Çözüldü✓ Cpu Yüksek Isılarda Çalışması

BıGPandA

80+
Reaksiyon skoru
3
Herkese selam. uzun zamandır kullandığım işlemcimde aylardır canımı sıkan olayı paylaşmak istedim . boşta yüksek sıcaklıklara çıkıyor. Oda sıcaklığı şuan 20 derece . termal macunu yeni değiştim ve cpb kapattım. NEDEN OLABİLİR? -RYZEN5 5600X -SIVI SOĞUTMA CORSAİR H100 240MM

Ekran Görüntüsü (2).webp

Son düzenleme:
Herkese selam. uzun zamandır kullandığım işlemcimde aylardır canımı sıkan olayı paylaşmak istedim . boşta yüksek sıcaklıklara çıkıyor. Oda sıcaklığı şuan 20 derece . termal macunu yeni değiştim ve cpb kapattım. NEDEN OLABİLİR?Alıntıyı görüntüle
İşlemcinin ismini göremedim. Bir de sanırım sıvı soğutma var 3229 rpm gözüküyor. Sıcaklıklar normal değil.

Soğutucunuz nedir?

Yani uzun süredir boşta 69 derece civarı mı çalışıyor?
CORSAİR h100. oyuna girip çıkmadımda . genelde 50 70 arası geziyor. Dün pugb oynarken 3 kez kapandı sanırım 100 dereceye ulaştığı için.

düzelttim dostum
Dediğim gibi sorunlar normal değil. Nedenleri şunlar olabilir;
-Sıvı soğutma pompası çalışmıyor olabilir ama 3200rpm gözüküyor. Burada sorun yok.
-sıvı soğutma ile işlemci temasında sorun olabilir
-işlemci montajı sıkıntılı olabilir. AM4 te pinler işlemci üzerinde olduğundan genelde montajda eğilip bükülmeler, kırılmalar olabilir.

Dediğim gibi sorunlar normal değil. Nedenleri şunlar olabilir;
-Sıvı soğutma pompası çalışmıyor olabilir ama 3200rpm gözüküyor. Burada sorun yok.
-sıvı soğutma ile işlemci temasında sorun olabilir
-işlemci montajı sıkıntılı olabilir. AM4 te pinler işlemci üzerinde olduğundan genelde montajda eğilip bükülmeler, kırılmalar olabilir.

Muhtemelen bunlardan biri. İşlemci soğutucu görevini tam yapamıyor. Fanlar düzgün çalışıyor mu? Soğutucun işlemciye temas ettiği yüzeydeki bir tane jelatin olur. Onu kesinlikle çıkarttığınıza emin misiniz? Macun değişimi öncesi dahi sıcaklık yüksekti ve önceki macunu da siz sürmüştünüz değil mi?

Corsair'in kendi yazılımı var. Pompa ve fan hızlarını anlık görebiliyorsun. Bunu resim şeklinde paylaşabilir misin?

Yani ya işlemci soğutucu pompası düzgün çalışmıyor ya soğutucu fanları çalışmıyor ya da ters çalıştırılıyor ya jelatini kaldırmadınız ya da işlemci soğutucu tam sıkı şeklinde oturtulmadı.

Bunları teyit edebilir misin? 👇

1- Jelatini söktüm. ✅
2- Macunu fazla sürmedim. ✅
3- İşlemci soğutucu pompa bloğu yerine tam oturdu. Hareket ettirmeye çalıştığımda hafif sallanmıyor bile. ✅
4- İşlemci soğutucu fanları doğru bir şekilde dönüyor. (Üstte taktıysan fanlar kasa içindeki havayı dışarı atacak şekilde çalışmalı. Bir peçete ile dışarıya mı atıyor yoksa içeri doğru çekiyor teyit etmelisin.) ✅
5- Soğutucu çalışırken borulara değdiğimde biri sıcak diğeri soğuk. ✅

Dediğim gibi bir corsair icue yazılımı ile ekran görüntüsü at boşta iken bir de yukarıda dediklerimi teyit et lütfen.

Şu şekil olsun.
görsel_2026-05-14_183856834.webp

Muhtemelen bunlardan biri. İşlemci soğutucu görevini tam yapamıyor. Fanlar düzgün çalışıyor mu? Soğutucun işlemciye temas ettiği yüzeydeki bir tane jelatin olur. Onu kesinlikle çıkarttığınıza emin misiniz? Macun değişimi öncesi dahi sıcaklık yüksekti ve önceki macunu da siz sürmüştünüz değil mi?

Corsair'in kendi yazılımı var. Pompa ve fan hızlarını anlık görebiliyorsun. Bunu resim şeklinde paylaşabilir misin?

Yani ya işlemci soğutucu pompası düzgün çalışmıyor ya soğutucu fanları çalışmıyor ya da ters çalıştırılıyor ya jelatini kaldırmadınız ya da işlemci soğutucu tam sıkı şeklinde oturtulmadı.

Bunları teyit edebilir misin? 👇

1- Jelatini söktüm. ✅
2- Macunu fazla sürmedim. ✅
3- İşlemci soğutucu pompa bloğu yerine tam oturdu. Hareket ettirmeye çalıştığımda hafif sallanmıyor bile. ✅
4- İşlemci soğutucu fanları doğru bir şekilde dönüyor. (Üstte taktıysan fanlar kasa içindeki havayı dışarı atacak şekilde çalışmalı. Bir peçete ile dışarıya mı atıyor yoksa içeri doğru çekiyor teyit etmelisin.) ✅
5- Soğutucu çalışırken borulara değdiğimde biri sıcak diğeri soğuk. ✅

Dediğim gibi bir corsair icue yazılımı ile ekran görüntüsü at boşta iken bir de yukarıda dediklerimi teyit et lütfen.

Şu şekil olsun. Alıntıyı görüntüle
Hepsini kontrol ettim.
1.Jelatin yok.
2.Macun yeterli
3.Pompa yerine tam oturuyor.
4.Soğutucu fanlar dışarı doğru üflüyor.
5.Pompa da görevini yerine getiriyor.(boruları kontrol ettim)

MACUN 2-3 SENELİK OLDUĞU İÇİN KIVAM KOYULAŞMIŞTI YİNE DE KULLANDIM SEBEBİ BU OLABİLİR Mİ?

Ekler

• Ekran Görüntüsü (4).webp
    Ekran Görüntüsü (4).webp
    52.3 KB · Hit: 6
Hepsini kontrol ettim.
1.Jelatin yok.
2.Macun yeterli
3.Pompa yerine tam oturuyor.
4.Soğutucu fanlar dışarı doğru üflüyor.
5.Pompa da görevini yerine getiriyor.(boruları kontrol ettim)

MACUN 2-3 SENELİK OLDUĞU İÇİN KIVAM KOYULAŞMIŞTI YİNE DE KULLANDIM SEBEBİ BU OLABİLİR Mİ?

İşlemci sıcaklığı şu an için düzgün gözüküyor? 42 derece.

Ai Suite üzerinden bakma HWINFO ile bak gerçek zamanlı.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Ayrıca PSU 5V kanalını test etmek lazım voltajın düşük görünüyor.
1778781491896.webp

Ai Suite üzerinden bakma HWINFO ile bak gerçek zamanlı.

Ayrıca PSU 5V kanalını test etmek lazım voltajın düşük görünüyor.
Alıntıyı görüntüle
BU şekilde değerler.

Core temp veya HWinfo64 programlarını yükleyip sıcaklıklarına bir bakabilir misin? En doğru değerleri bunlar vereceklerdir.

Ekler

• Ekran Görüntüsü (6).webp
    Ekran Görüntüsü (6).webp
    131.4 KB · Hit: 8
  • Ekran Görüntüsü (8).webp
    Ekran Görüntüsü (8).webp
    127.8 KB · Hit: 7
  • Ekran Görüntüsü (7).webp
    Ekran Görüntüsü (7).webp
    108 KB · Hit: 7
  • Ekran Görüntüsü (9).webp
    Ekran Görüntüsü (9).webp