VA panellere neden ön yargı var?

Yozgatlııı

80+ Silver
Reaksiyon skoru
1,312
Dostlar çok kez monitör değiştirdim, gece kullanımda ıps eziyet çektiriyor üstelik va panel renkleri çok çok daha net gösteriyor. Hem kıvrılmaya müsait yapısı ile kavisli monitör olarak üretilebiliyor. Üstelik kaliteli bir va olduğu zaman gecikme değerleri ips ile pek fark olmuyor. Ben hikayeli oyun oynayan birisiyim siyahlar ve daha net renkler önemli benim için bu saatten sonra vs tercih edeceğim. Her yerde ips renkleri daha iyi gösterir diyorlar ancak kendimi bildim bileli va her zaman daha güzel renk veriyor. Üstelik hafif karanlıkta şu IPS glow ekrana çökünce oyunlarda sisli ekran vs geldiğinde hiç çekilmiyor. Sizce benim kaçırdığım noktamı var yoksa hakkı yenen bir panel türü mü?

Va smearing ve ghosting olduğu için var. Yüksek kontrast sunduğu için hikayeli oyunlarda güzel özellikle karanlık sahnelerde. Ama akıcılık gereken oyunlarda veya normal ofis kullanımında ips her türlü daha iyi.

VA panellere karşı ön yargı olmasının sebebi, pek çok VA monitörün gecikme ve ghosting sorunlu olması. Ama hepsi böyle değil kaliteli VA panellerde var. Bu konuya bakabilirsin:

Va smearing ve ghosting olduğu için var. Yüksek kontrast sunduğu için hikayeli oyunlarda güzel özellikle karanlık sahnelerde. Ama akıcılık gereken oyunlarda veya normal ofis kullanımında ips her türlü daha iyi.
Ghosting olduğunu biliyoruz lakin kaliteli bir va panel çok daha yüksek kontrast oranı sunup gecikmeyide gözle görülmeyecek değerlere indiriyor. Ben hikayeli oyun için kullanacağımı belirttim FPS oynayacak olsam TN alırım orta yol isteyen ips alır.

Ghosting olduğunu biliyoruz lakin kaliteli bir va panel çok daha yüksek kontrast oranı sunup gecikmeyide gözle görülmeyecek değerlere indiriyor. Ben hikayeli oyun için kullanacağımı belirttim FPS oynayacak olsam TN alırım orta yol isteyen ips alır.
Hocam en ortalama genel kullanım sunan ips bu yüzden çok tercih ediliyor

Sadece büyük bir elektrik markete git. Bulabilirsen Asus miniled nebula ekranlara ve OLED ekranlara bak. Aradaki renk ve ışık kalitesini görebilirsin. VA, IPS vs... Bunların verdiği görüntü o kadar kötü ki renklerin hepsini yanlış gösteriyorlar. Kontrast desen yok gibi. Siyahlar siyah değil. Bende sürekli oyun oynayan biri olarak insanların yaptığı seçimleri şaşkınlıkla izliyorum. Olan biten her şeyi, oyunlar en fazla iletişimimizi kurduğumuz monitörlere para harcamayı istemeyip, markaların ellerinde kalan eski teknolojik ürünleri temizliyorlar. Oyunu ıynadığınız gördüğünüz yer zaten monitör. Mümkün olduğu kadar iyi görüntü vereni tercih etmek gerekir. En az ekran kartı kadar önemli. Tavsiyem en kötü 1000 farklı noktadan aydınlatmalı miniled monitör tercih etmeniz. Mümkünse OLED en iyi tercih olur

Dostlar çok kez monitör değiştirdim, gece kullanımda ıps eziyet çektiriyor üstelik va panel renkleri çok çok daha net gösteriyor. Hem kıvrılmaya müsait yapısı ile kavisli monitör olarak üretilebiliyor. Üstelik kaliteli bir va olduğu zaman gecikme değerleri ips ile pek fark olmuyor. Ben hikayeli oyun oynayan birisiyim siyahlar ve daha net renkler önemli benim için bu saatten sonra vs tercih edeceğim. Her yerde ips renkleri daha iyi gösterir diyorlar ancak kendimi bildim bileli va her zaman daha güzel renk veriyor. Üstelik hafif karanlıkta şu IPS glow ekrana çökünce oyunlarda sisli ekran vs geldiğinde hiç çekilmiyor. Sizce benim kaçırdığım noktamı var yoksa hakkı yenen bir panel türü mü?
Bende benzer düşünüyorum. ips daha güzel renk vermez ips daha gerçekçi renk verir. Güzellik görecedir ama gerçeklik kavramı görece değildir. Bende va renklerini daha çok beğeniyorum orası ayrı ama ips renklerini beğenenler de olabilir zevk işi. Va lar daha canlı daha pastel. Va ların br diğer avantajı ise ölü pixel yada stock pixel oranının çok düşük olması.

Va panel aşırı hızlı bir paneldir bu yüzden 500 hz gibi monitörleri yapabilirler renk değiştirme yani senin gönderdiğin renklleri işlemesi en hızlıdır eksisi görüntü kalitesi iyi değildir yandan baktığında veriyi kaybeder görüş açısı kisitlidir ışık sızması azdır

IPS panel va göre daha yavaştır bu yüzden ms olarak biraz daha yüksektir ama renk olarak daha geniştir göze daha fazla hitap eder bakış açısı daha geniştir yandan bakınca rahatsiz etmez ışık sızması va göre fazladır

Oled ışık sızması söz konusu bile değildir sorunu aşırı ısınmaktır renkleri en doğru ve kararli verir

Bunlar genel bir panel olaydir

bazi va lar bazi ipslerin icinden bile geçer arkasina bakmaz ama bu model model değişir

Bu yüzden insanalr genel kullanım olarak ips tercih eder bende ips ciyim

(Eğer rekabetçi bir oyun oynuyor olsaydım va alirdim renk menk umurumda değil adam lazım bana) gibi

Ama genel kullanım ve özellikle çözünürlük arttığında 2k 4k vs ips panel tercih ederim sonuçta 1 tek oyun oynamıyoruz

Film oyun genel kullanimda orta yolu bulduğu için ips daha fazla tercih edilir

Bunlarin hepsi geneldir model model değişir tekrar ediyorum model model değişir

Ortalama bi VA panel renk ve hız olarak kalitesiz olduğu için. Son dönemlerde ilerlendi iyi deniyor ama adı çıktı bir kere diyelim. Testlerini görmeden hayatta VA panel almam. IPS panellerin belirli standartı var en azından

Geri