MSI Mpg X670e Carbon Wıfı – Am5 Soket + Çipset/Port Arızası İçin Yardım

emrecikl5

80+
Reaksiyon skoru
0
Merhaba arkadaşlar,

Yakın zamanda ikinci el olarak MSI MPG X670E CARBON WIFI anakart aldım. Kurulum sırasında maalesef AM5 işlemci soketindeki birkaç pin hafif şekilde yamuldu/hasar gördü.

Anakart ilk çalıştırıldığında çeşitli debug kodları verdi. RAM/BIOS/kurulum tarafında bazı kontroller yaptıktan sonra sistem açılabilir hale geldi ancak şu anda anakartta belirli donanımlar çalışmıyor.

Şu anda çalışanlar:

- CPU çalışıyor
- RAM çalışıyor
- Ekran kartı çalışıyor
- İlk taraftaki SATA portları çalışıyor
- Sistem Windows'a kadar açılıyor

Çalışmayanlar:

- ❌ Ethernet (LAN)
- ❌ Wi-Fi
- ❌ 5. ve 6. SATA portları

Yaptığım testlerde sorunun sadece Windows sürücüsü olmadığını düşünüyorum. BIOS tarafında da çeşitli ayarları kontrol ettim.

Ayrıca anakartın üzerindeki çipsetin bir tarafıyla ilişkili cihazların çalışmadığını, diğer taraftaki cihazların ise çalıştığını gözlemledim.

Bu nedenle iki ihtimal üzerinde duruyorum:

1. AM5 soketindeki yamuk/hasarlı pinlerden biri veya birkaçı, CPU ile ilgili PCIe/SoC/çipset bağlantılarından birini etkiliyor olabilir.
2. Soket hasarından bağımsız olarak çipset veya anakart üzerindeki bağlantılarda fiziksel bir hasar oluşmuş olabilir.

Asıl sorum:

Bu anakart AM5 soket pin düzeltmesi + gerekli ise çip seviyesinde onarım ile kurtarılabilir mi?

Özellikle şu konularda tecrübeli bir servis arıyorum:

- AM5 soket pin düzeltme
- AM5 soket değişimi
- Anakart çip seviyesi onarımı
- BGA/rework
- X670E chipset/PCIe hatlarının kontrolü
- Şematik/boardview üzerinden arıza tespiti

Kütahyaya yakında bir yer önerebilir misiniz?

Mümkünse sadece klasik bilgisayar teknik servisi değil, gerçekten mikro lehimleme / çip seviyesinde anakart tamiri yapan bir yer arıyorum.

Ayrıca bu belirtilere bakarak sizce AM5 soketindeki pin hasarı Ethernet + Wi-Fi + SATA 5/6'nın aynı anda çalışmamasına neden olabilir mi?

Fotoğrafları da konuya ekliyorum.

Anakart: MSI MPG X670E CARBON WIFI
Soket: AM5
İşlemci: Ryzen 5 7600
Ekran kartı: RTX 5070
Sorun: LAN + Wi-Fi + SATA 5/6 çalışmıyor, ayrıca AM5 soketinde pin hasarı mevcut.

Yardımcı olabilecek arkadaşlara şimdiden teşekkürler.

Ekler

• IMG_20260926_094630.webp
    IMG_20260926_094630.webp
    1.2 MB · Hit: 10
  • IMG_20260926_094454.webp
    IMG_20260926_094454.webp
    494 KB · Hit: 8
  • IMG_20260926_094500.webp
    IMG_20260926_094500.webp
    501.9 KB · Hit: 8
Soyadın Tuncan mı hocam

Ben de yakın zamanda msi b450i için bir yer arıyordum. Sosyal medyada ve internet araştırmasında karşıma 2-3 yer çıktı. 2 tanesi (Ensa-Profix) anakartlar hakkında masrafı fazla oluyor, bunu tamir edelim ama tamir masrafıyla yenisini alırsınız diye anakart işine pek bulaşmak istemiyorlar.

Profix'in yönlendirmesiyle Bga servis diye bir yere gönderdim. Sonuç bekliyorum ama pek umudum yok.

Ben de yakın zamanda msi b450i için bir yer arıyordum. Sosyal medyada ve internet araştırmasında karşıma 2-3 yer çıktı. 2 tanesi (Ensa-Profix) anakartlar hakkında masrafı fazla oluyor, bunu tamir edelim ama tamir masrafıyla yenisini alırsınız diye anakart işine pek bulaşmak istemiyorlar.

Profix'in yönlendirmesiyle Bga servis diye bir yere gönderdim. Sonuç bekliyorum ama pek umudum yok.
Benim sadece pini yamuk onlar duzelse yeter
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Kütahya’da bir arkadaş vardı o da 2. Elden PC topluyordu da ondan sordum
Haa o ben degilim ya

Benim sadece pini yamuk onlar duzelse yeter
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Haa o ben degilim ya
Servise gönder garantisi varsa yoksa daha ekkrnr düzelttir iyi bir pc ci den

Geri