin veriyorsa, bağlantıda anlattığım şekilde Keenetic kullanmanızı öneririm. Arkadaşa speedster önerdim, ama bütçe varsa Hopper DSL yeni versiyonunu taksitle öneririm. Wifi-6 da desteklediğinden, telefonla bağlananlar pingin artmasına yol açmaz. Ben çoğu online oyunda 50-60 sabit ping alıyorum. Ankara lokasyonum ve altyapım 71 Mbps VDSL. BF6 50, CS2 50-70 arası sunucuya göre, Valorant yerelde 15, avrupa 35-80 arası sunucuya göre.
Ben de Keenetic öneririm. Yazılımı varsayılan olarak istikrarı kendi başına artırıyor. Kablosuz kullanacak olsanız bütçeyi taksitle artırıp Hopper yeni modelini almanızı önerirdim. Şu an o modemi kullanıyorum, altyapım 70/20 ve oyunlardaki ping değerlerim VDSL göre düşük ve istikrarlı.
Keenetic Speedster DSL Modem KN-2113 detaylı özelliklerini inceleyin, benzer ürünlerle karşılaştırın, ürün yorumlarını okuyun ve en uygun fiyatı bulun.
www.epey.com
Bu model de yenilendi, yeni modellerde bazı donanımlar eski modellere göre daha iyi ve tasarımı yeni. Tasarım ısıyı da iyi atmak adına yapılmış bir şey.
AC1200 Wi-Fi Mesh VDSL2/ADSL2+/Fiber Ebeveyn Kontrol Modem VPN Router 4x1Gbit/s USB2.0
keenetic.com.tr
Keenetic ayarlayıp, güncelledikten...
Ben ayrıca Keenetic modem alınca Cat7 (Cat6 da olur) bir kaliteli ağ kablosu almıştım. Marka olarak Veggieg, Ugreen, Kabledirekt tarzı kaliteli firmalar tercih edin. Ben kabloda rastgele elektrikçinin kestiği kabloları kullanmazdım, maliyetten düşürmek adına saçma sapan işler artık bizde çok yapılıyor.
Online oyun oynuyorsanız yazılımsal ve ağ tarafında yapabilecekleriniz bunlar. Onun dışında 32 GB bellek, Gen3 üstü, sağlık durumu iyi ve ağzına kadar dolu olmayan (en azından kırmızı renkte olmasın) SSD ile sorunsuz oyun oynarsınız.