Yardım Laptop Performans Ayarları

mamis28

80+
Reaksiyon skoru
4
İyi günler yeni dizüstüne geçtim Windows ve suruculer disinda bisi yapmadim ekstra yapilmasi gereken bir ayar vs varmi veya yapımını gosteren video bide belki modeli böyledir bilmiyom ama ses az geliyor gibi Asus tuf a16

Asus laptop kullanıcılarının "Armoury Crate" yerine sistem yükünü azaltan ve arayüzü sade olan "G-Helper" ı kullanmalarını öneriyorum. Bunu kurmadan önce de "Armoury Crate Uninstall Tool" ile yazılımı kaldırmanız önem arz ediyor.

Asus laptop kullanıcılarının "Armoury Crate" yerine sistem yükünü azaltan ve arayüzü sade olan "G-Helper" ı kullanmalarını öneriyorum. Bunu kurmadan önce de "Armoury Crate Uninstall Tool" ile yazılımı kaldırmanız önem arz ediyor.

Teşekkür ederim operagx için bir ayar yapmama gerek varmı sence max ram kullanımı kaç olmalı vs gibi

Teşekkür ederim operagx için bir ayar yapmama gerek varmı sence max ram kullanımı kaç olmalı vs gibi
Yıllardır 32gb ram kullandığım için inanın o işlere hiç kafa yormadım 😅

Gerek yok, Opera GX için şu ayarları uygulayabilirsin. Veya direkt önerdiğim tarayıcıya geçiş yapabilirsin.

Ayarları yukarıdan aşağıya şekilde göstereceğim. Kırmızı şekilde işaretlediklerimi yapmanı öneririm.

Görünüm sekmesi:

2026-08-17_16-27.webp

2026-08-17_16-31.webp

Özellikle bu GX Corner zımbırtısı, kenar çubuğunda değilken hep bellek tüketiyor. Lazım olduğunda kenar çubuğundan açın.

2026-08-17_16-32.webp

2026-08-17_16-32_1.webp

Özellikler sekmesini atlıyorum, ama tavsiyem buradaki modları çok kullanmayın. Ne kadar görsel o kadar fazla bellek, CPU ve GPU tüketimi demek. Senkronizasyon, Early Bird ve Video sekmesini de atlıyorum. Burada da performansa öyle etki eden bir şey yok, tamamen sizin kullanımınıza bağlı. Kullanmadığınız şeyleri kapatın.

Opera AI:

2026-08-17_16-35.webp

Akıllı ev, Otomatik doldurma ve şifreler ve VPN sekmelerinde de yapılacak bir ayar yok.

Gizlilik ve güvenlik:

2026-08-17_16-36.webp

Reklam engelleme ayarı yetersiz, onun yerine UBO Lite yükleyin ve uzantılar sekmesinde gösterdiğim ayarı açın. Ayrıca spoiler içinde UBO Lite içinde 1-2 ayar önerdim, onları da yapın daha etkili çalışır.

2026-08-17_16-39.webp

2026-08-17_16-38.webp

2026-08-17_16-38_1.webp

2026-08-17_16-41_1.webp

2026-08-17_16-41.webp

2026-08-17_16-40_1.webp

2026-08-17_16-40_2.webp

Arama motoru, varsayılan tarayıcı ve başlangıçta sekmelerinde önerdiğim bir ayar yok. Yine kişisel kullanıma bağlı buralar.

Diller:

2026-08-17_16-42.webp

Opera Çeviri ayarı zaten sağ tık menüsünde var, bu ayar açıkken zırt pırt yukarıda sayfayı çevireyim mi abe diye soruyor. Çok sinir bozucu bir açılır pencere bence ve sayfayı da tarayıp, onu ekranda göstermesi de ufak da olsa kaynak tükettiriyor.

İndirilenler:

Sitelerin farkında olmadan bir şey indirmesini engeller. Güvenlik için önemli bir ayar, tarayıcı firmaları sırf insanlar indirmelerde açılır pencere görmekten rahatsız oluyor diye bu ayarı kapalı sunuyor. Güvenlik için net olarak açılmalı.

2026-08-17_16-44.webp

Erişebilirlik ayarlarında önerdiğim bir şey yok.

Sistem:

DNS ayarı ise genel olarak gizlilik ve güvenliği artırır. Bazı internet firmalarında yasaklı sitelere de erişim sağlar. Cloudflare İstanbul sunucusu var, herhangi bir gecikme yaşamazsınız. Hatta çoğu siteye daha akıcı bile girersiniz, çünkü DNS sistemleri gizlilik ve güvenliği artırırken, kendi ile ortak iş yapan sitelerde performansı da artırıyor. Bir nevi bazı denetimlere sizi sokmuyor diyebiliriz.

2026-08-17_16-44_1.webp

Kenar çubuğu ve sağdaki kolay kurulum menüsünde de şu ayarları öneririm.

2026-08-17_16-50.webp

2026-08-17_16-50_1.webp

2026-08-17_16-51.webp

2026-08-17_16-51_1.webp

Ben Opera yerine Edge öneririm daha az kaynak tüketen ve daha akıcı çalışan bir tarayıcıdır. Opera GX, biraz Google'un arama motoru ve deneği olarak aldığı pay ile hayatta kalan bir tarayıcı. Bu yüzden tarayıcıda açık gelen saçma sapan bir sürü şey var. Bunlar arka planda kaynak tüketiyor ve çektiği veriyi Google ile paylaşıyor. Google gizlilik tarafında ilk rakibi Firefox'a bile arama motorunu Google tutması karşılığında para ödüyor. Opera tarafında bu konuda Firefox'dan da beter, her şeyin bir test edilme tarayıcısı gibi kullanılıyor. Opera GX özel diye sunduğu çoğu ayar temelde Chromium üzerinden geliyor. Google sadece her müşterisine bu ayarları sunmadan önce, harici tarayıcılardaki kullanımları, yaşanan sorunlar vb. bakıyor.

Ayrıca bence Opera GX ve hatta düz Opera'nın renk profilleri, temaları çok göz yoruyor ya.

Bağlantıda Edge için de farklı forumda ayar önerisi yapmıştım. Ona bakarak kullanman yeterli. Ublock Origin'i Edge, Opera falan da desteklemiyor, yerine UBO Lite kullanabilirsin.

Geri