9070xt İ Stabil Tutacak Psu Önerisi

aynen 500w 5090 çalıştırıyon
Alıntıyı görüntüle
hani tbp 500w mıymış
maksimum gpu gücü spike işte ya da emin değilim yusuf hocam bunlar power spike göremez demişti yanlış okuma da olabilir, yine de 500w çekmiyor bu kart
tbpyi nasıl 392 yapmayı becerdin bilmiyorum
Ya bu AMD nin kartları zaten yüksek voltaj çekiyor. Sadece GPU değil işlemcileri de fazla çekiyor. Sana Uv yapmak için alan bırakıyor.
Şu an ben 253W ile oynuyorum. Bu konulara aşırı takıntılı bir adamım. Sana olmayan bişey anlatmıyorum ya göstermiyorum ki. Az önce FH6 ya girdim.
2K Extreme ayarlarda 253W TDP ile stabil çalışırken, 375-400W arası TBP stabildi. 435 W spike dediğin alanı gördüm ara ara. Ama hiç bir ayar yapmazsan, 320 W TDP ile 400-450 W arası TBP yi görüyor. Kartımın sorunu olduğunu düşünmüyorum ama gördüğüm bu.
Acaba TDP ve TBP nin farkı nedir diye araştırdığımda bu çıkıyor.

9070 XT kartım var. 9800X3D işlemci var. PSU Corsair RM1000X. Ekran kartına undervolt yaptım. 253 W TDP ile çalışıyor. TBP ise 350-400 W arası çalışıyor. Normal mi ? Bu TDP ile TBP arasındaki fark nedir ? PSU dan çekilen asıl güç TDP mi TBP midir?

Sisteminizdeki bu değerler ve aralarındaki farklar tamamen normal. Hatta yaptığınız undervolt işlemi meyvelerini gayet iyi vermiş.

Donanım dünyasında en çok karıştırılan iki kavramın (TDP ve TBP) farkını ve PSU'nuzun (ki RM1000x bu sistem için fazlasıyla güçlü ve güvenli bir liman) asıl hangi gücü baz aldığını sırayla açıklayayım.

TDP vs. TBP: Fark Nedir?

1. TDP (Thermal Design Power - Termal Tasarım Gücü)

TDP, aslında bir elektrik tüketim ölçüsü değil, bir soğutma ölçüsüdür.

• Ekran kartı üreticileri (AMD/NVIDIA) bu değeri verirken soğutucu blok üreticilerine şunu der: "Bu grafik çekirdeği (GPU) tam yük altındayken etrafa ortalama şu kadar Watt'lık bir ısı yayar, soğutucuyu buna göre tasarlayın."
  • Sizin programlarda gördüğünüz 253 W TDP değeri, ekran kartının sadece ve sadece ana grafik kalbinin (GPU Die) harcadığı ve dışarı attığı termal güçtür.

2. TBP (Total Board Power - Toplam Kart Gücü)

TBP, ekran kartının üzerindeki tüm bileşenlerin toplamda prizden/PSU'dan çektiği gerçek elektrik gücüdür. AMD ekran kartlarında bu terim kullanılır (NVIDIA tarafındaki karşılığı TGP'dir).

• Bir ekran kartında sadece GPU çekirdeği bulunmaz. Kartın üzerinde VRAM (Video Bellekler), VRM'ler (Voltaj Regülatör Modülleri), RGB aydınlatmalar, fanlar ve PCB üzerindeki diğer ufak devre elemanları vardır.
  • İşte bu yan bileşenlerin hepsi elektrik harcar. Sizin gördüğünüz 350-400 W arası TBP değeri; GPU çekirdeğinin (253 W) üzerine belleklerin, fanların ve güç kayıplarının eklenmiş halidir.

PSU'dan Çekilen Asıl Güç Hangisidir?

Cevap: PSU'nuzdan çekilen asıl güç TBP (Total Board Power) değeridir.
Güç kaynağınız ekran kartına sadece çekirdeği beslemesi için değil, kartın üzerindeki fanlar dönsün, bellekler çalışsın ve ışıklar yansın diye de akım gönderir. Dolayısıyla sistem yük altındayken ekran kartınızın PSU'ya bindirdiği yük TBP değeriniz olan 350-400 W civarındadır.

Değerleriniz Neden Normal ve İyi?

RX 9070 XT gibi tepe model bir kartın stok (fabrika çıkışlı) TBP değerleri zaten 350W-400W sınırlarında (bazen agresif modellerde anlık sıçramalarla daha da yukarıda) gezer.

Siz undervolt yaparak GPU çekirdeğinin harcamasını 253 Watt seviyesine çekerek kartın:

1. Daha serin çalışmasını sağlamışsınız.
  2. Gereksiz voltaj yükünü azaltarak fan devrini ve dolayısıyla sesi düşürmüşsünüz.
  3. Anlık güç sıçramalarını (power spikes) törpülemişsiniz.
Özetle: Her şey yolunda. Elinizdeki Corsair RM1000x, 9800X3D ve undervolt'lu RX 9070 XT ikilisini beslerken arkasına bile yaslanmaz; oldukça verimli ve güvenli bir aralıkta çalışıyorsunuz.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Her kasaya oluyor mu ben de akvaryum Kasa var
Hangi kasa var ?

kral 100 tane konu açtın tek bir konu aç da yardımcı olalım artık valla ben rahatsız oldum sen nasıl takip ediyon :D
Kral onu en son acicam .d normalde acmiyacagimda gergin başkası bir şey diyor kafama takılıyor bende bilgi edinmek için aciyom

Alıntıyı görüntüle
9070 xt ye UV yaptım. 253 w max. Tdp ye ayarladım. Ekranda görünen değerler hwinfo dan çekiliyor. Dediğiniz gibi pik değil. Oyun esnasinda sabit 253 w tdp ile çalışıyorken, kart 385w-430w arasi tdp ile çalışıyor devamli. Uv yapmazsam bu deger 500 lere çıkıyor. Anlık sicramiyor
9070XT'nin OC olan halleri bile 350W'ları zor görüyor normal şekilde. Sapphire Pure ise OC bile değil.

1780230019185.webp

312W gömüş testlerde.

1780229958112.webp

Nitro ise 350W'a yaklaşmış.

1780230056430.webp

Spike ile birlikte 500W'a ancak ulaşabiliyor kart. Bunu sizin görebilmenizde mümkün değil. Bunlar osiloskop aracılığıyla ölçülüyor. Programlar bunu ölçemez. Sizde gözüken şey programın sapıtmasıdır. HWinfo veya HWmonitor zaten bileşen üzerinden çekiyor verileri. Doğru olacak diye bir şart yok. Bende de işlemci 200W çekiyor ama 300 Amper çekiliyor diye gösteriyor HWinfo.

Ki zaten ATX 3.x standartı bu yüzden var. Güç kaynağı spike'ı tamponluyor.

9070XT'nin OC olan halleri bile 350W'ları zor görüyor normal şekilde. Sapphire Pure ise OC bile değil.

Alıntıyı görüntüle

312W gömüş testlerde.

Alıntıyı görüntüle

Nitro ise 350W'a yaklaşmış.

Alıntıyı görüntüle

Spike ile birlikte 500W'a ancak ulaşabiliyor kart. Bunu sizin görebilmenizde mümkün değil. Bunlar osiloskop aracılığıyla ölçülüyor. Programlar bunu ölçemez. Sizde gözüken şey programın sapıtmasıdır. HWinfo veya HWmonitor zaten bileşen üzerinden çekiyor verileri. Doğru olacak diye bir şart yok. Bende de işlemci 200W çekiyor ama 300 Amper çekiliyor diye gösteriyor HWinfo.

Ki zaten ATX 3.x standartı bu yüzden var. Güç kaynağı spike'ı tamponluyor.
Anlık olarak PSU nun ne kadar watt harcadığını görmek mümkün müdür yazılım üzerinden. RM1000X in bu özelliği var mı

Anlık olarak PSU nun ne kadar watt harcadığını görmek mümkün müdür yazılım üzerinden. RM1000X in bu özelliği var mı
Mümkün değil. Onun için güç kaynağının dijital olması veya ölçebilecek kapasitede olması lazım. AX-İ, HX-İ veya AI-T modellerinde bu var. Onlarda sıcaklık, fan eğrisi falanda gözüküyor.

Hatta 20 yıllık Cooler Master Real power modellerinde harici olarak güç ölçer var.

1780230633770.webp

En basitinden prize wattmetre alabilirsiniz. O şekilde net olmasa da sistemin ne kadar güç tükettiği gözükür. Mesela 550W prizden çekiliyorsa, bilgisayar muhtemelen 400 - 500W civarı çekiyordur.

9070xt için stabil alt limit 850w kaliteli PSU dur. Oyüzden 1000-1200w larda kafanızda soru işareti kalmaz PSU nun en verimli noktası %40 ile 60 arası load alanıdır 850w PSU lar ile bu noktadan genelde dışarı çıkarsınız ve Dünyanın en kaliteli PSU olsa bile Ömrü en hızlı şekilde azalmaya devam eder. Ömürlük olsun kafamda soru işareti olmasın diyenlere sözüm Toplam tüketim Peak noktası dahil 650-750 civarında geziyorsa 1200W 10 yıl garantili marka önemli değil bütün PSU lar alın derim. PSU dediğimiz şey Isındıkça ömrünü tüketen bir parça

NOT: Genelde herkes Corsair tercih edebilir ancak bu konuda küçük bir notum var Evinizde topraklama yoksa eski elektrik hattı kullanıyorsanız ve corsair 80+gold ve üzeri güç kaynağınız varsa Prizden gelen Parazit miktarı fazla ve voltajlarda ani dalgalanmalar malesef Corsair PSU larındaki Tolerans değerlerinin çok üzerinde kaldığında 10 yıl garantili bir PSU dahi alsanız Problem çıkma riski malesef çok yüksek bunuda belirteyim.

Teknik bilgisi olanlar için açıklayayım burdan sonrasını işi bilen kişiler okuyabilir.

Şebekede toprak hattı olmadığında sistemde biriken statik yük ve kaçak akım nötr hattına yada şasiye biner Üzerine birde ani voltaj dalgalanması pik bindiğinde psu nun bu fazla enerjiyi absorbe etmesi veya sistemi kapatması gerekir. Seasonic gibi Direk bu sistemlerin üretim merkezi olan ve ürettiği bütün kompenantları bu tarz ekstrem senaryolara karşı ekstra dirençli olarak üretir.

Bir PSU şebekeden gelen ilk darbeyi karşılayan yer MOV (metal oxide varistor) denilen kritik parçadır. Seasonic Kendi fabrikasında ürettiği yüksek segment focus ve prime serilerinde bu MOV ve sigortalarının olduğum konuma aşırı akımı ve voltaj dalgalanmasını anında sönümleyecek şekilde tasarlar. Topraklama olmadığında bile bu aşırı yükün diğer tarafa yani anakart ekran kartına geçmesini tamamen engelleyen bariyer oluşturur.

Corsair yani CWT üretimli olan (Challe Well Teknology) üretimli RM/RME gibi seriler dahil dünya standartlarında topraklaması olan stabil şebekeler için yüksek performans verecek şekilde üretilir. Oyüzden Kirli şebeklerde Seasonic kadar katı güvenlik sağlamaz.

Koruma devrelerinde ise (OPP-OVP-UVP) gibi burada ise yine Seasonic Çok agrasiftir. tolerans aralıklarını çok dar tutar PSU dan sonra DC ile çalışan bütün parçları kendini feda etme uğruna gelebilecek düşük yada yüksek voltaj durumlarında Voltajı Tolere etmeye çalışmaz sistemi ya direk kapatır yada kendini imha eder.

Corsairin bazı serilerinde ise sistemin gereksiz kapanmaması için bu tolerans aralığı baya gevşektir. yüksek voltaj yada düşük voltaj özellikle Topraklamasız bir yerde sisteme geldiğin bunun için özel tasarlanmış filitrelerde bu enerjiyi süzerek düzgün bir şekilde sisteme vermeye çalışır ancak değerler çok yüksekse anakart ekran kartı ve diğer parçalara bu akımı kaçırabilir ve parçaları bozabilir.

Geldik en can alıcı yere

HOLD-UP BULK kapasitörlere

Hold-up time elektrik kesildiğinde yada anlık kapandığında PSU nun sistemi ne kadar süre ayakta tutabildiğidir.

Seasonic bulk anaka kapasitörü genelde Japon veya Rubycon üretimlidir ve Voltaj ve sıcaklık tolerans sınırları çok yüksektir. Topraklama olmayan kirli zayıf elektrik hatlarında Şasiye dönen kaçak akımlara karşı bu kapasitörlerin iç direnci ve yalıtım kalitesi çok ileri seviyededir en ufak stabilite bozulması yaşamaz.

Corsair de üst segment PSU larında Japon kapasitör kullanır ancak giriş katmanındaki devre yolları ve şasiye verilen iç topraklama şeması seasonicteki gibi izole değildir bu izole olmadığı için kötü hattı olan kullanıcılarda Stabilite hemen hemen hiç olmaz abuk sabuk Resetler olabilir 9070xt gibi Peak leri düzensiz kartlarda bu stabilite sorunları yüzünden PC kapabilir yada Ekran kartı mavi ekran verdilebilir gibi

Burada Corsair kötü bir kesinlikle değildir hatta Topraklama olan temiz şebeklerde verdiği performans seasonicten daha iyi bile olabilir.

PC toplarken mutlaka evinizin elektrik hattını kontrol edin ona göre PSU tercih edin iyi forumlar.

9070xt için stabil alt limit 850w kaliteli PSU dur. Oyüzden 1000-1200w larda kafanızda soru işareti kalmaz PSU nun en verimli noktası %40 ile 60 arası load alanıdır 850w PSU lar ile bu noktadan genelde dışarı çıkarsınız ve Dünyanın en kaliteli PSU olsa bile Ömrü en hızlı şekilde azalmaya devam eder. Ömürlük olsun kafamda soru işareti olmasın diyenlere sözüm Toplam tüketim Peak noktası dahil 650-750 civarında geziyorsa 1200W 10 yıl garantili marka önemli değil bütün PSU lar alın derim. PSU dediğimiz şey Isındıkça ömrünü tüketen bir parça

NOT: Genelde herkes Corsair tercih edebilir ancak bu konuda küçük bir notum var Evinizde topraklama yoksa eski elektrik hattı kullanıyorsanız ve corsair 80+gold ve üzeri güç kaynağınız varsa Prizden gelen Parazit miktarı fazla ve voltajlarda ani dalgalanmalar malesef Corsair PSU larındaki Tolerans değerlerinin çok üzerinde kaldığında 10 yıl garantili bir PSU dahi alsanız Problem çıkma riski malesef çok yüksek bunuda belirteyim.

Teknik bilgisi olanlar için açıklayayım burdan sonrasını işi bilen kişiler okuyabilir.

Şebekede toprak hattı olmadığında sistemde biriken statik yük ve kaçak akım nötr hattına yada şasiye biner Üzerine birde ani voltaj dalgalanması pik bindiğinde psu nun bu fazla enerjiyi absorbe etmesi veya sistemi kapatması gerekir. Seasonic gibi Direk bu sistemlerin üretim merkezi olan ve ürettiği bütün kompenantları bu tarz ekstrem senaryolara karşı ekstra dirençli olarak üretir.

Bir PSU şebekeden gelen ilk darbeyi karşılayan yer MOV (metal oxide varistor) denilen kritik parçadır. Seasonic Kendi fabrikasında ürettiği yüksek segment focus ve prime serilerinde bu MOV ve sigortalarının olduğum konuma aşırı akımı ve voltaj dalgalanmasını anında sönümleyecek şekilde tasarlar. Topraklama olmadığında bile bu aşırı yükün diğer tarafa yani anakart ekran kartına geçmesini tamamen engelleyen bariyer oluşturur.

Corsair yani CWT üretimli olan (Challe Well Teknology) üretimli RM/RME gibi seriler dahil dünya standartlarında topraklaması olan stabil şebekeler için yüksek performans verecek şekilde üretilir. Oyüzden Kirli şebeklerde Seasonic kadar katı güvenlik sağlamaz.

Koruma devrelerinde ise (OPP-OVP-UVP) gibi burada ise yine Seasonic Çok agrasiftir. tolerans aralıklarını çok dar tutar PSU dan sonra DC ile çalışan bütün parçları kendini feda etme uğruna gelebilecek düşük yada yüksek voltaj durumlarında Voltajı Tolere etmeye çalışmaz sistemi ya direk kapatır yada kendini imha eder.

Corsairin bazı serilerinde ise sistemin gereksiz kapanmaması için bu tolerans aralığı baya gevşektir. yüksek voltaj yada düşük voltaj özellikle Topraklamasız bir yerde sisteme geldiğin bunun için özel tasarlanmış filitrelerde bu enerjiyi süzerek düzgün bir şekilde sisteme vermeye çalışır ancak değerler çok yüksekse anakart ekran kartı ve diğer parçalara bu akımı kaçırabilir ve parçaları bozabilir.

Geldik en can alıcı yere

Hold-up time elektrik kesildiğinde yada anlık kapandığında PSU nun sistemi ne kadar süre ayakta tutabildiğidir.

Seasonic bulk anaka kapasitörü genelde Japon veya Rubycon üretimlidir ve Voltaj ve sıcaklık tolerans sınırları çok yüksektir. Topraklama olmayan kirli zayıf elektrik hatlarında Şasiye dönen kaçak akımlara karşı bu kapasitörlerin iç direnci ve yalıtım kalitesi çok ileri seviyededir en ufak stabilite bozulması yaşamaz.

Corsair de üst segment PSU larında Japon kapasitör kullanır ancak giriş katmanındaki devre yolları ve şasiye verilen iç topraklama şeması seasonicteki gibi izole değildir bu izole olmadığı için kötü hattı olan kullanıcılarda Stabilite hemen hemen hiç olmaz abuk sabuk Resetler olabilir 9070xt gibi Peak leri düzensiz kartlarda bu stabilite sorunları yüzünden PC kapabilir yada Ekran kartı mavi ekran verdilebilir gibi

Burada Corsair kötü bir kesinlikle değildir hatta Topraklama olan temiz şebeklerde verdiği performans seasonicten daha iyi bile olabilir.

PC toplarken mutlaka evinizin elektrik hattını kontrol edin ona göre PSU tercih edin iyi forumlar.
Yazı çok fazla genelleme içeriyor ve büyük kısmı da teknik olarak pek karşılığı olan şeyler değil.

İlk olarak 9070XT için 850W ve 1000W çok absürt değerler. Ekran kartı zaten 350W çekiyor ne anlamı var 850W'ın?

Verimlilik ile ömrü bu kadar nasıl bağdaştırdınız anlamadım. Burada asıl önemli etken sıcaklık olmalı. Verimlilik tabii ki tamamen alakasız değil; daha verimli bir PSU teoride daha az ısı üretir. Ama bu etki anlatıldığı kadar dramatik değil.

1780238093710.webp

Grafikte de görüldüğü gibi %50 yük civarında sıcaklıkta öyle ciddi bir düşüş yaşanmıyor, aksine artmaya devam ediyor. Kaldı ki (RM-X) burada zaten oldukça serin çalışıyor. 50 derece civarı PSU için gayet iyi bir değer.

İlk dediğiniz kısım da az çok doğru. Şase zaten toprak hattına bağlı olur. Topraklama olmadığında da Y kapasitörleri gibi EMI filtresindeki bazı bileşenler nedeniyle şase üzerinde kaçak akım oluşabilir. Ama bunun anlatıldığı gibi bilgisayarı kapatması falan pek olacak iş değil. En fazla çok istisnai durumlarda oluşan ani gerilim pikleri PWM kontrolcüsünün korumalarını (mesela OVP'yi) tetikleyebilir. O da "parazit geldi bilgisayar kapandı" şeklinde açıklanacak bir durum değil.

Seasonic de diğer tüm PSU üreticileri gibi gidip kendi MOV'unu, MOSFET'ini, diyodunu, kontrolcüsünü veya filtreleme için kullanılan kapasitörlerini üretmiyor. Bunlar zaten Infineon, Vishay, Nichicon, Rubycon gibi firmalardan alınan parçalar. Seasonic'in yaptığı şey bu parçaları seçip kendi platformunda kullanmak. Kendi ürettikleri bir şey varsa o da en fazla ana trafo veya APFC bobini gibi bazı manyetik bileşenlerdir.

O yüzden Seasonic kendi özel koruma elemanlarını üretiyor, diğerlerinden çok daha dayanıklı yapıyor gibi bir söz doğru değil. Sonuçta onlar da diğer üreticiler gibi piyasadaki bileşenleri kullanıp kendi tasarımlarını oluşturuyorlar. Aradaki farkı yaratan şey de kullanılan komponentlerden çok platform tasarımı, koruma devrelerinin ayarlanışı ve genel mühendislik kalitesi oluyor.

1780236744091.webp

Buradan da görebilirsiniz. APFC ve ana mosfetler Infenıon seçilmiş, ki bunlar RM-X serilerinde de kullanılan mosfetler. Yani öyle Seasonic daha dayanıklı yapmış gibi bir şey yok.

Bu kısımda kısmen doğru şeyler var. Evet, Güç kaynaklarında voltaj dalgalanmalarına karşı kullanılan parçaların başında MOV yani varistör geliyor. Bazı modellerde buna ek olarak TVS diyot veya gaz deşarj tüpü gibi ek koruma elemanları da bulunabiliyor ama bunlar her PSU'da olan şeyler değil.

Ama daha önce de dediğim gibi Seasonic'in burada öbür üreticilerden çok farklı yaptığı bir şey yok. Adamlar da herkes gibi platform tasarlıyor, gerekli bileşenleri tedarik edip kullanıyor. Öyle ekstra sihirli bir koruma sistemi falan yok.

Bir de MOV kısmında bir yanlış kısımda var. MOV zaten güç kaynaklarında normalde faz ile nötr arasına konumlandırılan bir parça. Yani çalışma mantığı gereği topraklamaya bağlı bir eleman değil. Bu yüzden topraklama yoksa Seasonic'in MOV tasarımı sistemi koruyor gibi bir çıkarım doğru olmuyor. Corsair RMx'te de aynı şekilde faz-nötr arasında kullanılıyor, burada özel bir durum yok.

Buradaki kısmı nereden duydunuz bilmiyorum ama tüm güç kaynakları EMC standartlarını geçmek zorunda zaten. Bunun içinde giriş katında EMI filtresi oluyor. “Seasonic topraklama yokken bile büyülü şekilde daha iyi filtreliyor” gibi bir şeyi açıkçası ne duydum ne de gördüm.

Koruma kısmı da modele göre değişiyor, bunu genel bir şey gibi söylemek doğru değil. Kendini imha ediyor kısmı da biraz abartı olmuş. Güç kaynaklarında, voltaj belirlenen eşiği geçince korumaya girip kendini kapatması. Crowbar dediğimiz, bilerek kısa devre yaptırıp sigorta patlatan sistem her güç kaynağında yok yani. Onlar sunucu tarafında kullanılıyor.

Burasıda yanlış. Cybernetics gibi yerler boşu boşuna test yapmıyor. RM-X serileri ripple açısından gayet başarılı modeller. Bir sorunları yok.

Geldik en can alıcı yere

Burası da çok doğru değil. Hold-up süresi kapasitörün sıcaklık ya da voltaj toleransına değil, esas olarak kapasitesine (uF değerine) bağlı. Seasonic’in burada özel, sihirli bir seri kullandığı da yok; düz şekilde birçok modelde, mesela RM-X serilerinde gördüğümüz kapasitörlere benzer parçalar kullanılıyor.

Transient davranışında bulk kapasitörün etkisi var ama asıl kritik taraf çıkış kapasitörleri. Voltaj anlık sapıttığında rezerv görevi gören onlar oluyor. Kapasitans ne kadar düşükse, ani yük değişimlerinde durum genelde o kadar kötüleşiyor. Bulk kapasitör daha çok AC tarafının enerji deposu gibi çalışıyor; DC çıkış stabilitesini doğrudan belirleyen ana unsur değil.

Son düzenleme:
Kaliteli bir psu alırsan 700w bile yetebilir muhtemelen , bende 700w var.
9070xt ve 7800x3d ile kullanıyorum miss gibi.
+80 Gold sertifikası falan bunlara güvenme bunlar sadece verimliliğini söyler

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç  

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,216,205
Üyeler
196,915
Son üye
Poyrazz09
Geri