Hangi oyunları oynuyorsunuz? Güncel oyunlar 16 GB belleği çok rahat aşıyor, aşamıyorsa FPS'i neredeyse yarı yarıya kesiyor veya bol bol takılmaya yol açıyorlar.
Bağlantıda önerdiğim güncelleme kontrolleri ve Wintoys ince ayarlarını yapıp tekrar test edin. Konuda AMD Raedon için ayar öneren bir yabancı videoda var. O abiyi ayrıca takip etmenizi öneririm, AMD tarafında bayağı detaylı bilgiler veriyor. Raedon ayarlarını o videodakine göre ayarlayın.
Arkadaşınızın sistem özelliklerini de yazar mısınız?
FPS atıyorum 120-130'lardan ani 70-80'e düşüyorsa bellek kaynaklı olabilir. PUBG eski bir oyun olsa UE4 en sorunlu ve bu sorunlarını halen tam anlamıyla çözememiş oyunudur. Takip etmedim ama UE5 geçtiyse ekstra ağırlaşmıştır. Gerçi UE5'in de UE4 ile gelen bazı sorunları çözmüşlüğü var.
Bellek kaynaklıysa arka planda çalışan uygulamaları azaltalım. Aşağıda detaylandırarak en basit kullanıcının anlayacağı ve kullandığı uygulamalar üzerinden gösterdim. Aslında uzun süre bilgisayar kullanıyor ve biraz da meraklıysanız, ne kapatılır ne açık...
BIOS'da OC falan açtıysanız tekrar sıfırlayın. Yukarıdaki konudaki videodaki ayarları yapın. OC yapmayın.
Bilgisayar güç modunu dengeliye alın ve güç modu ayarlarını varsayılana sıfırlayın.
Ekran kartı ayarlarını da DDU ile silip tekrar yükleyince sıfırlanacaktır, öylede deneyin. Reddit AMD forumlarına falan bakın, güncel sürücüde bir sorun olup olmadığından emin olun.
Ayrıca SSD'niz ağzına kadar doluysa yer açın, kırmızı renkte genelde önbellekleri silip, tekrar yüklemekte sorun yaşandığından oyunlarda garip sorunlara yol açabilir.