PC Geçikmesi ? mi Emin Değilim ?

dejort01

80+
Reaksiyon skoru
52
bilgisayarı toplayalı 1 sene oluyor genelde cs2 war thunder ve bf5 oynuyorum (işten geldikten sonra 1 el filan oynuyorum kafa dağıtmaya) en son birkaç ay önce işlemcimi değiştirdim (7900x ten 7800x3d) ilk başlarda çok önemsemiyordum fakat son zamanlarda çok rahatsız etmeye başlayan bir sorunum var ilk başlarda bu sorunu kendi beceriksizliğim olarak yorumladım sonrasında oyun bozuk (cs2) diye yorumlardım fakat bu her oyunda yaşamaya başladığımı fark ettim cs2 ve bf5 için söyle söyliyim sıktığım mermiler sanki boşluğa gidiyor veya düşman karakterinin içinden geçiyor gibi. dediğim gibi ilk başta benim beceriksizliğim olduğunu düşündüm fakat war thunderda (belki oynayanlarınız vardır) sıktığı mermi rakip tankın içinden geçtiğini fark ettim ve bir birkaç kez oldu bu durumu chatgbt ye yazdım ve müsait olduğum süre zarfınca çözüm üretmeye çalıştım bana bazı şeyler yapmamı test etmemi filan söyledi yaptım ettim ama konuşmalar gittikçe uzuyor ve ben bu konuşmalardan sıkılmaya başladım açıkçası bu yüzden buradada bir konu açmak istedim ben bu durumu nasıl çözerim böyle bir durum yaşayan varmı ?
şimdi belki dersiniz internet altyapısıyla alakalı olabilir fakat bulunduğum yerde sadece türk telekom alt yapısı olduğu için şuanlık internet sağlıyıcımı değiştiremiyorum. işlemcimi sırf bu durumdan dolayı değiştirdim anakart ve rami de değiştirmeyi düşünmeye başladım bu durum donanımsalmı kaynaklanıyor diye ? bu durumda ne yapmamı önerirsiniz ?

Cs de metrikleri açıp atar mısın orada gördüğün ms değerleri nedir ?

chatgpt hem afterburner ile hem amd kendi programındakiyle almamı söylemişti 2 siylede birar tane aldım
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

birde afterburnerdan frametime açıp almıştım bunuda atıyım

Ekler

• bandicam 2026-08-13 20-17-37-191.webp
    bandicam 2026-08-13 20-17-37-191.webp
    287.3 KB · Hit: 46
  • bandicam 2026-08-14 13-07-23-070.webp
    bandicam 2026-08-14 13-07-23-070.webp
    285.1 KB · Hit: 46
  • bandicam 2026-08-14 08-49-29-334.webp
    bandicam 2026-08-14 08-49-29-334.webp
    273.3 KB · Hit: 45
Ortalama oyundaki ms değerlerin 20-40 eğer video kaydından kaynaklı vs değilse bu değerler anormal değerler. Ryzen 5 9600x ve 9070xt sistemim ile o ms değeri ortalama 4-5 arası. Arka planda aktif görüntü kaydetme açıksa. Veya başka 3. parti kayıt programı kullanıyorsan bu değerlerin yükselmesi normal.

videodan kaynaklı değil denedim video dışıda aynı değerleri alıyorum ram olarak 1x32 kullanıyorum yapay zeka tek modul olarak kullanmandan dolayı kaynaklanıyor olabilir yada internetinden dolayı olabilir dedi ram imim 2x16 yapman bu durumu çözebilir ama kesin çözer diyemiyorum dedi

İşlemci, ekran kartı ve bellek gibi parçaların görevi oyunu senin ekranına akıcı biçimde yansıtmak bu parçalar arasında bir gecikme olursa oyun takılır, görüntü donar, FPS düşer vs. Mesela bir oyunda 400 FPS alıyorsun diyelim, bu 2,5 milisaniyede bir bilgisayar senin girdilerini alarak oyunu güncelliyor demektir, bu parçalar arasında 30 milisaniyelik bir gecikme olursa alınan FPS 30'un üzerine çıkamaz. Mermilerin düşmanın içinden geçmesi oyunun sunucu tarafıyla ilgili bir problem sen sadece internet bağlantının kararlı olduğundan emin olabilirsin.

videodan kaynaklı değil denedim video dışıda aynı değerleri alıyorum ram olarak 1x32 kullanıyorum yapay zeka tek modul olarak kullanmandan dolayı kaynaklanıyor olabilir yada internetinden dolayı olabilir dedi ram imim 2x16 yapman bu durumu çözebilir ama kesin çözer diyemiyorum dedi
Tek slot 1x16 kullanıyorum sistemimde onunla alakası olacağını hiç sanmıyorum. Arka planda açık uygulamalar buna sebep çok yüksek ihtimalle.

Birde İşlemcinin IGPU su açık sanki. GPU2 değeri var bunu biostan kapatır mısın.

Tek slot 1x16 kullanıyorum sistemimde onunla alakası olacağını hiç sanmıyorum. Arka planda açık uygulamalar buna sebep çok yüksek ihtimalle.

Birde İşlemcinin IGPU su açık sanki. GPU2 değeri var bunu biostan kapatır mısın.
işllemci gpu sunu kaptıpta denedim sonuç aynı oyunu farklı bir ssd ye aktardım yine sonuç aynı arka planda uygulama olsada olmasada aynı değerleri alıyorum :D

İşlemci, ekran kartı ve bellek gibi parçaların görevi oyunu senin ekranına akıcı biçimde yansıtmak bu parçalar arasında bir gecikme olursa oyun takılır, görüntü donar, FPS düşer vs. Mesela bir oyunda 400 FPS alıyorsun diyelim, bu 2,5 milisaniyede bir bilgisayar senin girdilerini alarak oyunu güncelliyor demektir, bu parçalar arasında 30 milisaniyelik bir gecikme olursa alınan FPS 30'un üzerine çıkamaz. Mermilerin düşmanın içinden geçmesi oyunun sunucu tarafıyla ilgili bir problem sen sadece internet bağlantının kararlı olduğundan emin olabilirsin.
valla hocam dediğim gibi internet sağlayıcımı değiştiremiyorum çünkü geçebileceğim tüm sağlayıcılar türk telekomun altyapısını kullanıyor şuan sanırım super online alt yapısını kuruyorlar faaliyete geçtiği gibi ona geçeçeğim onun haricinde tek yapabilidiğim ethernet kablomu değişmek oldu onuda 2 kere farklı kablo alıp denedim sonuç aynı.
ama senin dediğim gibi bir durumda pingimdede sürekli oynamalar olmazmı ? ona rağmen pingim sabit

hatta bufferbloat testleri yaptım 3 veya 4 farklı site üzerinden bunların görüntülerini chatgpt ye attığımda görsellerdeki sonuçlar normal olduğunu söylemişti

Son düzenleme:
işllemci gpu sunu kaptıpta denedim sonuç aynı oyunu farklı bir ssd ye aktardım yine sonuç aynı

valla hocam dediğim gibi internet sağlayıcımı değiştiremiyorum çünkü geçebileceğim tüm sağlayıcılar türk telekomun altyapısını kullanıyor şuan sanırım super online alt yapısını kuruyorlar faaliyete geçtiği gibi ona geçeçeğim onun haricinde tek yapabilidiğim ethernet kablomu değişmek oldu onuda 2 kere farklı kablo alıp denedim sonuç aynı.
ama senin dediğim gibi bir durumda pingimdede sürekli oynamalar olmazmı ? ona rağmen pingim sabit
Sana öyle geliyor da olabilir ben bu sitede termal macun değiştirdim artık mermilerim gitmiyor diyen adam bile gördüm. Kendisine öyle gelmediğinden de gayet emindi.

Sana öyle geliyor da olabilir ben bu sitede termal macun değiştirdim artık mermilerim gitmiyor diyen adam bile gördüm. Kendisine öyle gelmediğinden de gayet emindi.
Haklı olabilirsin ama dediğim gibi farklı alt yapıya sahip bir sağlayıcı olmadığı için internetimi değistirip deneyemiyorum 😄 bu durumda donanım parçalarını değiştirmek seçeneği kalıyor

İşlemci değişimi sonrası chipset driverı tekrar kurdun mu?

War thunder frame gen açıksa frame gen ile oynanabilen bir oyun değil uzaktaki objeyi göremezsin fake piksellerden bu dediğin sorunları frame gen açıkken yaşamıştım WT de

Geri