CHP'nin Dijital Platformlar için Sunduğu Kanun Teklifi ! (REZALET)

-Mehmet-

80+ Platinum
Reaksiyon skoru
5,861
Bildiğiniz üzere son dönemde dijital oyun platformlarına yönelik düzenlemelerin gelmesi gündemde.
Bu konu üzerinde CHP'nin Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sunduğu kanun teklifini aşağıya bırakıyorum, yorum sizindir. :)
Uzun değil 5 dakikanızı ayırıp okumanızı öneriyorum, üşeniyorsanız yapay zekaya atın sizin için özetlesin.

Kanun teklifi esas no: 3460 (bu numarayı meclisin resmi sitesinde kanun teklifleri sekmesinde aratırsanız belgeye ulaşabilirsiniz)

Kanun teklifini sunan: CHP İzmir Milletvekili Ahmet Tuncay ÖZKAN

🔴 GÜNCELLEME: Kanun teklifini veren vekil ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı arasında geçen diyalog sosyal medya da paylaşıldı.

Son düzenleme:
Bildiğiniz üzere son dönemde dijital oyun platformlarına yönelik düzenlemelerin gelmesi gündemde.
Bu konu üzerinde CHP'nin Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sunduğu kanun teklifini aşağıya bırakıyorum, yorum sizindir. :)
Uzun değil 5 dakikanızı ayırıp okumanızı öneriyorum, üşeniyorsanız yapay zekaya atın sizin için özetlesin.

Kanun teklifi esas no: 3460 (bu numarayı meclisin resmi sitesinde kanun teklifleri sekmesinde aratırsanız belgeye ulaşabilirsiniz)

Okumadım ama CHP ne dediyse tam tersidir gene boş boş yazmışlardır birşeyler aynı 1-2 hafta önce yaptıkları Milli Dayanışma, Kardeşlik Ve Demokrasi Komisyonuna Sunulan Rapor. Başlığı gibi bomboş gereksiz birşeyler zırvalamışlardır bunlar iktidarın yolundan gidiyor bildiğin

Son düzenleme:
Okumadım ama CHP'i ne dediyse tam tersidir gene boş boş yazmışlardır birşeyler aynı 1-2 hafta önce yaptıkları Milli Dayanışma, Kardeşlik Ve Demokrasi Komisyonuna Sunulan Rapor. Başlığı gibi bomboş gereksiz birşeyler zırvalamışlardır bunlar iktidarın yolundan gidiyor bildiğin
Sen yine de oku. Okumaya okumaya bu hallere düştük :kekw:

En azından özet geçseydin çoğunluğun açıp okuyacağını sanmıyorum 😀

CHP yi çözüm olarak görmek zaten bana mantıklı gelmiyor o yüzden çok şaşıracağım şeyler değil bunlar.

chp daha nasıl oy kaybederiz diye uğraşıyor geçen seçimde de aynısını yaptılar

Okumadım ama CHP'i ne dediyse tam tersidir gene boş boş yazmışlardır birşeyler aynı 1-2 hafta önce yaptıkları Milli Dayanışma, Kardeşlik Ve Demokrasi Komisyonuna Sunulan Rapor. Başlığı gibi bomboş gereksiz birşeyler zırvalamışlardır bunlar iktidarın yolundan gidiyor bildiğin
16 yaşın altındaki çocuklar günde 55 dakikadan fazla dijital mecralarda zaman geçiremezler. Gece saat 22.30 ile sabah saat 09.30 arasında dijital mecralarda bulunamazlar ve dijital cihazları kullanamazlar. Ancak eğitim amacıyla kullanılan içerik ve uygulamalar bu sınırlamadan istisnadır.

Ya abi bağırtma hönkürtme sıçırtma osurtma ya bu chp yemin ederim akp'nin arka bahçesi ciddili 19 yaşındayım ama şu madde nasıl bir maddedir nasıl bir önergedir utanmazlar. bir bireyin sen nasıl özgürlüğüne karşıyorsun sana ne ister 10 saat takılır ister 24 saat anası babası kontrol etmiyorda gidip platform mu edicek bu CHP'den ne köy olur ne kasaba

En azından özet geçseydin çoğunluğun açıp okuyacağını sanmıyorum 😀

CHP yi çözüm olarak görmek zaten bana mantıklı gelmiyor o yüzden çok şaşıracağım şeyler değil bunlar.
chat gpt

Kısa ve net özet:

Bu Kanun Teklifi, çocuklar ve gençlerin dijital ortamlarda maruz kaldığı siber zorbalık, müstehcen içerik, dijital bağımlılık, sanal kumar, veri istismarı ve dezenformasyon gibi risklere karşı korunmasını amaçlamaktadır. Mevcut mevzuatın yetersizliği nedeniyle, çocukların üstün yararı esas alınarak kapsamlı ve önleyici bir yasal çerçeve oluşturulmaktadır.

Teklif; sosyal ağ sağlayıcıları, oyun şirketleri, içerik üreticileri, eğitim kurumları ve kamu otoritelerine açık sorumluluklar yüklemektedir. Yaş doğrulama sistemleri zorunlu hale getirilmekte, dijital içerikler yaş gruplarına göre etiketlenmekte ve 16 yaş altı çocuklar için günlük dijital kullanım ve oyun süresi 55 dakika ile sınırlandırılmaktadır. Bağımlılık artırıcı “lootbox” gibi mekanizmalar ve çocuklara yönelik sanal kumar tamamen yasaklanmaktadır.

Ebeveynlere çocukların dijital faaliyetleri hakkında düzenli bilgilendirme yapılması, okullarda “Dijital Farkındalık ve Medya Okuryazarlığı” dersinin müfredata eklenmesi ve Cumhurbaşkanlığına bağlı Dijital Güvenlik Kurumu kurulması öngörülmektedir. Dijital ortamda çocuklara karşı işlenen bazı suçlarda cezalar artırılmakta, zararlı dijital içerik üretimi özel bir suç olarak düzenlenmektedir. Kanuna uyum için dijital içerik sağlayıcılarına 6 aylık geçiş süresi tanınmaktadır.

chat gpt

Kısa ve net özet:

Bu Kanun Teklifi, çocuklar ve gençlerin dijital ortamlarda maruz kaldığı siber zorbalık, müstehcen içerik, dijital bağımlılık, sanal kumar, veri istismarı ve dezenformasyon gibi risklere karşı korunmasını amaçlamaktadır. Mevcut mevzuatın yetersizliği nedeniyle, çocukların üstün yararı esas alınarak kapsamlı ve önleyici bir yasal çerçeve oluşturulmaktadır.

Teklif; sosyal ağ sağlayıcıları, oyun şirketleri, içerik üreticileri, eğitim kurumları ve kamu otoritelerine açık sorumluluklar yüklemektedir. Yaş doğrulama sistemleri zorunlu hale getirilmekte, dijital içerikler yaş gruplarına göre etiketlenmekte ve 16 yaş altı çocuklar için günlük dijital kullanım ve oyun süresi 55 dakika ile sınırlandırılmaktadır. Bağımlılık artırıcı “lootbox” gibi mekanizmalar ve çocuklara yönelik sanal kumar tamamen yasaklanmaktadır.

Ebeveynlere çocukların dijital faaliyetleri hakkında düzenli bilgilendirme yapılması, okullarda “Dijital Farkındalık ve Medya Okuryazarlığı” dersinin müfredata eklenmesi ve Cumhurbaşkanlığına bağlı Dijital Güvenlik Kurumu kurulması öngörülmektedir. Dijital ortamda çocuklara karşı işlenen bazı suçlarda cezalar artırılmakta, zararlı dijital içerik üretimi özel bir suç olarak düzenlenmektedir. Kanuna uyum için dijital içerik sağlayıcılarına 6 aylık geçiş süresi tanınmaktadır.
Bu arada belgeye biraz baktım, çoğu madde şunu yapalım bunu yapalım diyor ama “nasıl yapılacağı” konusu yine havada kalıyor.

“Tüm sosyal medya ve platformlan, kullamcı yaş grubu 18 yaş altındaysa, velilere haftalık kullanım raporu sunmak zorundadır. Çocuklann riskli içeriklere erişmesi halinde velilere derhal uyan bildirimi gönderilir. Bu rapor ve bildirimler, çocuğun özel hayatını ihlal etmeyecek şekilde hazırlanır.”

Mesela sadece belgeden kopyaladığım bu maddeden örnek vereyim bunu tam olarak nasıl yapacaklar? Hem her hafta veliye çocuğun hafta içinde yaptığı dijital aktiviteler rapor olarak gidecek hem bu çocuğun özel hayatını ihlal etmeyecek? Bildirim kısmını işin dışında tutuyorum o bazı şartlarda düzgün yapılabilir.

Son düzenleme:
Yani özetle bu çalışma sadece 18 ya da 16 yaş altına yönelik bir çalışma mı? Genel bir bant daraltma ya da erişim engeli yok mu?

Yani özetle bu çalışma sadece 18 ya da 16 yaş altına yönelik bir çalışma mı? Genel bir bant daraltma ya da erişim engeli yok mu?
genel olarak onları kapsayan bir çalışma ama platformları doğrudan etkiliyor ve harekete geçmelerini istiyor. Bu bir kanun teklifi, uygulanmadı.

55 dakika mevzusunu bende sevmedim ancak kimse kusura bakmasın tek 1 mv'nin belgesi yüzünden a*p ye oy verip ülkemi satmayacağım.

ckp xd.

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç  

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,188,469
Üyeler
188,600
Son üye
saiyan
Geri