- Reaksiyon skoru
- 4
inceleme konusuna bak çok iyi monitör alınmaması için bir sebep yok
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:
al geç kanka üzmez ,diğer konulara da bak
inceleme konusuna bak çok iyi monitör alınmaması için bir sebep yok
al geç kanka üzmez ,diğer konulara da bak
Kanka ikisinide kullandım, en vasat IPS'ler bunlar. Bak ortadaki attığın benziyor diğer hiçbiri benzemiyor. Yeni ktc aldım biliyorsun ortadaki gorselden daha koyu bayağı azaltmışlar glowu. Mesela msi vardı bende oda şu en alttakinden biraz daha koyu. Yani yeni model düzgün panellerde bayağı fark etmiş. tabii ki VA kontrastı yakalayamıyor fakat VA'da IPS'teki renk doygunluğuna erişemiyor. Miniled olayına girersek o noktada haklısın VA miniled IPS miniled'den iyi.Yoo farklı değil bu panelin yapısında olan bir kusur. Panel aynı tek fark arka aydınlatma. Panel ile arka aydınlatmaya karıştırmayın. IPS glow hemen hemen tüm IPS panellerde oluyor, VA da ise bunun yerine VA glow var ve aşırı rahatsız etmiyor. Tftcentral'ı monitör konusunda belirli bir seviyeye ulaştıktan sonra gördüm bunu dememde sakınca yok bence izlediğim kadarıyla çok kaliteli bir kanal. Va nın eksilerine de değiniyor. Tek bir fotoğraftan kanalı kötülemeniz doğru değil. Çok kaliteli profesyonel bir kanaldır. Ayrıca daha çok IPS glow sorunu karanlıkta göze çarpan bir sorun kıyas için karanlıkta yapmanız gerekir. Ayrıca içeriği görmeden tek bir kareden kötülüyorsunuz ön yargıya gerek yok bence.
Alıntıyı görüntüle
VA panel kullandım, IPS panel kullandım, Miniled kullandım, OLED kullandım.
Vasatlıkla ilgisi yok aslında kameradan dolayı ekstra parıltılı gözüküyor. Bu rahatsız etmediği ve görüntüyü baltalamadığı anlamına gelmiyor. 5 sene önce olsaydı eyvallah IPS al geç derdim çünkü iyi bir VA monitör üretilmemişti. Güncel durumda Va monitörler IPS'in sundğuna yakın renk gamutu sunabiliyor, IPS glow yok ve çok daha iyi kontrast oranına sahipler. Şöyle düşün 2021 seviyesinde bir IPS kadar canlı renkler ve VA panelin kontrast oranı birleşiyor. IPS'in 2026 da biraz daha iyi renk gamutu sunması önemli değil. Neden biliyor musun? Çünkü Edge lit IPS paneller HDR performansı açısından vasat seviyede. Bu yüzden profesyonel incelemeciler HDR performansını incelemiyorlar bile, fake HDR yazıp geçiyorlar.Kanka ikisinide kullandım, en vasat IPS'ler bunlar. Bak ortadaki attığın benziyor diğer hiçbiri benzemiyor. Yeni ktc aldım biliyorsun ortadaki gorselden daha koyu bayağı azaltmışlar glowu. Mesela msi vardı bende oda şu en alttakinden biraz daha koyu. Yani yeni model düzgün panellerde bayağı fark etmiş. tabii ki VA kontrastı yakalayamıyor fakat VA'da IPS'teki renk doygunluğuna erişemiyor. Miniled olayına girersek o noktada haklısın VA miniled IPS miniled'den iyi.
Mesela üstte attığın IPS MSI goruntusunun gerçekle "düz ips" ile alakası yok. Miniled IPS kullanmadigimdan o konuda bilgi veremem, miniled ips olduğundan o kadar glow oluyor olabilir sadece kullandigim paneller ile ilgili konusurum.
Aoc ile KTC'yi yan yana koydum ona göre konuşuyorum haberin olsunVasatlıkla ilgisi yok aslında kameradan dolayı ekstra parıltılı gözüküyor. Bu rahatsız etmediği ve görüntüyü baltalamadığı anlamına gelmiyor. 5 sene önce olsaydı eyvallah IPS al geç derdim çünkü iyi bir VA monitör üretilmemişti. Güncel durumda Va monitörler IPS'in sundğuna yakın renk gamutu sunabiliyor, IPS glow yok ve çok daha iyi kontrast oranına sahipler. Şöyle düşün 2021 seviyesinde bir IPS kadar canlı renkler ve VA panelin kontrast oranı birleşiyor. IPS'in 2026 da biraz daha iyi renk gamutu sunması önemli değil. Neden biliyor musun? Çünkü Edge lit IPS paneller HDR performansı açısından vasat seviyede. Bu yüzden profesyonel incelemeciler HDR performansını incelemiyorlar bile, fake HDR yazıp geçiyorlar.
Alıntıyı görüntüle
Eğer srgb içeriği geniş gamut modunda görüntülersen insan teni kırmızımsı gözükür. Görüntü yapay bir şekilde canlı gözükür. Bunun sebebi srgb içeriği geniş gamut modunda görüntülemek. Güncel iyi Va monitörler zaten gerektiği kadar canlı, daha fazlasına sadece HDR da ihtiyaç var.
Bunu bilmeyen insanlar QD-Oled in yapay renklere sahip olduğunu sanıyor. Benim rehberime bakarsan aslında durumun böyle olmadığını görürsün. Yani o bahsettiğin renk canlılığının bu bütçedeki hiç bir monitör için anlamı yok. Bahsettiğin renk gamutu ancak mini LED veya Oled gibi üst düzey monitörlerde işe yarar. Çünkü HDR için biçilmiş kaftanlardır.
Rehber: Monitörde renkleri SRGB'ye sınırlama ve aşırı doygun görüntüden kurtulma
NVIDIA ekran kartları Geniş gamut monitörlerde sRGB içerikler izlerken görüntü aşırı doygun gözükebiliyor. Örneğin YouTube'da video izlerken insan teninin kırmızımsı gibi gözükmesine yol açabiliyor. Açıkçası bana göre acayip irite edici bir durum. Oyunlarda bu genel olarak bir sorun olmuyor...www.technopat.net
Ayrıca şunu da sorgulamışsındır. Neden yüksek renk gamutu sdr da aşırı doygun gözükmesine sebep olurken, HDR da yapay canlı gözükmesine sebep olmuyor? Cevap basit. HDR da renkler otomatik yönetilir. Sdr da ise renkler otomatik yönetilmediğinden aşırı doygun gözükmesine sebep olur. Çünkü günümüz monitörleri gereğinden fazla renk gamutuna sahipler. Çünkü renk konusunda harikalar ve daha fazlasına giriş seviyede ihtiyaç yok.
Kameradan ekstra parıltılı çıkıyor bunu yazdım. Glow'un ne olduğunu bilmeyen için açıklayıcı bir görsel. Az veya çok olur ama kaçınılmaz ve görüntüyü baltalıyor. Renk konusuda dediğim gibi bir yerden sonra edge lit için bir şey ifade etmiyor. Pazarlanan değerler HDR için lazım. HDR için hdr den sayfasına göz atın. HDR soluk diyenler için ilk dedikleri şey ne biliyor musun? Monitörün renk alanını srgb ye sınırla. Çünkü gözün yapay renklere alıştı. Renodx geliştiricilerinin rehberlerine bakın. Profesyonel incelemecileri izleyin aynı şeyleri söylerler size. Ben de bu yemleri zamanında yedim. Şu an direkt yurt dışından aldığım bilgiyi ve bu zamana kadar ki tecrübemi aktarıyorum. İsteyen ciddiye alır, istemeyen almaz. İyi bir VA varken IPS almanın mantığı yok yıl 2026. Eskiden olsa VA bir seçenek bile değildi önermezdim. Oled veya mini led alamayan için ucuza iyi siyah, yüksek kontrast, iyi renk sunabiliyor. HDR beklentisi varsa bu bütçede imkansız.Kanka o Aoc ile KTC'yi yan yana koydum ona göre konuşuyorum haberin olsun
Referansım doğrudan iki ürünü kullanmış biri olarak yazıyorum.
IPS Glow'un görünürlüğünün azalması için ATW Polarizer veya STW Polarizer vb çözümler lazım. IPS Black 2.0 panellere koydular en güncel modellerden akla gelen. IPS Black 1.0 için her modelde yok bazılarında var. Edge lit IPS devri 2020 yılında kapandı, hızlı Edge Lit VA samsung c27g75t s32g75t modellerinin çıkışıyla birlikte.VA panel kullandım, IPS panel kullandım, Miniled kullandım, OLED kullandım.
VA = Renkler IPS'e göre soluk / Kötü Açı / Yüksek Kontrast
IPS = Doygun renkler / IPS Glow / Normal Kontrast
Sabah kullanım = IPS / Akşam Kullanım = VA
Şunu dersin mesela VA'nın kusuru solukluk düzelttiler evet eskiye göre bayağı düzelttiler fakat IPS'e göre hâla soluk.
IPS'te keza aynı şekilde sorun kontrasttan ötürü IPS glow dimi aynı şekilde IPS'te eskiye göre glow çok az. Ama hâla glow var.
Güncel düzgün IPS'lerde glow bayağı azaltılmış durumda.
Güncel VA'lardada renklerde solukluk ve kötü açı azaltılmış durumda.
Fakat panel yapısı gereği IPS'in artılarını VA, VA'nın artılarını IPS geçemiyor.
Yani iki tane aynı segment ürün karşılaştırılırsa adil bir karşılaştırma olur.
Bide Kamera ile çekilen IPS glow gerçeği yansıtmaz, Kamera seçip patlatır glowu. Sadece görüntü kıyası yaptım bu arada başka muhabbetlerde var.
@Tayfunns hocam daha iyi bilir tepki süresinde böyle bir durum var mı?KTC H27E6 için tepki süreleri kötü gibi birşeyler yazıyorlar.
27 inc ,2k, 10bit ,pivot, elmb sync 2 (muadili olabilir),dahili hoparlörü olan, 300hz ve üstü monitör önerebilirmisin. 9 taksit olursa 15-16k ya kadar çıkabilirim.
Elmb yi bu bütçedeki hiç bir monitör iyi çalıştırmıyor. Elmb için alırsanız pişman olma ihtimaliniz yüksek.KTC H27E6 için tepki süreleri kötü gibi birşeyler yazıyorlar.
27 inc ,2k, 10bit ,pivot, elmb sync 2 (muadili olabilir),dahili hoparlörü olan, 300hz ve üstü monitör önerebilirmisin. 9 taksit olursa 15-16k ya kadar çıkabilirim.
Tayfun bişey danışıcamda sana müsaitsen bana bi pm atabilirmisin senin profil gözükmüyor, buradaki konuyu dağıtmayayım. @TayfunnsElmb yi bu bütçedeki hiç bir monitör iyi çalıştırmıyor. Elmb için alırsanız pişman olma ihtimaliniz yüksek.
Yüksek hz istediğine göre rekabetçi odaklı takılıyorsun. Bu bütçede 4k dual mode al bence. Direkt 2k 300hz biraz israf.
hocam 3 yıldır asus tuf 27 inc 2k 170hz kullanıyorum . 1 hafta önce aoc u27g4r modelini aldım . fakat hoşuma gitmedi. 4k 160hz modundayken 2k ya kıyasla çok bir fark yok ve 160 hz.1080p 320hz modunda akıcılık çok iyi ama görüntü leş gibi umduğumu bulamadım. 2k çözünürlükte 320hz olsa , renkleride iyi olsa en az 5 yıl kullanırım.9 taksit 16-17k bile verebilirim yeterki fiyat performans olsunElmb yi bu bütçedeki hiç bir monitör iyi çalıştırmıyor. Elmb için alırsanız pişman olma ihtimaliniz yüksek.
Yüksek hz istediğine göre rekabetçi odaklı takılıyorsun. Bu bütçede 4k dual mode al bence. Direkt 2k 300hz biraz israf.