AMD işlemciler INTEL işlemcilere göre neden daha fazla ısınıyor? 🔥

somoncum

80+ Silver
Reaksiyon skoru
2,158
Boşta ve oyunlar da AMD işlemciler INTEL işlemcilere göre daha fazla ısınıyor bunun sebebini hala çözemedim.
O kadar nanometre ve verimlilik iyileşiyor ama ona rağmen şu sıcaklıklar bir türlü dizginlenmiyor.
Çok yüksek TDP ye sahip olsalar da IDLE ve Gaming sıcaklıklar da hep Intel daha başarılı görünüyor.
AMD de tek doğru düzgün ısıya sahip işlemci R9 7900 görünüyor. Onun Haricinde çoğu alev gibi.
Sırf bu yüzden INTEL geçiş yapasım var.

13900K ve 14900K yı saymıyorum çünkü INTEL in en acımasız işlemcilerinden.
Screenshot_5.webp
Screenshot_6.webp

Son düzenleme:
Benim işlemci de bu sıcaklıklardan aşağı bir türlü düşmüyor. Biraz bende sıcaklığa takıntılık var bu yüzden bu konuyu açtım.
Screenshot_7.webp

Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:

i5 12400F varken en zorlayıcı testlerde 60 dereceyi geçmiyordu çok güzel diyordum. AMD de X4 860K - R5 3600 - R5 5600 Good Sample - R5 7600 kullandım. Her seferinde aynı senaryo 70-80 derece arasında seyrediyor bir türlü dizginlenmiyor. PBO da sadece Curve Optimizer -30 kullansam da pek verim alamadım.

Son düzenleme:
Eleştiri yapabilirsiniz tabi ki ancak ben AMD işlemcilerin INTEL işlemcilere göre turbo frekanslarını zorlamak için daha fazla ısındığını söylüyorum.

soğutma bloklarının tabakasının kalınlık ve boyut farkı
ghz değerleri
watt değerleri

bence bunlar en büyük farkları sağlayan etkenler ama daha farklı durumlar olabilir

soğutma bloklarının tabakasının kalınlık ve boyut farkı
ghz değerleri
watt değerleri

bence bunlar en büyük farkları sağlayan etkenler ama daha farklı durumlar olabilir
Corsair H150i Elite Cappellix - Thermalright Burst Assassin 120 - Thermalright Phantom Spirit 120 SE - Yeni aldığım Deepcool LE360 V2 soğutucularını kullandım yok hepsinde de sıcaklıklar çok yüksekti bir ara sistemi tamamen satıp GOAT V3 sistemi almıştım içerisinde 12400F vardı Thermalright Phantom Spirit 120 SE ile en zorlayıcı test de dediğim gibi 60 dereceyi geçmiyordu aşırı memnundum. Tabi bunun zar boyutu ve ısıyı yaydığı temas alanının boyutuyla alakası var. AMD hep küçük zar boyutu yaparak ısıyı düşünmüyor gibi geliyor.

Corsair H150i Elite Cappellix - Thermalright Burst Assassin 120 - Thermalright Phantom Spirit 120 SE - Yeni aldığım Deepcool LE360 V2 soğutucularını kullandım yok hepsinde de sıcaklıklar çok yüksekti bir ara sistemi tamamen satıp GOAT V3 sistemi almıştım içerisinde 12400F vardı Thermalright Phantom Spirit 120 SE ile en zorlayıcı test de dediğim gibi 60 dereceyi geçmiyordu aşırı memnun ediyordu tabi bunun zar boyutu ve ısıyı yaydığı temas alanının boyutuyla alakası var. AMD hep küçük zar boyutu yaparak ısıyı düşünmüyor gibi geliyor.
12400f in tdp si de düşük o işlemciyi her türlü bi şekilde soğutursun zaten. evet benimde yazdığım gibi soğutma blok boyut ve kalınlık farkı da bi etken

adam gibi sıvı sogutma yoksa deli gibi ısınıyor bide amd fanlar daha az ısınıyor diyordu

12400f in tdp si de düşük o işlemciyi her türlü bi şekilde soğutursun zaten. evet benimde yazdığım gibi soğutma blok boyut ve kalınlık farkı da bi etken
zorladığın zaman 65w işlemci 100w rahatlıkla çıkıyor denendi.

Benim işlemci de bu sıcaklıklardan aşağı bir türlü düşmüyor. Biraz bende sıcaklığa takıntılık var bu yüzden bu konuyu açtım.
Alıntıyı görüntüle

i5 12400F varken en zorlayıcı testlerde 60 dereceyi geçmiyordu çok güzel diyordum. AMD de X4 860K - R5 3600 - R5 5600 Good Sample - R5 7600 kullandım. Her seferinde aynı senaryo 70-80 derece arasında seyrediyor bir türlü dizginlenmiyor. PBO da sadece Curve Optimizer -30 kullansam da pek verim alamadım.
Valla bende 7600 kullanıyorum phantom spirit ile soğutamadık babayı sıvı soğutma aldım 60 65 i geçmiyor phantom spiirtnile 78 80 görüyordı 70 altına zor düşüyordu

zorladığın zaman 65w işlemci 100w rahatlıkla çıkıyor denendi.
limitini kaldırırsan öyle tabi bende 13400f var 120watt gördü stress testinde ama benim 4 borulu thermalright soğutucuyla beraber 70 derecede kaldı

Screenshot_9.webp

Screenshot_10.webp

Arada ki die size boyutuna bakar mısınız ya amd de ki I/O die sayma o çok ısınmıyor. Bir de temasın en verimsiz olan yere yani köşeye atmaları yok mu kopartıyor beni. :mad:

limitini kaldırırsan öyle tabi bende 13400f var 120watt gördü stress testinde ama benim 4 borulu thermalright soğutucuyla beraber 70 derecede kaldı
4 heatpipes ile 70 derece de 120w soğutması çok iyi bir şey AMD de aynısını yapsana :D

bu videoya bakabilirsin

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç  

SON KONULAR

Çevrim içi yöneticiler

Forum istatistikleri

Konular
1,151,296
Üyeler
183,089
Son üye
QwerWarsty
Geri