çok değişik mevzu ama şöyle bir katkı yapabilirim, 75 hz 4 ms gtg olan monitörde 75 fps oyun oynamak hiç rahatsız edici değildi, hatta freesync ile baya akıcıydı, şimdi 180-200 hz monitörde 75 fps o akıcılıgı veremiyor, 200 hz nin akması için en az bi 150 fps lazım
çok değişik mevzu ama şöyle bir katkı yapabilirim, 75 hz 4 ms gtg olan monitörde 75 fps oyun oynamak hiç rahatsız edici değildi, hatta freesync ile baya akıcıydı, şimdi 180-200 hz monitörde 75 fps o akıcılıgı veremiyor, 200 hz nin akması için en az bi 150 fps lazım
Ben müslüman değilim AMA SENİN ALLAHINA KURBAN OLURUM.Kesinlikle öyle hocam yani bendede 60 hz monitör var ve 60 fps oynayınca çok güzel hiç rahatsız etmiyor.Ama yan odadaki 165hz monitörle oynayınca nerden baksan bi 90-100 fps alınca daha yeni sanki 60 fpslere çıkmışım gibi oluyorr.
Böyle bir şey olmadığını nereden biliyorsun beterini yaşıyorlar zaten ama farkında değiller olay burada ? ''Kanka senin gözün 165hz ye alıştı 60 sana o yüzden kasıyor gibi geliyor'' diyerek avutuyorlar kendilerini çünkü bu konuştuğumuz olayı bilmiyorlar.Aldıkları o 165hz oled monitörü kim 60 hz ye çekip kullanıyor ki bu durumu farketsinler ? Anca adamın oyunda 50-60 fps alması lazım ki farketsin oled monitörü olanda zaten oyunda 60 fps alacak sistemi olmaz
Bu anlattığım konuyu türkiyede kaç kişi farketti kaç kişi 2 monitörü yan yana alıp test etti allah aşkına.Onlarca monitörde test ettim ben sadece 2 monitörde değil.Ve videoda gördüğün gibi iddiamı kanıtladım.Sende senin iddianı kanıtla madem oled bir monitörün varsa çevrende veya evinde 2 herhangi bir monitör varsa sende test et
= Birde bu sorunun sebebi sadece o monitörün bahsettiğimiz yüksek hızlı piksel tepkime hızlarına sahip olması değil,o tepki hızına düşük kareler vermek.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:
Aynen öyle hocam.Yani 60 hz destekli bir monitörde 60 fps almak, 180hz destekli bir monitörde 60 fps almaktan fersah fersah daha akıcı.Çözümü nedir onu bilemem ama sorunu biliyorum.
Dostlar şoklar içerisindeyim.Uzun araştırmalar ve onlarca monitörde yaptığım testler sonucu şunu fark ettim.60 Hz destekli bir monitörde sabit 60 FPS almak, 165-180-240 Hz destekli bir monitörde sabit 60 FPS almaktan çok daha akıcı.Halbuki aldığımız fps aynı ? Akıcılığa da aynı olması gerekirdi dimi ? Ama malesef değil ve bunu kanıtladım az sonra izliceksiniz.Tüm monitör üreticileri bizden gerçeği sakladı ve yüksek hz daha iyidir dediler ! Yüksek hz monitör değil,sisteminin alabildiği fps değerine yakın hz değerine sahip monitör en iyisidir !
BUNUN SEBEBİ NEDİR: Bunun sebebi monitörünüzü orijinal çıkış Hz değerinde kullanmamanızdır. Tıpkı 2K monitörünüzü 1080P'ye çektiğinizde orijinal 1080p monitördeki kaliteyi/netliği verememesi gibi düşünün.Siz 60 hz monitörde 60 fps alırsanız aşırı akıcı oluyor, çünkü her bir kare kusursuz şekilde ekranda 16.6 milisaniye kalıyor.60 hz destekli monitörlerin panellerinin piksel değişim hızları(overdrive) aşırı hızlı olmadığı için piksel renk değişim hızları hantal kalıyor.Buda gözünüzde doğal bir blur efekti oluşturuyor.Ve oyunu akıcı bir şekilde oynuyorsunuz.Fakat siz gidip 180-240 hz gibi aşırı üst düzey bir monitör aldınız.Monitörünüz o kadar kaliteli ki,piksel renk değişim hızları o kadar agresif ve hızlı değişiyor ki, aldığınız o 60 fps kare monitöre yetmiyor ! Monitör o kareleri aşırı hızlı gösterdi ve tüketti ,elinde göstericek yeni kare kalmadığı için oyunununuz kasıyor gibi düşünün ! Yani siz 165 hz bir monitörde gerçekten 60 fps akıcılığını hissetmek istiyorsanız 80-90 fps almanız lazım.
KANITIM: Simdi çektiğim 2 videoyu'da gerekirse aynı anda izleyin.60 hz monitörde 60 fps almanın, 165 hz monitörde 60 fps almaktan daha akıcı olduğunu gözlerinizle göreceksiniz. (Mutlaka videoları youtube sayfasına giderek orada açmalısınız ve kalite ayarını 1080p veya üstü seçmelisiniz ki farkı rahat görebilin)
FREESYNC / VRR AÇMAK İŞE YARAMIYOR : Şimdi bazı arkadaşlar diyecek ki sende ozaman git görüntü ayarlarından monitörünü 60hz ye çek freesync aç öyle oyna.Malesef bunların hiç biri işe yaramıyor.Çünkü olay ekranın yenilenme hızı değil, olay o piksellerin tepkime hızını/agresifliğini yavaşlatabilmek.Bunuda overdrive ayarıyla yapabiliriz ama hiç bir etkisini malesef göremedim.
YANLIŞ ANLAŞILMASIN: Elbette ki 180 hz monitör 60hz monitörden daha iyi ve akıcıdır.Fakat bunun için sizin o monitörü besleyebilecek kareyi yani 180 fps'yi de beraber alabilmeniz lazım.Aksi takdirde zaten zar zor 50-60 fps alabildiğiniz bir oyundaysanız, gidip 165hz gibi aşırı hızlı yenilenen ve hızlı piksel tepkisi(1ms) veren bir monitörde oynarsanız o aldığınız 50 fps karenin gerçek akıcılığını tam hissedemezsiniz.Çünkü monitörünüzün paneli o kadar kaliteli(hızlı) ki, pikselleriniz o kareleri blursuz bir şekilde, olduğu gibi vakit kaybetmeden, şak diye aşırı hızlı çok keskin ve net ortaya koyuyor ! Buda akıcılığı ve bluru öldürüyor.Çünkü monitörünüz aç ! Daha çok fps'yi daha hızlı gösterebilmek için tasarlandı ama siz ona sadece 50 fps verebiliyorunuz oda hemen onu yiyip bitiriyor gibi düşünün.Monitörünüz 60hz olsaydı 50 fps sırıtmazdı çünkü zaten hantal monitörünüz.Umarım anlaşılmışımdır.Yani malesef ki en kusursuz akıcılık deneyimini oyunlarda istiyorsanız kaç fps alıyorsanız ona en yakın hz değerindeki monitörü almanız lazım.Yani;
Hikayeli oyunlar oynadığınız zaman gidip 60-75-100 hz monitörünüzü takacaksınız.
Rekabetçi oyunlar oynadığınız zaman onu söküp gidip 180-240 hz monitörünüzü takacaksınız.
Doğru ama piksel tepkisi ile doğrudan bağlantılı denemez. 4ms monitörle bu sorunun kralını yaşamıştım 1ms ise sorun olur 4ms veya belki daha fazlaysa daha akıcı olur gibi net bir şey yok ortada.
Doğru ama piksel tepkisi ile doğrudan bağlantılı denemez. 4ms monitörle bu sorunun kralını yaşamıştım 1ms ise sorun olur 4ms veya belki daha fazlaysa daha akıcı olur gibi net bir şey yok ortada.
Peki bu sorunun sebebi ne olabilir ? Neden benim 165hz monitörümde aldığım 60 fps akıcı değil.Neden diğer orjinal 60hz olan monitörlerde aldığım 60 fps çok daha akıcı.Freesync açma kapatmayıda denedim 4-5 farklı monitörlerde de denedim üstelik.
Kardeşim, olayı tamamen yanlış anlamışsın. FPS ile Hz aynı şey değil.
60 Hz eski bir monitörde aldığın görüntü ile 180 Hz monitörü 60 FPS'e sabitlediğinde aldığın görüntü aynı panel teknolojisinde farklı hissettirebilir; çünkü monitörün piksel tepki süresi (response time), ghosting durumu ve hareket işleme kalitesi panellere göre değişir. Düşük FPS'te yüksek Hz panellerde yaşanan görüntü bozulmalarını veya panel farkını "FPS'ler sahte, üreticiler kandırıyor" diye özetlemek tamamen mantık hatası.
Komplo aramanın ya da Abdullah Bey'e duyurmalıyız demenin alemi yok, donanımsal terimleri ve panel teknolojilerini biraz araştırırsan durumu rahatça çözersin.
Özetle: hissettiğin şey gerçek (180 Hz monitörde 60 FPS ''bazen'' kötü hissettirebilir), ama sebebi "sahte FPS" veya üretici komplosu değil, panelin native yenileme hızı ile beslenen kare hızı (FPS) arasındaki uyumsuzluk ve piksel tepki süresi (ghosting) farkıdır.