1440p OLED ile 4K IPS arasında kalanlar varsa ekran kartınız güclüyse 4K monitör önceliğiniz olsun dostlar. Bu videoda bahsedilen şeyleri ben kendimde deneyimlediğim için hak veriyorum.
Nebi videoları genellikle bilgilendirici ve iyidir. Ama bu video oldukça yanlış. Oled gerçek HDR ekrandır. Kaliteli bir OLED ile HDR kullanabilirsin. Nebi yorumlarda HDR açmaya bile üşeniyorum demiş. HDR nin öneminden bir haber. Sdr da desteklenen renk uzayı SRGB, Rec 709 gibi oldukça dar renk uzayları. Oled ve mini LED ekranlar rec 2020 önemli bir kısmını destekliyor. Kullandığın Edge lit IPS Asus rog monitör muhtemelen XG27UCS falandır %95 DCI-P3 desteği var. Ama istesende kullanamıyorsun. Çünkü SDR da Desteklenen renk uzayı SRGB ve bu %75 DCI-P3 civarına falan denk geliyor. Sen SDR da %95 DCI-P3 kullandığın zaman renkler yapay bir şekilde doygunlaştırılıyor. Ne renk canlılığı ne de renk tonu olarak doğru bir artış göremiyorsun. QD oledlerde renkler doğru değil diyenler var ya hani bunun sebebi bu işte. Sdr içeriği geniş gamut modunda görüntülemek. Senin gözün alışmış yapay renklere hoş geliyor. Mesela oyun karakterleri, insan tenleri bronzlaşır. Çimenler, gök yüzü her şey renk değiştirir.
OLED ama SDR örneği. Böyle bir. Çimen, yol, at, Arthur (hepsinin rengi bozulmuş) bu kesinlikle berbat. Rdr2 gerçekçiliği ile öne çıkan bir oyun ama görüntü çizgi film gibi.
HDR da bu sorun yok ama fotoğrafı paylaşan kişi kötü hdr sorununu çözememiş. Rdr2 hdr ile nasıl gözükür mesajın sonlarında paylaşacağım.
Mini LED ile kıyaslamış ama çoğu şeyden bahsetmemiş. Glossy kaplamanın öneminden (IPS de mat), mini led blooming sorunu, daha kötü tepki süresi (doğal olarak daha fazla hareket bulanıklığı), daha düşük kontrast oranı veya IPS glow gibi sorunlardan bahsetmiyor. 4k Mini LED IPS eğer kaliteli ise 2k OLED yerine tercih edilebilir. Ancak iyi olması şart. 4k Edge lit IPS ise kesinlikle 2k OLED.
Rtıngs bununla aynı paneli kullanan üst modeli MPG versiyonu inceledi:
Bazı sorunlar var isteyen bakabilir.
4k Edge lit IPS ile HDR hikaye. Senin denediğin G6 samsung falandır muhtemelen. Ayrıca HDR için gerekli kurulumları yapmamışsındır. Sdr veya stok hdr kullanmışsındır çok yüksek ihtimal. Bir de samsung G6 denediysen daha da kötü.
Oyunlar HDR yi düzgün eklemedikleri için dünyanın en iyi oled monitörü bile olsa hdr da renkler soluk, parlak vurgulardan yoksun, siyahlar gri, ayrıntılar gizlenmiş vs olur.
Oyunlara yanlış HDR eklenmesi ile alakalı makale:
We interviewed Remedy graphics programmer Filippo Tarpini to discuss the sad state of HDR gaming and his tireless efforts to improve it.
wccftech.com
Örnek:
Kaynak:
Görsel medyada renk netliği ve aydınlatmada yeni nesil olarak HDR hakkında daha fazla bilgi edinin.
www.viewsonic.com
Kendi OLED ekranımda çektiğim otomatik HDR vs Renodx HDR fotoğrafı paylaşayım.
Sırasıyla Auto HDR vs HDR ayrıca gerçekte fark daha da fazla.
Renodx örnek görseller:
Kaliteli bir OLED 1440p monitör alın HDR için renodx kurun 4k IPS ten daha fazla keyif alırsınız.
Yok ben yapay renklerden hoşlanıyorum, 1000: civarı kontrast bana yetiyor, IPS glow seviyorum, daha kötü tepki süresi sorun değil, mat kaplama sorun değil, vasat siyah derinliğini seviyorum, Hdr sevmiyorum (HDR kullanmayı bilmiyorum) diyorsan 4k IPS alabilirsin.
Yapay renklerden kastım %90-99 DCI-P3 ile SDR kullanmak. Yani sdr da srgb yerine geniş gamut kullanmak. Eğer Desteklenen renk uzayı olan srgb kullanırsanız renklerde IPS de aşırı soluklaşır. Çünkü zaten srgb renk uzayı limitlidir ve geliştiricilerin amaçladığı gibi görüntü göremezsiniz. Ayrıca vasat kontrast oranı ve IPS glow varken IPS panelde srgb içerik Oled aksine aşırı soluktur. Oledde srgb bile çok fazla sırıtmaz.
Gerçek HDR'a alıştıktan sonra SDR görüntüye tahammülüm kalmadı.
Sdr da geniş gamut ile srgb OLED ekrandan örnek:
Yani geniş gamut sdr içeriklerde böyle bozuyor görüntüyü. Sen geniş gamut kullanıyorsun sdr da hoşuna gidiyor ama yanlış, renkler bozuk oluyor.
İlgili rehber:
NVIDIA ekran kartları Geniş gamut monitörlerde sRGB içerikler izlerken görüntü aşırı doygun gözükebiliyor. Örneğin YouTube'da video izlerken insan teninin kırmızımsı gibi gözükmesine yol açabiliyor. Açıkçası bana göre acayip irite edici bir durum. Oyunlarda bu genel olarak bir sorun olmuyor...
www.technopat.net
Görüntü kalitesine dikkat edenler bunu kabul etmez. 4k önemli bir yükseltmedir ancak SDR da ne srgb kullanmak ne de geniş gamut kullanıp renkleri bozmak iyi değildir. İyi olan gerçek HDR kullanmaktır. IPS glow görmemektir. Mat kaplama kullanmamaktır. Hareket bulanıklığı açısından daha iyi ve ghosting siz tertemiz görüntü sunması dır. OLED alıp direkt oyuna girmekle olmuyor ayar çekmen lazım.