Elinize sağlık, keşke genel olarak insanlar aldıkları ürünü ölümüne savunma ve övme saçmalığını yapmasalar. Temelde insani duygular ve hatalı harcama yapmam imkansız düşüncesi var. Keşke çoğu insan bu konuda biraz daha olgun veya sakin davranabilseler. Forumdayız sonuçta ve anonim takılıyoruz. Kişisel hayatın içinden bir şey de tartışmıyoruz.
Burada insanlar öneri yaparken, ihtimalleri sayınca bile karşı tarafın fanboyu ilan edilmek çok saçma oluyor. AMD'nin bu çökme sorunun birini Windows kabul etmişti. Ne zaman çözecekler muamma, ama AMD bu tarafta hem bu çökme hem Raedon yaşattığı sorunları çözmeye daha fazla uğraşmalı. Müşterinin de fiyatı uygun görmezden geleyip diye eleştirmemesi, AMD'i tembelliğe itiyor. Aynı bizdeki siyaset gibi şükürcü tayfa her yerin sorunu.
ortalama bir kullanıcı bu kadar incik cincik düşünmez.
pcyi alıp fişe takıp kullanmak istiyorlar ki haklılar.
konuda denediğin şeylerin çoğu üst seviye kullanıcıların yapabileceği şeyler. kurcalarsam elimde kalır çekincesi de buna etki.
Buna bir de ekonominin etkisi de giriyor. Çoğu bir kere verip, o sistemi 5-10 yıl kullanıyorlar. Bu yüzden pek sorun yaşamak istemiyorlar. Bizim ülke özelinde bakıldığında, etrafta dolandırıcı tamircisi veya çoğu güncel işten anlamayan ve desteği alamadığın bir pazar var. Zaten sorun bu kimse kimseye güvenmiyor, az kazanıyor ve o parayı da daha pahalı da olsa daha güvenilir limanlara yatırıyor.
İşin özeti şu arkadaşlar AMD ekran kartlarının Yönetimsel olarak Ani spike Voltaj sıçramalarına karşı Nvidia oranla daha nazlı yapısı var eğerki Kaliteli PSU kullanmıyorsanız ( Bu waatın yüksekliği olarak algılanmasın) Nvidia oranla daha çok sorun yaşama ihtimaliniz yüksek sebebini öğrenmek isterseniz detaylıca anlatayım.
Oyun oynarken ekranda birden bire çok hareketli patlamalı çatlamalı bir sahneye girdiğini düşün Ekran kartı o an milisaniyenin yüzde biri kadar bir sürede normalden çok daha fazla elektrik çekmek ister anlık güç sıçraması peak burada meydana gelir.
AMD kartlar bu konuda adeta yarış atı gibidir Elektrik ihtiyacı olduğu an bir saniye bile düşünmeden direk bana akım ver diye abanır Çok agresif ve sert bir güç çekişi vardır
Nvidia ise biraz daha frenli gider Sürücüleri ve içindeki akıllı yazılımlar sayesinde bu anlık patlamaları milisaniyelik gecikmelerle veya gücü biraz dizginleyerek limitleyerek yapar şok etkisi yaratmaz
Nvidia kartlar da kaliteli besleme ister tabii ama yukarıda söylediğim gibi yazılımsal ve donanımsal olarak o anki ani elektrik çekişlerini biraz daha yumuşak törpülediği için alt seviye veya sınırda bir PSUda anında kafayı yemek yerine bir şekilde idare edebiliyor AMD ise en ufak bir zayıflığı kalitesizliği veya voltaj dalgalanmasını asla affetmiyor direkt hatayı yüzüne vuruyor
Hepsi bu iyi forumlar arkadaşlar
Tabiri yanlış kullanmış olabilirim. Ben sıçrama olarak kullandım. Kart sapphire oc profili ile 301W çekiyor sürekli olarak. Ancak occt'de adaptive error yediğim aralıklarda hwmonitor 403W raporladığı anlar. Bunu izah etmek istedim ancak sanırım terminoloji hatası yaptım? Eğer öyleyse düzenleme yapayım ancak buna ne diyebilirim bilmiyorum. Sürekli çekilen güç 300w ancak MS değerinde 403w çekmesine başka bir tabir aklıma gelmedi.
Tabiri yanlış kullanmış olabilirim. Ben sıçrama olarak kullandım. Kart sapphire oc profili ile 301W çekiyor sürekli olarak. Ancak occt'de adaptive error yediğim aralıklarda hwmonitor 403W raporladığı anlar. Bunu izah etmek istedim ancak sanırım terminoloji hatası yaptım?
hwinfo 64te maksimum gpu kullanımı diye bir şey var, o tarz bir şeyi kastediyorsan o power spike değilmiş, yusuf7878 hocam power spike ek alet olmadan veya ai1600t gibi psular olmadan ölçülemez demişti
gpunun direkt 403w çekiyor olması daha dehşet verici
hwinfo 64te maksimum gpu kullanımı diye bir şey var, o tarz bir şeyi kastediyorsan o power spike değilmiş, yusuf7878 hocam power spike ek alet olmadan veya ai1600t gibi psular olmadan ölçülemez demişti
gpunun direkt 403w çekiyor olması daha dehşet verici
Max tdp değil asla dediğim, gpunun anlık çektiği watt raporu için konuştum ben. Spike daha çok anlık çıkışlar için kullanılan bir tabir olunca onu kullandım. Ama bu benim eksik terminolojimden olabilir. Yaşadığım şeye ne ad verilir, ona göre konuda düzenleme yapayım
Geçmiş olsun hocam sorunu çözdüysen ne mutlu sana. Çok fazla fotoğraf paylaştın sistemin, nazar değdi herhalde. Ben herhangi bir kişinin sistemini bu forumda görünce maşallah diyorum. Çünkü ne hevesler ile toplanan o sistemlerde minicik bir sorun olsa dahi uğraştırınca insanın midesi bulanıyor.
Çok uzun zamandır tarafsız bir yerden bakınca F/P ürünü olan AMD ekran kartlarını önerdim. Uzun yıllar boyunca kullanıp sorun yaşamamış birisi olarak; 2. elden yeni satın aldığım 6950XT Nitro+'da sıkça yaşadığım çökme durumları ile karşılaştım.
Bu bir soru sorma konusu değildir. Sadece benzerini yaşayan arkadaşlara rehber olması için yazıyorum. Bu şekilde de her fırsatta "AMD alma işte, Nvidia al dedik!" diyenlere bir konu olur belki.
Senaryo:
OCCT power testi sorunsuz.
Furmark sorunsuz.
Oyunlarda genel performans - sorunsuz.
Oyundan alt+f4 ile ani çıkış -total freeze. fiziksel restart tuşuna basım istiyor (her zaman yaşanmıyor)
Discord'da GPU yükteyken karşıdan konuşan kişinin -sesinin takılması, anlık stutter hissiyatı
Browser performansı donuk hissettiriyor, 265K işlemcinin onboard ekran kartı çok daha akıcıydı.
OCCT Tek başına 3D adaptive testi 30dk - sorunsuz
OCCT tek başına %90 VRAM testi 30dk - sorunsuz
OCCT 3D adaptive + %90 VRAM testi - 3D Adaptive Error
Denediklerim:
DDU ile temiz kurulum - sonuçsuz
Format - sonuçsuz
GPU power limitting (300W'dan 250W'a sabitleme) - total freeze ve discord stutter tamamen çözüldü. FPS %15 düştü.
MPO Fix uygulaması - browser tarafındaki akıcılık tamamen çözüldü.
GPU'ya power limtting gerekmesi çok aptalca geliyordu. Sonuçta Enermax Rev. III 850W gibi kaliteli bir PSU kullanıyorum.
O zaman buradaki sorun neydi?
İlk etapta Asiahorse 16AWG ek PSU kablolarımı çıkardım ve tekrar teste aldım. ilk 2 dakikada verdiği 3D adaptive error artık 10. dakikada vermeye başladı. Çünkü artık sorun Asiahorse kablonun ısınması ve uzatma kablo sebebiyle voltaj toleransı değildi.
Üzülerek söylüyorum ki, ben de birinci elden tecrübe ettim. Ek kablolar kasaya çok güzel bir hava katıyor ve kablolamayı güzelleştiriyor. Ancak hemen hepsi ekstra direnç ekliyor ve bu da voltaj sorununa sebebiyet veriyor. Bu da anlık spike'larda sistemin stabiletisini bozuyor. Asiahorse kabloları sökünce GPU'dan; total freeze ve discord stutter tamamen çözüldü ve power limitting'e gerek kalmadı. Ancak başka bir sorun başladı.
GPU anlık 403W'lara spike atıyordu. Ancak Enermax PSU'dan en fazla 2 tane PCI kablosu vardı ve bunlardan birisi Pigtail şekilde. Yani 2 PCIe kablosu ile (6+2, 6+2/6+2 Pigtail) anlık 403W spike atabilen bir kartı beslemeye çalışıyordum. 6950XT Nitro+ ise 6+8+8 güce ihtiyaç duyuyor.
Bu 2 PCIe kablosu maksimum 300W taşıyabilir ve 75W'da PCI Express slotundan geliyor. Yani ben karta en fazla 375W güç verebiliyorum ve bundan yüksek power spike'larda da haliyle tekrar stabilite sorunu yaşıyorum. Bu noktada da spike'ların önüne geçmek için karta ufak bir miktarda UV uygulamam gerekti. FPS'e yansımadı bile ve spike anlarında 350W'ı geçmedi. Tüm sorunlarım da tamamen çözüldü.
Sonuç:
Eğer ki bunu bu foruma "Oyunlarda anlık freeze yiyorum, donmalar yaşıyorum, discord takılıyor, Nvidia ekran kartımda sorun yoktu, AMD'de yaşıyorum, yardım edin" diye açsaydım; hemen herkes AMD'nin sürücülerini suçlayacaktı. AMD işte, Nvidia al dedik; diyecekti.
Ancak görüldüğü üzere, ekran kartımda hiçbir arıza yok. Sürücülerimde hiçbir sorun yok. Ve aslında Enermax'ın kaliteli bir PSU'sunu kullanıyorum. Ama bu PSU 12v-2x6 güç girişi kullanan ekran kartları için üretilmiş halde. Bu sebeple anam babam usulü 8pin ekran kartı beslemekte sorun yaşıyor.
AMD kartların güç toleransı zayıf. Nvidia bu tarz besleme sorunlarında daha toleranslı davranıyor olabilir. Sistemdeki diğer parçaların kalitesizliğinden daha az stabilite zararı yaşıyor olabilir. Bu da size "AMD SORUNLU" hissiyatı veriyor olabilir. Ama aslında olan şey bu değil.
Kendi sistemlerimizin bileşen yetersizliği direkt ekran kartına vurunca; sorunu ekran kartında bulmayı bırakmamızı ümit ediyorum.
Aslında olan şey bu, değil diyerek kendimizi kandırmaya gerek yok. Bir oyunda aynı güç tüketimine sahip 2 kart denendiğinde sadece AMD olan hata veriyorsa burada “sorun başka bileşende” demek çok mantıklı olmuyor. Sadece PSU değil birçok sebeple AMD kartlar stabilitesini bozabiliyor ve Nvidia bu sorunları büyük ölçüde bize yansıtmadan tolere ederken AMD bu konuda eskisinden iyi olsa da hala çok zayıf. AMD kart kullanan normal kullanıcı da bunlara tamamen hakim olmak zorunda değil adam oyun oynamak istiyor detaylara hakim değil ve haklı olarak şikayet ediyor. Bu AMD kart çöp demek değildir öyle olsa ben yıllardır kullanmam zaten işi oraya da çekmeye gerek yok.
Mevzu nerede biliyor musunuz amd kartlar uygun uygun tamam da diğer parçaların düşüklüğünü tolere edemiyor stabilitesini bozuyor. En basitinden psu az bucuk dandik olsun a değil b tier olsun sıkıntı yasatıyor. Veya anakart giris seviyesi olunca yine arada bi sıkıntı cıkarıyor. Ben 6000 serisi kullanırken darboğaza hic gelmiyordu mesela kartlar direk drop yiyordu darboğaza düşünce. Nvidia ise bu kadar stabillik aramıyor sistemde. O yüzden nvidia sorunsuz diyor çoğu kişi. Eğer çok çok stabil ve diğer parçaları üst seviye olan bi sistem dizersen amd de de sorun yasama olasılıgın düsük oluyor. Ancak fp icin aldıgımız amdnin fpliği kalmıyor bu durumda.
Aslında olan şey bu, değil diyerek kendimizi kandırmaya gerek yok. Bir oyunda aynı güç tüketimine sahip 2 kart denendiğinde sadece AMD olan hata veriyorsa burada “sorun başka bileşende” demek çok mantıklı olmuyor. Sadece PSU değil birçok sebeple AMD kartlar stabilitesini bozabiliyor ve Nvidia bu sorunları büyük ölçüde bize yansıtmadan tolere ederken AMD bu konuda eskisinden iyi olsa da hala çok zayıf. AMD kart kullanan normal kullanıcı da bunlara tamamen hakim olmak zorunda değil adam oyun oynamak istiyor detaylara hakim değil ve haklı olarak şikayet ediyor. Bu AMD kart çöp demek değildir öyle olsa ben yıllardır kullanmam zaten işi oraya da çekmeye gerek yok.
Ama düşününce sorun AMD'de değil, bende. Ben sistemi yolun başında kafamda kurmadan hareket ettim. 3 ayrı 8 pin bağlantısına gerek duyan bir ekran kartına; 1 + 1/1 (pigtail) kablo takmak zorunda kaldım. Burada bu sorunu yaratan ben değil miyim? Buna göre PSU seçmemek benim suçum değil mi? Sonuçta AMD bas bas bağırıyor; pigtail ya da daisy chain bağlantı kullanmamaya özen gösterin, bunu önermiyoruz diye. Bunu dinlememek, PSU'm tolare eder diye hareket etmek; sonuçta bana yazar bence.
Bu bağlamda da, AMD yine tak çalıştır müşteriye hitap ediyor, sadece sistemin daha kararlı toplanması gerekiyor.
Mevzu nerede biliyor musunuz amd kartlar uygun uygun tamam da diğer parçaların düşüklüğünü tolere edemiyor stabilitesini bozuyor. En basitinden psu az bucuk dandik olsun a değil b tier olsun sıkıntı yasatıyor. Veya anakart giris seviyesi olunca yine arada bi sıkıntı cıkarıyor. Ben 6000 serisi kullanırken darboğaza hic gelmiyordu mesela kartlar direk drop yiyordu darboğaza düşünce. Nvidia ise bu kadar stabillik aramıyor sistemde. O yüzden nvidia sorunsuz diyor çoğu kişi. Eğer çok çok stabil ve diğer parçaları üst seviye olan bi sistem dizersen amd de de sorun yasama olasılıgın düsük oluyor. Ancak fp icin aldıgımız amdnin fpliği kalmıyor bu durumda.
AMD ekran kartında gerçekten en önemli bileşen PSU. Daha hiç AMD tarafında 6950XT kadar güç çeken bir kart kullanmadım ve sanırım zaten bu kart AMD'nin en fazla güç çeken kartı(?)(Belki 7900XTX daha fazladır, hadi 2. olsun).
PSU'nun illa A kalite olmasına gerek olduğunu düşünmüyorum. Benim PSU'm şayet yeni nesil GPU güç girişi için tasarlanmamış olsaydı; bunda da 3x8 pin olacaktı ve hiç sorun yaşamayacaktım.
Sadece, AMD tavsiye ederken; PSU'yu sormakta ve PSU'nun bağlantı sayısının yeterli olduğuna emin olmakta fayda var. Yoksa benim gibi "Enermax Rev. III 850W morukkkk, tabii ki besler 6950XT'yi beeeee" deyip; yarıyolda kalmak olası.
Ama düşününce sorun AMD'de değil, bende. Ben sistemi yolun başında kafamda kurmadan hareket ettim. 3 ayrı 8 pin bağlantısına gerek duyan bir ekran kartına; 1 + 1/1 (pigtail) kablo takmak zorunda kaldım. Burada bu sorunu yaratan ben değil miyim? Buna göre PSU seçmemek benim suçum değil mi? Sonuçta AMD bas bas bağırıyor; pigtail ya da daisy chain bağlantı kullanmamaya özen gösterin, bunu önermiyoruz diye. Bunu dinlememek, PSU'm tolare eder diye hareket etmek; sonuçta bana yazar bence.
Bu bağlamda da, AMD yine tak çalıştır müşteriye hitap ediyor, sadece sistemin daha kararlı toplanması gerekiyor.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:
AMD ekran kartında gerçekten en önemli bileşen PSU. Daha hiç AMD tarafında 6950XT kadar güç çeken bir kart kullanmadım ve sanırım zaten bu kart AMD'nin en fazla güç çeken kartı(?)(Belki 7900XTX daha fazladır, hadi 2. olsun).
PSU'nun illa A kalite olmasına gerek olduğunu düşünmüyorum. Benim PSU'm şayet yeni nesil GPU güç girişi için tasarlanmamış olsaydı; bunda da 3x8 pin olacaktı ve hiç sorun yaşamayacaktım.
Sadece, AMD tavsiye ederken; PSU'yu sormakta ve PSU'nun bağlantı sayısının yeterli olduğuna emin olmakta fayda var. Yoksa benim gibi "Enermax Rev. III 850W morukkkk, tabii ki besler 6950XT'yi beeeee" deyip; yarıyolda kalmak olası.
İste bu örnek olarak. Misal a620 veya h610 takıp sorun yasayanlarıda gördüm ben. Nedenini bende cozemedim. Veya yine dedigim gibi amd kartlar düşük işlemcilerle cok uygun calısamıyor. Bende 5600x 6800 sistem vardı drop manyagıydı. İmzadaki sisteme gecince kartta belirgin seviyede azalmıstı droplar. Yine senin dediğin gibi ekstra kablolarda bile uyumsuzluk yasayabiliyor bu kartlar. Çok stabil ortam istiyor sözün özü. Yeni pc alacak elemanda bunları düsünmüyor sorun yasıyorum diyor.
Yıllardır çevreme anlatırım, forumda üyelik oluşturduğumdan beri de burada açıklamaya çalışıyorum.
1- Asiahorse kablolar sıkıntılı, benim sistem sıcaklıklarımı 10 dereceye kadar yükseltti ve iade işlemi yaptım.
2- Sistemin her zaman bir denge ve ahenk içinde olmalı. 3600 işlemci, 9070 XT ekran kartı, a520 anakart ve 650w PSU gibi dengeden nasibini alamamış sistemler sorun yaratır. Nvidia kullananlar istemsizce daha dengeli sistemler oluşturuyor çünkü pahalı. AMD kullananlar ise sistemi düşükken ucuz diye en yüksek ekran kartına yöneliyor ve sonra Forum hata konularıyla doluyor.
Konu çok faydalı ve güzel bilgiler içeriyor. Rehber niteliğinde sabitlense yeridir. Değerli bilgiler için teşekkürler
Bana o dönemde de demiştiniz, bende sıcaklık arttırdı diye.
Bende sıcaklık sorunu olmadı, ancak işte; fizğin kanunu. Her ekstra kablo, ekstra direnç ve bu direnç PSU'nun öngördüğü bir direnç değil. Bu kadar yüksek watt tüketen 265K ve 6950XT gibi parçalarda da bu tolare edilemez boyuta taşıyor.
Kesinlikle, hiçbir senaryoda sadece asiahorse değil; hiçbir ek kablo önerilmemeli kesinlikle.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi: