2026'da İ7 14700 / İ5 14600 Alınır mı

Hocam ekran kartım 5070, işlemci olarak intel almayı tercih ediyorum çünkü bana oyun performansı değil iş performansı lazım, compile alma build alma gibi şeyler yapıyorum ve bunun saatler sürdüğü olabiliyor.
Eğer bu paket amd yerine intel ultra 250k plus gibi bir şeyle olsaydı kesinlikle ona geçerdim, i5 14. nesil bile çok daha işimi görecek bir şey bu seviyede
Anladım hocam. Bence aceleniz yoksa biraz bunları kovalamak mantıklı olabilir bu tarz kampanyalar daha çok gelecek ekran kartı fiyatları da uçtuğu için. İlla ki bir noktada görürüz 250k pluslı vs. kampanyalar da.

Anladım hocam. bence aceleniz yoksa biraz bunları kovalamak mantıklı olabilir bu tarz kampanyalar daha çok gelecek ekran kartı fiyatları da uçtuğu için. İlla ki bir noktada görürüz 250k pluslı vs. kampanyalar da.
Mantıklı, aşırı derecede acelesi yok bir süre daha bekleyebilirim

Şu anda a320 ile r5 5600 kullanıyorum, hali hazırda 32gb ddr4 rame sahip olduğum için ddr4 de kalmayı düşünüyorum. Madem anakart değiştiricem platform da değiştirsem mantıklı olur diye düşündüm en parasının hakkını vermesi için
Oyun dışı iş için de işlemci gerektiğinden elimdeki rami kullanıp olabildiğince performans alabileceğim i7 14. nesile geçmeyi düşünüyorum, bu yılda mantıklı bi karar mı sizce? i5 14600 ile arasında kaldım aradaki fiyat farkı kadar performans farkı olup olmadığından bide bios güncellemesinden sonra bile kendini bozma sorunu olduğunu duyduğumdan dolayı
o iki işlemcide sana fark yaratmaz bir halt anlamazsın 14600k-kf 14700k-kf al
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Şu anda a320 ile r5 5600 kullanıyorum, hali hazırda 32gb ddr4 rame sahip olduğum için ddr4 de kalmayı düşünüyorum. Madem anakart değiştiricem platform da değiştirsem mantıklı olur diye düşündüm en parasının hakkını vermesi için
Oyun dışı iş için de işlemci gerektiğinden elimdeki rami kullanıp olabildiğince performans alabileceğim i7 14. nesile geçmeyi düşünüyorum, bu yılda mantıklı bi karar mı sizce? i5 14600 ile arasında kaldım aradaki fiyat farkı kadar performans farkı olup olmadığından bide bios güncellemesinden sonra bile kendini bozma sorunu olduğunu duyduğumdan dolayı
anakartıda Z790D ddr4 alabilirsin gigbyte

o iki işlemcide sana fark yaratmaz bir halt anlamazsın 14600k-kf 14700k-kf al
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

anakartıda Z790D ddr4 alabilirsin gigbyte
piyasada gigabyte ve msi b760 dışı lga 1700 ddr4 anakart yok, gigabyte z790 falan hiç bir yerde stoklarda kalmamış, her türlü beklicez gibi duruyor o zaman ya ddr5 için kampanya yada adam akıllı anakart için

DDR4 tarafında ben de 12600KF + H610M kullanıyordum, soğutucu olarak da Thermalright Phantom Spirit 120 vardı. İkinci elden 7500 TL'ye i5-14600KF aldım.

H610M'in güç limitleri nedeniyle 14600KF'den tam performans alamıyorsun. B760M'e geçsen bile watt değerleri yine kısıtlı kalıyor, onu söyleyeyim. Bunun üzerine ASUS TUF Z790-PLUS WiFi D4 modelini ikinci elden yine 5000 TL'ye aldım. Watt limitleri direkt yükselince performans da ciddi şekilde arttı.

Ama bu sefer de Phantom Spirit gibi güçlü bir kule tipi soğutucu zorlanmaya başladı. Oyunlarda yine gayet idare ediyor; CS2 ve ETS2'de 71-72 derece civarında geziyor. Fakat 3D render ve edit gibi işlemciyi uzun süre tam yükte kullanan işlerde 90°C'leri görüyorum.

DDR4 ile DDR5 arasında da fiyatına göre çok büyük bir fark görmüyorum. Açıkçası bu sistemde DDR5'e geçmek bana pek gerekli gelmiyor. DDR5'e geçmek istediğinde RAM, anakart ve işlemci masrafı da ciddi şekilde artıyor. Örneğin RAM yaklaşık 20 bin TL, işlemci 12 bin TL, anakart da en kötü 5 bin TL dersek toplamda 37 bin TL'yi buluyor.

Benim yaptığım yükseltmede ise 14700KF + Z790'a geçiş için cebimden çıkan toplam masraf sadece 13 bin TL oldu. Kendi işlemcim ve anakartımı da 7 bin TL'ye sattığım için, mevcut sistemden yükseltmenin bana net maliyeti yaklaşık 5 bin TL'ye geldi.

Şu an işlemcimden gayet memnunum. İleride yükseltmek istersem zaten 14700KF veya 14900KF'ye geçerim. Bu yüzden mevcut sistem benim için fazlasıyla yeterli.

Belki sistem yükseltmeyi düşünen arkadaşların aklında bir fikir oluşur diye deneyimimi paylaşmak istedim.

1788873161764.webp

İ7 14700KF kullanıcısı olarak tavsiye etmiyorum. Ne yaparsam yapayım işlemci 85° veya 90° değerlerinden aşağı düşmüyor. Hadi bir şekilde düşürdün bu seferde siyah veya mavi ekran hataları veriyor. Artic 360iii pro kullanıyorum o bile işe yaramıyor.

İ7 14700KF kullanıcısı olarak tavsiye etmiyorum. Ne yaparsam yapayım işlemci 85° veya 90° değerlerinden aşağı düşmüyor. Hadi bir şekilde düşürdün bu seferde siyah veya mavi ekran hataları veriyor. Artic 360iii pro kullanıyorum o bile işe yaramıyor.
Eğer oyunlarda 85-90 dereceye çıkıyorsa işlemcinizde bir sorun olabilir hocam. 14700KF'nin tam yük altında bu sıcaklıklara çıkması normal, özellikle uzun süreli render gibi işlemlerde. Ama sadece oyun oynarken sürekli 85-90 derece görüyorsanız bence soğutma, montaj veya BIOS ayarlarını kontrol etmek lazım.

Ben Phantom Spirit 120 kullanıyorum; CS2 ve ETS2'de 71-72 derece civarında geziyor. 3D render ve edit gibi tam yükte kullandığım senaryolarda ise 90°C'leri görüyorum.

Siyah ekran ve mavi ekran konusunda ise açıkçası hiç karşılaşmadım, o yüzden onun hakkında net bir şey söyleyemeyeceğim.

Eğer oyunlarda 85-90 dereceye çıkıyorsa işlemcinizde bir sorun olabilir hocam. 14700KF'nin tam yük altında bu sıcaklıklara çıkması normal, özellikle uzun süreli render gibi işlemlerde. Ama sadece oyun oynarken sürekli 85-90 derece görüyorsanız bence soğutma, montaj veya BIOS ayarlarını kontrol etmek lazım.

Ben Phantom Spirit 120 kullanıyorum; CS2 ve ETS2'de 71-72 derece civarında geziyor. 3D render ve edit gibi tam yükte kullandığım senaryolarda ise 90°C'leri görüyorum.

Siyah ekran ve mavi ekran konusunda ise açıkçası hiç karşılaşmadım, o yüzden onun hakkında net bir şey söyleyemeyeceğim.
Oyunlarda minimum 85° maximum 90° oluyor. İşlemciyle ilgili yaptığım tek şey cpu lite load mode 4 çekmek. Onun yanı sıra xmp açtım o kadar. Eğer yanlış bir durum varsa nasıl anlarım bunu? Bu arada BF6 için konuşuyorum, şuan oynadığım tek oyun bu.

Oyunlarda minimum 85° maximum 90° oluyor. İşlemciyle ilgili yaptığım tek şey cpu lite load mode 4 çekmek. Onun yanı sıra xmp açtım o kadar. Eğer yanlış bir durum varsa nasıl anlarım bunu? Bu arada BF6 için konuşuyorum, şuan oynadığım tek oyun bu.
Lite Load Mode bende kapalı olmasına rağmen şimdiye kadar hiçbir oyunda o kadar yüksek sıcaklıklara çıkmadım hocam. BF6'da oyun içi 85-90°C görüyorsanız bence sıvı soğutmanızda, montajında veya kasanın hava akışında bir sıkıntı olabilir.

Bir de ilk çıkan 13 ve 14 nesillerde bazı sorunlar vardı diye hatırlıyorum. Değişimden gelen işlemcilerde düzeltilmişti seri numarasına bakıp belki arastırabilirsiniz.

Son düzenleme:
Yeni mesajlar Yeni Konu Aç  

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,239,772
Üyeler
202,955
Son üye
samet58
Geri